Mia Mäkilä

"The Last Days Of My Demons"

9 - 24 jan. 2010


 

Välkommen på Vernissage!

Lördagen den 9 januari 2010, kl. 12:00-16:00
faller mörkret i Gamla Stan!

Det är nämligen dags för skräckkonstnären Mia Mäkilä att inta Nationalgalleriet, Skomakargatan 3 med sina demoner.
” The Last Days Of My Demons” är en samling porträtt och collage av Mia Mäkilä's inre demoner som under åren 2007-2009 bearbetats i konsten efter en djup depression. Nu, 2010 flyr demonerna, Mia mår bättre. Depressionen är dåtid. Nutid är glädje, lycka och kärlek.
I väntan på de nya skapelserna som speglar den nya tiden är därför ”The Last Days Of My Demons” en samling utdöda demoner från en mörk period i Mias liv.
Nu väntar dagsljuset på nya ljusare demoner, för demoner har hon alltid, och de följer henne i koppel och hugger inte längre i benen när de går vid hennes sida. Nu skrattar de och ler. En ny tid väntar.
Låt oss fira av de sista demonerna från Mias mörka år. En efter en tar de farväl. Nattmössedemonen. Hånskrattsdemonen. Fobidemonen. Fjärtdemonen. Hypokondridemonen. De rosa demonerna. Och kaosdemonerna.


"Picture Pippi Longstocking and Swedish movie director Ingmar Bergman having a love child. That´s me." /Mia MäkiläHappy Zombie, 2009, blandteknik på antikt fotografi.Mia Mäkilä är född 1979 i Norrköping, men numera bosatt i Stockholm, och är en svensk konstnär som skapar i collageform (både digitalt och i mixed media) och målar i akryl på duk. Hon har vid flera tillfället utpekats som Sveriges främsta skräckkonstnär och har medverkat i stora konstutställningar i bland annat Paris och Hamburg (där hon har representerat hela Norden) och haft egna soloutställningar med stor framgång i både Stockholm, Norrköping, Lund och Köpenhamn. Tidningar och lokal-tv har uppmärksammat hennes konst, flertalet gånger.

Hon figurerar i tidningar och konstmagasin över hela världen och hennes konst är uppskattad och älskad av både den yngre och den äldre generationen. Hon medverkar dessutom i en känd fantastisk konstbok vid namn ”The Upset” som ges ut av bokförlaget Gestalten.

I Mias konst är humorn oerhört viktig. Den är alltid närvarande i hennes konst vilket skapar komplexa stämningar och motsägelsefulla uttryck. Hennes stil kan ibland påminna om 1500-talsmålaren Hieronymus Bosch, med myllrande helvetesskildringar och karnevaliska miljöer där högt blir lågt och lågt blir högt. Konsthistorien gör sig ständigt påmind i Mia Mäkiläs konst, hon är både konstvetare och idéhistoriker vid sidan av sitt konstnärskap. Hennes Målningar innehåller bland annat skräck, erotik, lidelse, mörker men framförallt humor. Hon skildrar helvetet på sitt egna vis och berättar historier, känslor och tankar ur sitt egna liv genom sin konst. Ärligt, passionerat och ibland även provocerande...

Sommaren 2007 påbörjade Mia ett nära samarbete med den amerikanska underground-konstnären Gus Fink. Projektet kallas Creeplings och är en samling antika fotografier som de målar på 50/50 och skickar mellan USA och Sverige för fortsatt samarbete. Gus Fink är mycket känd i USA och har många berömda samlare, bland annat samlar Marilyn Manson på hans verk.

Artikel i DN:


Bilder från vernissaget:

Utställningen:


(Detalj)

.. och missa inte källaren ...

Bilder från "hängningen":

En nästan klar vägg ...

En helt klar vägg ...

Utställningen ”The Last Days Of My Demons” pågår fram till den 24 januari 2010!

Vernissage 9 januari 2010 kl. 12-16

För mer information om Mia Mäkilä och för att beskåda hennes konstverk, besök hennes webbplats på: miamakila.com

 

Tidigare artiklar och annat relaterat till Mia Mäkilä:

Skräcken i kulturens hjärta
http://www.tidningenkulturen.se/index.php/portr-mainmenu-51/konst-mainmenu-99/5184-skraecken-i-kulturens-hjaerta

I demonernas umgänge
http://www.tidningenkulturen.se/content/view/2005/99/

Skräckkonstnären: Jag vill visa ett lite ljusare helvete
http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=4838399

Detaljrika collage av Mäkilä
http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=3282746

Mia Mäkiläs konst är skrämmande bra
http://www.nt.se/kultur/artikel.aspx?articleid=4962812

Skräckkonstens okrönta drottning
http://www.fria.nu/artikel/20637

Hennes paradis är annorlunda
http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=309158&showsearch=yes

 

Skomakargatan 3, Gamla Stan
Nära Stortorget
Stockholm

Öppettider
Tors/Fre 12-17
Lörd/Sön 12-16

Tel. 08-20 60 94 / 411 55 75

 

 

Tillbaka till Startsidan