Grundat av han Josephzohn
På nätet sedan oktober 2005
Helt sponsor-  och annonsfritt.


BAOB
Det lilla lexikonet, med det stora innehållet

Bandy - det röda nystanets sport.

 
 


"Malung"
, se Stefan "Malung" Johansson

 Marginaler,
Likt i andra idrotter används uttrycket marginaler. Det är alltid "de små marginalerna" som avgör om det ska bli seger eller förlust. I vintersporternas vintersport bandy, ska dock alltid marginalerna vara på Vetlanda BK:s sida. Om det inte är så, byts domaren ut, banan spolas om, snöstorm utbryter eller som sista åtgärd ... vi ringer bandyförbundet!
Maskan,
filmen om det märkliga som hände en afton på Lugnets Isstadion i Falun. Många bandyvänner minns TV-matchen mellan Falun och VBK då VBK:s Patrik "PG" Gustafsson sköt en hörna som gick i mål, men där bollen gick ut genom nätmaskorna och inget mål tilldömdes. En händelse som blev till en liten film ...

 

BAOB bio
presenterar
Maskan

 

Se även Jonas "Skorven" Persson

 Matchprogram,
är de trycksaker som sprids i samband med bandymatcher och andra sportevenemang. Ordet program kommer från grekiska programma och betydde ursprungligen föreskrift, anslag eller offentlig kungörelse.

Matchprogrammen skrivs och trycks upp inför varje match samt säljs på arenan under matchdagen och innehåller, bland annat, aktuell information och statistik om matchen, lagen, spelarna och laguppställningen.

Vissa äldre matchprogram (i pappersformat) har dessutom ett samlarvärde där populära program värderats till tusentals kronor.


 "Men bortaspelet bör man shapa upp"
, bevingat bandyord av Jonas Claesson.

 

Det stundade Elitseriebandy på Säfstaås IP, mellan hemmalaget Bollnäs och helsvarta bortalaget Vetlanda BK. På plats i egenskap av expert, fanns den förre Vetlandaspelaren och världens bäste bandyspelare Jonas Claesson. När han siade om "La Squadra Amarillas" chanser att gå långt, hittade han endast en svaghet, spelet på bortaplan. Men expert som han är hade han även lösningen på problemet.
 
BAOB goes film
presenterar

Bevingade bandyord - Jonas Claesson

Se fler Bevingade ...


 Mesost
eller Mesostis, en mjuk och tungåkt bandyistyp, som bandyrörens vässade skenor med glädje sjunker ner i och som numera i det närmaste är utrotad och detta tack vare att man under 1970-talet lärde sig konsten att frysa till is även på stora banor, stora banor utanför de s.k. badkarsbandyhallarna.

Mesostisen var/är en härlig vårblandning av grus, slask och mjuk is. Den hade sin storhetsperiod under 1960-talet, men var som mest populär våren 1953, då Edsbyn tack vare mesostisen på Stockholms stadion kunde hindra Nässjö att ta ännu ett oförtjänt SM-Guld.

"Tyvärr kom våren till kommande söndag, 1 mars. Underlaget sades då varit den sämsta is som en SM-final någonsin spelats på. Stora område såg ut som "öppet vatten" och här och där glimtade grässtrån igenom. Matchen blev rena parodin på bandy och en skrattfest för de 21 000 på läktarna. En del av planen var konstfrusen och det var framför Nässjös mål i andra halvlek vilket Edsbyn utnyttjade och vann rättvist. På Edsbyns planhalva fick man springa på hålfötterna..."

Sedan det glada 1970-talet är alltså denna istyp så gott som utrotad och faktum är att den är så sällsynt att den är uppsatt på FN:s lista över utrotningshotade företeelser.

Ett kuriosa är att när norrmännen, som alltid varit bedrövlig på att spela bandy, men hyfsat bra på getter, skulle ta fram en ny ostsort, så döpte dom den till Mesost, för att den hade mesostisens ljusbruna färg av "is med grus".

I det stora Islexikonet beskrivs Mesostisen så här:

Mesostis
Ytmjuk snö-, stöp- eller saltis. Tungåkt.

Idétack till Paul Zyra/RadiosportenMickelsson, Christian,
bandyspelare som spelade i Vetlanda BK säsongen 2014/2015, men som bröt kontraktet och lämnade VBK.

 

Fakta

CHRISTIAN MICKELSSON
Position:
Forward.
Tröjnummer: 22.
Född: 13 juni 1984.
Längd: 179 cm.
Vikt: 68 kg.

A-landskamper: 14 A.
Världsmästare: 2012 (Spelade i Sveriges VM-lag som vann VM 2012 i Almaty i Kazakstan).
U19-landskamper: 2 U19.

Svensk mästare: 2005 och 2008 med Edsbyns IF.

Klubbar: Moderklubben Edsbyns IF -2002/03, Selånger SK 2003/04, Edsbyns IF 2004/05, IK Sirius 2005/06-2006/07, Edsbyns IF 2007/08-2008/09, IK Sirius 2009/10-2011/12, SKA Neftyanik 2012/13-2013/14.

 Micke Arvidssonstatyn,
se Bandykonst/Micke ArvidssonstatynMin halvback,
är schlagern som skrevs av Jokern och som blev Ulla Billquists största hit. Den spelades in på Sonora den 8 maj 1940.
Av rättighetsskäl kan bandylexikonet endast publicera de två första verserna, men redan här känner man av storheten i Jokerns skaparkraft och man förstår direkt varför den fortfarande är en stor hit på bandyläktare runt vårt avlånga bandyland.

Min halvback

Min fästman han var modelejon, bandycharmör,
kan hända för min skull, jag är svag just därför.
men nu är den matchen länges'en förbi,
jag såg på hans fotografi.

Hans skridskor är för stora och hans hjälm för trång, hans byxor för gula och hans klubba för lång,
men det gör det samma för han är min halvback, någonstans på planen.Mittlinjen,
mittlinjen kan tyckas vara en ganska ointressant linje inom bandyn, den delar ju bara banan mitt itu, säger många. Men, då har man missat det viktigaste. Utan mittlinje ingen bandy? Men det är ju självklart, det är ju på mittlinjen som mittpunkten ligger och det är där det röda nystanet läggs när det är dags för avslag.
 

Se även Viktiga linjer inom bandyn


 


 


"Moggli"
, se Hilding Gustafsson

 

 Mokko,
Tuomas,
är en ung lovande finsk bandyspelare som skrev på för Vetlanda BK 2015. Mokko med meriter både från Elitserien och finländska landslaget har skrivit på ett 2-årskontrakt. Tuomas har de tre senaste åren spelat i Haparanda-Tornio, och året innan dess var han i Kalix.

 

Ålder 24
Längd 176 cm
Vikt 70 kg

Landskamper för Finland: 10 A, 15 U, 6 P19, 8 P17, 2 P15. Klubbar: Tornio PV t.o.m. 2008/09, HaparandaTornio 2009/10-2010/11, Kalix Bandy 2011/12, HaparandaTornio 2012/13-2014/15 och nyförvärv i Vetlanda BK.

 

 Morokov,
Andrei,
bandyspelare från Kazakstan, som var ett av Vetlanda BK:s nyförvärv 2011. Morokov är en offensiv spelare med bollhållande egenskaper. Han har under sin tid spelat i de ryska toppklubbarna Vodnik Archangelsk, Dynamo Kazan och Rodina Kirov. Den senare klubben är moderklubben, där han de senaste säsongerna varit lagkapten.


 

Andrei Morokov blev rysk mästare 2003, då han spelade för Vodnik. Han är A-landslagsspelare för Kazakstan, var med senast vid VM 2012 och har totalt spelat i fem VM-turneringar.

Han lämnade VBK redan efter en säsong och återvände hem till Kazakstan ...

Fakta från VBK-sidan
ANDREI MOROKOV
Mittfältare/forward
Född:
26 april 1975.
Längd: 170 cm. Vikt: 70 kg.
VM: Spelat fyra VM-turneringar med Kazakstan.
Ryskmästare: 2003 med Vodnik.
Klubbar: Moderklubben Rodina Kirov -2000/01, Vodnik 2002/03, Rodina Kirov 2003/04-2007/08, Dynamo Kazan 2008/09-2009/10, Rodina Kirov 2010/11, Vetlanda BK 2011/12
 

 Motala,
är en tätort (stad) samt centralort i Motala kommun, Östergötlands län.

Staden ligger vid Göta kanal och Motala ström mellan sjöarna Vättern och Boren, och är Östergötlands tredje största stad.

Vid arkeologiska utgrävningar vid Motala ströms södra strand i centrala Motala har mångtusenåriga bosättningar från stenåldern påträffats, men spår efter bandykunnande har man aldrig lyckats hitta.


 
Motståndare
, är alla de lag som måste möta Vetlanda BK, trots att de redan på förhand vet att de är ett slaget lag. "När man möter Vetlanda BK är det tyvärr väldigt lätt att spelarna ger upp allt motstånd redan innan matchstart", sa en tränare redan på 1980-talet inför en match mot VBK. Ett uttalande som står sig.
Motvind,
är det när det blåser emot .. det är tufft att spela bandy i motvind. "Möter man Vetlanda BK spelar man i motvind hela matchen", sa Stefan Karlsson (f.d tränare i Hammarby) . Så sant, så sant, det är bara att hålla med.

 
Muhrén
, Magnus
, bandyspelare född 4 november 1974, som tillhör de riktigt stora inom svensk bandy, en spel- och passningsskicklig dirigent på mittfältet. Magnus Muhrén har utsetts till Årets man fyra år i följd och har under en längre tid ansetts som en av världens bästa bandyspelare. Han har även blivit världsmästare.

Magnus moderklubb är Skutskärs IF som han lämnade 1993 för spel i Sandvikens AIK. Där har han i högsta grad bidrog till klubbens fyra SM-titlar 1997, 2000, 2002 samt 2003. År 2000 blev han dessutom skyttekung med 55 mål.

Efter säsongen 2004/2005 lämnade han SAIK för spel i Ryssland och Dynamo Moskva. HK Zorkij värvade därefter honom inför säsongen 06/07, men han återfanns till slut i Raketa Kazan när säsongen var över.

Muhrén återvände till Sandvikens AIK/BK inför säsongen 2007/2008, men lämnade SAIK för att spela i Gais Bandy. Åren 2010–2013 spelade han för Gais Bandy där han anses vara en bidragande orsak till klubbens kliv upp till högsta serien. Inför säsongen 2013/2014 återvände Muhrén till Sandviken för att avsluta sin karriär i SAIK. I februari 2014 meddelade han att detta blir hans sista säsong som bandyspelare. Muhrén avslutade sin karriär genom att vinna SM-guld med Sandviken.

Den 12 februari 2016 gjorde Muhrén comeback som elitbandyspelare när hans nya lag Villa Lidköping mötte Broberg/Söderhamn på hemmaplan. Han noterades här för ett mål och en målgivande passning.

 

 Munskydd,
har blivit ett signum för bandyn. Munskyddet är idag obligatoriskt inom bandyn. Man kan kalla det ett påbud. Det var de svenska bandytränarna som på 1960-talet drev igenom förslaget med obligatoriskt munskydd. Spelarna trodde att det var av omtanke om deras tandgarnityr, men anledningen var en helt annan. Tränarna ville få slut på allt korvätande mitt under matcherna. Med detta skydd är det i princip omöjligt att få i sig en korv utan det syns och syns det ja då väntar numera en petning ur laget! För länge sedan använde även hockeyspelarna munskydd. Det togs bort när hockeyspelarna inte längre hade förmånen med gratis korv. Protesterna var många, men hockeyförbundet under ledning Helge Berglund stod likt kommunalarbetarna vid sina spadar fast. Helge är för övrigt inte släkt med korvhandlaren Erik "Bullen" Berglund. Hade han varit det kanske korvbeslutet hade blivit ett annat .... money, money, money ...! Världens första munskydd lanserades av den legendariske hockeyspelaren Tumba Johansson. Hans munskydd av märket Spaps finns dock inte kvar på marknaden. Hans legendariska skydd kan ibland ses vid någon korpbandymatch på det småländska höglandet. Men de är numera så eftertraktade att de hamnat på finhyllan och samlarmarknader. Göran Persson har gett rådet till Bosse att han ska bära munskydd när han är på jobbet. Bosse kan då fortfarande göra uttalande när han tror att mikrofonerna är avstängda, det som hörs blir bara ett mummel i kön. (Bosse har dock hittills vägrat.)
Målbur
, se Bandybur Måldomare
, var han eller hon som dömde mål eller som dömde bort mål, när det spelades bandy på den gamla goda bandytiden. Helt plötsligt var måldomarna borta? Ingen visste vart dom tagit vägen! Hade dom fått sparken eller hade dom bara gett upp?


klicka på bilden för en större måldomare

Men snart kanske måldomarna är tillbaka och i dagens bandy känns det som om dom behövs än mer.


Bilden från en match mellan IFK Kungälv - Vetlanda BK

.. bollen är ju inne ...
(nytt fönster)
 

 


1953_23
Målilla
, ort i Småland med 2 000 invånare, som alla är intresserade av bandy och speedway. Målilla var förr känd för sin smalspåriga järnväg, bandylaget och speedwayen. Idag är orten utan järnväg, men bandyn lever livet och speedwaylaget har numera bytt tillbaka till det fina klubbnamnet "Dackarna" och nu väntar alla speddvajvänner på att Elitlaget från Vetlanda ska återta det klassiska Njudungarna.

Orten store man är utan tvekan domarbasen Bosse Karlsson.
Målilla Bandy
, Målilla GoIF, en av de där riktigt fina små bandyklubbarna i Småland. Klubben bildades 1936 och har sakta men säkert avancerat mot bandytoppen.

Många fina "småländska" bandynamn har sedan tiden på klassiska Hesjön fram till dagens konstfrusna Venhagsvallen spelat i och tränat klubben. Några måste nämnas, målvaktslegenden Bosse Karlsson, Johnny Pettersson, Dag Klingborg, Sergei In-Fa-Lin, Pavel Gavrilov, Oleg Potev, Kimmo Huotelin, Kent Edlund, Tomas Nyman och Patrick "Putte" Johansson (idag tränare i Tranås).

Säsongen 2007/08 åkte man ur den nya Allsvenskan trots att man värvade målvakten Jakob Säleby från Vetlanda, en ryss vid namn Artem Krapivin, Stefan Fredriksson från Jönköping och Vetlandafostrade Niclas Freijd från Motala. Dessutom tillkom Tomas Nyman mitt under säsongen från VBK.

Målilla Bandy får i år 2015/16 ett nyförvärv av rang. Jonas "Skorven" Persson fick ju inte nytt kontrakt i VBK och han valde då att krita på för Målilla!!

Målilla Bandy på nätet.
Mållinjen,
den i särklass viktigaste linjen på en bandyplan. Nu snackar vi viktiga linjer, för det är över denna linje som bollen ska passera om det ska bli MÅL.

Mållinjen är i bandy en del av kortsidan och det är den linje som går mellan målburens båda stolpar. Mållinjen är exakt 3,5 meter lång.

Se även Viktiga linjer inom bandyn.Målvakt, se Bandymålvakt


 "Målvakterna betyder mer och mer inom bandyn. Dessutom är de numera så stora att man får sparka ut dom genom dörrposten."
, Jonas Claesson uttalar sig i Vetlanda-Postens eminenta bandybilaga inför årets bandypremiär!

Se även
* Bevingade bandyord

* Bandymålvakt

 


 
Måstematch
, en match som man av olika anledningar måste vinna.


 


Mälarhöjdens IK
,
Mälarhöjden, Stockholm, grundad 1924, är en svensk idrottsklubb som har sektioner inom friidrott, gång, fotboll, tennis, orientering, innebandy och skidsport.

En gång i tiden hade klubben även en bandysektion och säsongen 1944/45 spelade klubben i Sveriges högsta serie.

Lagfotot här nedan är taget 1944, så det här måste vara laget som representerad Mälarhöjdens IK när laget gjorde sin första och enda sejour i Allsvenskan.

Längst ner till höger sitter i en elegant keps Torsten Adenby, men frågan är om det är den Torsten Adenby? Den Torsten Adenby, som bl. a. var manager till och 1952 skrev Boken om Snoddas.

 


 

 

josephzohn | goosevisionen