Ulla Nordenskjöld
måleri

byggnader och platser
för frivillig gemenskap
i Stockholm och Paris

13/3 - 4/4 2010

Hej!
Jag heter Ulla Nordenskjöld, är född och uppvuxen i Stockholm och kanske som "stockholmare" besatt av det ytliga, fast för mig är det husfasader. Det finns nåt så fantastiskt, som kallas "Byggnader för frivillig gemenskap". T.ex. Posthus, Bibliotek, Folkets Hus, Medborgarhus, Fritidsgårdar mm. Byggda för frivillig gemenskap, visst är det vackert! Jag har målat av ett antal sådana hus, byggda efter 1945, bara fasaden, den offentliga väggen, den vi ser, eller inte. Nu är dom synliggjorda.

I somras var jag i ett ateljehus i Paris för att måla. Jag gick och gick, stora städer tar ju aldrig slut känns det som. Och plötsligt dyker det upp fantastiska mönster på gatorna. Man måste titta ner för att inte trampa på hundbajs och annat. Till ex. prickarna vid övergångsställena, otroligt häftiga stenlagda gator, vackra galler runt träd, konstiga tarmmönster på gamla fasader.

Jag tog med papper och penna på mina promenader, lade pappret direkt på gatan och ritade av som ett slags frottage (jag fick rätt mycket egendomliga loppbett).
Efter som det var sommar, 14 juli och ferier, så var allt blått, vitt och rött. När jag sen gjorde målningarna blev dom som nån sorts franska flaggor.


Välkomna till Nationalgalleriet
och titta på hus från Stockholm
och gator från Paris
Ulla


(pressbild högupplöst)(pressbild högupplöst)

 


(pressbild högupplöst)

Bilder från utställningen

Källaren ...


Bilder från vernissaget

 

Finissage ...

 


Skomakargatan 3, vid Stortorget i Gamla Stan.
Telefon: 08-20 60 94 / 411 55 75

 

Tillbaka till Startsidan