Edward Jarvis
Vi är alla Guds slavar
18/1 - 2/2 2014


Det är med stor stolthet vi presenterar Edward Jarvis utställning Ikoner, en serie målningar som markerar en omprövning av det egna konstnärskapet.
Det var Gunnar Ekelöfs Diwantrilogi som väckte intresset för ikonmåleri. Jarvis ikoner kombinerar text och bild och kan kanske vid en första anblick upplevas som traditionella. Rent tekniskt är de också det, utförda med ägg, pigment och bladguld i en teknik vi känner igen, men Jarvis motivvärld söker sig bortom det traditionella.
Han låter citat av så vitt skilda poeter som sufiern Jalal al-din Rumi från tolvhundratalet, Nils Ferlin och Gunnar Ekelöf bilda syntes med det målade. Texterna Jarvis använt är allvarliga till tonen, likt en predikan eller en uppmaning till uppror mot rådande ordning.

Edward Jarvis är född 1964 och gick ut Konsthögskolan 1993. Ikoner är hans första utställning på Nationalgalleriet. Han har tidigare bland annat haft ett flertal utställningar på Galleri Göran Engström. 2008 hade han en separatutställning på Thielska Galleriet. Han har utfört offentliga gestaltningar för Statens Konstråd och samarbetat med musiker, nu senast med ikonen Vi är alla guds slavar som fått ge namn och omslag till Mats Gustafssons (The Thing) och Thurston Moores (Sonic Youth) nya LP på Café Oto Records i London.

Några bilder från utställningen

.. och missa inte källaren ...

Bilder från vernissaget ...

Några bilder från hängningen ...


Omkonst om Edward Jarvis

Edward Jarvis on Facebook

 

Dela  

 


Skomakargatan 3, vid Stortorget i Gamla Stan.
Telefon: 08-20 60 94 / 411 55 75
nationalgalleriet.just.nu / info@nationalgalleriet.org

 

Tillbaka till Startsidan