Grundat av han Josephzohn
På nätet sedan oktober 2005
Helt sponsor-  och annonsfritt.

Startsidan


BAOB
Det lilla lexikonet, med det stora innehållet

Bandy - det röda nystanets sport.

 



Kabom-pokalen,
ett på sin tid känt och eftertraktat idrottspris som instiftades redan 1928 av den idrottsintresserade direktören Oscar Molander på Konfektions AB Oscar Molander (KABOM) i Alingsås. Pokalen skulle tillfalla bäste svensk i vissa landskamper och andra tävlingar. Enligt statuterna skulle hänsyn i viss mån tas till prestationens överraskningskaraktär.

Kabom-pokalen tilldelades bäste svenske bandyspelare i landskamper mot Finland under åren 1929-1961. Vi på BAOB har lyckats hitta fem bandyspelare som fått denna pokal. (Vi jobbar vidare för att uppdatera!)

1936, Kallur Erik (Storsätra) Hansson, IFK Rättvik
1937,
Hilding "Moggli" Gustafsson
1938,
Gösta Löwgren, IF Göta
1941,
Nils "Nicke" Bergström
1944,
Åke "Plutten" Andersson, Hammarby IF
1945
, Gunnar Carlsson, IFK Askersund (Oves blogg)


Kabom-pokalen:
Under åren 1928-1963 utdelades 115 KABOM-pokaler. Som kuriosa kan nämnas att både den första och den sista KABOM-pokalen kom att hemföras av boråsare: brottaren Torsten Bergström, Borås AK, 1928, och simmaren Mats Svensson, IF Elfsborg, 1963.

Den ende alingsåsare som fick KABOM-pokalen var boxaren Tage Pagård. I en landskamp mot Danmark i Stockholm 1943 vann knappt 19-årige Tage en säker poängseger över rutinerade dansken Alf Berthelsen. Tage utsågs att mottaga KABOM-pokalen för bästa svenska prestation i landskampen.

Märkligt nog finns endast en kvinna bland KABOM-pokalvinnarna, simmerskan och simhopperskan Britta Rosengren, IFK Stockholm (1937). Kan det möjligen ha berott på att KABOM under många decennier var en välkänd tillverkare av högklassig herrkonfektion i Alingsås?

En härlig Kabom-historia, som inte har det minsta med bandy att göra, men väl känns Kabom ...
En av många Harry HP Persson-anekdoter, som utspelar sig den 9 september 1961 då HP gör ett av sina få framträdande i landslagströjan. På Malmö stadion besegras Pressens lag med 4-1 och HP gör ett av målen. På tågresan efter matchen stannar landslagstruppen till på en krog i Teckomatorp. HP ombeds visa hur han gjorde målet. I brist på en fotboll virar han tidningspapper runt locket till en pokal som han fått i pris efter matchen. Med sträckt vrist skickar HP iväg pokallocket, som ännu inte har anträffats.
(Legenden HP-
nytt fönster)
 


 



Kalix BF,
är en bandyklubb från Kalix, som bildades 1990, då som som Kalix Nyborg BK efter en sammanslagning av föreningarna Nyborgs SK och IFK Kalix. Namnet Kalix BF antogs 2001.

Klubben har under åren producerat ett antal svenska mästare och landslagsspelare, trots att klubben själv aldrig varit riktigt nära ett SM-guld.

Bland dessa återfinns Patrik "Palle" Rönnkvist, Daniel Välitalo, Olov Englund och Lars Johansson, som alla vunnit minst ett SM-guld med sin respektive klubb.

Kalix BF spelar säsongen 2016/17 i Elitserien och då avgörs matcherna på Kalix IP.

 


 



Kalix IP,
är en bandyanläggning i Kalix, Sverige. Kalix BF spelar sina hemmamatcher där. Arenan fick konstfruset 1994, och publikrekordet lyder på 4 211 personer. och noterades den 14 januari 1994 på matchen Kalix Nyborg BK-Västerås SK.

 


 



Karlberg, Hampus,
ung lovande ytterhalv från Vetlanda BK, som var framträdande i Vetlandas juniorlag och i det Skirö/Nävelsjö som tog steget upp i Allsvenskan. Han skrev 14/15 seniorkontrakt med VBK, men gick 15/16 till Målilla Bandy.

 

Fakta:
Position Ytterhalv
Ålder 20 år
Vikt 75 kg
Längd 182 cm
Övrigt Har inför säsongen 2015/16 skrivit A-lagskontrakt med Målilla Bandy..


 



Karlsson, Bosse,
bandymålvakt, domaransvarig på fotbollsförbundet, Målillas store stolthet, den mest meriterade i Målilla genom tiderna. Juniorvärldsmästare i bandy, elitmålvakt i Vetlanda BK, allsvensk domare i fotboll, Fifa, Uefa och även VM-domare i VM-94 i USA. Bosse Karlsson har idag titeln "svensk domarbas" och detta trots att han är al(l)t.

Rykten gör gällande att Astrid Lindgren, fick idén om hennes bevingade ord, "Världens bäste Karlsson" efter att ha sett Bosse träna på Målillas gamla bandybana.


Klicka för en större lagbild


 

Karlsson, Magnus,
bandyspelare från "avbytarbänken", Magnus Karlsson är uppväxt och fostrad i Nässjö IF - från knattelag till A-laget. Han spelade fyra år i Vetlanda BK, där han utvecklats till en riktigt bra bandyspelare med stort ansvar för defensiven.

 
Magnus Karlsson i den vackert helgula dressen,
på toppen av sin karriär!
Bilden från den officiella

Magnus Karlsson är en spelande försvarare/mittfältare med ett oerhört driv i skridskoskäret, som har stor arbetskapacitet och är en lagspelare med stort hjärta. Och när han gör mål, då gör han bland de vackraste bandymål man kan se!

Inför säsongen 2009/10 valde han att varva ner och skrev på för GAIS Bandy. BAOB önskar honom lycka till i den nya svartgröna bandymiljön!




Karlsson
, Stefan, född 1957, f.d. bandyspelare, f.d. förbundskapten för Sverige och numera tränare i Hammarby Bandy.



Stefan Karlsson började sin bandybana som spelare i Brobergs IF och flyttade sen till Karlsstad och BS BolticGöta, där han blev svensk mästare ett flertal gånger. Han gick sedan till trefaldiga mästarlaget Vetlanda BK, där det också blev ett par SM-guld.

Stefan Karlsson var förbundskapten mellan åren 1995 och 1999. Efter det var han tränare för Hammarby Bandy fram till 2007, då han återvände hem till Söderhamn.

Sedan 2009 är han åter huvudtränare i Hammarby, som han ledde till det efterlängtade SM-guldet 2010.

Det har alltid stormat kring Stefan Karlsson, både under sin aktiva karriär och som tränare och är väl inte känd som mannen som kan konsten att förlora!

Stefan är invald i Svensk Bandy Hall of Fame som nummer 25.

"Skandalscener när ..."/DN-2006

 



Karlsson, Sune,
legendarisk bandyspelare i Vetlanda BK. Sune Karlsson var under många år spelare i VBK och var med när klubben började vandringen mot den svenska bandytoppen. Han spelade
bl.a. fyra allsvenska säsonger (då högsta serien), 1960/61, 1964/65, 1967/68, 1969/70 - och var sedan lagledare i Vetlanda BK, 1979/80-1981/82.

Han var med 1960 när VBK vann Division 2 och tog steget upp i Allsvenskan. Här står den unge Sune Karlsson mitt bland legendariska bandyspelare som Owe och Dennis Svensson, "Nicke" Bergström, Håkan "Sleta" Johansson, Bruno Palmgren, "Timpa" Adolfsson, "Vispen" Isaksson m.fl. Sune står som nummer fyra från höger. (klick på bilden för större bild)


 



Karlsson, Sven,
född 1930. Svensk bandys meste tränare med sina 23 säsonger i rad i Sandvikens AIK 1953–1979. Karlsson kom från Karlstad och Färjestad bandy och spelade länge i SAIK:s reservlag.

Invald i Svensk Bandys Hall of Fame.
Juryns motivering: "Den nyutexaminerade gymnastikdirektören som i början av 50-talet kom till Sandviken från Karlstad och tog över efter Ejnar Ask som SAIK:s bandytränare. Där stannade han i högsta serien i fantastiska 25 år, gick till en final men vann aldrig något SM-guld."

 

 



Karlstad Göta,
se IF Karlstad Göta.

 

 



Katrineholm Värmbol BS
är en sammanslagning av de två bandylagen som fanns i Katrineholm, gamla klassiska KSK och Värmbol SK. KVBS bildades den 27 juni 2007 och hemmaplanen är den klassiska Backavallen.

 

2009/10 när laget åter spelade i bandys högsta serie tippade vi på redaktionen att sejouren i Elitserien inte skulle bli en perenn sådan och huru rätt fick vi inte.

Publiken runt Backavallen är kräsen och kräver framgångar och när spelet för de rödblåvita inte stämmer sjunger de med hög hals .. "Det spelades bättre bandy på Henry Franssons tid".

1948

Se även Katrineholms SK

 



Katrineholms SK,
(KSK, Katrineholms SK/BK) är ett klassiskt bandylag från "knutpunkten" Katrineholm eller rättare skrivet var ett, för sedan några år tillbaka finns bara historien kvar om denna klubb. Numera är KSK sammanslaget med Värmbol och heter nu Katrineholm Värmbol BS.

Katrineholms SK bildades 5 januari 1919 och blev svenska mästare tre gånger 1969, 1970 och 1972. Efter storhetsperioden (se ovan) åkte KSK jojo mellan allsvenskan och division I. Klubben försökte på olika sätt "få till det", man ändrade namn, man la till ett BS för att spelarna skulle förstå att det var bandy dom spelade, men det hjälpte inte. Både publiken och framgångarna uteblev och när styrelsen matematiskt och efter bandyns alla egna lagar hade räknat ut att det skulle dröja fram till 2073 innan nästa storhetsperiod skulle infalla insåg man att ...

.. den 27 juni bildades KVBS

Se även Backavallen



Keps,
en huvudbonad som blivit känd tack vare bandyn och under många år innan toppluvan och/eller hjälmen tog över bandyspelarnas hjässor, var kepsen det enda huvudskyddet som skyddade bandyspelarnas värdefulla skallar. Ofta var kepsarna stoppade med någon form av fyllning, typ bolster, för att skydda lite bättre, ett sätt att förena nytta med skönhet. För sköna att se på var dom bandyspelarna när dom under kepsens storhetstid gled omkring på Sveriges alla nyspolade isar.

Den spelare som man mest förknippar med både bandy och en stor keps var den skönsjungande flottaren med färg, Gösta "Snoddas" Nordgren. Bilden nedan visar hur den flotte "Snoddas" såg ut vid ett av sin många bejublade scenframträdande.
 
 

En annan storhet inom svenska bandy Sune Almqvist var alltid iförd sin stora ljusa keps, modell pannkaka, en keps som också var en taktisk finess?

 

På den underbara lagbilden här nedan kan man se Brobergsspelare iförda sin speciella bandykepsar. Bilden är från 1947 och här kan man snacka om kepsar.
Här ska det spelas bandy!!
"Har du hatt keps länge"??

 Broberg 1947

Keps-fakta:
käp⁴s, r., best. -en; pl. -ar, äv. =.
[av pl.-formen caps till eng. cap, mössa, av senlat. cappa (se KAPPA sbst.¹,). Med avs. på användningen av en eng. pl.-form ss. sv. ord i sg. jfr KÄX, RÄLS.
Benämningen torde tidigast ha användts av sjö­män]

(i sht i folkligt spr. i vissa kretsar) mjuk mössa med i sht framtill tämligen vid kulle o. med skärm klädd med samma tyg som mössan för övrigt, (engelsk) "sportmössa". Landsm. 1910, s. 102 (angivet ss. av sotare använd slang). THESLEFF Förbrytarspr. (1912; angivet ss. flottistspr.). I blålkä­der och oljebyxor .. och keps på huvudet. BAR­THEL Sill 118 (1929).
MARTINSON Kap 170 (1933).
(faktahjälp av han klasch)

 
På bilden utbyter kepsbeprydda Gösta "Snoddas" Nordgren i Bollnäs och Sven-Åke Erixon i Örebro gåvor före SM-finalen 1956.

1966 blev det hjälmtvång för samliga spelare. Därmed gick kepsepoken för evigt i graven.

Se även Bosse Rönn, Toppluva



King, Freddie,
(1934-1976) (Fredrick Christian), en av de riktig stora bluesartisterna som även hade ett stort bandyhjärta. I en intervju på 1960-talet i New Musical Express, utryckte han sin kärlek till bandyn och framförallt "the Mean Yellow Team from Vetlanda".

Han sa sig kunna se i framtiden och i den framtiden såg han hur något med namnet MTV skulle dyka upp och att alla artister då skulle lansera sina nya låtar i med hjälp av videofilmer och då tänkte han sig att hans låt Goin' Down skulle förgyllas med bilder av hans favoritlag Vetlanda BK.

Tyvärr gick han bort för tidigt, han fick aldrig se sin vision bli verklighet, men det kan du. Du kan se och höra hur fint Freddie Kings gitarrspel smälter ihop med bandy när den är som bäst!!

Du kan se Goin' Down här och nu

Se även Bandylåtar



Kipling,
Rudyard
, brittisk författare, föddes den 30 december 1865 och dog den 18 januari 1936. Nobelpris i litteratur 1907. En stor älskare ... av bandy. Uttryckte bl.a. många gånger sitt missnöje över att Nässjö var så dåliga och att Vetlanda BK därför aldrig fick möjlighet att krossa de blekblåa ...
* O, VBK är VBK och NIF är NIF och aldrig mötas de två"
* "En kvinna är bara en kvinna. Men bandy - det är kultur."

Se vidare Bandyordspråk




Kjellskulle
,
bandybana i Figeholm. Här har det aldrig spelats allsvensk bandy, men med det underbara namnet så platsar denna "kulle" absolut bland de klassiska svenska bandyarenorna.



 

 

 

 

Kjellskulle är BK Bores hemmaplan när laget spelar sin bästa bandy i Division II Södra Götaland.

Namnet Kjellskulle kommer från Kjell Petterson. Han var ordförande i BK Bore och bodde hundra meter från bandybanan. Han var även i egenskap av socialdemokratisk politiker aktiv i arbetet med att få till en konstfrusen bana i Figeholm. Det hela hann förverkligas innan han avled hastigt 2001
.

 
foto: Tomas Jonsson, Blomstermåla

Kjellskulle på kartan
 

Se även Klassiska bandyarenor


 




Klarqvist, Henry "Brinken",
bandyspelare och snickare, en klassisk bandyspelare som föddes i Grums den 18/11 1907 och dog i hjärtinfarkt i november 1962.. Han anses av många vara en av de största inom svensk bandy, han var både en måltjuv och en spelfördelare av yttersta världsklass. Han blev svensk mästare inte mindre än fyra gånger med Slottsbron, 1934, 1936, 1938 och 1941.

Han debuterade i bandylandslaget 1929. Han är stor grabb nr. 10.

Henry Klarqvist
• Klubbar: Slottsbrons IF, Karlstad-Göta, Uddens IF, Sjödahlens IF
• Position: centerforward och högerytter
• SM-guld: 1934, 1936, 1938 och 1941
• Skyttekung: 1936 med 11 mål
• Stor grabb Nr 10

Henry Klarqvist var dessutom en duktig fotbollsspelare och han tilldelades Värmlands Bandyförbunds guldmärke.

Den 25 augusti 2010 invaldes han i BAOB:s "Lö Name of Fame".

Även hans bror Hjalmar Klarqvist var en mycket duktig bandyspelare i Slottsbron och landslaget.

(foto från slottsbron_bandy)

 



Klarqvist, Hjalmar
, bandyspelare och högerinner, född 18/10 1914 i Grums och död 22/5 2004. Hjalmar Klarqvist tillhör de verkligt stora inom svensk bandy. Han blev svensk mästare fyra gånger i Slottsbrons IF, 1934, 1936, 1938 och 1941.

Han spelade 7 landskamper, då mestadels som vänsterinner(!). Han är Stor grabb nr. 17.

Hjalmar Klarqvist var bror till Henry "Brinken" Klarqvist.

Hjalmar Klarqvist
 * Klubbar: Slottsbrons IF, Bollnäs GoIF
* Position: Högerinner
* SM-guld: 1934, 1936, 1938, 1941 för Slottsbrons IF
* Deltog 1933-41 i sju landskamper, mestadels som vänsterinner
* Stor grabb i bandy: Nr 17

(
foto från slottsbron_bandy)

 



Klassisk bandytid,
är söndag klockan 13.15. Då började alla bandymatcher förr i tiden, på den gamla goda bandytiden och det är den mest klassiska tiden inom svensk idrott. Om VBK då spelade på Backavallen, Vinterstadion eller någon annan klassisk bandyarena, hade man en nervös väntan tills klockan blev 14.00 och Radiosporten startade sin långa söndagssändning. Men detta var tiden innan det fanns Text-TV, Goalwire eller svenskbandy.se med sina resultatuppdateringar.



 

Klassiska bandyarenor,
bandyarenor som har eller har haft det där lilla extra. Det kan var bristen på is, goda korvar eller att här har det hänt, det som ingen i bandylandet Sverige någonsin glömmer.
* Landbandybanan, Vetlanda
* Ädelvallen, Skirö
* Sturevallen, Sävsjö
* Backavallen, Katrineholm
* SM-gölen, Eksjö
* Faxevallen, Söderhamn
* Hällåsen, Söderhamn
* Vinterstadion, Örebro
* Kjellskulle, Figeholm
* Öns IP, Edsbyn
* HvGif:s Idrottsplats, Vetlanda
* Edströmsvallen, Hälleforsnäs





Klassiska bandydatum
,
inom alla idrotter finns det vissa datum som klingar extra vackert. Inom sporternas sport, bandyn finns det självklart fler än i alla andra sporter. BAOB kommer att skapa en lista som heter bandyduga ...

* 6 januari 1931,
Trettondag jul, spelades den allra första omgången av Bandyallsvenskan, vilket innebär att Bandyallsvenskan i år 2006 firar 75 år. Denna dag gjorde även legenden "Svenne-Berka" debut som målvakt i Hammarby IF. Hammarby förlorade dock mot Uppsalalaget IF Vesta med 2-1.(Mer om just Svenne-Berkas premiärmatch)

Här är resultaten från den historiska premiäromgången:
 
Norra gruppen:
Hammarby-Vesta 1-2
Sirius-AIK 2-3
Västerås SK-Rättvik 1-1
Tirfing-Skutskär inställd (snöhinder).

 

Södra gruppen
Karlstad-Göta-Nässjö IF 7-2
*IFK Uppsala-Linköpings AIK 0-1
*Örebro SK-IK Göta, Stockholm 2-3,
*Djurgården-Strängnäs 1-2.

 

* 5 februari 1961, Vetlanda BK mötte Slottsbrons IF.
Inte på Kullen, inte på gamla anrika Landbandybanan ...
Vi mötte dom på HvGIF:s idrottsplats.

Det var sista omgången innan sommarhelvetet tog vid.
Och det blev en historisk match för di gule.
Då vann VBK den första segern någonsin i allsvenskan.
Där kan man säga att vandringen mot toppen började.
Visserligen åkte Vetlanda ur allsvenskan detta år ...
.. men dom kom ju tillbaka!

På bilden är Sune Karlsson på väg att överlista Slottsbrons burväktare Gunnar Lundquist. Övriga VBK:are på bilden är Nicke Bergström, Ingvar Samuelsson och Tommy Lindahl. VBK vann med 5-2, vilket alltså var VBK:s första seger någonsin i allsvenska sammanhang. Matchen betydde också att VBK spelade ner Slottsbron i div. II. Hade Slottsbron tagit poäng mot VBK hade laget klarat sig kvar och Lesjöfors åkt ur istället. Bandybaronen Gerhard de Geer skickade glädjetelegram till VBK och "tackade hjärtligt för hjälpen...". 
(foto och text från den officiella)

 

Efter matchen .. tre glada gulsvarta målskyttar Sune Karlsson 1, Nicke Bergström 3 och Dennis Svensson 1.




Klassiska bandymatcher,
finns det gott om men här snackar vi Klassiska med stort K.

* DM-finalen 1969, Vetlanda BK vinner med 9-3 över Nässjö IF

* SM-finalen 1986, Vetlanda BK vinner sitt första SM-guld

* SM-finalen 1991, Vetlanda BK besegrar Boltic på Söderstadion

* SM-finalen 1992, Vetlanda BK vinner sitt tredje SM-guld


 



Klassiska bandyspelare
,
finns det gott om, men här snackar vi bandyspelare, som vilken sekund som helst kan dyka upp TV-programmet Antikrundan ...

* Einar Ask (1909-1982)
* "Nicke" Bergström (1921-2001)
* "Bempa" Ericsson
* "Snoddas" Nordgren (1926-1981)
* "Dallas" Sedwall
* "Sleven" Säwfenberg (1899-1950)
* "Svenne-Berka"
* Ingvar "Niggern" Wasberg (1909-2007)
* Holger "Spiken" Lysell
* Henry "Brinken" Klarqvist
* Hyttan-bröderna, bröderna Hyttse
* Sune Almkvist,
* Einar Tätting (1918-2010)

Se även Kända bandyspelare ..
och även Name of Fame




Knapp förlust
,
är bland alla bandyfantaster och supportrar det värsta som finns. Det finns nog inget i bandyn man hatar mer. En klar förlust kan man ta, men en knapp ... är bland det "jävligaste" man kan råka ut.
Se även uddamål.



Knutson, Tomas,
en målgörande bandyspelare som 2009 kom till Vetlanda BK från Örebro SK. Tomas Knutsson är en målskytt av rang och trots att Örebro åkte ur Elitserien så hamnade Tomas högt upp i skytteligan.

"Den gångna säsongen gjorde Tomas Knutson 40 mål på 26 elitseriematcher, vilket var 46% av Örebro SK:s totala målskörd. 40 mål placerade honom på fjärde plats i elitseriens skytteliga, endast fyra mål från att vinna skytteligan (Christoffer Edlund och Magnus Muhrén delade skytteligavinsten på 44 mål)." citat från den gula sidan (2009).

Knutson fick en tung start i den vackraste av de gula bandytröjorna. Efter en bra försäsong med 20 mål på 13 matcher blev säsongen sen helt förstörd på grund av ett nyckelbensbrott. Han spelade 19 matcher i Elitserien och det blev endast 10 mål och 3 assist. 

Säsongen 2010/11började på ett strålande sätt för en Knutson som ska göra många mål. I säsongens första match mot Hammarby sätter han tre mål. Ett hörnmål, ett mål på straff och en stänkare från 25 meter!

Efter två säsonger i den vackert helgula dressen, valde Tomas att skriva på för Västerås SK, där han stannade i två säsonger. Han återvände sen till sin moderklubb Örebro SK ...

Fakta och foto från vetlandabk.se

90. TOMAS KNUTSON

Forward

Född: 25/2 1982.

Längd: 178 cm. Vikt: 78 kg.

Klubbar: Örebro SK 2008/09. Vetlanda BK 2009/11, Västerås SK 2011/13, Örebro SK 2013 ...

Slutade fyra i elitseriens skytteliga 2008/09, var med

40 mål endast fyra mål efter vinnarna Christoffer

Edlund och Patrik Nilsson.
 


 



Kock, Putte
,
Rudolf "Putte"
Kock (1901-1979), historisk och genial bandykommentator. Med honom kunde hela Sverige stå stilla.


Putte på nätet ...




Konsthandlarn's hederspris
, "ett pris till den som under lång tid arbetat för bandyns fromma."
Det är konst- och bandyvännen i bandymetropolen Christer "Frippe" Friberg som helt står bakom detta nyinstiftade (2009) pris. Juryn består av Christer Friberg, som enväldigt och utan krusiduller utser och delar ut priset vid juletid till toner av "Tomtarnas bandyparad"

Första och hittills enda som fått detta hedrande hederspris är undertecknad som nådens bandyår 2009 nåddes av juryns beslut.

Motiveringen löd: "Ett enastående arbete med kulturbibeln Bandylexikonet. Men framförallt dina analyser och alltid så objektiva bedömningar av obandylagen Nässjö IF och IFK Motala."

Hela redaktionen tackar, bugar och bockar och ser fram emot att få meddela att 2010-års pristagare är...???



Konspiration Hanssen
,
är det rykte som uppstod under Bandy-VM 2006 om att det fanns en norsk bandyspelare vid namn Hanssen, Pål Hanssen, som håller allsvensk bandyklass och som dessutom ska ha gjort mål i VM-turneringen. Det påstods även att han varit med i en SM-final i bandy och då inte bara mött de trefaldiga mästarna från Vetlanda utan även att han skulle ha gjort två mål på en av Vetlandas målvakter. Denna SM-final skulle ha ägt rum året 1995, men efter mycket efterforskning, kan det bara konstateras, att det dels inte finns någon spelare med namnet Hanssen med i IBF:s matchstatistik över målskyttar i 2006-års VM, dels att det år 1995 inte spelades någon SM-final. Finalen ställdes in på grund av isbrist.




Kosa
,
se Vart jag ...

 




Kortsida,
kortsidan är den kortaste sidan på en bandyplan och den är betydligt kortare än långsidan. Kortsidan är egentligen ganska meningslös om det inte vore för att målburen står längs den, vilket innebär att en del av kortsidan då är mållinjen och mållinjen, ja nu snackar vi viktiga linjer. Det finns två kortsidor på en bandyplan och dom är lika långa.

Se även Långsida.


 




Krakatoa
(Krakatau, Gunung Pulu Rakata) är en liten, obebodd, vulkanisk ö mellan Sumatra och Java i Indonesien, i västra delen av Sundasundet, belägen omkring 41 kilometer från närmaste punkten på Java, under 6° 8' s.br. och 105° 26' ö.lgd. Här skedde 1883 ett monstruöst vulkanutbrott och alla vi som älskar bandy kan tacka detta utbrott för att bandyn finns.

Krakatoas utbrott var dåtidens tsunami, där sot och aska från vulkanen nådde atmosfären och sänkte jordens medeltemperatur med flera grader under flera år. Det skapade en form av miniistid i Europa och floder, sjöar och våtmarker frös till is i Storbritannien och uppe vid the Fens gick folk ur huse för att spela "bandy", efter de första reglerna som en herre vid namn Charles Tebbutt hade skrivit ner. Denne Tebbut åkte sedan runt i världen och spred bandyglädjen till världens alla folk. Till Sverige kom han 1893. I början av 1900-talet återgick temperaturen till det normala och på många platser blev is en lyxvara. Men på det småländska höglandet där fick både isen och bandyn fäste. Bandyn var född. Vintersporternas vintersport och med den bandykaffet!

Källa Caspar Opitz/DN



Krumma klubbor
,
supporterklubb som stödjer Djurgårdens IF Bandyförening?? Krumma klubbor, kul namn visst, men med tanke på den bandy som presteras vore Stumma klubbor bättre, för Djurgården och bandy rimmar likt julklappsrimmen illa.

Men, det vitsiga namnet Krumma klubbor är, sedan Knivsta Sandberg la rören på hyllan, det enda som denna avarternas bandyklubb tillfört bandyn.

Krumma klubbor håller till på Sopläktaren när laget spelar hemmamatcher på Spånga IP.




 




Krusings,
(Arne Krusing och hans ensemble), var en trio som bl.a. spelade på Musikkaféer och hade sin storhetsperiod i början av sextiotalet, mest är trion känd för låten Sambo, som även blev en riktig "bandyhit" på 2000-talet, då under namnet "Bandy á la Krusings".

 

 

 

 

 

 

 

 

Bandet bestod av Arne Krusing på elektriskt piano, dragspel och sång, Bengt "Bella" Linnarsson på elbas och sång, samt Jan Eklund på trummor.

Se även Bandylåtar


 
Kullen Fans
,
Vetlanda BK:s supporterklubb, som bildades den 19 september 2005. Så efter många års tystnad runt den härliga bandyarenan Tjustkulle ch senare Sapa Arena i Vetlanda, har det nu blivit livat värre ...

Och alla vi som gillar sport och idrott vet ju hur viktigt det är med ett härligt stöd på läktaren!

Kullen Fans.
En helt ideell förening.
Med en egen hemsida.
www.kullenfans.nu
Bildad dels av kärlek till bandy ...
.. men framförallt ...
.. av kärlek till VBK.
VBK - Världens Bästa Klubb.
Kullen Fans - Världens Bästa Klack ...

Den 3 oktober 2015 firar Kullen Fan med jättefest!




Kylrör
,
är de rör som nu (vintern 2006) inte syns på Tjustkulle. Nu syns bara - isen. Kylrören är under isen ...

Nu spelas det bandy ovan kylrören, bandyn är aldrig under isen om man bortser från i Nässjö, där har bandyn varit under isen sedan Pestorpsgölens tid.



Kyrkhelvetet
, J*vla kyrkhelve ..
Vetlanda BK har varit på besök i Edsbyn, vi har märkligt nog förlorat mot hemmalaget. J*vla  Edsbyn! J*vla kyrkhelvete!

För alla som håller på VBK har "Svenska Fönster Arena" (f.d. "Dina Arena")(f.d. Edsyn Arena) alltid varit ett rött skynke. Här har Vetlanda BK aldrig besegrat hemmalaget och det är inte undra på att alla VBK-supportrar ropade med enad stämma:
Bandy ska spelas utomhus. Bandy är en utomhussport!! Förutsättningarna ska inte vara likadana match efter match. Ibland ska det snöa, ibland ska det regna, en halvlek ska man ha motvind, en halvlek ska man ha medvind. Så är det bara. J*vla inomhusbandy, j*vla kyrkhelvete!!

"Vem fan klarar av att spela inomhus när man är van vid regn och rusk och snö och fan och hans moster", skrev Johan Söderman på sajten SvenskaFansBandy/tjustkulle.

Kyrkhelvetet är tillsammans med den nyare Ale Surte Arena dock en riktig bandyhall, en hall byggd enbart för att spelas bandy i och här stoppas man inte i entrén om man har med sig en välfylld bandyportfölj!!

För en lite mer nyanserad .. se även Bandykyrkan

Den 22/1 2016 blev ett historiskt datum, då spelade VBK och Edsbyn 4-4 i just Kyrkhelvetet. Det var Vetlandas först poäng på elva år uppe i Edsbyn. Men det kändes lite surt för "Di gule", som enligt alla var det bättre laget och där Edsbyn fick tidernas möjlighet att hämta in VBK:s 4-1 ledning, då domarna hittade 3 utvisningar på 9 minuter på Vetlandaspelare!!


 



Kända bandyspelare
,
finns det gott om. "Alltid känner man nån", som han sa han fotbollens Lagrell, när han skulle titta på Jönköpings BK... Men nu snackar vi kända bandyspelare, alltså kända liksom i princip alltså, spelare som är kända i hela bandyvärlden liksom alltså, spelare som gjort nytta både för sitt klubblag och det svenska landslaget i bandy. Detta är inte nåt "Jag mötte Lassie-lexikon" typ alltså ... Detta är faktiskt BAOB (Bandyakademiens Ordbok) Följande bandyspelare känner alla till:

* Jonas Claesson, Vetlanda BK - Världens genom tiderna bäste bandyspelare .

* Per Lennartsson,
Vetlanda BK -
"Nu blir han staty", sa Palmgren efter Pelles 4 mål mot Västerås SK i SM-finalen 1991.
* Jan "Bananen" Karlsson, Vetlanda BK - En klippa i försvaret den härliga finalmatchen 1969. Spelade faktiskt i juniorlandslaget.

* Pontus Sundelius,
Vetlanda BK - Nu större än någonsin.

* Einarsson,
Vetlanda BK - Det finns tre av dom, så någon måste bara vara känd! Dessutom är pappan känd, vilket är ovanligt i de småländska kyrkböckerna.

* Håkan Adolfsson,
Vetlanda BK - Känd redan som embryo.

* Bengt Sonnerby,
Vetlanda BK - Tröjnummer 7. Likt Robert Lind i Kramfors, han finns jag vet det ...

* Sergei In-Fa-Lin,
Vetlanda BK och Kazakstan - Den moderna fysträningens fader och det ryktas om att han även skapade
"Fluortanten" (se kommentar på detta blogginlägg).

* Sami Laakkonen,
finsk landslagsman. Var mycket känd när han spelade i Vetlanda BK, men som sedan bara försvann. Han är mannen bakom Finlands nya nationalsång,
"Vart tog den lilla lilla Sami vägen, ingen som vet, ingen som vet?" Dessutom är hans bror Lars huvudpersonen i den finske nationalförfattaren Läinö Vinnas stora roman "Okänd bandyspelare" och har man en bror som är en okänd bandyspelare då måste man ju vara känd!

* Stefan Nordén,
under sin tid i Vetlanda BK fick han smeknamnet "Kungen av Kullen". Trivs bäst på fin is. Inför säsongerna bad man i kyrkorna runt bandymetropolen "Får vi be om en kall och regnfri vinter".

* Lars Jacobsson,
Vetlanda BK - "En målare av rang".

* Rolf Hedberg,
en av världens bästa libero, det var nog endast de svenska förbundskaptenerna som aldrig upptäckte honom. Kanske var det för att han kom från Nässjö? Rolf Hedberg tillhör dessutom den unika skara bandyspelare som varit med om att förlora två raka SM-finaler med VBK!! Bara det gör honom till en världskändis!

* Andrej Sannikov, rysk bandyspelare som gjorde succé i det vackert gula bandylaget från bandymetropolen Vetlanda. Han la till alla medspelares och supportrars stora sorg skridskorna på hyllan i augusti 2010. Sannikov är mest känd för att han var en lagspelare och en libero av rang. Rykten säger också att han gjorde två mål för VBK under sin karriär i klubben?

* Håkan "Sleta" Johansson, om det är någon bandyspelare som är både känd och klassisk så är det Håkan Johansson. En gulare bandyspelare får man leta efter. Han var med 1969 i den klassiska matchen då VBK vann DM-finalen över Avbytarbänken.

* Jim Åstrand, legendarisk målvakt i VBK, som vaktade målet den magiska aftonen 1969 ...

* För att vara på den säkra sidan .. alla bandyspelande bandyspelare som var med 1969 då VBK vann DM-finalen tillhör självklart skaran av bandyspelare som alltid kommer att vara kända bandyspelare:


Stående fr v avbytaren Kenneth Adolfsson, Bengt Sonnerby, Lasse Jacobsson, Jonny Pettersson, Mats Ekvall, Håkan Johansson, Tyrone Svensson och lagbasen Owe Svensson, knästående fr v Kurt Pettersson, Jan Karlsson, Jim Åstrand, mv-reserven Sören Bergdahlen, Hans Öhling och Sune Karlsson.


Se även Klassiska bandyspelare ..
och Name of Fame 




Kärleksland,
en bandyhit av rang, låten som värmde alla bandyvänner runt den gamla legendariska Landbandybanan i Vetlanda på det glada 60-talet. Hade sin topp 1969 när VBK besegrade Avbytarbänken i den klassiska DM-finalen. 1969 var året då Landbandybanan och bandymetropolen förvandlades till rena rama Kärlekslandet!! Kärlek till sporten bandy, kärlek till det gula bandylaget, kärlek till de riktigt stora segrarna ...

När den dök upp på Tradera blev den snart ett knaperstekt fynd!!

Sedan förvandlades den till en gul bandylåt och succén var som given, hon Damberg har efter detta fått byta till hemligt telefonnummer ...

BAOB bio
visar
VBK gås Kärleksland

Se även Bandylåtar


 


Köping IS,
är ett idrottssällskap i orten Köping i Sverige. Köpings IS bildades 1910. Fotbollssektionen hann med flera säsonger i Sveriges näst högsta serie innan den bröt sig ur 1990 och bildade Köpings FF tillsammans med Forsby FF.

I bandy har klubben spelat 17 säsonger i Sveriges högsta division. Sedan säsongen 2013/2014 kommer Köpings IS:s bandylag spela i Division 1.

Mest är klubben och bandylaget känt för att vara ett av lagen som säsongen 1959/60 spelade bandy på Storsjöns is, då isen brast och det kunde ha slutat i en tragedi.

Den 3 januari var en varm vinterdag och Forsbacka var tvungna att spela sin hemmamatch på Storsjön. Tidigt i andra halvlek, då Forsbacka fick hörna och Köpings spelare samlades vid det egna målet, brast isen och halva laget for i Storsjöns iskalla vatten. Högerbacken Karl-Gunnar Ståhle fastnade i målnätet, drogs mot botten och hade tur som klarade livhanken.


klicka för större bild


klicka för större tidning

Fotnot: Bandymatchen spelades om 23 januari. Forsbacka vann, 6-1, och kom femma i serien. Köping kom tia och sist.

 

josephzohn | goosevisionen