Grundat av han Josephzohn
På nätet sedan oktober 2005
Helt sponsor-  och annonsfritt.


BAOB
Det lilla lexikonet, med det stora innehållet
Bandy - det röda nystanets sport. 


/W
 
V
, bokstaven V blev bokstaven som gällde när den södra Allsvenskan var slutspelad säsongen 2005/06. Alla de fyra "V-lagen", Vetlanda, Villa, Vänersborg och Västerås gick vidare till Elitserien.

 Vaggeryd,
tätort 3 mil söder om Jönköping. Vaggeryd är ursprungligen en gammal industriort, men det är tre saker som gjort orten känd, bandylaget, korven och travbanan.

Vaggeryd är också en järnvägsort, med fina förbindelser både norr- och söderut, men där ortsbefolkningen ännu inte kan förlåta SJ att dom drog en östlig linje till hålan Nässjö.

Oj nu höll vi på att glömma Rosanders Café, det klassiska fiket i Vaggeryd, där bandyklubben bildades 1920.

Klubbens mest kände bandylirare är dock ännu så länge Sven "Gliet" Eliasson, som för övrigt ganska självklart är med i "Lö Name of Fame".

Vaggeryd ligger också högt på den svenska Sloganlistan ...
"Vaggeryd - Där hjulen alltid snurrar"

 Waggeryds IK Bandy,
en av de där härligt klassiska småländska bandyklubbarna, klubbar som gjort Småland till det bandyfäste det är! Klubben bildades i april 1920 på Rosanders café i Vaggeryd. Initiativtagare var den sedermera legendariske idrottsledaren och folkskolläraren Anton Lindberg.

Waggeryd har ingen egentlig storhetsperiod som bandylag, man har helt enkelt två storhetsår! Två år, två säsonger då man spelat i den högsta serien, 1942 och 1963/64. 1970 kvalade man men tyvärr ...

Numera (2010/11) håller man till i den glödheta Division 1 Södra, där man bl.a. ställs mot Skirö-Nävelsjö, Målilla och BK Derby.

Många är de som vill få är det som får, men två spelare från WIK har fått dra på sig en vacker gul elittröja. Jan "Med hjälmen på sne" Abramsson och Mikael Sandberg spelade båda några år i Vetlanda BK.

Unga lovande målvakten Linus Johansson med sina bandyrötter i Waggeryd ingår 2010/11 i Vetlandas talanggrupp.

Vetlanda BK och Waggeryd har även en del tränargemensamt. Johnny Pettersson, som både spelat i och tränat Vetlanda BK, har även tränat Waggeryds IK. Dessutom så har Vetlanda FF:s före detta målvaktstränare Leif Hedberg varit tränare under flera olika perioder.

Här är en lagbild från 2008/09 där just ovan nämnde Hedberg är huvudtränare ...

 

Waggeryds IK på netet

 Vart jag än ställer min Kosa
, är den alltid i vägen för Astrid. Så sjöng han den gamle Evert. Han hade liksom många av dagens bandyspelare problem med att bandyklubban alltid står i vägen i hemmets lugna vrå.
 


 
Wasberg, Dennis,
bandymålvakt, son till Leif och sonson till Ingvar. Det är trots efterforskningar inte känt om hans smeknamn är "Mini-Niggern"??

Dennis är säsongen 2010/11 målvakt nummer ett i Brobergs IF.


 Wasberg,
Leif, bandyspelare och son till Ingvar Wasberg. Började på topp och rönte stora framgångar i Brobergs anfall tillsammans med bl.a. "Dallas" Sedwall. När han avslutade sin aktiva karriär upptäckte han att han var centerhalv.

Brobergs fruktade kedja säsongen 1963/64


Fr.v. Rolf Almstedt, Leif Wasberg, Curt Sedvall, Anders Erlander och Göran "Dallas" Sedvall.

Leif vann fyra SM-guld: 1963, 64, 76, 77 och han är stor grabb nr. 151 i svensk bandy.

Pappa Ingvar är mest känd för sitt smeknamn, "Niggern", frågan är om Leif någonsin kallades för "Lill-Niggern"?

Leifs son heter Dennis och är bandymålvakt.

 

 Wasberg, Ingvar "Niggern",
legendarisk bandyspelare från Söderhamn och Brobergs IF. Ingvar Wasberg tillhörde en generation unga pojkar som fostrades i Brobergs anda och nådde stora framgång inom främst bandyn.

Redan 1923 upptogs Ingvar som medlem i föreningen, då 14 år gammal. 26 januari 1930 mötte Broberg storlaget Djurgårdens IF på Färssjöns is i svenska mästerskapen. Ingvar Wasberg gjorde en så bra match som center att han uppmärksammades utanför Hälsinglands gränser.

Ingvar Wasberg gjorde sammanlagt fyra A-landskamper och blev Stor Grabb.

Han lämnade bandyn 1949 efter att ha spelat centerhalv i det Broberg som vann SM-finalen över Västerås SK 1947 och förlorade mot samma lag året efter.

Efter bandyn blev Ingvar fotbollsdomare på högsta nivå med ett flertal allsvenska matcher bakom sig. Fotboll var övrigt hans andra sport där han vaktade målet i både Broberg och Söderhamns IF.

Utöver det båda lagsporterna var han i unga år aktiv som backhoppare och cyklist och även brottning där han också nådde långt som domare.

1957 tog Ingvar Wasberg över ansvaret som tränare i ett då ungt och uppåtgående Broberg. Han fick fria händer av dåvarande Brobergsledning att forma det lag som under 1960-talet växte ut till landets främsta i konkurrens med klubbar som Örebro SK och IK Sirius. Ingvar Wasberg trodde på laget och såg möjligheterna.

Här står han längst till höger i det Broberg som 1932 för första gången gick upp i Allsvenskan.

Broberg 1964:

Övre raden:Ingvar Wasberg (lagl.), Inge Sjölin, Sven-Olov Lööw, Rolf Almstedt, Curt Sedwall, Göran Sedwall, Roland Strandlund, Leif Wasberg, Anders Erlander
Nedre raden:Gunnar Danielsson, Jan-Erik Flink, Bosse Rönn, Hans Englund (mv res.), Göran Enberg, Roger Giljam.

Men det är inte på grund av att han var en sån gudabenånad bandyspelare som han idag tar plats i BAOB:s Name of Fame! Han får sin berättigade plats endast tack vare sitt smeknamn. Kallades man för "Niggern" så är platsen självklar!

Sonen Leif och sonsonen Dennis blev också bandyspelare

Se även Kända bandyspelare
Se även Klassisk bandyspelare

 Vattenfall
, ett hot mot bandyn. Företaget Vattenfall sponsrar svensk längdskidåkning!!! Men det stora problemet med vattenfall är att de nyspolade isarna regnar bort ...

 
VBK
, förkortning för Vetlanda BK.

 
VBK AIR
, Vetlanda BK:s egna flygbolag, "bortaplan skulle bli hemmaplan". Användes dock bara vid en bortamatch ...

BK Derby chockade bandysverige och framförallt Vetlandas alla supportrar, vinner hemma på Trångebro IP med 6-5.

Efter det ställer VBK sitt lyxiga flygplan i hangaren vid Tjustkulle ... eventuellt ska det skänkas bort till Flygmuseet i Linköping!
 

BAOB - bio
presenterar
VBK AIR

 


.
.. in the air tonight ..
VBK Goes Abba,
i den långa serien "VBK Goes ...", en serie goa låtar som gör både bandy och Vetlanda BK rättvisa ..

Bandy är musik, Abba är bandy, allt enligt bandyskribenten Andreas SödermanSF/Bandy/tjustkulle, som kallar detta för äkta bandyuppladdningsmusik.

BAOB - bio
presenterar
VBK Goes Abba
2007

 

Video: VBK Goes ABBA

 
BAOB - bio
presenterar
VBK Goes Abba
2006

 

Video: VBK Goes ABBA

Se även Bandylåtar

 Venhagsvallen
,
konstfrusen anrik bandybana i Målilla och hemmaplan för Målilla Bandy. 2011är ett år som Målillaborna aldrig ska glömma, då valde VBK att spela hemmamatchen mot Sirius på Venhagsvallen. Matchen slutade 3-3 inför 710 jublande åskådare.

En annan höjdpunkt inträffade 2006, då avgjordes Veteran-DM på denna isbana och då kom de gamla goa bandygubbarn från Vetlanda BK, Skirö AIK, Tranås BoIS och Målilla Bandy till Målilla och för få fram ett finallag. Den stora frågan alla Målillabor ställde sig och fortfarande ställer sig är om det var ortens store son Bosse Karlsson som vaktade målet?


 
Veteran-DM
,
bandymästerskap för pojkar över 35 år. I bandyfästet Småland är en DM-titel något stort. Här i dom småländska skogarna har ju de flesta och bästa av landets bandyspelare haft sin vagga och därför kan ett DM här nästan klassas som ett SM. När det då blir dags för ett Veteran-DM fylls laguppställningarna med idel ädel bandyadel ...
Året 2006 avgörs det i två omgångar, först gruppspel i Målilla och Åby-Tjureda, som avslutas med en finalmatch.
Vetlanda,
bandymetropolen på det småländska höglandet, som fick sina stadsrättigheter redan 1920. Vetlanda är känt för många saker, men det är vintersporternas vintersport bandyn, som satt staden på världskartan. Stadens stolta bandylag Vetlanda BK kan verkligen titulera sig mästarlag. Tre tunga SM-guld, 1986, 1991 och 1992 har det blivit, med bud på åtminstone fyra till. Men vårisar, domartabbar och annat bandystrul har gjort att VBK fått lämna isen som tillfälliga förlorare efter fyra finaler.

Vetlanda är också världsberömt inom filmens värld. Detta tack vare den kände Åsa-Nisse, som härjade i bygden under två glada filmdecennium, då 20 fantastiska filmer spelades in om uppfinnaren från Knohult i trakterna kring staden under ledning av demonregissören Ragnar Frisk. Filmerna premiärvisades alltid på Saga-Biografen och sedan var det bankett på Stadshotellet.

Stadens speedwaylag, jordovalernas mästarlag VMS Elit (Njudungarna) har vunnit så många SM-guld att kulramarna är slut i stadens matematiska affär, Kontorsspecial.

Nämnas bör även det  grönvita fotbollslaget Myresjö/Vetlanda FK som dominerar smålandsfotbollen. I alla fall fotbollen som spelas långt ifrån de stora arenorna ...
 

 

 Vetlanda Bandyarena,
var ett projekt för att bygga en bandyhall i bandymetropolen Vetlanda. Efter det misslyckade och storslagna projektet "Nya Tjustkulle", tog de tre elitklubbarna i Vetlanda kommun, Vetlanda BK, Nävelsjö SK och Skirö AIK tag bandyhallsfrågan. Man bildade snabbt en projektgrupp med Skirös ordförande Stewe Jonsson som ordförande. Denna ny projektgrupp bestod av eldsjälar och bandykunnigt folk från de tre klubbarna. Bandyfolk med båda skridskorna på isen!
 
Den 9 januari 2007 hölls den första presskonferensen, där projektet och personerna bakom det hela presenterades.

* Samarbete skapar resurser
** Enkelhet ger rimlig kostnad
*** Det är innehållet som räknas
**** Barn och ungdom i centrum
***** Vetlanda sätts på kartan - igen

Den 10 februari 2007 bildades Vetlanda Bandyarena AB, då hade man fått ihop de nödvändiga 500 000 i aktiekapital. Efter detta första steg när alla papper var helt klara, öppnades dörren för allmänheten att köpa aktier i bolaget.

Intresset för en bandyhall var stor hos allmänheten. Det startades en namninsamling på nätet och 2 599 personer skrev på.
 

Sen blev det många turer hit och dit innan det blev maj 2010. Då sattes spaden äntligen i jorden, i den vackra småländska bandyjorden .. äntligen började bygget av Sapa Arena


 Vetlanda BK
, "Di gule", "Nya gula faran", "Talangfabriken" bandyns bandylag, bildades den 6 december 1944 på Café Svea i bandymetropolen Vetlanda och redan den 1 januari 1945 spelades den första matchen, då VBK mötte Flugeby. Matchen slutade 4-4.

 Vetlanda BK är trefaldiga svenska mästare 1986, 1991 och 1992. Sedan 2011 spelas alla hemmamatcher i Sapa Arena.

2013 blev klubbens P18 Svenska mästare efter rysare. VBK:s Felix Bengtsson avgjorde i den 108:e minuten.

 

De senaste säsongerna har inte var de bästa i klubbens historia, men förra säsongen blev vi femma i Elitserien. Men nu glömmer vi det gamla och ringer in det nya ...

Nåden bandyår 2016 har vi ..
En ny assisterande tränare och inte vilken assisterande tränare som helst, Patrik "Putte" Johansson återvänder till moderklubben och kommer tillsammans med Jonas Claesson leda laget till framgångar ...

Nyförvärv: INGA!!(Tobias Nyberg som förra året var på lån från Villa BK har nu skrivit på för di gule.)
Vetlanda BK satsar i år på egna talanger och ungdomar ...
Andreas Lysell har lämnat för spel i Åby/Tjureda IF


Truppen 2011/12
Uppdateras om det behövs efter hand och fot

65 Christian Boman Målvakt
30 Oscar Löfqvist Målvakt
54 Philip Svensk Målvakt
3 Pontus Sjölund Försvarare
4 Patrik Johansson Halvback/Mf
5 Pontus Blomberg Mittfältare
7 Daniel Johansson Mittfältare
8 Joakim Andersson Forward
9 Philip Lennartsson Försvarare
10 Philip Lindqvist Anfallare
11 Pontus Vilén Mittfältare
13 Viktor Törner Försvarare
16 Erik Ivarsson Mittfältare
17 Filip Bringe Mittfältare
21 Tobias Nyberg Halvback/Mf
23 Johan Löfstedt Mittfältare
24 Mikael Nilsson Back
25 Sebastian Ytterell Mittfältare
39 Martin Landström Mittfältare
43 Robin Folkesson Mittfältare
91 Toumas Mokko Forward
     

Den 6 december firar klubben 72 år ...

Vetlanda BK på nätet Vi gjør så godt vi kan ...,
ett bevingat bandyord

Norge mötte Sverige i Nordiska mästerskapet 2007 för P19 i Drammen. Sverige mosade våra norska bandygrannar och ledde med 11-0 när domaren blåste för paus, då skrev den norska bandybloggen bandy17,blogspot.com, "Vi gjør så godt vi kan..."

Till slut vann Sverige med 14-0!!

Se fler Bevingade bandyord


 
"Vi får kanske börja sjunga i stället"
, bevingat bandyord av Andreas Bergwall.

 

Sagt till Sportbladet med anledning av det klena intresset för bandy-VM 2007. På plats när Sverige premiärspelade var endast en journalist och två fotografer, att jämföras med dom 177 svenska journalister som är ackrediterade till Melodifestivalen i Jönköping 3/2, och det förväntas över 400 till finalen i Globen.

Se fler Bevingade ...


 "Vi ska försöka bli lite större på bortaplan
bevingat bandyord av Patrik "Putte" Johansson, tränare i Vetlanda BK.

 

Efter Vetlandas storseger, 10-1 hemma på Kullen mot Villa intervjuas tränare Johansson av TV4/Jönköping och på frågan varför man vinner alla hemmamatcher men inga på bortaplan, så kommer dessa numera klassiska bandyord. Dessutom är detta en världspremiär. För första gången i historien kan BAOB presentera Bevingade bandyord i filmform ...

 

BAOB goes film
 
presenterar
Bevingade bandyord - Patrik Johansson

Efter sändningen rasade ledningen för TV3, man hävdade att man rätt till dessa bandyord och att man hade registrerat just dessa ord "Vi ska försöka bli lite större på bortaplan", för en kommande programserie, som ska ersätta "Du blir vad äter" till hösten 2007. Länsrätten i Jönköping la dock ner målet innan mellanmålet.

Se fler Bevingade ...


 Viktiga linjer inom bandyn.
Utan dessa linjer, ingen bandy ...!

* Mållinjen
* Mittlinjen
* Linjer i spelet
Vila i bandyfrid,
bandyfrid önskar vi alla när
den långa bandyresan är över för alltid! I den stora bandysporten önskar vi även bandyfrid för gamla motståndare, bortskjutna röda nystan och nedlagda bandyföreningar. Vi önskar till och med bandyfrid för gamla bandyspelare från Nässjö, allt är förlåtet. Frid vare med er!!

Ibland är det endast NÄRA DÖDEN. I matchen mellan Forsbacka och Köping säsongen 1959/60 föll flera spelare ned i det iskalla vattnet när isen på Storsjön brast ...


klicka för större bild

 


 Vilén Morssing,
Eric, bandyspelare i Örebro SK Bandy.
Vilén var en av de fyra nya spelarna i den trefaldiga mästarklubben inför säsongen 2006/07. Han kom tillsammans med Johnny Hellström från BK Derby, men för Morssing Vilén blev det ingen lyckad sejour i den gula tröjan, han blev snabbt utlånad tillbaka till Derby.

Han är för övrigt även en höjdare på vattenskidor, blev faktiskt sexa på SM i trickåkning 2006. Bandy, trickåkning och vattenskidor, vilken kombination! Taktiken är klar. Ismakare världen runt! Låt kylrören gå på halvfart på den sidan där Eric spelar och ni kommer att få se trickvattenbandy på världsnivå!!

Valspråk:
"Pain is temporary, Glory is forever. Second place is first loser."

 
Vilén
, Pontus
, ung lovande bandyspelare i Vetlanda BK, som säsongen 2013/14 tog plats i A-truppen.

Pontus Vilén är en högerfattad spelare som gärna går på genombrott. Han är även klok och väldigt ambitiös. Pontus tog stora kliv föregående säsong och var en av de dominerande i klubbens J20-lag.

 

25. PONTUS VILÉN
Mittfältare
Född: 29 april 1995.
Svensk mästare P18: 2013 med Vetlanda BK.
Klubbar: Skirö-Nävelsjö Bandy t.o.m. 2011/12, Vetlanda BK 2012/13-.
Pontus Vilén - Ut ur dimman/Curt Einarsson intervjuar

 

 Villa
,
är självklart något att bo i. Många villor produceras av Myresjöhus, som sponsrar Vetlanda BK. Bandykuriosa. Enligt västgötalagen är Villa även ett bandylag, då med tillägget BK (Villa BK). Men Västgötalagen är en lag som vi smålänningar inte ger mycket för! Lagar där "att dräpa smålänningar" görs legitimt, tycker vi inte hör hemma inom bandyns underbara värld! En viss förståelse kan vi dock känna. Efter dessa ständiga förluster mot Vetlanda BK på bandyisen år efter år efter år efter år kan man självklart känna en viss frustration.

Villa tränas sedan några år tillbaka av Vetlandalegenden Kent Edlund.

Vinna,
Läinö
,
(1920-1992), finsk nationalförfattare och skapare av det stora verket, romanen Okänd bandyspelare.
Vinnare,
synonymt med segrare, ofta förknippat med det trefaldiga mästarlaget Vetlanda BK.
Vinterstadion
, bandyanläggning i Örebro. Vinterstadion ett vackert namn på en "betongful" anläggning. Den invigdes Allhelgonadagen 1963, då som en av bandylandet Sveriges första anläggningar med konstfrusen is i både ishall och på bandyplan. Publikrekord för bandybanan är från 1967 i en match mellan Örebro SK och Nässjö då 8 066 personer såg matchen.

Vinterstadion är numera liksom ÖSK-bandy ett minne blott. Numera spelas det bandy i denna "Svampens stad" i en ny bandyhall, Behrn Arena.Vippan,
se Vippan Berggren
Vispen, se Knut "Vispen" Isaksson

 Vodnik,
se HK Vodnik

 

 World Cup,
är världens största bandyturnering för klubblag på elitnivå, som fram till 2009 avgjordes i Ljusdal.

1974 var premiäråret för World Cup i Ljusdal. Det året blev Sandvikens AIK cupmästare. Första finska titeln svarade OLS Uleåborg för 1976. Jenisej från Krasnojarsk blev Rysslands (Sovjet) första mästare 1982. Senaste inteckningen i pokalen har Edsbyns IF som besegrade ärkerivalen Bollnäs i 2008-års final.

2009 fick turneringen återfått sitt ursprungsnamn, World Cup och för första gången avgörs turneringen Göransson Arena i Sandviken.

Cupen som startades 1974 av den dåvarande tränaren i Ljusdal Björn Swartsee har haft olika namn under bandyhistoriens:

* 1974 - "DAF-cupen"
* 1976 - "DEX-cupen"
* 1980 - "Dex World Cup"
* 1984 - "World Cup Ljusdal"
* 1986 - "SJ World Cup" då SJ blev huvudsponsor
* 1999 - "Ljusdal Cup" då cupen blev utan huvudsponsor
* 2004 - "Polar Bandy World Cup"
* 2005 - "ExTe World Cup"
* 2009 - World Cup

Mästarnas mästarlag Vetlanda BK har vunnit turneringen två gånger, 1988 och 1993. Även 1986 och 1990 spelade VBK i finalen, men dessa åren var isen, hörnflaggorna m.m. inte av internationell karaktär, så de åren blev det förluster

World Cup-finaler genom tiderna (vinnarna i fet stil)

* 1974 - Sandvikens AIK - Brobergs IF 4-2, förlängning + straffslag
* 1975 - Brobergs IF- Sandvikens AIK 3-2
* 1976 - OLS, Finland - Västerås SK 3-2
* 1977 - Brobergs IF - IK Sirius 6-1
* 1978 - Brobergs IF - Ljusdals BK 4-1
* 1979 - Edsbyns IF - Örebro SK 5-4
* 1980 - IF Boltic - Edsbyns IF 5-4
* 1981 - IF Boltic - Brobergs IF 6-0
* 1982 - Jenisej Krasnojarsk, Sovjetunionen - IF Boltic 2-1 (sd)
* 1983 - Brobergs IF - Jenisej Krasnojarsk, Sovjetunionen 4-0
* 1984 - Jenisej Krasnojarsk, Sovjetunionen - Ljusdals BK 5-4
* 1985 - IF Boltic - Jenisej Krasnojarsk, Sovjetunionen 2-1
* 1986 - IF Boltic - Vetlanda BK 2-1
* 1987 - Västerås SK - Dynamo Moskva, Sovjetunionen 3-0
* 1988 -
Vetlanda BK - Selånger SK 3-1
* 1989 - Västerås SK - Sandvikens AIK 3-0
* 1990 - HK Zorkij, Krasnogorsk, Sovjetunionen - Vetlanda BK 5-2
* 1991 - Edsbyns IF - Sandvikens AIK 6-3
* 1992 - IK Sirius - Sandvikens AIK 7-0
* 1993 -
Vetlanda BK - Ljusdals BK 4-2
* 1994 - Västerås SK - Sandvikens AIK 5-2
* 1995 - IF Boltic - Västerås SK 2-1 (sd)
* 1996 - IF Boltic - Falu BS 6-3
* 1997 - Västerås SK - Ljusdals BK 4-1
* 1998 - Falu BS - Västerås SK 2-1
* 1999 - Hammarby IF - Ljusdals BK 7-0
* 2000 - Västerås SK - Jenisej Krasnojarsk 2-1
* 2001 - Hammarby IF - Sandvikens AIK 2-1
* 2002 - Sandvikens AIK - Vodnik 3-2
* 2003 - Vodnik - Sandvikens AIK 4-3
* 2004 - Vodnik - Sandvikens AIK 8-5
* 2005 - Bollnäs GIF - Edsbyns IF 3-2 (sd)
* 2006 - Dynamo Moskva, Ryssland - HK Zorkij, Ryssland 7-6 (sd)
* 2007 - Dynamo Moskva, Ryssland - Edsbyn 5-0
* 2008 - Edsbyn - Bollnäs 3-2
* 2009 -
Hammarby -
Zorkij 6-2
* 2010 -
Dynamo Kazan -
Hammarby 3-1
* 2011 - Jenisej - Sandviken 4-3
* 2012
- Sandviken -
Zorkij 3-0
* 2013 - Sandviken - Dynamo Moskva 3-0
* 2014
- Sandviken -
Västerås 4-1

World Cup på netet.


"Väggen", se Dennis Gustafsson


 Vänersborg,
ofta kallad "Lilla Paris" är en tätort (stad) och 
centralort i Vänersborgs kommun och huvudort för Västra Götalandsregionen. Staden grundades 1641 och fick sina 
stadsprivilegier 1644. Efter denna tumultartade treårsperiod stod tiden stilla fram till 1911 då  bandylaget IFK Vänersborg bildades. Efter detta magiska årtal har staden och klubben på alla möjliga sätt försökt få till någon form av idrottslig framgång, men nej.

Många är dock de vänersborgare  som nått ända fram, som fått vara med och höja bandybucklan. Exempelvis Stefan Helm och Pontus Sundelius, som båda har vunnit SM-guld med mästarnas mästarklubb, Vetlanda BK.

Idag är tyvärr Vänersborg, mer känt för "Idol-Agnes" än för sin bandy.
Smeknamnet "Lilla Paris" är hämtat från stadens store son, författaren och poeten Birger Sjöberg som i sina alster kallade Vänersborg för  Lilla Paris.

Och som om det vore nog. Stadens nya inomhusarena, Arena Vänersborg, som stod klar i slutet av september blev snabbt mer känd för sitt beslut att förbjuda bandyportföljer än sin fina is ...

Vänersborg
Vänersborg på Wikipedia


Väntrum,
Nässjö IF:s omklädningrum.
Se även:
*Busshållsplats
*Avbytarbänk

Vänsterhalv,
  position i bandy, avsaknaden av en rutinerad vänsterhalv, var enligt många en av orsakerna till att Vetlanda BK missade det härliga slutspelet 2006. Alexander Driagin lämnade en större lucka efter sig, när han drog till Ryssland än vad tränarstaben hade tänkt sig. Ska man lyckas ta sig till bandyfinalen måste man ha ett fungerande kantspel på båda kanterna.
En av de mest kända halvbackarna inom svensk bandyn är den som Ulla Billqvist gjorde känd som "Min halvback"Värmeläktare
, en av bandyns senaste nyheter. Lanserades med pompa och ståt under en vargavinter på 1780-talet. Nu skulle bandypubliken kunna se på sporternas sport utan att behöva frysa. Tjafs, sa de inbitna supportrarna. Trams, sa Nässjöbon och den gamle försvarsministern Anders Björck, (Det enda vettiga som han har sagt, sa Carl Lidbom). Redan när de första värmeläktarna byggdes upp varnades det för cancer och strålskador. Bandyförbundet tillsatte en kommitté, som likt Ferdinand fortfarande sitter under en korkek och analyserar resultatet. Det som hittills framkommit är att en snusande bandyåskådare kan löpa större cancerrisk om han står på värmeläktaren. Denna uppgift ska man dock ta med en nypa snus och Svenska Tobaksbolaget har självklart protesterat.
"Västanfläkten",
se Västanfors IF.

 Västanfors IF Bandy,
ett av de riktigt klassiska bandylagen. Klubben bildades 1916 på Sveasalongens Café i Västanfors. 1925 var klubben för första gången med i bandyns seriespel, man vann då den Mellansvenska serien.

Från början hade klubben även andra idrotter på programmet, men bandyn blev självklart snart den dominerande sporten och det bandyn som gjort föreningen känd och populär. 1937 gjorde klubben sin första säsong i Allsvenskan, ett sejour som dock blev ettårig.

Klubben hade sin storhetstid under "det lyckliga 1950-talet", då man under en 10-årsperiod spelade i Allsvenskan och 1954 tog man hem SM-guldet, klubbens hittills enda! Det var under den här perioden som klubben fick sitt smeknamn .. "Västanfläkten" senare förkortat till "Fläkten", laget som spelar Sveriges "tjusigaste bandy"!

Många av bandyn stora lirare har sitt ursprung i "Fläkten". För att nämna några från den gamla goda tiden, Göran "Plåtis" Pettersson, Tommy Dorg, Jörgen Granström, Lars-Evert Hansson Christer Larsson Hans Lundkvist och så några från nutiden, Andreas Westman, Ted Andersson, Lars Gustavsson, Tomas Jansson och kanske den störste, Göran "Fille" Boström. Den mest kände är dock den förnamnslöse "Vippan" Berggren, som hittills är "Fläktens" enda i "Lö Name of Fame". "Vippan" var med i laget 1949, se lagbild nedan!

Från Röda nystanets långa serie "Ur Rekord-Magasinet":
 Västanfors IF 1949.


 Västanfors IF 1949

Fakta från Västanfors IF på nätet
 

 Västerås SK
, bandylag från gurkornas hemstad. Grönvita Västerås har spelat 17 SM-finaler och räknas till de stora bandylagen, men det bandypubliken aldrig glömmer är finalen mot Vetlanda BK, nådens bandyår 1991.

Västerås var storfavoriter, men VBK gör en taktiskt lysande förändring, mittfältaren och spelfördelaren Pelle Lennartsson spelar på topp tillsammans med målkungen Jonas Claesson. Västerås blir totalt grundlurade, efter matchen vill matchsekretariatet lägga till Västeråsspelarna till publiksiffran ... VBK vinner med 4-2, tar sin tredje SM-titel och Pelle Lennartsson gör alla fyra målen.

Förr i tiden var Torbjörn Ek den stora stjärnan i VSK, men efter det var det Michael Carlsson, som var lagets - from a King to a Jack.

Se även Rocklunda.


Västerås SK på nätet


 

 


josephzohn | goosevisionen