Grundat av han Josephzohn
På nätet sedan oktober 2005
Helt sponsor-  och annonsfritt.

 


BAOB
Det lilla lexikonet, med det stora innehållet

Bandy - det röda nystanets sport.

 


Talang
, är en ung bandyspelare, som spelar i något av Vetlanda BK:s ungdoms- och pojklag. Spelar man bandy i bandymetropolen har man alla förutsättningar i bandyvärlden att bli en bandyspelare i världsklass.

Inför säsongen 2009/10 började VBK att satsa på en speciell talanggrupp, som får träna med och spela med den gula A-truppen under försäsongen.

Säsongen 2010/11 består den grupp av: Pontus Blomberg, Linus Karlberg, Adam Nicklasson och Linus Johansson.

Se även Talangfabriken

 Talangfabriken, säsongen 2010/11 fick bandyns bandylag Vetlanda BK ett nytt smeknamn i Bandysverige. Detta bl.a. efter de senaste årens framgångar med alla ungdoms- och pojklag.

 

Inför säsongen 2009/10 började VBK att satsa på en speciell talanggrupp, som får träna med och spela med den gula A-truppen under försäsongen.

Säsongen 2010/11 är det redan ett antal juniorer som är ordinarie i A-lagstruppen, Joakim Andersson, Jesper Jonsson, Philip Lennartsson, Erik Ivarsson ...

Se även Talang och Talanggruppen

 Talanggruppen
är namnet på en grupp unga talangfulla bandyspelare som ingår i Vetlanda BK:s A-trupp och som VBK tror på. Säsongen 2011/12 ingår Philip Zander, Oscar Löfqvist, Oscar Bouveng och Adam Nicklasson i den här gruppen.
 

 Tellusbandy
, se IK Tellus

 Termos,
se Bandytermos


 

Thulin, Patrik PG
(f.d Gustafsson)
bandyspelare från hålan, som 2004/05 kom till Vetlanda BK, där han spelade i sju säsonger, (193 matcher och 91 mål), innan han 2011 skrev på ett tvåårskontrakt för Villa Lidköping.

2013 vände han åter hem till Vetlanda BK efter två framgångsrika säsonger i Villa BK. Han valde då mellan allsvenskt spel i sin moderklubb och/eller fortsatt elitseriespel i VBK. Han valde rätt.
Under sin tid i Villa blev han bortgift och fick ett nytt efternamn.

PG var en gång en mycket lovande bandyspelare, som spelade några matcher i "Utvecklingslandslaget" och knackade på dörren till A-landslaget. 2008 blev han uttagen som reserv på hemmaplan, när bandy-VM avgjordes i Moskva. Enligt många experter var detta en av orsakerna till att ryssarna kunde vinna VM för tredje året i rad.

Spelsinne, skridskoskicklighet och ett löd i klubban är tre kännemärken för PG. Sa vi löd i klubban? Vi på redaktionen minns en maska!!

 

"PG"-fakta:
PATRIK "PG" THULIN
Mittfältare
Född: 17/8-83.
Yrke: Studerande.
Längd: 178 cm
Vikt: 76 kg.
Landskamper: 2 U.
Debut VBK-A: 2004/05.
Klubbar: Nässjö IF, VBK, Villa Lidköping
 

Fakta och foto från den officiella


 Tidaholm
, stad i Västergötland ... redan nu förstår jag att alla undrar vad tändsticksorten Tidaholm gör i ett bandylexikon? Vad gör Västergötland i ett bandylexikon?? Men allt, i alla fall det mesta har sin förklaring. Tidaholm är inte med i BAOB, för att det är en känd bandyort, ej heller är någon stor bandyspelare född här. Tidaholm är endast med för att staden förekommer i en hejaramsa som hörs när Hammarby spelar .. för när det återstår 15 minuter av Hammarbys matcher, ropar publiken .... "Öka takten, sista kvarten Ti da holm". Denna lilla ramsa är faktiskt det enda som Tidaholm och Hammarby Bandy tillfört bandysporten. Ursprunget till ramsan, är enligt välunderrättade källor att folk ropade "öka farta sista kvarta" när tåget var på ingående till Tidaholms station. Tågen till Tidaholm är sedan många år nerlagda, men ramsan den lever vidare ... 

Tidningspapper
, användes av luttrade bandysupportrar att stå på under kalla bandymatcher innan värmeläktare och bandyhallar uppfanns. Mediabevakningen av vintersporterna vintersport bandy är ju bedrövlig, men här hittade bandyfolket sitt egna sätt att få in bandyn i tidningsspalterna. Får man inte läsa om sin favoritsport och sitt vackra gula lag, då ställer vi våra fötter på alla andra oviktiga nyheter!!
 
Den utan tvekan bästa tidningen att stå är Vetlanda-Posten - Nu varmare än någonsin, dessutom i färg.


 

Tillberga Bandy,
bandyklubben från Västerås, som under de senaste åren varit synonymt med Pelle Fosshaug. Åkte ur Elitserien 2008 och återfinns säsongen 2007/08 i Allsvenskan Mellersta.

Pelle Fosshaug har avslutat sin aktiva karriär men är numera lagets tränare. Pelle Fosshaug har nu åter börjat spela bandy och är numera lagets spelande tränare.

Klubben bildades hemma hos bröderna Nyström i Tillberga och bandyn har självklart hela tiden varit klubbens hjärta.

Från ”Hästhagen” (Böseberg) samt Sörby och Mälby ängar, via gamla hemmabanan Hubbovallen har man tagit sig till bortaplanen inne i ABB-Arena Syd

Tillberga on the netTinnerbäcksbadet (Tinnis),
är en konstgjord badsjö i Linköping, som ligger i direkt anslutning till Linköpings simhall. Vid badet finns en uppvärmd 50-metersbassäng, vattenrutschbana, omklädningsrum, men det som gjort Tinnerbäcksbadet känt är att det var hemmaplan för bandylaget BK Tinnis och att det var badet som gav bandylaget dess namn.

1949 spelades en landskamp mellan Sverige och Finland på Tinnis, men den matchen fick ett abrupt slut när måldomaren plötsligt försvann genom badsjöns alltför tunna is. Domaren lyckades ta sig upp ur vaken men matchen avbröts. Den avgjordes istället dagen därpå i Nässjö på småländska höglandet, där det rådde något säkrare isförhållanden.

Se även Sjöisar

 

 Tjust Bandy,
eller Tjust IF BF är en bandyklubb i Gamleby, 2 mil norr om Västervik. Klubben bildades år 2000, och är en sammanslagning av Gamleby IF och AG90 som i sin tur var en sammanslagning av Gunnebo IF och Ankarsrums IS. Hemmamatcherna spelas på Tjustvallen.

Tjust IF BF spelade säsongen 2007/2008 i Allsvenskan, som då blivit näst högsta division, då Kållands BK drog sig ur. Säsongen 2008-2009 föll man dock ur Allsvenskan, och ner till Division 1. Säsongen 2013-2014 spelade man åter i Allsvenskan.


 Tjust IF BF
, se Tjust Bandy

 Tjustkulle
, Bandyanläggning i Vetlanda, Vetlanda BK:s hemmaplan. Konstfrusen och invigd 1976. Smeknamn "Kullen" - "Alla stadens cykelbanor leder till Kullen". Sveriges enda Bandykulle värd namnet.

Nu byggs det en bandyhall i metropolen och den kommer att få namnet Sapa Arena ...

Se "Nya Tjustkulle".

Se även Tjustvallen


 

tjustkulle
, VBK:s egna sida på SvenskaFans/Bandy
tjustkulle
(öppnas i nytt fönster)
Tjustvallen,
en konstfrusen bandybana belägen vid foten av Garpedansberget i Gamleby, som invigdes 1976. Tjustvallen är Tjust Bandys hemmaplan. Mest känd är Tjustvallen för kvalmatchen till Svenska Cupen den 3 februari 2008, då mästarnas mästarlag Vetlanda BK kom till "Vallen" och gav hemmaspelarna en riktigt härlig bandylektion. När matchen var över stod det 17-2 på anslagstavlan och på läktarna gjorde hemmapubliken vågen åt det otroligt härliga bortalaget.

Historiskt sett så ersatte Tjustvallen den klassiska landbandybanan, som gick under namnet Frimärket.

Se även Tjustkulle

Tjust Bandy (extern länk)Tjutingen,
är en sjö i Västerviks kommun i Småland och ingår i Storån-Botorpsströmmens kustområde. Sjön är 10 meter djup, har en yta på 0,143 kvadratkilometer och befinner sig 14,1 meter över havet. Tjutingen är mest och kanske endast känd för att det var dess sjöis som Gunnebo IF spelade sina första bandymatcher på.


 "Tomtedansen",
Annandag jul den var förr den stora genrepsdagen inför seriepremiären på nyåret. I Värmland genomfördes alltid den klassiska ”Tomtedansen” på annandag jul. Blåtomtarna Slottsbron mötte då rödtomtarna Karlstads-Göta. Julen 1947 såg över 7 000 åskådare på Tingvalla, 6 687 betalande, Karlstads-Göta vinna med 3-2. Över 7 000 på en träningsmatch! Hörde jag "Bättre förr"??

Se även Annandagsbandy

 

 "Tomten",
se Sven Söderström


 


 


Toppluva,
en topp för en toppspelare. Från början hette detta plagg mössa eller luva. När di gule bandyspelarna från bandymetropolen Vetlanda, började sin etablering som en av Sveriges bästa bandyklubbar hade luvan sakta men säkert ersatt kepsen som huvudbonad på bandyspelare och inget inom den ädlaste av de ädla sporterna har känts mer naturligt att när toppspelarna från Vetlanda var iförda luvor att plagget snabbt döptes om till toppluva!!

På bilden nedan poserar Vetlanda BK:s lag från 1957 de flesta iförda en prydlig toppluva. I laget kan man bl.a. utskilja bandylegender som "Glasis", Sune "Snidarn" Karlsson, Björn "Bokhandlarn som slutade bada" Nielsén, Bruno Palmgren, "Timpa" Adolfsson.

  Vetlanda BK:s ungdomliga A-lag 1957, som slutade på fjärde plats i div. IV.
Bakre raden fr.v.: Bernth "Glasis" Gustavsson, Bengt Adolfsson, Göran Karlsson, Stig Ström, Bengt Nordgren, Sune Karlsson och Göran Hektor. Främre raden fr.v.: Bruno Palmgren, Lars-Åke "Timpa" Adolfsson, Björn Nielsén, K-E Pettersson och Ivar Levin.


 Torulund,
idrottsanläggning, bandyarena och hemmaplan för Torups BK.

 Torup,
Torup är en tätort i Hylte kommun i Hallands län, som endast är känt för sitt bandylag Torups BK och den mest kände invånaren är Rut Carlsson. Det var Rut som drev Rut Carlssons Café och det var ju på "Ruts", som bandyklubben bildades i november 1932.

 Torups BK,
en liten bandyklubb från Torup, mest känt för att klubben bildades i november 1932 på Rut Carlsson Café i Torup.

Men enligt säkra källor spelar Torups BK både hemma- och bortamatcher och har en aktiv ungdomsverksamhet. Hemmamatcherna spelas på den finfina Torulund.

Kanske den mest kända av bandyspelare som fått sin grund i just Torups BK är målvakten Per Olof "Poppen" Pettersson. "Poppen" fick ju en framgångsrik karriär i Sandvikens AIK, sen gick det utför med spel i Tranås BoIS, IFK Motala och faktiskt en säsong i Avbytarbänken, men då satt han inte på den!

 Transportsträcka
, bandymatcher i typ Bandy-VM, som endast är till för att vi ska ta oss till finalen. "Transportsträckorna måste bort", sa bandyexperten Hans Elis Johansson, som om han vore släkt med den legendariske transportordföranden Hans Eriksson!
Tranås BoIS
, är bandylaget från den gamla pälsstaden Tranås, tillika Ove Fundin och Lennart Hylands hemstad. Tranås BoIS bildades 1941 efter en sammanslagning av IK och SK. Bilden till höger är från 1953 och då hette målvakten Torsten Fundin, månne en bror till speedwaylegenden Ove?

Tranås hade sin storhetsperiod under det glada 1960-talet, med spelare som Jan Andersson, Bosse Klaar och den omutlige målvakten Torsten Sparv.

På senare år har publiken runt Bredstorpsbanan inte precis fått ståpäls av bra bandy och säsongen 2006/07 blev förnedringen total, nerflyttning till "lingonserierna".

Det krävdes krafttag för att rädda bandyn i Tranås, så att staden inte bara blev en Storgata!! Sagt och gjort. Man tager det bästa en bandysoppa behöver. Man tager en tränare från Vetlanda BK.

Ny tränare inför säsongen 2008 blev den forne snabbskrinnaren och världsspelaren Patrik "Putte" Johansson, som tränat mästarnas mästarlag de senaste säsongerna.

Säsongen 2008/09 var man åter i Allsvenskan, och placerat i den södra serien så det blir åter härliga smålandsderbyn, både mot Avbytarbänken och Jönköping.

2010 inleddes en ny viktig era för BoIS, detta år började ett samarbete med det trefaldiga mästarlaget från bandymetropolen Vetlanda.

 

Trångebro IP
, (Stångebro IP), måste vara Sveriges minsta "lagliga" bandybana. Den är så liten, så liten, så liten, att straffslagen slås från mittpunkten.

Mest känd är den för sina skyltar på långsidorna ... .. "Luta er inte in".

Historiskt sett har bron varit trång sedan 1598 ...  
 
"Tänk om jag kunde vara i Kemerovo i morgon!"
, bevingat bandyord av han Hansson.

 

Det han drömmer om han Hansson är att få uppleva är morgondagens semifinaler i det pågående Bandy-VM i bandymetropolen Kemerovo. Han drömmer om att få stå där bland 25-30 000 pälsburna bandygalna ryssar ... Huvva för en julafton, huvva för en jul ...
Publicerat på bandybloggen "Det röda nystanet"

Se fler "Bevingade ..."Tätting, Einar
, född 1918, död 6 maj 2010, bandyspelare från Rättvik och som spelade allsvensk bandy i IFK Rättvik och Örebro SK. 1938 var han med när Rättvik spelade sin hittills enda bandyfinal, en final som Slottsbron vann med 5-2.

Einar Tätting anses av många som Sveriges genom tiderna bästa högerytter och han är Stor grabb nummer 22.

Här poserar han tillsammans med Kallur Erik "Stor-Sätra Hansson

Han var avbildad i Rekord-Magasinet nr 14 1951. En Tätting är alltid en Tätting och en i Rekord-Magasinet avbildad Tätting är självskriven i BAOB:s Name of Fame

Einar Tätting avled i maj 2010, 92 år gamma.
Minnesord vid Einar Tättings bortgång Törner, Viktor
, bandyspelare i Vetlanda BK, ungt backlöfte som fick sitt genombrott förra säsongen (2007/08). Han är oerhört brytskicklig, och har en härlig speluppfattning, han kommer att åka långt inom svensk bandy.

I april 2013 skrev på för ytterligare två år i VBK ...

 

 

3. VIKTOR TÖRNER

Försvarare

Född: 20/1 1989.

Längd: 183 cm; Vikt: 78 kg.

Landskamper: 4 P19.

Debut VBK-A: 2007/08.

Klubbar: Skirö AIK, VBK.

 

Fakta från den officiella

 

Se även Talang

 

 
Törnqvist,
Harald, bandyspelare, stuveriarbetare och köpman, (1912), som 1926 började spela bandy som centerhalvback i Slottsbrons juniorlag, spelade i juniorlaget till 1930 och blev sedan ordinarie i A-laget. Han blev svenska mästare fyra gånger 1934, 1936, 1938 och 1941, men då hade bytt position och var nu forward och målskytt.

Harald spelade landskamper mot Finland 1937 och 1941 som högerytter och mot Norge 1946 som högerinner.

Han erövrade nio DM-guld och fick Värmlands bandyförbunds och Värmlands fotbollsförbunds förtjänsttecken i guld samt Slottsbrons IF:s och Värmlands Idrottsförbunds förtjänsttecken i silver.

Han var också en av Värmlands bästa friidrottare och tog sex DM i kort lopp och stafett. Han var dessutom en mycket god violinist.

Kortfakta:
SM-guld 1934, 1936, 1938 och 1941 som högerinner och högerytter.
Skyttekung 1938 med 9 mål och 1945 med 14 mål.
Stor Grabb nr 76

(foto från slottsbron_bandy)

 

josephzohn | gås blogger