Grundat av han Josephzohn
På nätet sedan oktober 2005
Helt sponsor-  och annonsfritt.


BAOB
Det lilla lexikonet, med det stora innehållet

Bandy - det röda nystanets sport.

 La Squadra Amarillo,
(it. Det gula laget), ett smeknamn på mästarnas mästarlag  Vetlanda BK.
 

Se även "Di gule", "Nya gula faran"


 

 Laakkonen, Lasse
, okänd bandyspelare, bror till Sami.

Se även Okända bandyspelare

 Laakkonen, Sami,
"nummer 77", finsk bandyspelare, en målskytt av rang,  värvades som ersättare till legenden Jonas Claesson och var som bäst under åren som han spelade i trefaldiga mästarlaget Vetlanda BK. Då nådde han det fantastiska snittet, 1,58 mål/match.

Gick sedan till Vänersborg och numera spelar han i den ryska ligan.


 Laduviken,
är en sjö inom stadsdelen Norra Djurgården i stadsdelsområdet Östermalm i Stockholms kommun. Sjön var tidigare en del av en havsvik i direkt förbindelse med Lilla Värtan.

Laduviken är en av de där viktiga sjöisarna i svenska bandy och 1943 är självklart det viktigaste årtalet i Laduvikens långa historia, för då spelades SM-finalen i bandy här. 6.392 betalande åskådare såg Västerås SK besegra Bollnäs GIF med 3-0.

Se även Sjöisar

 

 Lady Gagarin,
var den första kvinnan i
Jurij Gagarins liv och den första kvinnan i rymden iförd en sovjetisk rymddräkt, däremot har hon inget med bandy att göra, så vi undrar alla vad hon har här i BAOB att göra ...

 

 Laget utan framgångar,
har man som IFK "Bandyklubben som slutade utvecklas" Vänersborg haft bandy på programmet sedan klubben bildades 1911 och inte har en enda buckla i sina prisskåp, då får man betraktas som ett bandyns sorgebarn och man får räkna med att man i övriga bandysverige får smeknamnet "Laget utan framgångar", förkortat Luf.

Enda framgången som klubben haft inträffade självklart utanför bandyplan. Det var när en av de stora kvällstidningarna i en "frågesportstävling" helt plötsligt placerade bandysporten i Vänersborg! Ett förfärligt journalistiskt misstag, att förväxla bandymetropolen Vetlanda med en fiskestad! Aftonbladet tog dock sitt ansvar och skickade den unge och oerfarne journalisten både till bandystaden Vetlanda och obandystaden Vänersborg, så en sak är i alla fall säker. Den unge journalisten han vet numera vad som skiljer bandy från obandy och han gör aldrig om detta misstag.

 Lagrell, Lars-Åke,
  " L-Å Lagrell", "han Lagrell" "Lagrell",  må vara fotbollens "Jag ska bestämma allt", men det finns även vissa tecken på att han vill ha sin fingrar med i den svenska bandysyltburken.
BAOB har enligt den kända svenska modellen tillsatt en utredning, som leds av den frivillige ordföranden Lars-Åke Lagrell.
Landbandybanan
,
i serien klassiska bandyarenor ... Landbandybanan i Vetlanda var "di gules" hemmabana fram till mitten av 1970-talet, då Tjustkulle stod klar. Landbandybanan tillhörde de där härligt goa gamla anläggningarna, som helt saknade moderniteter som t.ex konstfruset. Här fixade man ändå alltid is ... nästan i alla fall. En av den småländska bandyns största ögonblick ägde rum på just Landbandybanan. DM-finalen 1969. Vetlanda BK mötte "avbytarbänken" från Nässjö och det blev en match som ... ingen nånsin kommer att glömma ...

Se även Klassiska bandyarenor
Sånt är livet och Kärleksland


Landslaget, se Bandylandslaget
Landström, Martin,
ung lovande bandyspelare från Vetlanda BK, som säsongen 2014/15 fått ett A-lagskontrakt.

 

Fakta

Position Mittfältare
Ålder 17 år
Övrigt Landskamper: 8 P17 och 5 P15.
Klubbar: Moderklubben är Tranås BoIS. Kom till Vetlanda BK 2013/14 och har inför säsongen 2014/15 tecknat ett nytt A-lagskontrakt på två år.

 

 Lebedev
, Ivan
, rysk bandyspelare från Kuzbass, som 2011 skrev på för det trefaldiga helgula mästarlaget. Ivan kommer närmast från Nässjö IF, men har även spelat för IF Stjärnan och Tranås BoIS.

Knappt hann signaturen torka förrän VBK gick ut med nyheten att man släpper Lebedev till Tranås BoIS ...
Sportkommittéansvarige i VBK Carl-Gunnar "Callis" Jonasson sa till den officiella:
- Eftersom vi med nuvarande spelartrupp inte kan garantera Ivan matchträningar är detta en win-winlösning för alla parter, som fortsätter
- Att ha spelare i en trupp som bara får träna och inte spela kan vara vanskligt ur många perspektiv. Lika riskfyllt är det att vid skador och sjukdomar har för få spelare att tillgå. Rätt antal spelare i en trupp har man facit på först i efterhand.

 

IVAN LEBEDEV
Mittfältare.
Född:
22 juni 1986.
Längd: 173 cm. Vikt: 73 kg.
Klubbar: Moderklubben Kuzbass till säsongen 2006/07, Tranås BoIS 2007/08, IF Stjärnan 2008/09, Kuzbass 2009/10, Nässjö IF 2010/11 och 2011 nyförvärv i Vetlanda BK, utlånad till Tranås.

Men nu nådens bandyår 2013 är den stora frågan. Var spelar han numera??

 Ledigt i taket,
bevingat bandyord, innebär att målvakten av olika anledningar gått ner för att täcka och då blir det ledigt i målburens övre del. det är ledigt i taket.
Uttrycket myntat av expertkommentatorn och förre världsspelaren Hans Elis Johansson under semifinalen i Bandy-VM 2006 mellan Sverige och Finland.  Lennartsson,
Per "Pelle", legendarisk bandyspelare från Vetlanda BK. Trefaldig guldhjälte mest berömd för att han avgjorde  SM-finalen 1991 på egen hand, den härliga marsdagen på Söderstadion, då Vetlanda blev svenska bandymästare genom att besegra "Gurkorna" med 4-2. Pelle gjorde Vetlandas alla fyra mål och supportrarna krävde direkt att kommunen skulle resa en staty över denne bandylegend. Någon staty blev det inte, men det är inte för sent än. Kan Karl XII stå och peka i Kungsträdgårdens vinterdimma, så borde Pelle få stå i Apoteksparken med en krum klubba. 

Pelle Lennartsson spelade hela sin karriär moderklubben Vetlanda BK, hela 425 matcher i klubbens läckert gula tröja, vilket är flest genom tiderna och som ger honom en plats i bandyns Name of Fame. Han gjorde allsvensk debut 1978, men A-lagsdebuten skedde redan som 15-åring 1974 då VBK låg i div. II. Han avslutade sin karriär 1998.

1975 skrev han in sig i bandyns historiebok, han blev detta år både världsmästare och skyttekung då historiens första pojk-VM avgjordes.

Under senare år är Per Lennartsson en engagerad ungdomsledare i Vetlanda BK:s gedigna ungdomsorganisation. Han har bland annat tagit VBK:s U-15 lag till vinst i SM för femtonåringar och U-16-laget till vinst i Avalanche Cup 2007. Lennartsson har också varit ledare för Smålandslaget för 15-åringar.

Han är Stor grabb nummer 194

Pelle Lennartsson har också en son, Petter Lennartsson (född 1988), som var framgångsrik och notorisk målskytt i VBK men sedan valde att satsa på fotbollen och har spelat i allsvenska Kalmar FF. En yngre son, Philip Lennartsson (född 1991), spelar back i Vetlanda BK.

I slutet av juni 2013 presenterade VBK en ny sportkommitté som ska leda VBK i i framtiden och i den sportkommittén finns bl. a. Pelle Lennartsson och vi önskar honom välkommen tillbaka till VBK!

PER LENNARTSSON
Född: 2/3-1958.
Landskamper: 35 A.
Världsmästare: Seniorer: 1987 (spelade två VM-turneringar). Pojkar: 1975.
Svensk mästare: 1986, 1991, 1992 (spelade totalt sju SM-finaler).
När VBK vann SM-finalen 1991 mot Västerås med 4-2 så gjorde Per Lennartsson samtliga fyra VBK-mål.
VBK-matcher: 425 matcher och 343 mål i högsta serien + slutspel.
Är den spelare som spelat flest VBK-matcher genom tiderna.
A-lagsdebuterade för VBK 1974 då klubben spelade i Division 2.
Klubbar: Vetlanda BK och Öjaby IS.
Stor Grabb i svensk bandy nr 194.Lennartsson
, Philip,
bandyspelare i Vetlanda BK, son till den legendariske Pelle Lennartsson. Philip tillhör en skara av unga och mycket lovande bandyspelare i det trefaldiga mästarlaget från Vetlanda. Philip har under den senaste säsongen vuxit ut och blivit en av landets mest lovande liberon.

Han tvekade länge och stod i valet och kvalet att lämna VBK för typ Villa eller Hammarby, men bestämde sig i april för att skriva på för 1+1 år och vara med när VBK satsar stort inför säsongen 2013/14, vilket gladde alla gula supportrar.

PHILIP LENNARTSSON
Försvarsspelare
Född: 15/5 1991.
Längd: 187 cm. Vikt: 85 kg.
Landskamper: 3 U23, 8 P19 och 2 P17.
Världsmästare: P19 2010.
Svensk mästare: J20 2011 med Vetlanda BK.
VBK-matcher: 121 och 1 mål i serie/slutspel, 2008/09-2012/13.
Klubbar: Vetlanda BK.

Fakta och foto från den officiella
 


 Lerin, John,
bandyspelare från Karlstad och IF Göta och han spelad back när IF Göta vann SM-guldet 1932. Hans son Jonny Lerin spelade också bandy i IF Göta.

1932, 6/3, IF Göta, Karlstad - Västerås SK 3-2 (2-0)
Stockholm Stadion. Publik: 8 454. Domare: Sven Klang, Stockholm

IF Göta: Erik Jonasson, Axel Sandell, John Lerin, Gösta Pettersson, Bernhard Lörner, Russel Pettersson, Bengt "Jullen" Larsson (1), Erik Karlström, Henry Widing, Karl Karlström (1), Alf "Parren" Alfredsson (1).

Se även Bandyfamiljen Lerin.


 Lerin, Jonny,
bandyspelare från Karlstad och IF Göta. Jonny Lerin var son till John Lerin och far till Lars Lerin.

Jonny Lerin är Stor grabb nummer 92. Han spelade centerhalv i det Karlstads Göta som 1952 spelade SM-final på Stadion inför nästan 30 000 åskådare – förlust tyvärr, men stort ändå och hade inte sonen Lars fötts 1954 med vissa komplikationer hade Jonny fått spela VM i Sovjet

På bilden ser vi IF Göta från 1954:Stående från vänster: ”Kirre” Norbäck, Roy Berglöf, Bertil ”Kôrven” Gustavsson, Jonny Lerin, ”Nalle” Hansson och Nisse Eriksson.
Knästående från vänster: K-E ”Kaktus” Karlsson, Nils ”Snobben” Jansson, Rune ”Bôbbla

Se även Bandyfamiljen Lerin.


 Lerin, Lars,
känd konstnär från Karlstad, men mest känd som som son till bandyspelaren Jonny Lerin och en del av Bandyfamiljen Lerin.

Lars Lerin är etablerad konstnär och en akvarellens mästare med stora framgångar och har numera egen konsthall på Sandgrund i Karlstad!

 

 Lesjöfors IF,
är en idrottsförening i Lesjöfors i Sverige. Klubben bildades 1924 och började bedriva bandy under sent 1920-tal.

Bandylaget är ett klasiskt brukslag, som gjorde sig känt under smeknamnet Bandybaronerna och hade sin storhetstid under 1960- och 1970-talet då laget spelade i den svenska bandyns högsta division, där man totalt gjorde 21 säsonger.

1951
klicka för större bild

Lesjöfors AB:s konkurs 1985 gjorde att föreningen förlorade en stor sponsor och de kommande åren minskade befolkningen på orten. Trots detta lyckades laget nästan ta sig tillbaka till allsvenskan.

En satsning gjordes där flera gamla spelare som fostrats i föreningen kom tillbaka. 1998 deltog laget i södra kvalserien men missade uppflyttning sedan laget förlorat mot Vetlanda BK med 4–6 i en avgörande match.

Bland kända spelare som har Lesjöfors som moderklubb kan nämnas bröderna Bergwall, Andreas och Marcus, Ivar Kruse och hans son Kjell Kruse, Gösta "Staffa" Bergström.

 

 


Lindblom, Anita, sångerska f. 1937 i Hille, Gästrikland. Anita Lindblom är sångerskan med den stora rösten, det stora pianot och med en klassisk bandylåt i sin hitparad-väska.

1963 spelade hon in Stickan Anderssons hyllningssång till Vetlanda BK, "Sånt är livet", som direkt blev publikens favorit runt Landbandybanan i Vetlanda.


 Philip Lindqvist,
lovande bandyspelare från Vetlanda och Vetlanda BK.

Ålder 18
Längd 185 cm
Vikt 85 kg

Övrigt
Landskamper: 4 P17 och 2 P15.
P17-VM-brons 2015.
Svensk mästare: J20 2015 och P18 2013.
Klubbar: Vetlanda BK.
Yrke: Studerande. 

 

 "Ljudet av skridskoskär på en nyspolad is är bland det vackraste som kan uppfattas av ett människoöra"
, bevingat bandyord av han Jansson på Huvudläktarn, skrivit vid ett ömt istillfälle i augusti 2007. 

 

 

 

 

 

 


 Ljung, Jonny
, bandyspelare från Vetlanda och Vetlanda BK. Jonny Ljung blev historisk när han i den 18:e minuten blott 18 år gammal gjorde Vetlandas 1-0 mål mot Boltic i SM-finalen 1986.

På bilden nedan från Europacupen i Abakan 1986, ses han med bucklan i hand tillsammans med Patrick "Putte" Johansson, som gjorde VBK:s andra mål.


klicka för större bild

Jonny Ljung blev säsongen 1983/84 utsedd till Årets pojkspelare och 1984/85 Årets junior.


 Ljusdals BK
, lever sedan 1985 efter devisen "En gång bottenlag, alltid bottenlag". Vann SM-guldet 1975 ...


klicka för större bild

.. men de flesta hälsingar önskar att Ljusdals BK vore nerlagt, detta likt Ericssons konditori där klubben bildades den 19 januari 1943.

Detta missnöje med klubben beror endast på lagets fruktansvärt fula färgkombination ... gul tröja och gröna byxor ... Lagrell? Ringholm? Vem? Vem är ansvarig för detta?Lännart Nilzon är mesta Ljusdalare och Tord Amré är mesta Ljusdalskytten, men störst av alla Ljusdalsbor födda med bandyrör är och förblir Torbjörn Ek.

2012 spelar LBK åter i Elitserien, en sejour som de flesta experter tippade skulle bli etårig, men efter ett osannolikt kval klarade sig Ljusdal kvar och Örebro SK missade åter att gå upp.
(Sista matchen spelades även denna säsong mot Örebro och var direkt avgörande. Förutsättningen var att LBK måste vinna med 5 mål. I ett skede av matchen låg vi under med 0-2 men efter en heroisk insats vann vi med 8 - 2 och elitseriekontraktet var klart.)

Bland spelarna kan nämnas två hemvändare, Oscar Jonsson som spelat i Hammarby Bandy och Kalle Mårtensson som återvände från svarta SAIK.

Ljusdals BK på netet!

Se även Caféer i bandyns historia
Lokrums IF,
en av två idrottsklubbar på Gotland som enligt säkra raukenkällor har haft bandy på programmet. Enligt samma källor är bandyn i Lokrums inte riktigt död än, den är dock tillsvidare "vilande". Vissa väckningsförsök pågår då och då.

Men den 9/7 2008 skulle man ha en klubbfest (externt fönster) och sedan dess är det ingen som hört något från klubben??

Se även Gothems GoIF och Jonassons

Lokrums IF på nätet

 Lulumov, Valerij
,
rysk bandyspelare i Ljusdals BK. Med ett namn som låter som en låt av Spike(n) Jones, får man direkt plats i BAOB och dess Name of Fame..
Lysell, Andreas,
bandyspelare från Falu BS, som spelade i Vetlanda BK fram till 2015, då han lämnade för spel i Åby/Tjureda IF.

Han blev premiärskytt säsongen 2009/10 när han i den sjunde minuten kvitterade Västerås ledning i en premiärmatch som VBK vann med 6-5.

 

Fakta från vetlandabk.se

ANDREAS LYSELL

Forward.

Född: 30/1 1985.

Längd: 174; Vikt: 75 kg.

Landskamper: 5 P19- och 2 P17-landskamper. P19-VM-silver 2004. P17-nordiskmästare 2002. 

Serie/slutspel: 77 matcher, 15 mål.

Klubbar: Kalix Bandy -2004/05 och Falu BS 2005/06-

2008/09. Vetlanda BK 2009/10-15, Åby/Tjureda IF 2016

 Lysell, Holger "Spiken"
, bandyspelare från Broberg. "Spiken" fanns med i Brobergs första allsvenska lag som avancerade till allsvenskan 1932. Första säsongen i högsta serien gick bra och man slutade på andraplats efter Västerås. (Uppgiften hämtad från Huvudläktar'n).

Det har spekulerats hur han Holger fick sitt smeknamn och det finns tyvärr inga exakta uppgifter, men det troliga är att det antingen var för att han var snickare i det civila eller för att han även var en talang i orientering och han spikade varje kontroll? Ett rykte säger att han var målvakt och att han spikade igen sin målbur??

Nåväl. Har man smeknamnet "Spiken" och dessutom har samma initialer HL, som Tjustkulles eminente speaker Holger "Spikern" Ljung, är man given i BAOB:s Name of Fame (Näjm åff Fäjm)Långsida
,
en bandyarena består av två kortsidor och två långsidor. "Bandy ska ses från långsidan", sa legenden och Radiosportens expertkommentator Jonas Claesson.Lårkaka,
ett mattillskott för bandyspelare, som kan intas under match eller i pausen.

 "Låt resan mot det fjärde SM-guldet starta",
bevingat bandyord av Johan Söderman, bandyskribent på SvenskaFans.com, inför den första av två åttondelsfinaler mot Vänersborg.

Se fler Bevingade ..Löfstedt, Johan "Löken",
talangfull bandyspelare från bandymetropolen Vetlanda, en naturlig bandybegåvning, en naturlig skyttekung, en av många produkter från talangfabriken Vetlanda BK.

Säsongen 2007/08 var han aktuell för landslaget, men säsongen blev tyvärr förstörd av ett "fotbrott" på försäsongen, en skada som gjorde att han var borta från all bandy fram till juletiden. Efter skadan kunde han inte riktigt göra sig själv rättvisa, så det stora internationella genombrottet kommer nästa säsong.

Han är svensk mästare i både U17 och U19 och han hade alla förutsättningar att bli en riktigt, riktigt stor bandyspelare.

2011 skrev han på för Sandvikens AIK med förhoppningen att utvecklas som bandyspelare och ta det sista steget mot att bli en världsspelare! 2012 blev han både Svensk mästare med SAIK och världsmästare och spelade i båda fallen huvudrollen!

Nådens bandyår 2013 bestämde han sig för att vända hem igen och skrev på för tre år för VBK.
- Mitt hjärta slår för VBK, sa Löken och hela Vetlanda jubladeEn av de allra bästa vänder åter
, konstaterade den officiella sidan.
goosevisionen kände helt plötsligt gulddoften ända till Östermalmstorg ...

Fakta från vetlandabk.se

JOHAN LÖFSTEDT
Född:
10 november 1986.
Landskamper:
19 A-landskamper.
Världsmästare:
2012 med Sverige.
Svensk mästare:
2012 med Sandvikens AIK.
Svensk mästare Ungdom:
Två SM-guld med Vetlanda BK: Junior-SM (J19) 2003 och Pojk-SM (P17) 2003.
Serie- och slutspelsmatcher med VBK:
146 matcher och 87 mål, 2001/02, 2005/06-2010/11.
Serie- och slutspelsmatcher med SAIK:
68 matcher och 70 mål, 2011/12-2012/13.
VBK:s yngste debutant i Elitserien/Allsvenskan:
15 år 11 dagar i sin debut den 21/11-2001 VBK-Villa/Lidköping 4-1.
Klubbar:
Moderklubben Vetlanda BK fram till 2010/11, Sandvikens AIK 2011/12-2012/13, har också spelat för Skirö AIK och Nävelsjö SK.

 

 Löfqvist,
Oscar,
talangfull bandymålvakt från Vetlanda och Vetlanda BK, som självklart ingår VBK:s talanggrupp.

29. OSCAR LÖFQVIST

Målvakt

Född: 1/8 1994.

Längd: 175 cm. Vikt: 60 kg.

Älskar att spela de viktiga matcherna. Mycket bra på närspel och har stor spelförståelse.


 


Löwgren, Gösta, "Lövet", bandyspelare från Karlstad och IF Göta. Han var med i det IF Göta, som 1937 vann SM-guldet. På lagbilden nedan sitter han näst längst till höger.


klicka på bilden för större bild

Gösta Löwgren är Stor grabb nummer 21 och 1938 fick han den eftertraktade Kabom-pokalen.

 

josephzohn | gås blogger