2009 års BUS-pris ...


©foto Lasse Epstein

Nationalgalleriet har tilldelats 2009 års BUS-pris på 30 000 kronor. Priset delas ut i syfte att premiera arbete för bildkonsten och ska ges till person eller organisation som utmärkt sig genom sina insatser på detta område det gångna året.
Priset delades ut vid en ceremoni på Konstakademien den 2 juni 2009.

Juryns motivering
Med konsekvens och tydlighet har detta konstnärsdrivna galleri stått emot tidens trender. I allt man gjort under de gångna 25 åren har det funnits ett budskap och ett aktivt ställningstagande.
Samtidigt har man inte varit främmande för nya idéer och initiativ i verksamheten. Tvärtom, man har alltid varit mycket öppen och prövande. Hög kvalitet har varit och är ett honnörsord.
När ett antal eldsjälar startade verksamheten 1984 var tidsandan, världen och Sverige en helt annan. Ändå väcker det fortfarande konstnärsdrivna galleriet vid sitt 25-årsjubileum stort intresse.
För uthållighet, kvalitet och konsekvens går 2009 års BUS-pris till Nationalgalleriet.
BUS-priset instiftades 1996 av Sveriges Tidskrifter (branschorganisation för den svenska periodiska pressen, vecko-, special-, yrkes- och organisationstidsskrifter) och BUS.

Juryn har bestått av riksarkivarie Tomas Lidman (ordf); Mats Lindberg, BUS; Christina Neiglick, Tara; Ulla Nordenskjöld, konstnär; Lars Strandberg, Sveriges Tidskrifter.

Text från BUS

 

"Prisbelönt galleri i Gamla stan"/ Epsteins STHLM >>>

 

 


Skomakargatan 3, vid Stortorget i Gamla Stan.
Telefon: 08-20 60 94 / 411 55 75

Tillbaka till Startsidan