GÖRAN JOSEPHZOHN

"i nöd och lust"

75 skithusmodeller

3 - 25 maj 2008

”I nöd och lust - Svenska skithus"
” 75 modeller i nöd”

Redan när jag nådens år 1992 byggde den första modellen av ett utedass till en utställning i Gamla Stan, Stockholm, bestämde jag mig för att någon gång få ihop minst 100 unika modeller av svenska utedass. Det har tagit sin tid, men nu är jag nära .. jag har nu 75 stycken!!

Utställningen ”I nöd och lust”, på Nationalgalleriet består alltså av 75 modeller av mer eller mindre äkta svenska skithus. Här finns allt ifrån små enkla klassiska utedass avsedda för en person, till större mer ”palatsliknande” med flera sittplatser och fjöl! Bland modellerna finns dass från Brösarps station i söder till fjällvärlden i norr och många har jag hittat på Gotland och i de småländska skogarna runt Vetlanda!

Alla dassen på utställningen har något unikt, som gör att dom får vara med i min samling, men en sak har dom gemensamt, förfallet. Det finns en skönhet i förfall och det finns inget som kan förfalla så vackert som ett svenskt skithus!

En av modellerna kallad ”Gradvis avträde” speglar för övrigt ett dass uppgång och (för)fall …

Så Du är varmt välkommen in i det svenska utedassets förlovade land. Det svenska skithuset är inte bara en skitsak, det svenska skithuset är också modellen, i alla fall på ..
.

Först det nödvändiga ...

 

Sen ett kort inslag i ABC-Nytt

Från utställningen

Några av modellerna


kulturstan.se 11/5-2008

 
Vetlanda-Posten 3/5-2008


Utställningen invigs den 3 maj och pågår till den 25 maj 2008

Välkommen in i fjölens förlovade land.

Göran Josephzohn
Brahegatan 4
114 37 Stockholm
08-662 67 76

josephzohn.has.it

Tillbaka till Startsidan