Grundat av han Josephzohn
På nätet sedan oktober 2005
Helt sponsor-  och annonsfritt.


BAOB
Det lilla lexikonet, med det stora innehållet

Bandy - det röda nystanets sport.

 
Name
of Fame, för bandyspelare och andra bandykämpar med namn eller smeknamn som man aldrig glömmer ... eller andra meriter som redaktionen tycker är värda en plats i den finaste av alla ...
Nedräkning,
det finns bara en nedräkning värd namnet och det är nedräkningen till årets höjdpunkt Bandypremiären
 
"Nicke"
,
se "Nicke"
Nicklasson,
Adam, talangfull bandyspelare från Vetlanda som sedan 2012 spelar i Nässjö IF ...

28. ADAM NICKLASSON

Forward 

Född: 22/12 1992.

Klubbar: Vetlanda BK, Nässjö IF 

 "Niggern",
se Ingvar "Niggern" Wasberg


 Nilsson, Bosse, "Filuren i buren",
(1905-2002), legendarisk bandymålvakt från den klassiska bandyklubben Skutskärs IF.

 

Började i Skutskärs juniorlag som målvakt och kom till A-laget som ordinarie som 16-åring. Han var endast 17 år då han nominerades till A-landslaget 1943 (0-0 i Helsingfors). Store Bosse stod i A-landslaget även 1946 och 1947.

Vann SM 1944 med Skutskär, då han även tilldelades Clarence von Rosens hederspris som bäste man i finalen (höll nollan), samt för sin prestation i mötet Landslaget - Pressen samma år.
Efter mellanspel i SAIK kom Bosse åter till Skutskär och var med om att föra SIF till finalvinst 1959 med 2-1 över Västerås inför 27420 åskådare.

Sju A-landskamper (varav en mot Sovjet) hann Bosse med liksom fyra SM-finaler innan . Bosse Nilsson gick ur bandytiden 2002.

Skutskärs IF: Pojk- och juniorspelare fram till 1940.
A-laget säsongerna 1941 - 1951.

Sandvikens AIK: 35 matcher säsongerna 1951/52 - 1955/56.

SM-finaler: 1942 förlust med Skutskärs IF mot Västerås SK 2-1.
1944 vinst med Skutskärs IF mot Västerås SK 2-0.
1959 vinst med Skutskärs IF mot Västerås SK 2-1.
1964 förlust med Skutskärs IF mot Brobergs IF 4-1 i omspel.

Landskamper: Finland A: 1943. 46, 47, 48, 59
Landslaget - Pressen: 1944
Finland B: 1945
Norge A: 1954
Sovjet A: 1959

Stor Grabb: Nr. 38 med 15 poäng.

Övrigt: Bosse blev efter sin aktiva karriär domare i både bandy och fotboll på nationell och internationell nivå.

Han var en mycket trogen gäst på Skutskärs bandymatcher.

Bosse är invald i Svensk Bandy Hall of Fame som nummer 12.

Arbetarbladet om Bosse Nilsson


 Nilsson
, Mikael
, född 12 februari 1984, bandyspelare i Vetlanda BK. Han spelade tidigare i Sandvikens AIK,, där han blev fyrfaldiga svensk mästare. Han är bror till skyttekungen Patrik Nilsson.Landskamper: 4 J och 4 U. Svensk mästare: 2003, 2011, 2012 och 2014 med Sandvikens AIK.
Klubbar: Moderklubben Söderfors GoIF t.o.m. 2001/02, Sandvikens AIK 2002/03-2003/04, Broberg/Söderhamn 2004/05-2007/08, Sandvikens AIK 2008/09-2014/15, nyförvärv i Vetlanda BK.

Ålder: 31
Längd: 193 cm
Vikt: 97 kg

Intervju med Mikael Nilsson på Bandypuls efter match mot Bollnäs.
 

 

 Nilsson, Stig
, bandyspelare och bandyklubbstillverkare från Uppsala. Stig Nilsson var son till J W Nilsson som grundade J W Nilsson Vagn- & Karossfabrik i Uppsala. Det var här om Stig började tillverka Sirius-klubban.

Stig Nilsson växte upp i ett då ”bandytokigt” Uppsala där sporten totalt dominerades av IFK Uppsala. Sven Nilsson spelade aldrig i IFK:s bandylag utan fick ”nöja” sig med att spela med Sirius. Det hindrade honom inte från att göra en lysande bandykarriär. Som Siriusspelare fick han sex gånger dra på sig landslagsdräkten och med Sirius var han med om att bli svensk mästare i bandy två gånger, 1921 och 1922.

Han fick också utmärkelsen Stor grabb.

När fadern dör tar Stig över företaget och det var med Sirius-klubban hans företag skulle nå sina framgångar. Och när bandyklubbtillverkningen var som störst hade företaget 25-30 anställda.


 Niskanen,
Samuli
, legendarisk finsk bandyspelare som har varit bofast i det finska landslaget sedan debuten i VM 1991 och som var med om att ta det historiska finska VM-guldet 2004.

Men mest känd är han för sina säsonger i det vackert gula bandylaget från Vetlanda. Han hade Tjustkulle som hemmaplan från 1992 till 1994 och var på den tiden känd som en notorisk målskytt. Under tiden i VBK gjorde han hela 68 mål på 52 matcher!!

Den snart 41-årige Niskanen spelar för närvarande i OLS och numera huserar han i de bakre regionerna och han har alltså gått från att vara "extremforward" till att hindra motståndarna från att göra mål. Fantastiskt.

via bloggen finns here

 Nordén,
Stefan,
f.d. "Kungen av Kullen", bandyspelare, bandytränare (f.d. bandyspelare i Vetlanda BK.)

Kungen i Cortina 1956 må ha hetat Sixten Jernberg, John Holm må ha sin "Svarte kung" och tuggummipopens svenske fader Per Gessle må ha sin Kung av sand, men Kullen där var Stefan Nordén kung ...
- "Det finns bara en kung och det är jag",
skrek han, när han enligt gammal klassisk bandymanér hämtade det röda nystanet långt ner i försvaret, passade till sig själv, dribblade av några mittfältare, full fart framåt, åter en passning .. till sig själv, undan för hundan, det är ju jag som är forwarden, speluppläggaren och målskytten ... och en sån spelar över hela banan hela matchen.

 Stefan valde inför säsongen 2006/07 att börja sin nedvarvning, när han skrev på för Villa BK, 2007 skrev han på för Gripen och 2008 fullbordade han sin resa neråt i bandyvärlden genom att skriva på för IFK Kungälv.
 - Är man resande i bandy så är man
, sa han till en lokaltidning i Kungälv.

Är idag en av få som fortfarande med fulländning behärskar Torbjörn Eks berömda fint ... och som fortfarande praktiserar den, ständigt och jämt!

I slutet av sin sejour i det gula mästarlaget satsade han på en musikalisk karriär. Klart inspirerad av radioprogrammet "Skivor från Vetlanda" kände han att han ville nå toppen även på den musikaliska himlen. Hösten 2006 fick han sin första stora hit med låten "Jag en primadonna", som slog både i Sverige och Ryssland.

I augusti 2007 gav han ut sin femte låt, Från himlen sant ...

I november 2009 återvände han mycket överraskande till den gula mästarklubben. Efter viss turbulens i IFK Kungälv fick han lämna västkustsklubben. Samtidigt hade Vetlanda BK:s nyförvärv, målskytten Tomas Knutson brutit nyckelbenet och ringsignalerna hade knappt gått fram, förrän Stefan Nordén satt på metropolens konditorier och berättade för alla om sin lysande bandykarriär!Enligt välunderrättade bandykällor spelade Stefan med VBK i deras match mot Haparanda Tornio, söndagens den 29 november.

Alla vi som sett Nordén när han är som bäst, såg scenariot framför oss ... han får bollen av "Skorven", han lurar ett par HT-spelare, passar till sig själv, gör en äkta "Ekare" och lurar HT:s "labero" och fri med målvakten vispar han in nystanet upp i krysset ...

I mars 2010 skrev han på för Frillesås BK som spelande tränare. - Karriären och underhållningen gås on, sa Nordén, som direkt visade Bandysverige var det Härnösandska skåpet ska stå och tog FBK upp till Allsvenskan.
Tänk vad roligt det blir för den lilla gråa bandyskaran i hålan, äntligen får dom se en toppspelare igen!!

Men ..
I december 2011 hände det igen. När VBK sladdade i tabellen efter sju raka utan poäng, kontaktades Kungen af Kullen:
- Vill du bli Kung af Sapa Arena?
Sagt och gjort. Stefan blev spelklar till annandagsmatchen mot Kalix och han levererar direkt. Han gör mål och är en bidragande orsak att VBK kan vända 0-4 till 4-4 ...


Se även Plogen, Plogen 2 och Surt, surt efter .

Nordgren,
Gösta, mer känd som "Snoddas", en av de mest kända svenska bandyspelarna genom tiderna och ett måste i ett bandylexikon. Men han är nog mer känd som artisten och sångaren "Snoddas". (Gösta "Snoddas" Nordgren, född 30 december 1926 i Arbrå norr om Bollnäs, Gävleborgs län (Hälsingland).

Gösta Nordgren var flottare till yrket och den 26 januari 1952 blev han "rikskändis" efter ett uppträdande i Lennart Hylands legendariskt radioprogram Karusellen. Denna magiska afton kliver en ung bandyspelare, en flottare med en jättekeps på huvudet upp på scenen, Gösta Nordgren. Han sjunger låten Flottarkärlek så att det ekar av "Hadderian, haddera .." i varenda liten röd stuga i det avlånga landet Sverige. Efter denna succé blev han "Snoddas" med hela folket och vi drabbades av "snoddasfeber".

Nu följde en period med turné efter turné i de flesta av landets Folkparker och var än han uppträdde satte han nytt publikrekord. En turné som hans manager Torsten Adenby planerad i minsta detalj.

Bandykarriären då? Jo, han var faktiskt duktig som bandyspelare också. Han spelade hela tiden i Bollnäs GoIF och än idag förknippas den klubben med Snoddas", Flottarkärlek och en stor keps .. Två SM-guld fick han med sig han "Snoddas", 1951 och 1956. Enligt honom själv var det dock att han fick medverka i två filmer om legenden Åsa-Nisse som var det största i hans liv. De två filmerna var för övrigt, "Åsa-Nisse på nya äventyr", 1952 och "Åsa-Nisse i agentform" från 1967.

Smeknamnet "Snoddas" kom till av att hans pappa, Kalle Nordgren, som var resande i fisk och även sålde kondomer .. och pappa Nordgren kallades därför "Gummi-Kalle". Sonen Gösta hängde ofta med i fiskbilen och fick därför öknamnet "Gummisnodden", som senare kort och kort förvandlades till "Snoddas".

Gösta "Snoddas" Nordgren avled plötsligt 1981, endast 54 år gammal, när han spelade innebandy med handikappade ungdomar på ett sjukhus i Vänersborg. Kanske ännu ett skäl till att man ska ägna sig åt riktig bandy och inte spela s.k. sockiplastbandy!!

Inför en Elitseriematch 2007 mellan Bollnäs och Vetlanda inledde svt24 med en liten kort film om "Snoddas", som BAOB vänligt utan tillstånd kan visa här:
 

BAOB goes film
presenterar
Gösta "Snoddas" Nordgren

1951 "Snoddas" stående längst bak i vit keps ...

1956 "Snoddas" stående längst bak i vit keps ...
 


 

1952 utkom Boken om Snoddas, skriven av Torsten Adenby.

Snoddas är invald i Svensk Bandy Hall of Fame som nummer 21.

Se även Klassiska bandyspelare
Norge,
vårt västra bandygrannland. Här finns inga bandytraditioner. Här finns bara lusekoftor och folk på skidor. När det gäller norrmän och skridskoåkning går det runt. Får dom en bandyklubba i handen upphör skridskoåkningen direkt. Dom blir helt enkelt stillastående.

Men på det glada och hurtiga 1940-talet försökte Norge att spela bandy. Hur det gick? Det gick sådär :)


 
Norman,
Magnus,
bandyspelare och f.d. tennisspelare. Snacka om misslyckad idrottskarriär. Magnus Norman väljer i unga år tennisspel före bandy. Tennis? Hallå! Vem bryr sig. Nåväl efter många år sittandes på plaststolar avtorkandes sitt racket i tomma tennishallar runt om i världen, inser han att det är bandyn som är sporternas sport. Så i år, 29 år gammal bestämmer han sig för att åter spela bandy. Han skriver på för den lilla bandyklubben från Enebyberg, som spelar i Division IV. Här får han spela med den gamle landslagstjärnan och storskytten Hans Elis Johansson. Det måste vara en riktig Karin Boye för han Norman .. det gör ont när hjärnan vaknar för sent!
Norman på nätet


 Norra IP
, Norra Idrottsplatsen, en bandybana/arena som är vackert belägen i den norra delen av staden. Norra IP finns eller har funnits i många av bandylandet Sveriges städer. Den mest kända och mytomspunna är den i Sandviken.

Norra IP i Sandviken eller Nya Idrottsplatsen som den hette från början byggdes mellan 1921 och 1924. Den 14 september invigdes anläggningen med pompa och ståt och sedan har den varit en given plats i Sandvikenbornas hjärtan.

Norra IP blev med tiden bandyns hemvist. Det var här Ejnar Ask härjade och Lars ”Knatten” Olsson sköt sönder fönsterrutor på hyreshusen på Bollvägen.

Vem minns inte när den legendariske Gösta ”Snoddas” Nordgren sjöng i halvlek när SAIK mötte Bollnäs i en bandymatch i början av 50-talet.

Klassisk är också kvartsfinalen mellan SAIK och Västerås SK. Ett blixtsnabbt töväder gjorde att isen blev sörja och målvakterna stod i jorden.


klicka för större sörja

Legendariske tränaren Sven Karlsson beordrade upp backen Leif ”Jontic” Jonsson i kedjan för han sprang så bra. Bredvid sig hade ”Jontic” Lars Muhrén, Magnus pappa och de två avgjorde för SAIK.

Det var på Norra IP som den store SAIK-backen Rolf Holgersson under en lång tid höll i klubban med bara en hand i en viktig match mot Sirius.
– Rolf, var inte så nonchalant, skrek tränaren Sven Karlsson. Håll i klubban med bägge händerna!
– Kan inte, svarade Rolf. Ena armen är avslagen.

Men nu går Norra IP i Sandviken i graven. Här ska byggas bostäder!

Tragiskt är bara förnamnet. Vore bättre att det byggdes bostäder där Göranssons Arena idag ligger ...

I Motala finns också en Norra IP, men där spelas ju ingen bandy av rang, där slås det ju bara en massa lyrbollar, så historierna om Norra IP i Motala lägger vi på is!

Se även Jernvallen


 
"Nu har man skitit på det röda nystanet"
, bevingat av bandymotståndaren Martin Klasch aka "han fronning", efter det att han satt sin sista potatis ute i Bromma!Han fronning lanserade en vägmärkskampanj mot vintersporterna vintersport och fick självklart hela bandymaffian på sig och efter det att han förstått att nu var han bevakad dygnet runt klämde han ur sig denna kommentar ...

Se även Bevingade bandyord

 


 
"Nu kör vi så det isar i röven"
,
signaturen "pef".

 

Den kände bandyvännen från Bromma bevingar bandyn genom en och annan felläsning!!

 

 "Nya gula faran"
, ett relativt nytt smeknamn på det trefaldiga mästarlaget från bandymetropolen Vetlanda, Vetlanda BK.

På den gamla goda bandytiden kallades Forsbacka för "Gula faran", men när deras storhetsperiod tog slut 1968 och när Vetlanda BK året efter, 1969 vann den numera klassiska DM-finalen över det blekblåa, kändes det naturligt att de så vackert helgula bandyhjältarna på Landbandybanan, "Di gule" fick smeknamnet "Nya gula faran" ...

 

 Nya Tjustkulle,
var det första arbetsnamnet för att få till en  bandyhall i Vetlanda, som skulle ersätta Tjustkulle. Nya Tjustkulle ersattes senare av projektet "Vetlanda Bandyarena". När spaden väl var i jorden och hallbygget äntligen var på is hade hallen fått namnet Sapa Arena ...

 
 

 
Nyberg, Tobias,
ung lovande bandyspelare från Lidköping och Villa som säsongen 2015 lånades ut till Vetlanda BK och som skrev på för VBK inför säsongen 2016/17.
- Även om flera klubbar visat sitt intresse så har jag hela tiden hoppats på att VBK skulle höra av sig, jag ser en stor potential i laget och jag är övertygad om att det är rätt miljö för mig att utvecklas i, både som människa och spelare.

 

Tobias beskrivs av många som en talangfull, skridskostark och respektlös lirare som kör och verkligen vågar utmana och då har det mindre betydelse om det är en landslagsspelare på motståndarsidan.
Han gör det helst från vänsterhalven där han trivs allra bäst.
- Jag kan inte åka runt och ha respekt för motståndarna utan det gäller att ge allt i alla situationer, säger Nyberg.

 

 Nyförvärv,
kallas den spelare som i syfte att utvecklas vidare i sin bandykarriär skriver på för det trefaldiga mästarlaget Vetlanda BK.

Alla kan ju inte födas i en bandymetropol, alla har ju inte den turen, en del måste födas och växa upp i andra trista hålor, typ Nässjö, Vänersborg eller Motala. Men alla har sedan chansen att söka upp Vetlanda BK och fråga om dom får spela där. Får dom det ja då blir dom ett nyförvärv och då kan dom typ "PG", Magnus Karlsson, Patrik Sandell, Pontus Sundelius utvecklas vidare och får vara med de riktigt stora bandyspelarna och lira.

Inför säsongen 2008/09 har VBK hittills (080327) presenterat två tunga nyförvärv, dels målvakten Jonas "Skorven" Persson och den nye tränaren/sporchefen Jonas Claesson.

Se även Spelarförluster och Silly Season
Nyman,
Tomas, bandyspelare i Målilla. Säsongen 2007/08 skrev han på för Vetlanda BK, för att göra sin andra sejour i den trefaldiga mästarlaget. Redan 1999-2001 spelade han i den läckert gula tröjan, sedan har det blivit några säsonger i både Målilla och Nässjö. Nu blev det ingen succé och han lämnade VBK mitt under säsongen och återvände till Målilla.Nyman är en notorisk målskytt som verkligen vet var målet är beläget, i sin första sejour i VBK gjorde Tomas sammanlagt 41 mål på 69 matcher.

Efter säsongen 2008/09 bestämde han sig för att lägga "grillerna" på hyllan, men så kom hösten och med den bandysuget, det berömda, så enligt alla välunderrättade källor spelar den nu 39 år unge målskytten en säsong till i Målillas rödvita dress.

Tomas Nyman kommer ursprungligen från den klassiska bandyklubben Habo IF.Nyårsdagen,
var förr den klassiska startdagen för bandyns seriespel. Då vandrade det bakfulla folket iförda lovikkavantar, stickad luva, raggsockor och pjäxor och med den välpackade bandyportföljen, förväntansfullt till bandybanorna runt om i det avlånga bandylandet Sverige. Klassisk matchstart var självklart 13.15 ...

"Heja grabbar friskt humör, det är det som susen gör, heja, heja, heja ..."


Se även Baksmälla.
"När vissa skjuter finns det alltid en lucka i muren"
.
Publiken uttrycker sin glädje över att återigen få se legenden Jonas Claesson sätta ett hörnmål under den sista seniormatchen på Tjustkulle.

 

Källa Johan Svedbom, vetlandabk.se


 Nässjö
, "Smålandshålan nummer 1" eller staden som alla Gudar glömt, var en gång i tiden en stad med framtiden framför sig! När järnvägen i slutet av 1800-talet drogs fram genom de småländska skogarna fick Nässjö av någon outgrundlig anledning bli en småländsk knutpunkt. Staden hade även ett eget bryggeri som tillverkade och var mycket känt för sitt mycket goda öl, vem har inte druckit en Fat 21?? Under många år var Nässjö med sitt hotell Höglandet och danspalatset Pigalle dessutom det Småländska höglandets nöjescentrum.

Men tiderna förändras och så även Nässjö, bryggeriet lades ner, Pigalle ska bli ett kulturcentrum? Kulturcentrum i Nässjö hahahaha!! Hotell Högland står kvar (tror vi på redaktionen), men är numera bara en relik från de fornstora dagarna. Kan inte tänka mig annat än att SJ:s styrelse sitter dagarna i ända för att hitta lösningar på hur man ska kunna få en ny sträckning av den södra stambanan :)

 

Det som satte Nässjö på världskartan var vintersporternas vintersport bandy, för tro det eller ej, men Nässjö har också varit en bandystad av rang och fram till 1969 var den Smålands bandystad nummer 1, men efter den berömda förlusten i DM-finalen 1969 mot det vackert gulklädda på Landbandybanan i bandymetropolen så har det röda nystanet helt slutat att rulla Nässjös väg :). Visst klubben finns kvar men herrbandyn är så gott som nerlagd. Numera blir det mest matcher mot lokala motståndare ...
Men tack vare den relativt nystartade Svenska Cupen i bandy, får de fula blå chansen att bli förnedrade av de vackert gula i en kvalmatch då och då.

Det enda positiva med Nässjö är vägarna därifrån, som för övrigt på senare år breddats och gjorts mer därifrånkomliga.


 Nässjö IF
, (Avbytarbänken) inom bandyn förekommer sällan huliganism eller "hat", men Nässjö IF är undantaget som bekräftar regeln. Nässjö IF är ett skitlag och alla som älskar bandy hatar NIF, i alla fall alla smålänningar som älskar sporternas sport, i alla fall alla bandyälskande Vetlandabor!!

Detta beror dels på att Nässjöborna är de mest högfärdiga som gått i ett par träskor, dels på de enormt fula blekblåa tröjorna som laget hade på 1960- och 70-talet och dels på att Skogsvallen, deras hemmaplan är en riktig skitanläggning, som måste ha haft en arkitekt från det forna Östtyskland!!

Avbytarbänken är Vetlandapublikens härliga och humoristiska smeknamn på smeknamn på "Nitlotterna" och för varje säsong som går, får den kunniga bandypubliken från Vetlanda mer och mer rätt, Nässjö fungerar idag nästan enbart som plantskola till det betydligt mer framgångsrika Vetlanda BK.

Några Nässjöbördiga spelare har nått framgångar i sporternas sport, tack vare att dom i tid valde att spela i det gula mästarlaget från Vetlanda, exempelvis "Nicke""PG", Rolf Hedberg och Magnus Karlsson.

Men och detta ska betonas, vi är många bandyvänner som önskar att Nässjö kommer tillbaka till elitbandyn, vi önskar det med hela vårt bandyhjärta, för det finns inget som är så gôtt som att förnedra "Bänken" i matcher som gäller nåt.

Säsongen 2010/11 spelar "Bänken" i den södra Allsvenskan och det blir klassiska derbyn mot Tranås och även oklassiska derbyn mot Jönköping!

Se även Albert Engström

Nässjö IF 1953

1956

1962

klicka för större bild
 


 
Nävelsjö,
en liten. liten ort med 409 invånare, vackert beläget strax utanför bandymetropolen Vetlanda. Här finns en kyrka, en nerlagd skola och här fanns ett bandylag, Nävelsjö SK Bandy. Ett bandylag som gjorde en oerhörd prestation när man vann den tuffa division II-serien. Året efter kunde den småländska bandypubliken åter få uppleva "äkta smålandsderbyn". Men kanske inte derbyn som det gamla storlaget längtade efter. Men så blev det. Nässjö IF ställdes mot Nävelsjö SK, som på den tiden även var Vetlanda BK:s farmarlag!
Enligt mycket säkra källor grät "Nicke", "Sladden", "Habo" och de andra gamla storspelarna däruppe i han Linds himmel.

Sedan säsongen 2009/10 samarbetar Nävelsjö SK och Skirö Bandy när det gäller seniorbandyn. Den nya klubben Skirö-Nävelsjö Bandy bildades officiellt 16 mars 2009. Den nya klubben har tre seniorlag: A-lag, B-lag och Utvecklingslag. Därmed ska det finnas plats för alla som vill spela seniorbandy.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

josephzohn | goosevisionen