AVVIKELSER
JORUN JONASSON &
NIKI LINDROTH VON BAHR

8/2-23/2

Välkomna till Avvikelser, Jorun Jonassons & Niki Lindroth von Bahrs utställning på Nationalgalleriet 8/2 - 23/2 2014

Niki Lindroth von Bahr har arbetat med mytiska djur som skapats och formats av människors drömmar och mardrömmar. En svart katt rör sig i Vita husets korridorer dagarna före ett val. När den upptäcks växer den och blir över två meter hög. Ett obestämbart djur spolas upp på en strand i Montauk 2008, sedan försvinner det spårlöst igen. Ett foto är allt som finns kvar.

I rummet hörs ett ett dovt sus och ett återkommande svagt pipande. Ljudet leder en ner i källaren, där man möter Jorun Jonassons Tesseraktsvit. Hon har i tre verk undersökt den fyrdimensionella kuben som objekt och idé. Men rummet verkar alltid vara begränsat och lämnar bara plats åt tredimensionella skuggor. Niki Lindroth von Bahr studerar på Kungliga Konsthögskolan. Hennes animerade kortfilm Simhall hade premiär på Göteborgs Filmfestival 2014 som en del av tävlingen Startsladden. Hennes tidigare film Tord och Tord har visats runt hela världen och vunnit flera priser. 2011 nominerades filmen till en Guldbagge.

Jorun Jonasson tog sin masterexamen i fri konst på Konsthögskolan i Malmö 2011. Sedan dess har hon bland annat haft en separatutställning på Johan Berggren Gallery i Malmö 2011 och medverkat i konstfilmsprojektet “The Filmballad of Mamadada”, som premiärvisades på CPH:DOX 2013. I mars 2014 visar hon nya verk på Galleri Box i Göteborg.

Bilder från utställningen ...

.. och så var det där med källaren ...

Se även jorunjonasson.se & nikilindroth.com

 

 


Skomakargatan 3, vid Stortorget i Gamla Stan.
Telefon: 08-20 60 94 / 411 55 75
nationalgalleriet.just.nu / info@nationalgalleriet.org

Öppet
Lör-Sön 12-16
To-Fre 12-17

Dela 

 

Tillbaka till Startsidan