Hög svansföring
Södertälje konsthall
7/11-24/1 2016


Zelda

Detta är en utställning om hunden i samtidskonsten. Vi har valt att bjuda in tjugo väletablerade så väl som mindre kända konstnärer med hunden som motiv. Här finns hur mycket som helst att tillgå. Urvalet står för olikheterna i både teknik och uttryck. Bilden: "Zelda" av Christer Themptander, är en s.k. "readymade", det vill säga, vardagsföremål som monterats ihop till något nytt och upphöjts till konstverk.

Hög svansföring är ett uttryck som du hittar i hundutställningsprotokoll – en beskrivning av hur hunden håller upp sin svans. Hög svansföring kan även betyda att man har höga tankar om sig själv och det man gör.

Hunden är absolut ett av våra mest avbildade husdjur.

Detta är en utställning om hunden i samtidskonsten. Vi har valt att bjuda in både väletablerade så väl som mindre kända konstnärer. När det gäller motivet hunden finns hur mycket som helst att tillgå. Urvalet står för olikheterna i både teknik och uttryck.


Karin Broos' hundporträtt är från 1998. Hon fick sitt stora genombrott 2008 med en utställning i Kristinehamns konstmuseum. Just nu är Karin Broos aktuell med en separatutställning på Waldemarsudde i Stockholm.

Hans Eliasson berättar i sin målning "Nellie och änglarna" och i grafiken om sina hundar av rasen Golden Retriever. Hans Eliasson är en skicklig trägravör och i bildernas berättelser ligger en underfundighet man kan klura på.

Hans Esselius' bidrag "Proffessor Hoffman:s promenader" är ett seriealbum som trycktes i 250 ex 1971. "En svensk originalserie för drömmande barn av herr Esse, pris 1:-" kan läsas på omslagets framsida. Professor Hoffman befinner sig på promenad i ett surrealistiskt landskap med ett "tomt" koppel i handen.

Lena Flodman komponerar med humor ihop strandfynd med trasiga leksaker. Kompositionen gjuts av och formen fylls med lera som bränns och glaseras i grälla färgtoner typ leksakernas ursprungsfärg.

Lars Jonsson har likt en skolfotograf dokumenterat tiotusentals hundar på hundutställningar och andra evenemang där hunden är i fokus. Ett 30-tal av alla dessa bilder visas här.

Fia Kvissbergs naivistiska målningar och grafiska blad skildrar hunden och människan i vardagliga händelser.

Gudrun Lindström har med sina svart-vita fotografier dokumenterat en man och hans plyschhund i olika miljöer och situationer.

Elisabeth Persson är skulptör och modellerar i vax som sedan blir bronsskulpturer i det lilla formatet. Elisabeth Perssons teman är djur och natur.

John Rasimus är grafikern som gärna jobbar i det stora formatet.

Seth Schuwert fångar i sina blyertsteckningar de lekande hundarna.

Eva-Mia Sjölin har jägarexamen och lever nära sina älskade jakthundar. Detta liv återger hon gärna i akvarell, datagrafik eller fotografi.

Christer Themptanders humoristiska collage ur boken "Husse, matte & jag" berättar om det speciella bandet mellan hunden och dess ägare.

Håkan Wennström deltar med två akvareller från sitt projekt TOMBSTONE BLUES – om en fem veckor lång vistelse på Karolinska sjukhuset med utsikt ner mot Norra Kyrkogården.

Med målningen "Bruno", en hyllning till Bruno Liljefors, vill vi uppmärksamma konstnären Hans Wigerts bortgång i juli 2015.

En del av utställningen innehåller konst ur den kommunala konstsamlingen där hunden förekommer i motivet. Representanter här är bland andra Bertil Almlöf, Lenny Clarhäll, Gun Haglund, Bengt Landin, Aino Myllykangas, Bodil Strand, Raija Zaar.

I stadsbiblioteket finns fyra montrar med skönlitterära verk och faktaböcker om hunden. Tips på vad som finns att låna ut till den hundintresserade låntagaren.

Ett stort tack till konstnärerna som ställt upp med relativt kort varsel på temat "hunden i konsten".

Kristina Möller, chef för Södertälje konsthall 


Stäng fönster