Grundat av han Josephzohn
På nätet sedan oktober 2005
Helt sponsor-  och annonsfritt.


BAOB
Det lilla lexikonet, med det stora innehållet
Bandy - det röda nystanets sport.

 

 

ÖIS,
förkortning för bl.a. Öjaby IS

 
ÖSK,
förkortning för bl.a. Örebro SK

 
Öhrlund, Peter,
hemmadomare! från Västerås.

 
Öjaby,
en stadsdel i Växjö. Den ligger avskilt från stadskärnan längs Helgasjöns västra strand.Öjabys bebyggelse utgörs främst av villor och här bor drygt 2 000 personer.

 Förutom den gamla kyrkan, Hembygdsföreningen är Öjaby mest känt för sitt bandylag, Öjaby IS.


 Öjaby IS,
Öjaby IS/BK, bandyklubb från stadsdelen Öjaby i den härliga fotbollsstaden Växjö. Den 10 oktober 1948 samlades ett tjugotal personer på Petterssons konditori i Öjaby för att bilda föreningen Öjaby Idrottssällskap. Man beslöt att satsa på bandy och bordtennis. Medlemsavgiften bestämdes till 2 kronor per år.

Öjaby spelar i de lägre divisionerna, men har ofta ett flertal kända bandynamn i sin laguppställning. Det har nämligen blivit tradition att Vetlandas äldre bandylirare avslutar sin karriär med att varva ner i Öjaby. Bland kända bandyspelare som spelat för ÖIS, måste nämnas "guldlirare" som Pelle Lennartsson, Stefan Helm och Pontus Sundelius.

2009/10 spelade man i Division I Södra Götaland.

Tyvärr räckte detta spelarmaterial till, det blev nerflyttning till Division 2 ...

Från 1948 till 1966 spelade ÖIS alla sina matcher på sjöis. 1966 byggdes landisbanan, Öjaby Landisbana och därmed skapade helt andra förutsättningar för träning och matchspel. Numera spelas hemmamatcherna spelas Åby Konstisbana om inte kung Bore vill annat, då kan åter spolas på Landisbanan

Öjaby på nätet 
Öns IP
, var en idrottsplats och en klassisk bandyarena i Edsbyn och hemmaplan för Edsbyns IF i bandy. Öns IP invigdes 1950 och gjordes om till Sveriges första inomhushall för bandy, Edsbyn Arena, som invigdes den 22 september 2003.

Se även Klassiska bandyarenor

 Örebro SK,
ÖSK Bandy, en av de där riktigt anrika bandyföreningarna. Säg Vinterstadion och många gamla bandyvänner tindrar med ögonen.

Klubben bildades den 28 oktober nådens år 1908 på Café National. Vad sägs om 61 allsvenska säsonger, 10 SM-finaler och 5 SM-guld! Det senaste guldet togs 1967 och senaste man var i final var 1973.

Efter storhetstiden har Örebro fört en tynande tillvaro och hade fram till 2006 svårt att komma in i matchen igen. 2006 blev ÖSK åter ett allsvenskt lag efter ett mycket övertygande spel, men sejouren blev bara ettårig.

2008 var man uppe i Elitserien via kvalspel, klubbens första i Elitserien, men det blev en ettårig sejour och sedan 2009 spelar klubben Allsvenskan Norra.

Många fina bandyspelare har lirat i klubbens gula matchtröja, Orvar Bergmark, Olle Sääw och Owe Eidhagen.

Lagets skyttekung de senaste åren, Tomas Knutson lämnade ÖSK för spel i det vackraste av alla gula lag!


ÖSK 1955
Örebro SK 1952

1957

ÖSK Bandy på nätet


 Österberg
,
Tommy, finsk bandytränare, som i mars 2013 skrev ett+ettårs-kontrakt med Vetlanda BK.

Tommy Österberg har de senaste säsongerna tränat IFK Kungälv och samtidigt varit finsk förbundskapten. Tidigare har han tränat både Bollnäs och Kalix.

"En karismatisk ledare som får folk i sin omgivning att tro på den egna gruppens förmåga att nå sina mål."

2015 lämnade han Vetlanda mitt under säsongen ...


 Östermalms IP,
är en idrottsplats på Fiskartorpsvägen på Norra Djurgården i Stockholm, intill Stockholms stadion. Idrottsplatsen invigdes den 30 september 1906.

Östermalms idrottsplats användes vid OS 1912, och ansågs då den invigdes vara en av världens modernaste idrottsplatser.

Mest känd arenan för att det var hemmaplan för legendariska bandylaget IFK Stockholm.

 Östling, Lars
, (adjungerad), född 1965. Ordförande i bandyförbundets PR- och mediakommitté. Var sportchef på Aftonbladet 1995-2004 och grundare av Sportbladet.

Idag är Östlund mest känd för att vara en av fem i juryn för Svensk Bandy Hall of Fame.

 

josephzohn | goosevisionen