Grundat av han Josephzohn
På nätet sedan oktober 2005
Helt sponsor-  och annonsfritt.


BAOB
Det lilla lexikonet, med det stora innehållet

Bandy - det röda nystanets sport.

  
 


Sandberg, Gösta "Knivsta",
även kallad Mr Djurgår’n, född 6 augusti 1932 i Knivsta, död 27 april 2006 i Stockholm och bandyspelare i Djurgårdens IF och i bandylandslaget.

På lagbilden nedan från 1962, står "Knivsta" näst längst till höger.

Han var aktiv på bandyisen ända fram till 50-årsstrecket. 1962 gjorde han tre landskamper.

Gösta Sandberg var även aktiv i fotboll och ishockey för Djurgårdens IF och var landslagsman även i dessa sporter. I en omröstning i samband med föreningens 100-årsjubileum 1991 utsågs han till "Århundradets Djurgårdare". Hans smeknamn kom från födelseortens namn, Knivsta.

 

 Sandbäckstjärnet
på norra fältet i Karlstad är en mindre sjö i Karlstads kommun i Värmland och ingår i Göta älvs huvudavrinningsområde. Sjön har en area på 0,0679 kvadratkilometer och ligger 47 meter över havet.

Sandbäckstjärnet är framför allt är känt för att en SM-final i bandy spelats där 1934. En av 8 bandyfinaler om avgjorts på sjöis.

Slottsbrons IF mötte IFK Uppsala i en omspelsmatch som slutade 6-0 till Slottsbron. 8660 personer bevittnade evenemanget.

Se även Sjöisar

 


 Sandell, Christopher,
en ung och talangfull bandyspelare som spelade med Vetlanda BK en säsong. Han kom som till VBK inför säsongen 2009/10, men redan efter ett år i den trefaldiga mästarklubben återvände till moderklubben IFK Motala. Han största merit är att han är kusin med legenden "Palle" Sandell.

Christopher är försvarare/mittfältare och tanken var att han skulle täcka upp när Rolf Hedberg bestämde sig för att lämna isen. Men ...  


 

 Sandell,
Patrick "Palle",
bandyspelare, assisterande tränare.
Född i von Platenstaden Motala, börjar han spela bandy i lyrbollarnas IFK Motala. Lyftet för den hårdskjutande halvbacken, kom när han 1990 fick flytta till bandymetropolen Vetlanda och spela för det gula mästarlaget Vetlanda BK.

Nu fick han äntligen uppleva hur det känns att spela bandy, när bandy är som bäst. Totalt har han tre SM-guld i sitt prisskåp, ett 1987 med IFK och två stycken (1991 och 1992) med Vetlanda BK. Efter åren i Vetlanda varvade han ner i moderföreningen IFK Motala och Hammarby Bandy. På grund av en knäskada fick han avsluta sin aktiva karriär 2005. Då hade han spelat närmare 400 allsvenska matcher och gjort 330 mål.

Han kan även titulera sig "trefaldig världsmästare", åren 1993, 1995 och 1997 var han med om att spela hem guldpokalen till världens bästa landslag. Totalt spelade han 78 A-landskamper.

Säsongen 2006/07 återvände han till Vetlanda BK, för att vara  assisterande tränare.

2008 i mars när snön yrde som värst runt Kullen meddelade han att han tar en "timeout" från bandyn. Han säger kort och gott till det stora pressuppbådet att han inte har den rätta kraften och orken längre, att han numera inte dyker utan använder stegen när han ska bada och att han nästan är mogen att prata pension med den som gitter höra på :).

Säsongen 2012/13 ingick han i Vetlanda BK:s tränartrio och i slutet av juni 2013 presenterade VBK en ny sportkommitté som ska föra VBK in i framtiden och i den kommittén ingår Patrik


Fakta:
Namn: Patrick Sandell
Född: 690806
Yrke: Säljare
Spelarnummer: 17
Position: Försvarare, vänsterhalv/vänsterback, assisterande tränare
Längd: 183 cm
Vikt: 83 kg

 


 

Sandlin, Lasse,
född 1943. Inledde med signaturen "Sandy" om Bandy i Gefle Dagblad i mitten av 1960-talet. Han började på Aftonbladet som 22-åring 1966 och blev kvar tills han gick i pension 2007.

Numera mest känd som en av de fem utvalda som sitter i juryn för Svensk Bandy Hall of Fame.

Om Hall of Fame/Lasse Sandlin (nytt fönster)


 Sandviken,
tätort i Gästrikland, känd för fyra saker, bandylaget Sandvikens AIK, Norra IP, Jernvallen och Sandvik AB (Sandvikens Jernverk).

För att så snabbt och så enkelt som möjligt komma härifrån tar man E16 österut mot Gävle!

 

 Sandvikens AIK
,
SAIK,  bandylag med stort S. Var länge ett "Knattelag". Sandviken var bland bandylagen först ut med egen webb-TV på den egna hemsidan.

Förr i tiden på den gamla goda tiden och efter den fina bandytiden på Norra IP, spelades det bättre bandy på Jernvallen och där sattes ett härligt publikrekord 1988. Hela 5 880 kantade Jernvallen när trefaldiga mästarlaget Vetlanda BK åkte upp till Sandviken för att lära dom hur man trixar med ett rött nystan.

Sedan säsongen 2009/10 spelar SAIK sina hemmamatcher i evenemangsarenan Göransson Arena.

2008 tog man sig till SM-finalen på Studenternas och med en från Ryssland återvänd Magnus Muhrén och en icke till Ryssland åkandes skyttekung Patrik Nilsson i laget räknade man kallt att lätt ta hem bucklan, men si det gack åt fanders och aldrig någonsin har en final avgjorts så tidigt som 2008.

15 minuter in i första halvlek hade Edsbyn chockat SAIK med en fruktansvärd effektiv offensiv taktik gjort 5-1 ...

Efter den finalen fick alla svarta spelarna ett exemplar av giganten Willhelm Mobergs "Godnatt Jord".

Säsongen 2009/10 skrev Vetlandatalangen och målskytten Christoffer Edlund på för Sandviken och trots att det inte blev guld så gjorde han självklart succé!

1944
 Sannikov
, Andrej
, rysk bandyspelare som spelade i Vetlanda BK mellan åren 2003-2010. I augusti 2010 meddelande han, efter en lång betänketid, att nu var det dags att lägga skridskorna på hyllan. VBK ville självklart att han skulle fortsätta minst en säsong till och många VBK-supportrar utryckte sin direkt sin besvikelse! 

Andrej Sannikov har tidigare representerat SKA Jekaterinburg och Jenisej. Han var en utpräglad försvarsspelare och libero har gjorde 3 A-kamper för Ryssland.

Vintern 2012 gjorde han en bejublad comeback i VBK, när di gule slogs för ett nytt kontrakt i finrummet ... senare samma vår bestämde han sig för att köra en säsong till .. sa vi bandysug ...
 

 

15. ANDREJ SANNIKOV

Försvarare

F 1/6-73. Studerande.

Längd: 183 cm; Vikt: 81 kg.

Landskamper: 3 A för Ryssland.

Debut VBK-A: 2003/04.

Klubbar: SKA Jekaterinburg, Jenisej, VBK.

 

Se även Kända bandyspelare
 

 

 Sapa Arena,
är bandyhallen i bandymetropolen Vetlanda.

Efter många turer hit och dit, över villande mo och frusna isar, sattes spaden i den småländskt vackra myllan i maj 2010.

I september 2010 var BAOB:s utsände reporter i Vetlanda och tog en bild på när den första gaveln var rest ...

 

Ett år senare den 5 september 2011 tog Fredrik Croona denna bild ...

.. och samtidigt spolades isen för första gången i arenan ...

Den 10 september bandyåret 2011 ... (nytt fönster)

 
klick för större bild

Sapa Arena på nätet

Som kuriosa kan nämnas att Vetlandas nya resecentrum har byggts för att se ut som en äkta bandyhall.

 Sapa Cup,
var en bandycup på försäsongen i Vetlanda, som spelades vartannat år mellan 1977 och 1989, där dåtidens bästa mästarlag från Sovjet, Finland och Norge ibland deltog.
Cupen satte helt klart Vetlanda och Vetlanda BK på bandykartan!

Nu återuppstår cupen!

Weekenden 9-11 oktober är Sapa Cup åter i Vetlanda.
Under dessa dagar går det att se i stort sett hur mycket bandy som helst i Sapa Arena.
För de som kan sin bandyhistoria är det ljuvliga bandyminnen som kommer i dager.

Deltagande klubbar i 2015 års upplaga av Sapa Cup:
Vetlanda BK
HK Vodnik
Gripen/Trollhättan
Kungälv
Tillberga
Jönköping Bandy

Lagen är indelade i två grupper:
Grupp 1:
Vetlanda
Tillberga
Jönköping

Grupp 2:
Vodnik
Kungälv
Gripen

Spelschema:
Fredag 9/10
16:00 Jönköping-Gripen
18:30 Vetlanda-Vodnik
21:00 Tillberga-Kungälv
Lördag 10/10
10:30 Tillberga-Gripen
13:00 Jönköping-Vodnik
15:30 Vetlanda-Kungälv
Söndag 11/10
08:00 Tillberga-Vodnik
10:30 Vetlanda-Gripen
13:00 Jönköping-Kungälv
18:00 FINAL gruppsegrarna.

Samtliga matcher spelas 2x45 minuter.

Vetlanda BK kommer på hemsidan att bjuda på historiska glimtar från de sju evenemang som genomförts fram till matchstarten den 9 oktober.

Vetlanda BK >>>

 

 Sarg,
en äkta bandysarg ska vara 15 centimeter hög och ska bara hindra låga bollar från att lämna bandyplanen. Höga bollar har tillåtelse från Internationella bandyförbundet (IBF) att lämna banan.

Sargen, dök upp från ingenstans 1955. I början protesterade alla, spelarna tycket att det blev jobbigt, färre tillfällen till återhämtning. Även publiken klagade, de tyckte att sargen skymde ...
Men protesterna hjälpte inte och numera är den relativt accepterad.

Med åren har skickliga bandyspelare lärt sig att utnyttja sargen, för det är ju som så att av sargen får du alltid tillbaka nystanet precis där du vill ha det ...
 
Sargvakten,
är en Facebook-grupp där bandy diskuteras på hög nivå!"I den här gruppen pratar vi bandy under ordnade former.
Det värsta som finns är gnat på dåliga domare och hemska motståndare så sådant skriver vi inte.
Då åker vi!"

Sargvakten

 

 Sedwall
, Göran "Dallas"
, (1941-2017), en av Sveriges största bandyprofiler genom tiderna. Mr Broberg himself var en profil både på och utanför plan och en gudabenånad dribbler. Fostrad i Brobergs IF, men spelade även för Falu BS och Mjölby AIF.

Sedvall debuterade vid 15-års ålder i allsvenskan. Hans plats var innerns, ett fruktat skott var ett annat kännetecken. Redan 1963 vann han den allsvenska skytteligan.

Säsongen 1964/65 köptes han till Falu BS, för att bilda en oslagbar duo tillsammans med "Bempa". "Dallas" fick dock aldrig spelet att stämma och medan "Bempa" öste in mål så blev det bara 6 pytsar totalt för han Sedwall. Under denna säsong hade han en egen spalt i Falu Kuriren, "Dallas dribblar i spalterna" ..

"Dallas" som alltid hade mössans tofs utanför hjälmen gjorde 57-A landskamper, blev svensk mästare i Broberg 3 gånger och skyttekung 1963. Han är tillsammans med Pär Hedqvist och förre förbundskaptenen Håkan Sundin kultförklarad i bandynästet Söderhamn.

Vid bandy-VM i Moskva 1973 utsågs Sovjets Maslov till bästa forward. På banketten överlämnade Maslov priset, två miniatyrsamovarer, till ”Dallas” med orden: ”De här ska du ha, du är bäst”.


Invald i Svensk Bandy Hall of Fame som nummer 18

Se även Klassiska bandyspelare.

Serieindelning,
är konsten att dela in bandyklubbarna i olika serier, detta är mest en konst i de lägre serierna!

 Serieprogram
, är konsten att göra ett rättvist och publikvänligt spelschema, att få ihop borta- och hemmamatcher.

Säsongen 2010/11 misslyckades Bandyförbundet totalt. Man satsade på en splittrad premiäromgång och innan den officiella premiäromgången hade redan några matcher avgjorts!! Tack för kaffet, eller rättare skrivet tack för bandykaffet!!


 Shaw,
George Bernhard, irländsk dramatiker och författare. Shaw var en stor älskare av bandy och är mest känd för sina bandyordspråk.

* "Det finns ingen mer uppriktig kärlek än kärleken till bandy".
** "En evig försäsong är en god definition på helvetet".
*** "Så länge jag kan längta efter en bandymatch har jag anledning att leva".

Han är även Nobelpristagare i litteratur 1925.


Se vidare Bandyordspråk
Silly Season,
"ryktenas blomstertid och spekulationernas högsäsong". Under Silly Season går ryktena om vilka spelare som ska byta klubbar. I varje bandystad med stil finns det något ställe där de flesta ryktena uppstår om vilka stora nyförvärv som är på gång. I bandymetropolen Vetlanda är det i stadens badhus som de stora bandyexperterna träffas ... och framförallt i herrarnas bastu kan du snabbt bli uppdaterad ... många är de svenska bandyspelare som i den bastun placerats i den härligt gula vetlandatröjan, men som sedan kunnat avfärdas som ett falskt rykte!

Silly Season inträffar tidsmässigt under den lå .. å .. ånga försäsongen och kanske är det just därför som så många och spekulativa rykten florerar ... alla längtar efter och vill att den riktiga bandysäsongen ska sätta igång!

Numera har alla aktade bandysidor en specielll "Silly Season-sida", som flitigt uppdateras.


Se även Spelarförluster och Nyförvärv
Sirius,
Se IK Sirius BK, "Are You Sirius? Yes, I am!"

 

 

 
Sirius-klubban,
en bandyklubba från Uppsala och J W Nilsson Vagn- & Karossfabrik!!

Redan 1919 hade tillverkningen av karosser utvidgats till att även omfatta bandyklubbor av märket "Sirius-klubban". Varumärket ”Sirius-klubban” inregistrerades dock först 1933. Det var sonen Sven Wilhelm Nilsson, som tog in den tillverkningen i firman. ”Sirius-klubban” blev också en stor framgång för företaget. Pappa J W Nilsson var – åtminstone till en början – måttligt intresserad av sonens vurm för att tillverka bandyklubbor. Men vartefter efterfrågan på bandy- och ishockeyklubbor av märket ”Sirius” ökade, tilltog faderns intresse för klubbtillverkningen.

Efterfrågan blev efter några år så stor att firman under några år var världsledande på bandyklubbor. Produktionskapaciteten låg då stadigt på 130 000 bandyklubbor per år. Omsättningen i företaget ökade starkt från 213 000 kr 1944 till drygt 1,3 miljoner kr 1964. Företaget hade då en relativt stor export - inte minst till Sovjetunionen.

I samband med VM-turneringen i bandy 1957 berättade sovjetledarna att de hade konstruerat en ny bandyklubba av nordisk modell; en bandyklubba, som de lovprisade och som de sade var något utöver det allra bästa. När sedan en svensk funktionär tog hand om en sådan ”lovprisad” om än sönderslagen bandyklubba rev han också bort skyddstejpen. Det visade sig då att den ”nykonstruerade” och ”lovprisade” bandyklubban var en ”Sirius-klubba” tillverkad av J W Nilssons Vagn- & Karossfabrik i Uppsala. Upptäckten väckte inte enbart stor uppmärksamhet utan också stor munterhet i hela ”bandyvärlden”, som 1957 var betydligt större än idag.

I mitten av 1960-talet såldes företaget till Norrbottens Sportartikelfabrik i Boden dit också tillverkningen flyttades. Fabriksbyggnaderna revs i slutet av 1960-talet.

Se även Fornäsklubban.


 Sjöaremossen,
bandybana i Väröbacka, hemmaplan för bl.a. Frillesås BK och Sunvära SK. Sjöaremossen har levt ett undanskymt bandyliv sedan mossen verkligen var en mosse, men så hände det. Det som alla undanskynda bandyarenor drömmer om.

Helt plötsligt, som ett hörnmål i bandy fick Sjöaremossen plats bland de stora arenorna. Den 25 januari 2006 skrinnade det trefaldiga mästarlaget Vetlanda BK in på "mossens" nyspolade is för att möta Frillesås i den svenska bandycupen inför 350 åskådare! Det var tider det ... för hemmalaget varade tiderna under den första halvleken, sen blev tiderna gulare och gulare ...
Vetlanda vann till slut med 7-4 (2-3) efter bl.a. tre mål av Daniel Svedberg.

2010 var det åter dags för "Mossen" att hamna i rampljuset. Första matchen i kvalet till Allsvenskan mellan Sunvära och Nässjö. Nässjö vann den matchen med hela 8-1 och den småländska bandypubliken grät. Nässjö vann även den andra matchen med klara 9-3. Sjöberg,
William, ung lovande bandyspelare från Vetlanda BK. 2009 spelade han i norska Ullevål, men 2010 återvände han till det vackert gulklädda mästarlaget. Han var dock utlånad till Tranås BoIS under större delen av säsongen och 2011 bestämde han sig för att skriva på för Tranås.

Säsongen 2012/13 är han åter tillbaka i Vetlanda BK och han liksom alla supportrarna hoppades på målsuccé, men tyvärr, det ville sig inte riktigt för den gode William.

Han bestämde sig för att lämna VBK och satsa på studierna.

 


WILLIAM SJÖBERG
Forward, mittfältare
Ålder: 20 år.
Klubbar: Tranås BoIS, Vetlanda BK, Ullevål IL ...??

 
 Sjölund, Pontus,
ung lovande bandyspelare från Vetlanda, som i år fått kontrakt med A-laget.

 

Fakta:
 
Position Försvarare
Ålder 18 år
Övrigt Landskamper: 5 P17.
Svensk mästare: 2013 med Vetlanda BK.
Moderklubb: Åby/Tjureda IF.
Har inför säsongen 2014/15 skrivit ett A-lagskontrakt på två år med Vetlanda BK.


 Sjöisar,
sjöisar har haft stor betydelse för bandyn och oräkneliga äro de matcher och träningar som genomförts på svenska insjöar, men även toppbandyn har varit beroende av sjöisarna.

Enligt alla kalla källor har 8 SM-finaler avgjorts på sjöisar. Länge trodde man att det bara var sju, men så visade det sig att även den allra första bandyfinalen faktiskt spelades på sjöis. I alla historiska bandydokument har det som spelplats angetts Boulognerskogen i Gävle, vilket var helt riktigt men själva matchen spelades på Gavleån, som rinner genom just denna skog!

Den åttonde och sista spelades 1949 på den numera berömda Perstorpsgölen, som senare döptes om till SM-gölen.

De åtta SM-finalerna på sjöis.

1907 Gavleån, Boulognerskogen, Gävle,
IFK Gävle - IFK Uppsala 1-4

1910 Albano-banan, Brunnsviken, Stockholm,
IFK Uppsala - IFK Stockholm 2-0

1912 Råstasjön vid Råsunda,
IFK Uppsala - Djurgårdens IF 1-1

1914 Albano-banan, Brunnsviken, (1800 åskådare),
AIK - Djurgården 4-2

1915 Albano-banan, Brunnsviken, (1500 åskådare),
IFK Uppsala - AIK 2-0

1934 Sandbäckstjärnet i Karlstad, (8.600 åskådare),
Slottsbrons IF - IFK Uppsala 6-0

1943 Laduviken, Stockholm, (6.392 betalande),
Västerås SK - Bollnäs GIF 3-0

1949 Perstorpsgölen, Eksjö, (14.809 betalande),
Nässjö IF - Edsbyns IF 7-1

En annan mycket känd bandysjöis är isen Storsjön.

Se även Tjutingen, Tinnerbäcksbadet, Gölasjön

 

 Skitbandy,
se Full rulle i Lilla Edet

 
Skitlag,
det finns bara två riktiga skitlag inom bandyn och det ena är Nässjö IF (se även Avbytarbänken). Det andra är IFK Motala. IFK Motala är ett riktig skitlag ... här spolas det fram kanonis ... till ingen nytta, för de äckligt vitklädda östgötarna, står bara på den egna planhalvan och slår bollen långt över lamporna ... om och om och om igen.

 


 
Skitmatch
, en dålig match, en förlustmatch, en snöplig förlust, en uddamåls förlust, en match som kräver bortförklaringar, men det kan också vara matchen som man får storstryk, en match då inget stämde, en match man helst vill glömma. Kan vara en urtrist 0-0 match, en match då inget händer, men oftast är det matchen då allt lyckas för motståndarna ... då motståndarna får stolpe in, medan vi får stolpe ut ..

Skitmatcher kräfva ofta några pilsner efteråt, så att det går snabbare och lättare att glömma ...

En match som VBK förlorar är alltid en skitmatch och dessa skitmatcher kräver alltid flera pilsner ...

Värst är det Skogsvallen, för där är alla matcher skitmatcher och vad annat kan man begära med ett skitlag på en skitarena.
Skirö AIK,
en klassisk småländsk bandyklubb med mycket gamla anor. På deras egna historiska sida går det att läsa ...
"Enligt protokollsboken bildades Skirö AIK 20 januari 1944. Fast precis som många andra idrottsföreningar i bygderna runtomkring är klubben egentligen äldre än vad ”prästbetyget visar. Redan 1935 deltog Skirö AIK i en lokal pokalserie i bandy."  Läs vidare>>>

Skirö som ibland kallas för Smålands trädgård, ligger strax utanför Vetlanda. Det var i Skirö som den sjungande bonden Bertil Boo sjöng i filmerna om Åsa-Nisse.

Skirö AIK har ett långt förflutet som en plantskola för unga bandyspelare. På seniornivå nådde man ända till spel i Divison I, serien under Allsvenskan.

Den 16 mars 2009 bildades en ny bandyklubb, Skirö-Nävelsjö Bandy, som förhoppningsvis blir ett fruktbart bandysamarbete på seniornivå mellan Skirö AIK och Nävelsjö SK.

Ungdomsverksamheten fortsätter som om inget har hänt.

 

Skirö AIK på nätet

 Skirö-Nävelsjö Bandy,
är en sammanslagning av de två forna bandyklubbarna Skirö AIK och Nävelsjö SK. Klubben bildades den 16 mars 2009 och denna nya klubben ska ha tre seniorlag: A-lag, B-lag och Utvecklingslag. Därmed ska det finnas plats för alla som vill spela seniorbandy.

Säsongen 2011/12 tränades laget av legenden Leif Hedberg

Skirö-Nävelsjö Bandy på nätetSkogsvallen,
den sämsta och tristaste bandyarenan i bandylandet Sverige. Redan på 1970-talet försökte Nässjö kommun exportera den till det forna DDR, men dom sa nej tack!

Men det värsta med arenan är inte själva anläggningen, det värsta är laget som har Skogsvallen som hemmaplan. För med ett så dåligt hemmalag spelas det ju självklart skitbandy på Skogsvallen. Men det är klart vad kan en skitpublik annat begära?

I oktober 2012 invigdes bandyhallen Stinsen Arena och skitbandyn flyttar inomhus. Övriga bandysverige frågar sig varför? Varför en bandyhall i Nässjö??

 


"Skorven", se Persson, Jonas "Skorven"

 Skridskoskydden,
skyddar skridskorna och dess finslipning ... Skydden måste tas av innan match. "Med skydden på vinner man inga matcher", sa redan "Nicke" Bergström ...

De flesta skador i bandy orsakas av att spelaren är för ivrig att komma ut på isen ... glömmer att ta av skydden och ....
Bambi here I come ...
Skräckupplevelse,
se Utslagna ... det räcker!

 Skutskärs IF,
klassisk bandyförening vars historia ser ut så här:

 • 10 juni 1915 - Skutskärs Idrottsförening bildas med gymnastik, allmän idrott och fotboll på programmet.
 • 1919 - Bandy tas upp på verksamhetsprogrammet.
 • 20 juli 1920 - Skutskärs Idrottsplats invigs.
 • 1937 - Skutskärs IF spelar SM-final i bandy mot IF Göta från Karlstad vilken man förlorar med 3-2.
 • 1938 - Fotbollsläktaren byggs.
 • 1942 - Skutskärs IF spelar SM-final i bandy mot Västerås SK vilken man förlorar med 2-1.
 • 1944 - Skutskärs IF blir svenska mästare i bandy efter att ha vunnit över Västerås SK med 2-0.
 • 1959 - Skutskärs IF blir svenska mästare i bandy för andra gången efter att ha vunnit över Västerås SK med 2-1. Finalen spelades på Stockholms stadion och ett ännu oöverträffat publikrekord sattes med 28 848 åskådare.
 • 1960 - I seriespelet mot IK Sirius den 7 februari sattes det ännu gällande publikrekordet hemma med 6 537 åskådare. Vinst med 1-0
 • 1961 - Bandybanan anläggs, Sveriges andra konstfrusna bandybana.
 • 1964 - Skutskärs IF möter Brobergs IF i sin senaste SM-final i bandy vilken slutar 1-1 men omspelet förlorar man med 4-1.
 • 1989 - Skutskärs IF dela upp i Skutskärs IF Bandyklubb och Skutskärs IF Fotbollsklubb.

Klubbens stora profil är målvakten och senare domaren Bosse Nilsson. Bosse Nilsson är den ende spelaren i föreningen som har 2 SM-guld. Skutskärs IF har varit en plantskola för många stora profiler såsom Stefan Åkerlind och Magnus Muhrén, båda världsmästare och svenska mästare.

Jesper Hvornum som spelade för Vetlanda BK i två säsonger har Skutskär som sin moderklubb.

Officiell hemsida

 "Skärpning luar, ikväll dricker vi inte vårt bandykaffe för att bli fulla! I kväll dricker vi för det är så himmelskt gött.",
bevingat bandyord av bandymålvakten och filosofen "Bullen" Andersson

Se även Bandykaffe


 


Sleven, se "Sleven"Slottsbrons IF,
med det härliga smeknamnet "Blåtomtarna" är ett av de där riktigt klassiska bandylagen och ett av de s.k. "brukslagen".

Slottsbron hade sin storhetsperiod i slutet av 1930-och början av 1940-talet med fyra SM-guld 1934,36, 38 och -41. Efter det har det inte blivit några framgångar, men 1951 var man aktuella på baksidan av Rekord-Magasinet.

Många är de kända och stora spelare som spelat i den blåa dressen, men mest kända är bröderna Klarqvist. Bandybröderna Hjalmar och Henry "Brinken" Klarqvist var båda med när både dom och Slottsbron var som bäst i Sverige.

Ett annat känt bandynamn är Knöös, Arne Knöös och sonen Roger Knöös är spelare som de flesta bandyhistoriker känner till. Stig Knöös är i dagsläget klubbens ordförande.

I juni 2007 chockades stora delar av bandysverige, när Grums kommun till vilken Slottsbron tillhör, meddelade att kommunen inte längre tänkte stå för klubbens elkostnader. Klubben protesterade och det var en nedstämd klubbordförande som uttalade sig i den värmländska pressen.
- "Då dör bandyn i Slottsbron"
, sa Stig Knöös. 

Klubben och bandybloggar runt om vårt avlånga bandyland protesterade. Kommunen backade sedan och så vitt vi på redaktionen vet, så strömmar elen nu likt musik ur en Mälarökyrka.

Men hur man än vänder och vrider på bandyhistorien så kommer Slottsbrons IF alltid vara mest känt för det som hände ...

... den 5 februari 1961 mötte Vetlanda BK Slottsbrons IF.

 

Slottsbrons IF på nätet


 

 Släng en bandyboll och en ishockeypuck framför en katt. Vad tror du katten väljer?
Ett bevingat bandyord av den legendariske Bernt ”Bempa” Ericsson.
 

 

Upphittat hos den snart "bevingade bandybloggen" koforit.blogspot.com

Se fler Bevingade ...


 Slättens IP
,
en bandyanläggning i Habo, som invigdes i februari 1992 och var hemmaplan för Habo IF:s bandygubbar. Slättens IP ersatte Gunnevi landisbana.


 SM-finalen 1986,
kanske den största av alla bandyfinaler genom tiderna. Vetlanda BK blir Svenska mästare i klubbens första SM-final någonsin! I finalen mötte man IF Boltic (BolticGöta) från Karlstad, som hade sju raka SM-vinster, men nu skulle den vinstraden brytas! Boltic var klara favoriter enligt alla s.k. bandyexperter. Detta trots att VBK tog 37 av möjliga 44 poäng och gjorde 130 mål i grundserien, nytt målrekord. Finalen spelades detta år på anrika Söderstadion i Stockholm. Äntligen skulle bandyintresserade stockholmare få chansen att se vintersporternas vintersport bandy, när den är som bäst.

 Bandyfinalen 1986

Tittar man i laguppställningarna ser man idel ädel bandyadel. Thomas Fransson, reservmålvakten Pontus Sundelius blev senare en världsmålvakt och har varit målvaktstränare i VBK. Kent Edlund och Patrick "Putte" Johansson har båda senare varit tränare i "di gule". Kenth Hultqvist som nådens år 1986 inte hade lagt till med ett extra h i förnamnet, blev senare förbundskapten. Per Lennartsson, en av de största i VBK genom tiderna, en personlig favorit, avgjorde 1991-års final mot VSK "på egen hand", då han gjorde fyra mål. Men det är en annan bandyhistoria ...

I Boltics laguppställning finns två namn som sticker ut från den stora bandymängden. Bengt "Pinnen" Ramström och detta bandyårs skyttekung Kjell Kruse. "Pinnen" är idag anlitad av Radiosporten som expertkommentator.

Detta historiska bandydatum 16 mars 1986 var BAOB på plats och kan rapportera om en mycket tät och tuff final. En avvaktande inledning, där Boltic hade lite mer av spelet. I den andra halvleken var Vetlanda klart bättre och kunde mycket rättvist ta hem segern med 2-1.

Vetlanda BK - Svenska bandymästare i den första finalen någonsin. Bragdguld? De stora hjältarna blev målskyttarna Patrick "Putte" Johansson och Jonny Ljung.

Från matchprogrammet:

"Finalhjältarna"...
 

 

Jonny Ljung och Patrik "Putte" Johansson var en målfarlig VBK-duo under 1980-talet. Bilden är från Europacupen i Abakan 1986. I turneringens avslutningsmatch spelade VBK och Jenisej 3-3 i en dramatisk match inför 17.000 åskådare, den största publik VBK spelat inför. Foto: Åke Nilsson, SMT.

Den 16 mars 2016, 30 år efter VBK:s första SM-guld gör Vetlanda-Posten ett stort reportage, med bland annat en intervju med legenden Pelle Lennartsson.

Här några bilder från tidningen och den magiska dagen 16 mars 1986.

(Se även Bandyåret 1986)
SM-finalen 1991
, "den taktiska triumfens final".
Finalen som ingen glömmer, inte publiken, inte experterna, men framförallt inga Västeråsare.

Vetlanda BK:s tar sitt andra mästerskap efter ha besegrat storfavoriterna Västerås SK med 4-2 (2-2). Finalen spelades på Studenternas den 10 mars och det blev sensationellt Vetlandas mittfältsmotor och spelfördelare Pelle Lennartsson som blev finalhjälte. Han gjorde Vetlandas alla fyra mål. Både experter och publiken trodde att "di gules" målkung Jonas Claesson skulle ligga på topp och "fiska", men Vetlandas ledning chockade med att även ha Pelle på topp. Västeråsspelarna kom aldrig underfund med denna taktiska lösning, de blev totalt grundlurade och det sägs att när matchen var slut vill matchsekretariatet lägga till Västeråsspelarna till publiksiffran ...

Det var stjärnspäckat på Studenternas denna härliga bandysöndag. Förutom Pelle Lennartsson och Jonas Claesson hade Vetlanda den fantastiske målvakten Pontus Sundelius, ett blytungt försvar med liberon Kent Edlund, Stefan Helm, Gert "betongväggen" Johansson och Patrick Sandell i laget. I Västerås spelade denna final bl.a. bröderna Ola och Hans Johansson, samt Göran Rosendahl.

Ur matchprogrammet: Bandyfinalen 1991 Bandyfinalen 1991

Finalhjälten och fyramålsskytten Per Lennartsson ...


SM-finalen 1992
,
Vetlanda BK blir svenska mästare för tredje gången. Det var även tredje gången som Vetlanda ställs mot "antagonisterna" IF Boltic från Karlstad. Det blev en skön revansch för den snöpliga förlusten "skandalfinalen" 1988, då det inte fanns is över hela banan.

 Bandyfinalen 1992

SM-finalen 1992 var målkungen Jonas Claessons final, han gjorde tre mål och var på ett strålande matchhumör och körde på egen hand slut på Bolticförsvaret. VBK vinner till slut med 4-3 efter 3-1 i bandykaffepausen. Patrik Sandell gör Vetlandas fjärde mål.

Matchen spelades på Studenternas i Uppsala:
Bandyfinalen 1992 - klicka för ett större Välkommen till ..* 11.05 Portarna öppnades.
* 13.05 Spelarna kommer in för uppvärmning - "Jonas ser bra ut"
* 13.50 Lagen växlar gåvor, nervositeten stiger. Ballonger släpps och nationalsången spelas ...
* 14.00 Domare Magnus Engström från Eskilstuna blåser till spel .. jublet stiger. Matchen ska avgöras om så via straffar ....
* 15.48 Matchen är slut Vetlanda BK är mästare för andra året i rad. Bandyfinalen 1992 - klicka för laguppställningarna Pontus Sundelius i mål, liberon Kent Edlund styrde sitt betongförsvar på ett lysande sätt, Pelle Lennartsson dominerade och ägde mittfältet och på topp förutom den fantastiske Jonas Claesson även de irrationella anfallarna Tomas Liw och Jonny Ljung.
I Boltics laguppställning kan nämnas Marcus Bergwall, Kjell Kruse, Ola Fredriksson och Patrik Södergren.

 Bandyfinalen 1992

Matchhjälten Jonas Claesson:

 
SM-gölen
,
Perstorpsgölen, är en liten göl, som ligger mitt i den småländska urskogen utanför den idylliska trästaden Eksjö. Den 27 februari 1949, blev denna annars okända lilla tjärn välkänd i den stora bandyvärlden. Perstorpsgölen blev på fyra dagar platsen för 1949-års SM-final i bandy. Vårvindarna hade gjort isen ospelbar på bandyklassiska  Stockholms Stadion och bandyförbundet bestämde att finalen skulle spelas här på "göla".

Finalen spelades mellan Nässjö IF och Edsbyns IF och hela 14 819 personer hittade hit för att lösa entré, men säkert ett par tusen personer till kom att kanta den lilla tjärnen på naturliga läktare. Edsbyn hade säkert föredragit att spela i Stockholm utan is, för laget var denna finalmatch helt under isen och Nässjö kunde ta hem sitt första och enda bandyguld. Efter detta finalår är det härligt nog Nässjö IF, som till alla bandyälskares glädje helt varit under isen. Efter detta stormande bandyår har Perstorpsgölens alla fiskar återgått till att försöka undvika att bli fångade av någon sportfiskare ...
 

 

BAOB bio
visar
SM-Gölen 1949
 

 

 

Se även Sjöisar


SM-gölen på nätet [wikipedia]
Sockiplastbandy
,(ibland felaktigt "sockeplastbandy"), innebandy, är en relativ ny fjantig och "fjollig" variant av den riktiga bandyn, en dålig kopia. Sockiplastbandyn spelas inomhus i s.k. gymnastiksalar. Bandy på en isfri yta?? Vem kom på den tramsiga varianten?? Måste ha varit en KDS:are!

Ska denna form av lekisbandy räknas in bland de riktiga idrotterna? Frågan har ställts på Riksidrottsförbundets årsmöten vid ett antal gånger, men man har inte ännu vågat ta något beslut.

Namnet sockiplastbandy kommer från ordet sockiplast, som är en ankelsocka i frotté med en räfflad halkfri plastsula och som används istället för sportskor. Sockiplaster förekommer än i våra dagar och användes då som inneskor på typ dagis och lekis.

Sockiplastbandy är ju som alla nu förstått ingen riktig bandy, det är en sport/lek som med fördel utövas av yngre människor s.k. barn under deras första stapplande levnadsår.

Någon riktig bandy är det inte, man kan inte leka bandy, och som han sa "han konsthandlarn", det finns ingen genväg till att bli en riktig lu (man). Vill man bli likt "Snoddas", "Bempa" och de andra stora svenska bandyspelarna bli riktiga män, då spelar man bandy på is och då helst utomhus ...

Sockiplastbandy är inget för vuxna män i sin bästa ålder!

Dessutom var det just sockiplastbandyn som tog livet av legenden Gösta Snoddas Nordgren ...

 
 


Snoddas,
se "Snoddas"
Soloraid,
soloåkning, en idrottsterm, En spelare, typ Stefan Nordén, tar bollen nere vid det egna målet och åker på egen hand genom hela motståndarlaget och gör därefter mål ... soloraid

 
Sommarhelvetet,
kallas den period som startar exakt i det ögonblick då domaren blåser av bandyfinalen och pågår sedan ända fram till att det äntligen är dags för säsongspremiär.
"Helvetet" är en lång och tung period, som kännetecknas av ospolade bandybanor! Isen används denna årstid till att kyla ner drinkar och groggar! I och för sig en välgörande ändamål, men ...

 
Sonnerby
, Bengt
, är bandyspelaren som försvann. Vart tog du vägen? Du var en av Sveriges största högeryttrar genom tiderna. Tänk så många Nässjöspelare som fortfarande undrar vad som hände, vart tog bollen vägen ... framför allt hände detta nådens bandyår 1969, då Sonnerby var med i det lag som vände och vann den klassiska DM-finalen på gamla Landbandybanan.


Bengt Sonnerby, spelade hela sin karriär i det trefaldiga mästarlager Vetlanda BK.

 

Men efter karriären? Vart tog du vägen??

Bengt Sonnerby gick bort i mars 2016. Vila i bandyfrid.
Läs mer på VBK:s sida.

Se även Kända bandyspelare

Spelarförluster
.Inför varje säsong ser alla lag om sig och kring sig efter nya spelare. Spelare kommer och går. Man talar då om s.k. spelarförluster ... Detta är ett uttryck som vi i VBK inte känns vid, det gäller endast de andra lagen. Om någon spelare vill lämna Vetlanda så är det endast spelaren själv som förlorar på detta. Vi saknar aldrig några spelare, vi har alltid exakt de spelare som vi vill ha.

 
Spola kröken
, var en hatkampanj mot bandyn som uppkom någon gång på 1500-talet. Exakt när den uppkom tvistar de lärde fortfarande om och då till Chubby Checkers "Lets Twist Again".

Sant är dock att det var hockeyspelande bönder på Gotland som startade det hela. Dom hatade bandyns tjusiga finesser, men framförallt hatade dom "de vackert krökta bandyklubborna". Dom ville helt enkelt att även bandyklubbor skulle vara rauka!!  De försökte med bysmedens hjälp räta ut bandyklubborna, men detta misslyckades och de blevo då så rasande att de startade denna smutsiga kampanj.

Manfred Dacke, son till den kände smålänningen Nils Dacke, var mannen, som efter hård och trägen kamp lyckades få slut på denna illasinnade kampanj.

Spola kröken har senare även använts av rörmokarfacket. Dom ville på 1950-talet ha bättre arbetsvillkor och tyckte att Gustafsberg skulle räta ut toalettstolarnas krök.

På 1970-talet snodde Systembolaget idén om att Spola kröken. Vi skulle handla sprit i deras butiker, men inte dricka upp den. Vilket givetvis inte fungerade. Det vore ju som att få en straff och inte vilja skjuta den!!

Som ett kuriosa kan tilläggas att när "internetet" uppfanns på 1900-talets slut fick kampanjen en annan vändning! Då försvann ju prickarna över ö:et .. Spola kroken!! Då gick hela den metande populationen i Sverige ut i strejk. Vafalls nu då?? Vi kan väl inte fiska utan krok??
Spånga IP,
en bandybana i västra Stockholm, som är "bandylaget" Djurgårdens IF Bandyförenings hemmaplan.

 Stark, Henrik,
före detta bandyspelare och tränare, en tuff och hård back som fick ge upp elitkarriären i Vetlanda BK på grund av en knäskada. Säsongen 2005/06 ingick han i Vetlandas tränarstab.
Efter det tränade han han tillsammans med Ove "Påven" Nilsson Målilla Bandy.

 
Stinsen Arena
, är namnet på den nya bandyhallen i obandystaden, hålornas håla Nässjö. Stinsen Arena ersätter då den erbarmeliga Skogsvallen/Betongvallen, som under många år varit "Bänkens" hemmaplan.

 

Stinsen Arena invigdes i oktober 2012 och nästan 1500 åskådare fick se Vetlanda BK  leka med och besegra hemmafavoriten Nässjö med
7-2 i premiärmatchen.
Tack för den uppvisningen sa både stinsar och blågråa bandyexperter!
 

 Stjärnbilder,
Karlavagnen, Stora björn och Lilla Björn i alla ära, men det är inom bandyn som de verkliga stjärnbilderna finns ...

Vetlanda BK - 1985
Stor grabb,
en idrottsterm. Begreppet Stor grabb finns inom flera sporter och har inget med längd eller vikt att göra. Stor grabb är inom bandyn en hederstitel. Stor grabb blir man enligt ett poängsystem, där t.ex. landskamper ger 1 poäng, VM-Guld ger 30 poäng ... När man fått ihop 250 poäng, då är man en Stor grabb.

Bland de Stora bandygrabbarna som spelat för Vetlanda BK märks bl.a. Den förre förbundskaptenen Kenth Hultqvist, det nuvarande tränarparet Kent Edlund och Patrick "Putte" Johansson, Hammarbys tränare Stefan Karlsson, samt Jonas Claesson, Gert Johansson, Pelle Lennartsson och Pontus Sundelius.

 Storsjön,
är Gästriklands största sjö med över 150 sjöar. Den har en yta på 7.300 hektar. Storsjön tillhör de bästa gösfiskesjöarna i landet.

Bandysäsongen 1959/60 kunde vi äntligen placera ut Storsjön på den stora bandykartan. För då hände det som inte får hända. Under en match mellan Forsbacka IK och Köping IS brast isen och flera spelare föll ned i det iskalla vattnet och det kunde ha slutat i en tragedi. ...

0
klicka för större Arbetarblad

Som man kan läsa på Arbetarbladets förstasida:

"Efter 8 minuter i första halvlek hände det. Forsbacka fick en hörna, Köpingsspelarna radade upp sig i sin egen bur – då plötsligt isen brast. Elva spelare – nio från Köping och två från Forsbacka – hamnade i det iskalla vattnet".

Halva laget for i Storsjöns iskalla vatten och värst gick det för Köpings högerback Karl-Gunnar Ståhle, som sjönk med hela målburen över sig. Han fastnade i målnätet, drogs mot botten, men han hade tur och klarade livhanken.

– Till slut hade jag bara huvudet över ytan och buren fortsatte att sjunka. Det var den där fotografen (George Lundqvist, som tog bilderna) som skrek åt mig att dyka bakåt. Jag gjorde det och hade tur att skridskorna inte fastnade i droppnätet. Så jag kom under buren och upp på andra sidan. Jag hann egentligen aldrig bli rädd, men kläderna kändes fruktansvärt tunga när jag kom upp till ytan igen", berättade Ståhle för Gefle Dagblads millenniebilaga 1999.


klicka för större bild

Det var inte bara Storsjöns is som brast den dagen. Det gjorde den även i matchen mellan Heros och Slottsbacken i den södra bandyallsvenskan. I Gästrikland vägrade man att spela mer på sjöis efter det, och även Svenska bandyförbundet beslutade att inte tillåta spel på sjöis i fortsättningen.

Se även Vila i bandyfrid och Sjöisar

 Straff,
en straff i bandy ska vara mål, men det är inte alltid det blir mål. Antingen kan straffskytten missa bollen eller målet eller så kan målvakten göra en idioträddning och ta straffen. Om målvakten mot alla odds tar en straff får han inget straff för det! Däremot bör skytten som missar straffen få straff, t.ex ingen dricka i pausen eller efter matchen.

En straff i bandy slås från straffpunkten.

När och hur det blir straff, har domaren lärt sig på de s.k. domarkurserna. Detta är inget som vare sig spelare, ledare eller publik har med att göra. Just när det gäller straff eller inte straff då vet domaren alltid bäst, så har det varit sedan urminnes tider och så kommer det säkerligen att förbli.

Det fina med en straff är att den kan avgöra en match både om den går i mål eller utanför eller om målvakten räddar den. Visst är bandy en tjusig och ärlig sport!Straffpunkt,
en magisk punkt i bandy. Härifrån slås alla straffar. Straffpunkten ligger exakt på millimetern 12 meter från mållinjen, men trots att 12 meter alltid är 12 meter, både för straffskytten och målvakten så upplever dom det på olika sätt. Målvakten tycker alltid att den ligger för nära målburen och att ismakarna måste ha mätt fel och det tycker även straffskytten, fast då att den ligger för långt ifrån. Dock är det sällan som någon av dom lyckas få domaren till stånd att en kontrollmärning sker.

Se även straffslag.

 Straffskytt,
är en spelare som slår en straff.

 Straffslag,
när domaren dömt straff, ska en spelare läggga upp bollen på straffpunkten och slå ett straffslag.

 Strandlund,
Roland "Paris", bandyspelare och bandyledare i Brobergs IF och Söderhamn. En för redaktionen helt nyligen totalt okänd bandyspelare, som på några få sekunder gick från att vara okänd via några väl valda bandyord till självaste "Name of Fame". Det märks och känns i hela bandymärgen att det här är en man med en äkta bandysjäl. (Till skillnad från Förbundsordföranden Ramsin I)

Han uttalar sig så tänkvärt i Svenskan inför bandyns stora dag "Annandagsbandyn" och det handlar om bandykulturen, den gamla och den nya, om bandyportföljens vara eller icke vara. Så här säger han:

- Du kan ju sitta i kostym i en hall, men det blir inte samma stämning. Jag tror att det finns en baksida med hallarna. De kostar mycket pengar att bygga och driva och man måste ta mer betalt. Notan ska betalas. Sandviken har haft visitation vid vändkorsen så att folk tvingas handla dyra grejer i hallen. Men folk vill ju ha med sig egna smörgåsar och en termos. Det är mysigt.

Tillbaka till Roland och hans bandymeriter, han var med i Brobergs  försvarslinje i det lag som 1963 blev svenska mästare.


Övre raden:Ingvar Wasberg (lagl.), Inge Sjölin, Weine Palm, Curt Sedwall, Leif Wasberg, Göran Sedwall, Roland Strandlund, Kurt Sedwall, Sven-Olov Lööv
Nedre raden:Gunnar Danielsson, Jan-Erik Flink, Bosse Rönn, Åke Halvarsson (mv res.), Göran Enberg, Roger Giljam.

.. och 1964 ...

 
Övre raden:Ingvar Wasberg (lagl.), Inge Sjölin, Sven-Olov Lööw, Rolf Almstedt, Curt Sedwall, Göran Sedwall, Roland Strandlund, Leif Wasberg, Anders Erlander
Nedre raden:Gunnar Danielsson, Jan-Erik Flink, Bosse Rönn, Hans Englund (mv res.), Göran Enberg, Roger Giljam.

1977 blev han utsedd till Årets bandyledare efter det att han lett Broberg till SM-guld säsongen 1976/77. Förmodligen Brobergs sista guld!!

Vi på redaktionen passar på att gratulera Roland som den 31/12 2010 fyller 75 år.

Så till smeknamnet "Paris", ett smeknamn som ger honom en självklar plats i "Lö Name of Fame". Varför "Paris"??
- Farsan var servitör och hade vita skor. Parismode på den tiden!!


 Sturevallen
i Sävsjö tillhör de gamla klassiska bandybanorna där den konstfrusna isen endast finns i de kylskåp som håller bandykorvarna vid liv innan de kokas. På Sturevallen, började världens bäste bandyspelare Jonas Claesson sin karriär. Här tog han sina första skridskoskär när han spelade för det numera insomnade bandylaget Sävsjö BK.

Om Sturevallen finns kvar är för tillfället osäkert, men BAOB undersöker detta. Söker man på Eniro finns det i alla fall markerat. Här finns t.o.m. en vägbeskrivning ... från Brahegatan till Sturevallen är skridskoskäret inte långt, eller ...

Något som finns kvar trots att mejeriet är nedlagt är Stureosten. HUr det kan komma sig funderar fortfarande de ostlärde i Lund!

 Styrbjörn,
Patrik, bandyspelare från Nässjö, som spelade i Vetlanda BK under några säsonger. Säsongen 2011/12 valde han återvända till bandyns baksida och spel i Allsvenskan med de fult blekblåa!

Patrik Styrbjörn är i grunden halvback, men kan även spela på mittfältet, en spelare som tränarna kan använda på många olika sätt.
 

4. PATRIK STYRBJÖRN

Mittfältare

Född: 31/8 1982.

Längd: 184 cm; Vikt: 82 kg.

Landskamper: 3 U, 9 P.

Världsmästare: P16-VM 1998 och P17-VM 1999.

Debut VBK-A: 2007/08.

Klubbar: Nässjö IF, IFK Motala, Gripen BK, BS BolticGöta, Vetlanda BK.

 

 Ståhle, Karl-Gunnar,
bandyspelare i Köpings IS. Den enda vi vet om bandyspelaren Karl-Gunnar Ståhle är att han var högerback. Det vi vet är att det var han, som var den Karl-Gunnar Ståhle, som höll på att råka riktigt illa, när isen brast på Storsjön den 3 januari 1960.


klicka för större Arbetarblad

Det var en mild januaridag då Köpings IS och Forsbacka IK möttes i div 1 Norra. Sju minuter in på andra halvlek får Forsbacka hörna. Köpings lag samlas i målet och högerbacken Karl-Gunnar Ståhle tar plats intill ena stolpen.

Då brister isen. Halva laget trillar i. Värst illa ute är Ståhle som ligger kvar i vattnet mer än fem minuter.

- Jag hade tur som klarade mej. Men jag greps aldrig av panik. Inte ens då jag fastnade i droppnätet inuti målet.
- Jag hörde hur "Bissen" Larsson, vår centerhalv, ropade: "Dyk, KG! Dyk!". Jag hade tur som dök åt rätt håll. Hade jag dykt åt andra hållet hade jag hamnat under isen.I Aftonbladets reportage från matchen berättar Forsbacka-ledaren Agge Strömberg:
- Förtjänsten av att detta inte slutade i en tragedi är helt och hållet Karl-Gunnar Ståhles. Han uppträdde både föredömligt och kallblodigt.Chocken kom inte då, möjligen några dagar senare, och Ståhle berättar:
- Vissa upplevelser gör att man kvicknar som människa. Då fattade man, att livet inte bara var bandy (!).

Fotnot: Bandymatchen spelades om 23 januari. Forsbacka vann, 6-1, och kom femma i serien. Köping kom tia och sist. KG Ståhles kommentar: "Vi var för bra för tvåan - för dåliga för ettan".


 Sundin,
Håkan,
bandyspelare, förbundskapten, bandylegend och ett måste i ett bandylexikon värt namnet. Håkan Sundin föddes 1942 i Falun och gjorde även sin allsvenska debut i Falu BS. Under sin utbildning till gymnastikdirektör, så representerade han IFK Stockholm. Sedan spelade Sundin en tid i Edsbyns innan han säsongen 1968/69 anslöt till Broberg.

Håkan Sundin var född för att bli centerhalv, han var oerhört placeringssäker och följsam i sitt spel och det passar ju en centerhalv.

Säsongen 1975/76 flyttade han till Uppsala för att studera till läkare och spelade då i Sirius. Sundin avslutade sin aktiva tid säsongen 1976/77, för att direkt utses till förbundskapten. Han var förbundskapten när Sverige för första gången blev världsmästare 1981 i Chabarovsk.


Förbundskapten Sundin tillsammans med den ryske kollegan
Vasilij Trofimov.

Efter sin tid som förbundskapten blev Håkan en omtyckt expertkommentator. En period var Sundin även ledamot i Svenska Bandyförbundet. Dessvärre så drabbades Sundin av den fruktade sjukdomen ALS, och gick bort den 13 september 1996, alldeles för tidigt.

Håkan är Stor grabb nr. 155 i svensk bandy.

Håkan är invald i Svensk Bandy Hall of Fame med nummer 19.

 


 

 
Superallsvenskan
,
("Fortsättningsallsvenskan"), var serien för de lag som inte tog sig vidare till den gamla Elitserien.

Superallsvenskan, var en raffinerad skapelse, för lika väl som lagen kunde kvala till fortsatt kamp om SM-guldet, kunde det istället sluta med ett nervöst kval för fortsatt spel i Allsvenskan, eller t.o.m. direkt respass ur bandyns finrum ....

 Supermåne
, eller Blodmåne, tidigt på måndagsmorgonen den 27 september 2015 inträffade en astronomisk höjdpunkt med både en total månförmörkelse och en så kallad supermåne – på samma gång.

 Vi var många som var uppe den morgonen, men få fick se den. Vi på redaktionen är därför glada att vi med tillstånd av Brahegatans Astronomiska Kikarlubb (BAK) kan publicera ett foto av denna händelse ...


klicka för större måne

Nu ska det väl erkännas att denna astronomiska höjdpunkt inte på alls nådde upp till den nästan utomjordiska höjdpunkt som inträffade 1969 och ej heller till de tre höjdpunkter som skedde 1986, 1991 och 1992.

Vid dessa fyra tillfällen gick månen in i en fas som den hade mycket svårt att åternysta sig från ...

 

 Sundbybergs IK, SIK,
är en idrottsförening i Sundbyberg som har nio sektioner och enligt klubben själva cirka 3 000 medlemmar.

Klubben bildades den 19 april 1893 av ett gäng ynglingar som hade samlats på ett kafé i Sundbyberg. Den som tog initiativet till detta var Gustaf Hammarin och han hade skickat runt en lista bland sina kompisar, där de som ville bilda en "Gymnastik och Atletklubb" kunde skriva upp sitt namn. Listan och protokollet över mötet finns bevarade i Sundbybergs IK:s arkiv.

Klubben har spelat i Sveriges högsta serie i bandy säsongerna 1948, 1951 och 1953.

Stockholm Stadion 1951. Match mellan Sundbyberg och Forsbacka.


klicka för större bild -  stockholmskällan

1953


 Sundelius,
Pontus, bandymålvakt och en i den långa rad av fantastiska målvakter som spelat i trefaldiga mästarlaget Vetlanda BK.

Pontus Sundelius kom från IFK Vänersborg till VBK inför säsongen 1884/85 och fick 10 framgångsrika säsonger i bandymetropolen, med tre SM-guld som kronan på verket. Han kan även titulera sig tvåfaldig världsmästare 1993 och 95.

Efter "elitkarriären" spelade han några säsonger i Öjaby IS och har sedan även varit målvaktstränare i olika klubbar, bl.a. i Vetlanda BK.


 Sunvära SK,
bandyklubb från Värö i Varbergs kommun. Föreningen bildades den 4 januari 1943 vid Djupakärr i Sunvära. När idrottshistorien var ung hade klubben även friidrott, gång och skidsport på programmet, sedan 1950-talet är det endast sporternas sport som gäller! Klubbens damer har haft större framgångar än herrarna. Damlaget har spelat i den högsta serien för damer. Herrarna har hittills endast nått Division 1.

Hemmaisen spolas upp på Sjöaremossens som sedan 1979 är en äkta konstisbana. Sjöaremossen som levde ett undanskymt liv fram till den 25 januari 2006, då det trefaldiga mästarlaget från Vetlanda kom på besök.

2010 hade herrarna chans att nå spel i Allsvenskan. Det enda laget behövde göra var att vinna i två matcher över Nässjö IF. Den första matchen spelades på Sjöaremossen och tyvärr vann Avbytarbänken lätt med hela 8-1. Chansen fanns att vända på Skogsvallen. Det gällde nu att vinna med 8-0 så skulle saken vara bandybiff! Men tyvärr för den småländska bandyn, Bänken vann turligt med 9-3 och klarade sig kvar i Allsvenskan.

 

 Supporterbuss,
det är en buss med bandysupportar i. Land och rike runt far dom, bandysupportrarna, för att se sitt lag skrinna in på de nyspolade isarna och det är här supporterbussarna kommer in i bilden, eller rättare sagt ut på vägarna. En supporterbuss är lite ombyggd i förhållande till en vanlig buss. Hatthyllorna är borttagna och ersatta med s.k. portföljhyllor, där man helt trafiksäkert kan förvara sin väfyllda portfölj. BK Buss är ett bussbolag som specialiserat sig på supporterresor för VBK-supportrar. Deras bussar är alla utrustade med filmer från VBK:s alla SM-finaler och busschaufförerna är specialutbildade för att på bästa sätt ta hand om bandypublikens speciella önskemål.

 
Supporterklubb
, en förening, oftast ideell, bildad endast för att stödja det egna laget. Trefaldiga mästarlaget från de småländska höjderna Vetlanda BK har just i dagarna (nov. 2005) blivit med supporterklubb, Kullen Fans.
Kullen Fans på nätet ...

Se även Krumma klubbor, Svampen och Rödjut.

 "Sura-Pelle", se Ronald "Collman" Pettersson

 Surt, surt efter,
Stefan Nordéns uppföljare till sina tidigare hits Plogen och Plogen 2.

Låten släpptes i samband med att han meddelade att han nu lämnar trefaldiga mästarlaget Vetlanda BK.

BAOB - bio
presenterar
Surt, surt efter
Stefan Nordén

 

 


Se även BandylåtarSuzdalev
, Anatoly,
rysk bandyspelare från Jenisej, som 2011 skrev ett tvåårskontrakt med den trefaldiga mästarklubben Vetlanda BK. Suzdalev är just den spelledare på mitten som vi letat efter, sa In-Fa-Lin till den gula hemsidan.

Säsongen 2012/13 var han VBK:s näst bäste poängplockare och i april 2013 signerade han ett nytt kontrakt 1+1 år.

 

Suzdalev är en rutinerad spelare som spelat 376 matcher i den ryska ligan och gjort 178 mål. 2001 blev han rysk mästare med Jenisej, där han tillsammans med Lomanov jr styrde på mitten. Han har även spelat för SKA Nefyanik under en femårsperiod.

Han har självklart representerat det ryska landslaget, och i prisskåpet finns ett VM-brons från 2004.

2015 lämnade han VBK för spel i I Avbytarbänken, vi önskar honom lycka till i hålan ...

Fakta
ANATOLY SUZDALEV
Mittfältare
Född:
22 februari 1977.
Längd: 182 cm. Vikt: 83 kg.
Landskamper: A-landskamper för Ryssland.
Ryskmästare: 2001 med Jenisej.
Klubbar: Morderklubben Jenisej -2002/03, SKA Neftyanik 2003/04-2007/08, Jenisej 2008/09-2010/11 och nyförvärv i Vetlanda BK.

 


 


Svampen,
supporterklubben som helhjärtat stödjer Örebro SK Bandy.
Svampen bildades 1990 i Anders Olssons kök på Kungsgatan i Örebro. Det enda vi inte vet är vad han Olsson bjöd på?

Svampen verkar numera (2007) vara borta från nätet

Swartswe, Björn
,
född 15 april 1939, är en svensk bandyspelare. Han började i Edsbyns IF och kom senare till Ljusdals BK, där han efter avslutad spelarkarriär blev lagledare och ledde Ljusdals BK till klubbens hittills enda SM-guld 1975. Swartswe grundade DAF-CUPEN som idag heter Ljusdal World Cup.

Invald i Svensk Bandy Hall of Fame som nummer 13.

Fakta från SBHoF:
INVALD i SBHoF: 2013

FÖDD: 15 april 1939 i Söderhamn.

POSITION: Forward.

KLUBB: Edsbyns IF, Örebro SK, IK Huge (Gävle), Ljusdals BK.

KLUBB SOM TRÄNARE: Ljusdals BK.

MODERKLUBB: Edsbyns IF.

LANDSKAMPER: 1 – 1 mål.

SM-GULD: 1 (Med Edsbyn 1962). Finalförluster: 4 (Med Edsbyn 1958, 1961, 1963 - med Ljusdal 1970). Finalmål: 2.

ÖVRIGA MERITER: SM-guld som tränare/lagledare med Ljusdal 1975, Årets Gentleman 1971 (aldrig utvisad), Årets Ledare 1974.

KURIOSA: Gjorde debut i Edsbyns A-lag 1956 som 16-åring, mot Bollnäs på Ön inför rekordpublik på annandagen. Björn gjorde 1-0 på passning från pappa Herbert, då 36 år. Byn vann med 4-3, Björn gjorde ytterligare ett mål.

Mer om Björn Swartswe på netet


 Sveasalongens Café
i Västanfors, är ett av de där viktiga caféerna. På Sveasalongens i Västanfors bildades 1916 den klassiska bandyklubben Västanfors IF.

Se fler Caféer i bandyns historia

 Svedberg, Daniel
,
bandyspelare, skridskostark mittfältare och en måltjuv av Robert Linds nåde. Daniel Svedberg är Sveriges enda resande i bandy ... Har spelat för IFK Rättvik, Bollnäs, Örebro, Vänersborg, Sirius, Västerås, BolticGöta, Villa Lidköping. Men sitt stora genombrott fick han under de säsonger som han spelade i mästarnas mästarlag Vetlanda BK.

Många trodde att han skulle avsluta sin karriär när han återvände till Karlstad och BolticGöta, men, men icke sa Nicke, han packade åter sin bandytrunk och skrev hösten 2008 på för Gripen/Trollhättan BK.

Svedberg sitter sällan på utvisningsbänken, vilket kanske inte är så konstigt, han är ju uppvuxen i Rättvik och det är ju allmänt känt att "Polisen i Dalarna är hård men Rättvik".

Enligt säkra källor är han idag (2010) spelande sportchef i Gripen/Trollhättan), men enligt samma källor lämnar han nu (2011) Gripen och söker ny klubb.


Svenne-Berka, se Bergqvist, Svenne-Berka

 
Svensk Bandy Hall of Fame,
Bandyförbundets klubb för svenska bandyspelare a rang.
Svensk bandy Hall of Fame instiftades i mars 2012.

Kandidaterna ska inte ha varit aktiva spelare på elitnivå de senaste tio åren.
Kandidater kan nomineras för sin historiska betydelse, även om meriterna som bandyaktiva inte varit betydande.

De utvalda namnen är i görligaste mån fördelade såväl geografiskt, tidsepokmässigt som på olika spelpositioner/funktioner.

Presentationen av de nominerade sker på våren varje år i samband med Svenska Bandyförbundets anordnade event, som t ex Bandygalan.

Varje år nomineras några namn av en utvald jury bestående av Lasse Sandlin, Claes-G Bengtsson, Bo Hansson, Göran Söderlund och Lars Östling.
 

Hittills på listan:

Invalda i Hall of Fame

1. Sune Almkvist
2. Torsten Tegnér
3. Sven ”Sleven” Säfwenberg
4. Ejnar Ask
5. Pontus Widén
6. Nils ”Nicke” Bergström
7. Olle Sääw
8. Ulf Fredin
9. Bernt ”Bempa” Ericsson
10. Ola Johansson
11. Jonas Claesson
12. Bosse Nilsson
13. Björn Swartswe
14. Sören Boström
15. Bengt "Pinnen" Ramström
16. Gunnar Galin
17. Ann Elefalk
18. Göran ”Dallas” Sedvall
19. Håkan Sundin
20. Hans Elis Johansson
21. Gösta "Snoddas" Nordgren
22. Lennart Backman
23. Curt Einarsson
24. Mikael Arvidsson
25. Stefan Karlsson
26. Hilding "Moggli" Gustafsson
27. Sven Karlsson
28. Torbjörn "Tobbe"  Ek
29. Ola Fredricsson

 Svenska Fönster Arena,
se Kyrkhelvetet


 Svensk
, Philip
, en mycket lovande bandymålvakt från Målilla, som i april 2013 skrev på för Vetlanda BK

Philip Svensk har representerat Sverige vid två tillfällen, dels i U15-landslaget och för ett drygt år sedan spelade han med U17-landslaget. En anledning till övergången till Vetlanda är att han hoppas på större chanser att kunna behålla sin landslagsplats i U19 när han representerar en elitklubb.

Philip är en av Sveriges bästa juniormålvakter och har gjort en mycket stark säsong i Målilla. Ska bli oerhört intressant att följa hans utveckling i VBK, skriver man på VBK:s officiella hemsida.

 

 

 Svenska Cupen,
lanserades under hösten 2005 och blev precis som allt annat som har med bandy att göra en succé.

Det första lag att vinna den ärevördiga titel blev Edsbyn, som i 2005-års final besegrade Sandviken efter straffar. Vid full tid var ställningen 0-0!

2010 gjordes cupen om. Då infördes det kvalspel och 2011 avgjordes kvalen i Örebro, Edsbyn och Vänersborg och sedan blev det cupslutspel, som avgjordes i Lidköping


 

Grupp A: Sandvikens AIK, Vetlanda BK, IFK Vänersborg, Västerås SK.
Grupp B: Bollnäs GIF, Edsbyns IF, Hammarby IF, Villa Lidköping BK.

Matchtid: Gruppspel och semifinaler 2x30 min, 5 min paus. Final 2x45 min.  


Svenska Cupen >>


Svensson, Dennis
,
(1936–2014), f.d bandyspelar i Vetlanda BK. Dennis föddes i Nässjö och hade Nässjö IF som moderklubb, men de stora framgångarna hade han i VBK. Dennis och hans två bröder, Douglas och Tyrone, Bandyfamiljen Svensson

Dennis Svensson spelade för Vetlanda BK på 1950- och 60-talet.
Dennis kom från Nässjö till Vetlanda BK till säsongen 1957/58. Då började VBK sin stora marsch mot bandyeliten. 1957/58 blev det serieseger i div 4, året därpå i div 3 och säsongen 1959/60 serieseger i div 2 och för första gången avancemang till allsvenskan (då högsta serien).
Dennis gjorde VBK:s första allsvenska mål då han nätade i matchen Sirius - VBK 7-1 den 26/12-1960.


klicka för större

Dennis spelade hela elva säsonger för Vetlanda BK, 1957/58-1967/68. Tre av dessa var i allsvenskan (35 matcher, 19 mål - 1960/61, 1964/65, 1967/68).
Dennis spelade mestadels vänsterinner och var en skicklig dribbler.

Två kommentarer om Dennis Svensson:
Äldre brodern Douglas Svensson, som spelat i A-landslaget och Nässjö IF:
- Dennis var lätt att spela i luckorna, minns Douglas om sin yngre och bortgångne bror.

Bo "Buster" Fransson som var junior när han spelade med Dennis:
- Dennis var stor och därmed svår att stoppa, säger "Buster" i en kommentar.


 Svensson, Douglas "Doggen",
(1932-2014), bandyspelare från Nässjö. Han spelade 180 matcher och gjorde 138 mål för Nässjö IF i allsvenskan 1954-1970 (då högsta serien).
En av Nässjöbandyns största som ofta spelade fram medspelarna till vassa lägen. Passningarna till den snabbe yttern Jan "Habo" Johansson talas det fortfarande om i Nässjö, snart 50 år senare. Douglas var också en duktig i ishockeyspelare, där han spelat i allsvenskan för Tranås AIF.

Douglas drev under flera år en sportaffär i Nässjö. Var tillsammans med bandydomaren Jan-Anders Bergqvist (VM-domare 1981) en av männen bakom bandyklubban Forsnäsklubban, som tillverkades i Forsnäs mellan Eksjö och Kisa. En viss tillverkning av bandyklubbor sker där fortfarande.

Douglas tillhör tillsammans med bröderna Dennis och Tyrone Bandyfamiljen Svensson.

 

Meier Anderssons minnestext om bandyvännen Douglas Svensson.
 SvenskaFans/Bandy,
Bandy på SvenskaFans.com. Den naturliga samlingsplatsen för alla som är intresserade av bandy. Här finner du spelschema, klubbsidor, m.m. SvenskaFans av Fans för Fans ...

svenskafans/bandy

 

 Svensson, Tyrone
, (1946-1984), bandyspelare från Nässjö och Nässjö IF, men likt broder Dennis var det i Vetlanda BK de stora framgångarna kom. Han spelade två säsonger för Vetlanda BK, 1968/69-1969/70.

Tyrone som var en riktig måltjuv var en av anledningarna till att Vetlanda BK säsongen 1968/69 vann division 2 samt klarade kvalet och avancerade till allsvenskan (då högsta serien).

1969 spelade Tyrone i segrarlaget när Vetlanda BK för första gången någonsin besegrade Nässjö IF. Det blev VBK-seger med 9-3 på Landbandybanan i en DM-final.

I allsvenskan säsongen 1969/70 spelade Tyrone 18 matcher och gjorde åtta mål. Det blev dock tre smålandslag som slutade längst ner i tabellen. Åttan Tranås BoIS hängde kvar, medan nian Vetlanda BK och tian Nässjö IF fick respass ur allsvenskan.

Till säsongen 1970/71 återvände Tyrone till moderklubben Nässjö IF.

Tyrone är pappa till den kända musikern Andreas Dregen och ingår tillsammans med bröderna Douglas och Dennis i den kända Bandyfamiljen Svensson.


 


Sånt är livet, en klassisk bandylåt från 1963, som är Stickan Anderssons hyllningssång till Vetlanda BK. Sånt är livet blev sångerskan Anita Lindbloms genombrottslåt.
Den spelades alltid när Vetlanda BK hade hemmamatch på den gamla landbandybanan. Den spelades innan matchen, den spelades i pausen, men framför allt efter slutsignalen, då som en liten passning till det förlorande bortalaget.
 

"Sånt är livet, sååånt är livet,
Så mycke bandy, spelas här ...
När ni förlorar vinner en annan ...
Så lär er bandy, som spelas här .."

Låtens originaltitel är You Can Have Her.

Se vidare Bandylåtar
Säwfenberg
,
Sven "Sleven"  (1898-1950)
, Sveriges förste "store" bandymålvakt. Uppsalakille som spelade i både IFK Uppsala och IK Sirius. "Sleven" som levde för sporternas sport bandy, är känd för två saker, dels att han även var tillverkare av den klassisk bandybollen, "Slevenbollen", och dels att han är den ende bandyspelare som erhållit Svenska Dagbladets guldmedalj, Bragdguldet. Sleven fick denna utmärkelse 1933 och sedan dess har ju Bragdmedaljen tappat sin status för varje friidrottare som fått medaljen.

En av dåtidens stora komiker, gjorde en berömd sketch om Sleven: "Sleven med bollen", men "Sleven" själv agerade alltid helt utan komik!

Sleven är invald i Svensk Bandy Hall of Fame som nummer 3

Se även Klassiska bandyspelare

"Sleven" på nätet


 


Säsong,
bandysäsongen är den underbara tiden på året då det spelas bandy. Då står det en doft av bandykaffe i varje hem och hus.

Se även Sommarhelvetet.
Säsongspremiär
, vilket härligt ord. Säsongspremiär. Det är då Vetlanda BK spelar sin första match för säsongen.
Säsongen 2006/07 ger vi järnet direkt och möter svenska mästarna Edsbyn. Lika bra att direkt visa var "Liatorpet" ska stå! Matchen spelas i Dina Arena den 21 september och ingår i bandyns Champions Cup.Sääw, Olle,
(1928-2015), född i Almby församling, Örebro, var en svensk tidigare fotbolls- och bandyspelare som spelade för Örebro SK under 1950- och 1960-talen.

I bandy spelade han forward/inner, och debuterade för Örebro SK den 1 januari 1946. Han är känd som "Mr. Bandy". Han var med och tog OS-guld i bandy 1952, då bandyn var en uppvisningsgren.


klicka för större bild

Han avslutade bandykarriären med SM-guld 1967, då han valdes till bästa spelare.

Stor grabb nummer 83.

Han är invald i Svensk Bandy Hall of Fame som nummer 7.

Fakta från SBHoF:
INVALD i SBHoF: 2012

FÖDD: 26 januari 1928 i Örebro.

POSITION: Forward.

KLUBB: Örebro SK.

MODERKLUBB: Örebro SK.

LANDSKAMPER: 25 – 14 mål.

VM-brons: 2 (1957, 1963). VM-mål: 2.

SM-GULD: 5 (1955, 1957,1958, 1965, 1967). Finalförluster: 3 (1951, 1954, 1956) . Finalmål: 9.

STOR GRABB nr 83.

LEDARE: En final som tränare för ÖSK, 1968 mot Sirius (1-4).

ÖVRIGA MERITER: Debuterade i ÖSK:s allsvenska bandylag på nyårsdagen 1946 mot Västerås SK (2-4) och spelade sin sista match mot Karlstad-Göta i SM-final på Söderstadion 1967, 3-1. 22 år, 221 allsvenska matcher utan avbrott. OS-vinnare i Oslo 1952 – men utan medalj eftersom bandy endast var uppvisningsgren.

ÖVRIGT: Fotboll i Örebro SK – 155 allsvenska matcher, främst som vänsterback, 2 mål. Ishockey i Örebro SK – allsvenskt kval.

KURIOSA: Förekommer i Håkan Nessers roman ”Och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla”, 2002: ”Jag vred på huvudet och betraktade Olle Sääw. Funderade på hur det kom sig att han spelade back i fotboll. Och att han var så mycket bättre med skridskorna på.”

 

 Söderberg,
Fredrik,
ung lovande bandyspelare (junior) från Vetlanda, som spåddes en lysande liberokarriär, när han 2011 skrev på ett tvåårigt seniorkontrakt med VBK.

Fredrik har smeknamnet "Den nye Roffe Hedberg" och var en viktig kugge i det gula J20 lag som blev svenska mästare 2011.

VBK-tränarna Sergei "Sigge" In-Fa-Lin och Mattias Rehnholm gör följande kommentar:
- Fredriks utveckling imponerar, framförallt förmågan att växa med uppgiften och skickligheten i straffskyttet och det längre bollarbetet överhuvudtaget.

Fredrik Söderberg har i vinter dundrat in tretton av fjorton straffar i juniorlaget. Med den sviten är jämförelsen med Rolf Hedberg oundviklig.

2013 skrev han på för Nässjö IF.

 

2. FREDRIK SÖDERBERG
Försvarsspelare
Född: 24/7-1992.
Längd: 180 cm. Vikt: 77 kg.
Svensk mästare: J20 2011 med Vetlanda BK.
VBK-matcher: 7 elitseriematcher, 2011/12.
Klubbar: Vetlanda BK, Nässjö IF


 Söderhamn
,
är en tätort (stad) i Sverige, tillika centralort i Söderhamns kommun. Orten är belägen i Gävleborgs län och i landskapet Hälsingland. Söderhamn är belägen i en jämn och odlad bygd vid inre delen, kallad Flaket.

Söderhamn är mest känt för att ha två klassiska bandyarenor, först den nerlagda Faxevallen och sedan den nuvarande Hällåsen utan att för den skull ha ett klassiskt eller framgångsrikt bandylag. Det känns mest som om man spolat upp is i alla år för Allmänhetens åkning!

Se Klassiska bandyarenor och även Brobergs IF

 Söderlund, Göran,
född 1944. Startade sin journallistkarriär på Katrineholms-Kuriren, arbetade på Smålands-Tidningen i ett år. Han var därefter Expressen trogen 1969-99.

Söderlund är idag mest känd för att vara en av fem utvalda i juryn för Svensk Bandy Hall of Fame.

 Söderman,
Andreas, bandyskribent från metropolen Virserum med ett stort helgult bandyhjärta på SvenskaFansBandy/tjustkulle.

Berömd bl.a. för att så fyndigt ha citerat Joakim Thåström efter den tunga förlusten på Zinken mot Hammarby ... "Fan, fan, fan". Ibland kan en förlust i bandy beskrivas så enkelt, så enkelt, men ack så tungt ...

Söderman är också fotbollsdomare.

2015 startade han en lite annorlunda bandysajt - Upplev bandy.
Upplev bandy - Människorna, arenorna och matcherna i Sveriges mest underhållande sport

Se även Bevingade bandyord

 
Söderman,
Johan,  bandyskribent från Virserum med ett stort helgult bandyhjärta på SvenskaFansBandy/tjustkulle.

Världsberömd för att han inför bortamatchen mot Broberg skrev "mot Broberg på bortaplan är det bara att anfalla så blir det mål". Tyvärr verkar det som om Vetlandaspelarna inte läser vad han skriver. VBK gjorde sin sämsta match för säsongen, hade dessutom motvind i båda halvlekarna och kom knappt över halva plan. Men hade dom bara anfallit så hade dom vunnit, eller hur Johan Söderman! :-)
Söderström, Sven
"Tomten"
, bandyspelare och svensk mästare med IFK Uppsala 1933, men mest känd för sitt smeknamn "Tomten", som han fick för att han alltid spelade med tomteluva på huvudet.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

josephzohn | goosevisionen