JUKKA VIKBERG
FAT COP

19/3-10/4 2016

Jukka Vikberg på Nationalgalleriet 19 mars till 10 april 2016.
Det är med stor stolthet Nationalgalleriet presenterar Jukka Vikbergs andra utställning på galleriet. Vikberg tillhör Finlands mest meriterade skulptörer och uppbär konstnärslön. Förutom hos oss så har han de senaste åren i Sverige haft separatutställningar på Örebro och Växsjö konsthall, Eskilstuna museum (se CV).

Varmt välkomna

”När man är 20 har man löst världsgåtan. Vid 30 börjar man tänka över den och vid 40 finner man den olöslig. (August Strindberg, svensk författare).
Jag gör inte konst för att provocera och chockera, jag gör konst för att jag är provocerad och chockerad. (Joanna Rytel, svensk konstnär, i tidningen ETC).

Jag vill lika mycket göra revolution nu som då jag var 20, men . . . provocerad blir jag dagligen, t.o.m. chockerad av det oerhörda våldet i vår västerländska kultur. Av att våldet är så accepterad och inbyggd i våra samhällen.

Det räknas att 100.000.000 människor, de flesta civila, barn, ungdomar, mammor och pappor, åldringar, mördades i 1900-talets krig. I krig är det soldater som dödar, men vi människor som dör.

I kriget mot terror, som startades på en lögn och där våra länder Sverige och Finland också deltar, har hittills 1.200.000 människor mördats, de flesta civila. Fyra nationer har totalförstörts, miljoner civila flyr sina hem.

Vi kan lätt konstatera att våra politiker och soldater har fatalt misslyckats i sitt uppdrag att skydda oss (om det uppdraget någonsin funnits?). Deras från stenåldern och från den mörka medeltiden härstammande handlingssätt har ingen anknytning till vår tid och våra liv idag.

Vi som har kämpat för fred har länge försökt kriminalisera krig och mördande, med haltande framgång. Våldets representanter har alltid hävt sig, hur hemska deras gärningar än har varit. Jag anser att vi borde inse att kriget är en sjukdom. Dessa insjuknade stackars varelser behöver hjälp.

Det blir förstås ännu en last på våra redan tungt belastade axlar, men något alternativ … nej, det är bara att hugga i och försöka hjälpa.”
Jukka Vikberg, konstnär, Helsingfors

Jukka intervjuad i Sisu-radio/
Kuvanveistäjä Jukka Vikberg:
Ruotsissa kotikenttäni arvostelijat puuttuvat kokonaan

jukkavikberg.blogspot.com


Från utställningen ...

 

 


Skomakargatan 3, vid Stortorget i Gamla Stan.
Telefon: 08-20 60 94 / 411 55 75
nationalgalleriet.just.nu / info@nationalgalleriet.org

Öppettider

ons/fred 12-17
lörd/sön 12-16

 

Dela 

 

Tillbaka till Startsidan