Grundat av han Josephzohn
På nätet sedan oktober 2005
Helt sponsor-  och annonsfritt.


BAOB
Det lilla lexikonet, med det stora innehållet

Bandy - det röda nystanets sport.

 

 

Palmgren, Bruno,
f.d. bandyspelare i Vetlanda BK. Bruno Palmgren var med i det ungdomliga A-lag som vann Division IV och därmed började den lyckosamma skridskoåkningen mot Sverige bandytopp.

Här är 1957-års lag och där sitter Bruno Palmgren längst fram till vänster tillsammans med bl.a. "Timpa" Adolfsson och Sune Karlsson. Lagledare var den legendariske "Glasis" Gustavsson.
Vilka de övriga hjältarna är hittar du här.Samma lag men en annan fotograf. Bruno Palmgren sitter kvar, längst ner till vänster ...


klicka på bilden för större bild

Bruno Palmgren var även med 1960, när VBK vann Division 2 och tog steget upp i Allsvenskan, han sitter kvar längst ner till vänster ...


klick på bilden för större bild

 

 Palmgren, Lars "Pe",
f.d. skridskoslipare numera skridskotekniker i Vetlanda BK. Han har även tekniskt sett sett tekniskt på bandylandslagets grillor bl.a. när Sverige tog VM-guld 1997 och som man brukar säga, utan en bandytekniker av rang, kan man lika gärna ha skridskoskydden på!

Skridskoslipningen lärde han sig av Rune Johansson, plåtslagarn och hos Owes Sport.

Efter ett par år utan slipandet på jobbet gör Pe comeback i år och det gör att gulddrömmarna bland spelare, ledare och supportrar har ökat markant i Vetlanda BK och Vetlanda!

Läs mer om Pe och hans comeback på hemsidan. (nytt fönster)

 

 Palmqvist, Yngve "Yppe",
legendarisk bandymålvakt från Bollnäs som gjorde en succédebut i Hammarby IF 1956, som senare även motade röda nystan i Örebro SK och IK Sirius. Han var även målvakt i det stolta svenska landslaget och 1961 var han svensk VM-målvakt.


"Yppe" i en landskamp mot Finland 1957

"Yppe" Palmqvist - 1950-talseleganten med enhandsräddningar som specialitet, skrev bandyoraklet Claes-G Bengtsson en gång någonstans!


17 februari 1957: ”Yppe” Palmqvist ger en trästatytett till ÖSK:s målvakt Gunnar Ring.

"Yppe" Palmqvist är Storgrabb nummer 88 och är man en stor grabb med smeknamnet "Yppe" hamnar man automatiskt lö "Name of Fame".

1956 "Yppe" fångar ett långskott i en match mot Sandviken


klicka på bilden för större

1956 "Yppe" snor bollen i en match mot Skutskär


 

1956 Hammarby vinner DM och "Yppe" är med ...


11 mars: Laget som vann DM: Lars Zibell, Ragnar Blom, Kurt Nyberg, Jens Lindblom, Åke Andersson, "Yppe" Palmqvist, Sven Nordström, Lennart Fernström, Jarl Rosberg, Nils Johansson, Gunnar Wetter och Sven-Åke Blom.      Klicka för större bild

Idel ädel bandyadel år 2005 invigning av "Berättelsen om Orvar Bergmark/Örebro Läns Idrottshistorisk sällskap och "Yppe" är med

"Yppe" är självfallet med i Name of Fame, va hette han Yngve ...


 Parling, Sigvard "Sigge",
född 26 mars 1930 i Forsbacka, Gästrikland, är en svensk fotbollsspelare, bandyspelare och ishockeyspelare. Sigge Parling är en av de legendariska fotbollsspelarna som spelade VM-final 1958 mot Brasilien.

I fotboll spelade han back, men i bandy stod han i mål. Han började sin bandybana i hemmaklubben Forsbacka IK. 1961 spelade han i IK Sirius och blev då svensk mästare. Sigge Parling är stor grabb både i bandy och fotboll, i bandy har han nummer 120

Forbacka IK årgång 1951, med Parling som målvakt.


klicka för större Parling

"Sigge" Parling är tillsammans med Orvar Bergmark är de enda två i världen som spelat VM-final i både bandy och fotboll.

 

 


Perne, Nils, se JokernPersson,
Jonas "Skorven",
f.d. bandymålvakt i Vetlanda BK, numera i Målilla, som tillhör det absoluta toppskiktet av svenska bandymålvakter och har till och från varit med i landslagsdiskussionen, bland annat så var han reserv på hemmaplan vid VM i Moskva. Hans styrka är hans reaktionssnabbhet.

Den 25/2 2015 kom beskedet att "Skorven" inte blivit erbjuden nytt kontrakt. VBK ville föryngra! "Skorven" hade gärna fortsatt och var inte riktigt överens med klubbledningen.

 


Jonas spelade sju säsonger i Falu BS, men han kommer ursprungligen från Kalix.

Så här sa den dåvarande sportchefen i VBK Jonas Claesson om Jonas Persson:
- En mycket reaktionssnabb målvakt med erfarenhet och hunger i lagom blandning.

Många bandyvänner minns TV-matchen mellan Falun och VBK på Isstadion Lugnet i Falun då VBK:s Patrik "PG" Gustafsson sköt en hörna som gick i mål, men där bollen gick ut genom nätmaskorna och inget mål tilldömdes. En händelse som blev till en liten film ...

BAOB bio
presenterar
Maskan

 

Inför Vetlanda BK:s premiär mot Edsbyn i Dina Arena, som tillika var Jonas Perssons debut i VBK-buren i seriesammanhang lanserades bandymusikvideon "The New One", där musiken framförs av kultgruppen från bandymetropolen Bröderna Volt.

 

BAOB BIO
presenterar
The New One - Bandyversionen
 


Jonas Persson-Fakta
Jonas "Skorven" Persson

Målvakt
Ålder: 32.
Längd: 175 cm;
Vikt: 80 kg.
Landskamper: 1 A- och 2 U-landskamper. Reserv på hemmaplan vid VM 2008.
Klubbar: IFK Kalix (moderklubben), Kalix Bandy, Nyborgs SK, Karlsborgs BK, Falu BS och Vetlanda BK.
Elitserien/Allsvenskan: 12 säsonger i högsta serien.
Bästa placering i elitserien 3:a och SM-semifinal med Falu BS.
Svensk mästare: U20-SM-guld med Kalix Bandy, 1994 och 1995.


Sveriges statistiskt bästa målvakt genom tiderna?
VBK-målvakten Jonas ”Skorven” Persson har gjort sex A-landskamper och aldrig släppt in något mål (tre landskamper på isen och tre på bänken).
I de tre A-landskamperna han varit på isen och vaktat det svenska målet har han hållit nollan i samtliga. Det är 2008 mot Norge 12-0 och Finland 10-0 båda matcherna i ryska Novosibirsk samt 2009 mot Finland 2-0 i finska Villmanstrand. Så förmodligen är ”Skorven” Sveriges statistiskt bästa landslagsmålvakt genom tiderna.

Inte undra på att han att har en egen bandymålvaktsskola ...

Känns som om det endast är Franco som inte fattar detta


 Persson,
Tim,
en ung och mycket talangfull bandyspelare från Vetlanda BK, som fick ett litet genombrott 2008/09, då han i princip var ordinarie i det gula A-laget. Tim är en lysande skridskoåkare, med fin teknik och bra blick för spelet.

2011 bestämde han sig för att skriva på för Villa BK.

 

Fakta från vetlandabk.com
 

12. TIM PERSSON

Mittfältare

Född: 3/5 1991.

Längd: 165 cm; Vikt: 62 kg.

Landskamper: 2 P19, 2 P17, 4 P15.

Världsmästare: P15: 2006.

Debut VBK-A: 2007/08.

Klubbar: Villa BK, VBK.

 

 Perstorpsgölen
, se SM-gölen

 
Petad
,
synonymt med bänkad. Du får inte vara med längre, tiden har hunnit i kapp dig, du har blivit omsprungen, det finns en ny Järvsöfax i laget. Har du tur kan du bli utlånad till en annan och sämre klubb. Har du otur så är du bevisligen så dålig att du lika bra kan lägga rören på hyllan.

Bilden föreställer Nils Ferlin och även om han aldrig spelade bandy, älskade han bandy.

Idrotten hade en stor betydelse för Ferlins diktning. Dessutom vet han om någon vet hur det känns att sitta på bänken i ur och skur. I en ganska okänd dikt skriver en ung Ferlin så här:

"I helvetet finns ingen bandyplan
Han gillar inte bandy, fan
det har jag hört dom vitsat mä'
men det är synd om djävlarne.
Tänk om dom fick spela bandy!
Tänk om på stora Djävulsgatan
dom spelade för gubben satan
Det laget är nog bäst att utur räkningen
man tar
Där spela alla som små djävlar!"


 
Pettersson,
Johnny "Jompa"
,
legendarisk bandyspelare och tränare med bandyrötterna i Målilla. Var under 1970-talet en av Vetlanda BK:s stora spelare, en snabbskrinnare av rang, som gjorde Hasse Börjes grön av avund. "Jompa" gjorde en kort sejour i Örebro SK innan han avslutade sin aktiva elitkarriär.

Han blev sedan en lyckosam tränare i Tranås, Vetlanda, Waggeryds IK och Nässjö (hur man nu kan vara lyckosam i ett väntrum? ).

Senast vi hörde något om denne populäre bandyspelare och idrottslärare krängde han vid sidan om sitt arbete kopparpannor och andra antikviteter i de småländska skogarna runt Bäckseda ...
Petterssons konditori
i Öjaby, är ett av de där legendariska konditorierna/caféerna där en bandyklubb har bildats. Den 10 oktober 1948 samlades ett tjugotal personer på Petterssons konditori i Öjaby för att bilda föreningen Öjaby Idrottssällskap. Man beslöt att satsa på bandy och bordtennis.

Se även Caféer i bandyns historia

 Pettersson, "Poppen" Per Olof
, (född 18/1 1961), bandymålvakt som mest är känd för att han har Torups BK som moderklubb och har man börjat sin bandykarriär i en klubb som bildades på "Rutans" då får man vara med i BAOB.

Efter Torup blev bandygymnasiet i Sandviken och spel i svarta SAIK och 1980 fick han spela SM-final. En final som Sandviken och "Poppen" förlorad med 3-5 mot IF Boltic.

Sen gick det bara utför med hanses bandykarriär! Det blev spel i Tranås BoIS, IFK Motala, en säsong i Avbytarbänken och så åter till Motala. 1996 la han nystanen i bollkorgen för gott.

Men faktiskt, det blev ju ett SM-guld. 1987 med IFK Motala, hur nu det gick till? Det är nog ingen som vet? Det råder ingen tvekan att "Poppen" kunde mota en och annan boll, även en Per Olof kan stå fel i en målbur. Men målen?? Hur kunde Motala göra 3 mål på IF Boltic?? Matchen slutade 3-2 och då måste ju Motala ha gjort tre ...??

Om inte vi på redaktionen är helt fel ute så var det Dennis "Väggen" Gustafsson som ställdes sig mellan stolparna i Motala.

 Pettersson,
Ronald "Collman"/"Sura-Pelle",
bandyspelare i Surahammar. En av de märkligaste karriärerna inom den svenska bandyn står Ronald Pettersson för. Han började sin iskarriär som bandymålvakten Ronald "Collman" Pettersson, då han från början inte var någon fantom på skridskorna, men till slut lärde han sig att åka på grillerna bättre än de flesta andra och han slutade sin iskarriär, som hockeyspelaren Ronald "Sura-Pelle" Pettersson!!.

Däremellan tog han även några skär som utespelare i bandy. Han gjorde sin sista bandymatch i "Suratröjan" den 7 februari 1955. Sura mötte Västerås IK och "Collman" (då även kallad "Collan") gjorde första målet i matchen, genom att snirkla sig igenom hela VIK-försvaret och sätta nystanet i mål, helt otagbart för målvakten. Detta blev alltså även "Collmans" sista bandymål i karriären.

Till slut vann dock VIK matchen med hela 5-1, men det är en annan historia liksom den att efter denna gastkramning på bandybanan, så bytte "Collman" både sport och smeknamn.

Efter den aktiva idrottskarriären drev han i många år en bensinmack i Göteborg och som bisyssla, sysslade han med att designa kalsonger och det var inte vilka kalsonger som helst! Nej, det var kalsonger som klarade ett nedsläpp!!

 

 

Smeknamnet "Collman" fick han av att när han växte upp i brukssamhället Surahammar fanns det en skådespelare som hette Ronald Collman och "brukshumorn" döpte snabbt den lovande bandymålvakten Ronald Pettersson till "Collman".

Med denna historien är han ju själklart självskriven i bandyns finrum nummer ett - Name of Fame

I mars 2010 gick den bandylegend ur tiden. RIP Sura-PellePickett, Wilson
, artist och bandyfantast (1941-2006), denne soulens kung gillade verkligen bandy. Han var redan på 1960-talet en flitig gäst på de svenska bandybanorna. Hans kanske mest kända hit, Midnight Hour skrev han uppe i Ljusdal, under de första trevande försöken med den numera stora "dygnet-runt-turneringen", World Cup. Han fick då frågan om han ville hänga med på en kvällsmatch, men svarade då med ....
"I'm gonna wait til the midnight hour ..." och en världshit var född.


 
Pippi på bandy,
en hyllningslåt till bandy och till lexikonets grundare, skrivet av krönikören i Gryningsbladet, Lord Parzifal en odimmig novemberdag nådens bandyår 2008.

Pippi på Bandy
(För.lust.visan)


Här kommer Bandygänget
tjolahopp tjolahej tjolahoppsansa.
Här kommer vi som har pippi på bandy
ja, undrar om vi vinner idag.

Men först så ska bilen starta
snälla söta lilla kan du inte starta
Ja det blir väl att ta bussen
där alla platser är tingade så det blir å stå.
men nu ska vi spöa Villa
riktigt slå ikull villekulla Villa,
stjärnskottet vårats nya smeknamn
är Skotten Braveheart, i ansiktet sminkad vit å blå.

Jo, här kommer Josephzohn och gänget
tjolahopp tjolahej tjolahoppsansa.
Jo, här är Josephzohn och gänget
ja, vi vill se bandy varje dag.

Det var inte illa
vi fick in en tidigt, det var ingen synvilla
men bandybollen försvann i snöyran
så igen står vi i korvkön.
Men nu har bollarna blivit nya
men blåsan pallar inte ölen fyra
så när Vetlanda äntligen i krysset den lyckades styra
så kom vi springande tillbaks medans hälften var kvar i korvkön.

När får vi se riktig bandy
tjolahopp tjolahej tjolahoppsansa.
När får vi se riktigt spel igen
de' undrar vi var dag.

Spelet som vi gillar
då vi slog Boltic, SAIK och Villa
Fast nu vi fick en hörna
och alla står på pass men Josephzohn är på dass.
Bempa, Knatten och Claesson
som vi alltid ska hylla, skulle vi kunna behövt nu
Men en sak kan man i alla fall säga:
Är inte vi det så är det motståndarna som "är och köper korv".

Idag slog vi t o m Villa
tjolahopp tjolahej tjola 10-2 sansa.
Idag var det riktig bandy
Och kanske HV också vinner idag.

För här kommer Bandygänget
tjolahopp tjolahej tjolahoppsansa.
För här kommer vi som har pippi på bandy
jag vet, för jag var själv med i ett som barn."


Bandybonus.
Lord Parizifal skickade denna bandyvänliga bandyfredag även med ett litet bandybonus ...

Bandybollen & Josephzohn

"Bandy bandy det gillar Josephzohn
så pass mycket att han inte hittade hem en gång
för bandy bandy
det var det enda i hans sång"

LPWJ 27/11/08

 

Se även Bandylåtar


 Plogen,
Stefan "Kungen av Kullen" Nordéns stora satsning på en musikalisk karriär. "Plogen" har allt och kommer med säkerhet att bli en klassisk "bandyhit". Stefan Nordén är en gudabenådad tekniker och gillar bara att spela bandy när det är fin is. Efter en blåsig och snöig match på Hällåsen i Söderhamn sjöng han in denna korta men kärnfulla schlager.
 

BAOB - bio
presenterar
Plogen
 

 

Se vidare Bandylåtar

 
Plogen 2,
Stefan "Jag lämnar VBK" Nordéns andra försök att nå världstoppen i musik. En låt helt Stefans anda. Ska det krascha ska det göra det till musik.
 
BAOB - bio
presenterar
Plogen 2
 

Efter endast en säsong lämnade han Nordén även Villa BK, för Gripen BK, nu ser vi alla fram emot hans tredje och fjärde kraschlandningsvideo!

Se vidare Bandylåtar

 
Pressens lag,
ibland även kallat "Presslandslaget", är/var bandyns svar på oppositionens s.k. skuggbudget och den första "pressmatchen" spelades 1944, mitt under det andra världskriget. Det ersatte då en inplanerad landskamp mot Finland. Från början rönte dessa matcher ett stort intresse, men på 1990-talet dalade intresset och den sista (?) pressmatchen spelades säsongens 1995/96.

Bild från 1944 när Bandylandslaget mötte Pressens lag.

Pressens lag togs ut av journalister och bestod av spelare som inte platsade i han förbundskaptenens landslag.

Så här slutade "pressmatcherna"

* 1943/1944 Sverige-pressen 3-1 (Stockholm)
* 1950/1951 Sverige-pressen 5-4 (Stockholm)
* 1954/1955 Sverige-pressen 2-3 (Örebro)
* 1955/1956 Sverige-pressen 1-1 (Stockholm)
* 1961/1962 Sverige-pressen 6-1 (Katrineholm)
* 1962/1963 Sverige-pressen 5-6 (Uppsala)
* 1963/1964 Sverige-pressen 3-2 (Örebro)
* 1965/1966 Sverige-pressen 2-4 (Nässjö)
* 1966/1967 Sverige-pressen 1-0 (Vänersborg)
* 1967/1968 Sverige-pressen 3-4 (Örebro)
* 1968/1969 Sverige-pressen 5-2 (Eskilstuna)
* 1969/1970 Sverige-pressen 7-1 (Katrineholm)
* 1970/1971 Sverige-pressen 6-4 (Sandviken)
* 1971/1972 Sverige-pressen 7-1 (Örebro)
* 1972/1973 Sverige-pressen 2-4 (Katrineholm)
* 1973/1974 Sverige-pressen 1-1 (Lidköping)
* 1974/1975 Sverige-pressen 6-1 (Fagersta)
* 1977/1978 Sverige-pressen 3-7 (Ljusdal)
* 1987/1988 Sverige-pressen 2-3 (Nässjö)
* 1988/1989 Sverige-pressen 1-4 (Lidköping)
* 1989/1990 Sverige-pressen 5-5 (Söderhamn)
* 1990/1991 Sverige-pressen 7-2 (Stockholm)
* 1991/1992 Sverige-pressen 5-2 (Sundsvall)
* 1992/1993 Sverige-pressen 2-2 (Huddinge)
* 1993/1994 Sverige-pressen 9-3 (Örebro)
* 1994/1995 Sverige-pressen 8-3 (Målilla)
* 1995/1996 Sverige-pressen 15-2 (Bollnäs)
 

Nådens bandyår 2008 när damerna skulle ha en landslagssamling i Katrineholm återlanserades "Presslandslaget", men det framgick inte på förbundets sida om det även nu i dessa moderna bandytider är journalister som fått leka förbundskaptener ...??

 

 Primadonnan
, se Stefan Nordén

 På tå,
idrottsterm, att vara på tå innebär att man har rätt inställning till bandymatchen, man är totalt koncentrerad inför uppgiften. För att vinna viktiga matcher gäller det att vara på tå hela tiden, hela matchen man får inte slappna av en enda sekund. Möter man då t.ex. ryssarna i en VM-kamp, då gäller det att man är på alla tio tårna, samtidigt ...

 


 

josephzohn |goosevisionen