Anna Kristensen
Män utan kvinnor
12-27 oktober 2013

Anna Kristensen på Nationalgalleriet 12-27/10.

Anna Kristensen bor och verkar i Umeå, men har ställt ut flitigt över hela landet, i Stockholm bl.a tre gånger på Galleri Engström.

I sin debut på galleriet visar hon målningar inspirerade av Magrittes The Menaced Assassin från 1926. Parallellt är hon också aktuell på Galleri Eva Solvang (nytt fönster) med verk som är tematiskt sammanlänkad med dem hon visar på Nationalgalleriet.

” I mina målningar för jag en dialog med verk från konsthistorien.
I The Menaced Assassin av Magritte ligger en död kvinna på en dyscha och en man lyssnar till musik. Målningen har intresserat mig i flera år. I ett par av mina bilder har den kvinnan lämnat rummet och istället tagit plats i andra målningar. Ibland tar hon sin tillflykt till en blå vagn, ibland är hon eftersökt av män och ibland målar jag henne på en container vars destination är oklar.
Min vilja är att skapa föreställningar som berör och som förmedlar något precist som inte går att översätta till annat medium. Torgny Lindgren sa i en radiointervju att det hade tagit honom 40 år att gestalta de erfarenheter som ligger till grund för romanen Pölsan. Det är ett intressant förhållningssätt.”

Om konst om utställningen (nytt fönster)Bilder från utställningen ...


(detalj)


(detalj)


(detalj)

.. missa inte att utställningen fortsätter nere i källarvalvet ...

Några stämningsfulla bilder från hängningen ...

se även annakristensen.com

Vernissage lörd 12 oktober kl 12-16
Välkommen

 


Skomakargatan 3, vid Stortorget i Gamla Stan.
Telefon: 08-20 60 94 / 411 55 75
nationalgalleriet.just.nu / info@nationalgalleriet.org

Öppet
Lör-Sön 12-16
To-Fre 12-17

Dela 

 

Tillbaka till Startsidan