Ida-Lovisa Rudolfsson
Sju sorters ensamhet
18/9 - 3/10

Det narrativa är centralt i Ida-Lovisa Rudolfssons arbete och det är med tråd hon berättar. Bildbyggandet är intuitivt, hon klipper sönder, syr i hop, lappar och lagar. Startpunkten kan vara ett samtal vid middagsbordet, ett ansiktsutryck på spårvagnen eller en obehagligt tyst familj på Ica, sedan vindlar sig bilden vidare åt alla håll och kanter.

Hemmet och miljön där omkring är spelplatsen och medlemmarna i den moderna familjen har huvudrollerna. Husen står på rad och möblemangen i vardagsrummen där innanför skiljer sig inte nämnvärt åt. Ida-Lovisa Rudolfsson fascineras och skräms samtidigt av det tillsynes vardagliga, av vad som kan dölja sig där bakom och det svåra i att bara finnas till.

På Nationalgalleriet visas sviten Sju Sorters Ensamhet vilken är Ida-Lovisa Rudolfssons masterarbete från Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg. Titeln Sju Sorters Ensamhet är en hälsning till den amerikanske författaren Richard Yates och hans novellsamling Eleven Kinds of Loneliness. Om Yeats har sagts att hans huvudpersoner är av enkla och bräckliga naturer och att författaren berättar om ”… the era when the American dream was finaly coming true ­ and just beginning to ring a little hollow”.

Ida-Lovisa Rudolfsson ser sina bilder som noveller, var och en berättar de om människorna och deras ensamma vardagliga verklighet. Men bilderna kan även läsas tillsammans som en helhet, de enskilda vardagarna kan då eka ikapp i sin gemensamma ihålighet och ta ett större grepp om världen och existensen.

Ida-Lovisa Rudolfsson tog under våren 2010 sin masterexamen i Textil konst vid HDK. Hon bor och är verksam i Göteborg.


Där någon möjligen ... foto Mats Ringqvist)

Detalj.

Bilder från utställningen

Se även idalovisa.se

 

VERNISSAGE LÖRDAG 18/9 kl 12-16

Utställningen är färdighängd ...
Välkommen önskar Ida-Lovisa

Några bilder från vernissaget

 

Omnämnd i bloggvärlden
"Textiltät torsdag"


Utställningen pågår 18/9 - 3/10 2010

 


Skomakargatan 3, vid Stortorget i Gamla Stan.
Telefon: 08-20 60 94 / 411 55 75

nationalgalleriet.just.nu / mail@nationalgalleriet.org

Dela 

 

Tillbaka till Startsidan