Grundat av han Josephzohn
På nätet sedan oktober 2005
Helt sponsor-  och annonsfritt.

Startsidan


BAOB
Det lilla lexikonet, med det stora innehållet

Bandy - det röda nystanets sport.

 


J W Nilsson Vagn- & Karossfabrik
, i Uppsala, en för bandyn mycket viktig industri, för här konstruerade och tillverkade Stig Nilsson den berömda bandyklubban Sirius-klubban. Från början tillverkades här bussar, men redan 1945 rullade den sista bussen ut och sen var det bara bandyklubbor som gällde ...

När fadern dör tar Stig över företaget och det var med Sirius-klubban hans företag skulle nå sina framgångar. Och när bandyklubbtillverkningen var som störst hade företaget 25-30 anställda.

 


 Jacobsson
, Lars "Målarn"
, bandyspelare och en av legendarerna i Vetlanda BK. Han spelade i VBK under 1960- och 70-talet och var en av de som var med i bragdmatchen 1969 då VBK äntligen besegrade "Avbytarbänken".

Lasse Jacobsson var enligt sägen en målare av rang både på och utanför bandyplan. På plan gjorde han mål, och utanför målade han elstolpar. Under en säsong hann han med dubbelt så många mål som elstolpar!


klicka för större bild

Se Kända bandyspelare.Jag en primadonna
,
bandyspelaren Stefan Nordéns fjärde musikvideo och BAOB kan bara skriva äntligen. Äntligen, efter idogt arbete och bra kontakter (Tack mr Block), kan BAOB nu äntligen presentera han Nordéns fjärde musikvideo.

En covers av sällan skådat slag.

"Jag en primadonna, det kan inte bli bättre", skrev G-P efter lanseringen hösten 2006 och BAOB är absolut med på noterna! Här har Nordén verkligen hittat rätt. Musik och text passar honom som bandyhandsken! Det är en självklarhet att den slog både i Sverige och i bandylandet Ryssland.

BAOB - bio
presenterar
Jag en primadonna
Stefan Nordén
 

 Se även Plogen, Plogen 2, Surt efter och Från himlen sant"Jag skiter i miljön så länge vi har en bandyis och en huvudläktare."
, bevingat av han Jansson på huvudläktaren.Kan bara tillägga att redaktionen ringde Miljöpartiet för att informera, men dom hade telefånsvararen på och där hörde man bara den gamla hiten "Help Me Ruwånda"??

Se fler Bevingade ..."Jag tycker vi spelar ut Villa totalt idag, faktiskt."
, bevingat bandyord av VBK:s femmålsskytt Christoffer Edlund.

  Vetlanda BK krossar Villa med 10-1 i en Elitseriematch den 11/2 på Tjustkulle. Femmålsskytten Christoffer Edlund blir intervjuad av svt/jönköping efter matchen. Och visst är man benägen att hålla med den unge matchhjälten, faktiskt ...

Se fler bevingade ...Jernvallen,
klassisk bandybana i Sandviken som ersatte Norra IP och som idag i sin tur är ersatt av Göranssons Arena. Jernvallen var Sandvikens AIK:s hemmaplan.

Jernvallen var då den invigdes 1938 Europas modernaste idrottsanläggning. Bandybanan blev konstfrusen nådens bandyår 1973.

Publikrekordet när det gäller bandy: 5 880 betalande åskådare på matchen mellan Sandvikens AIK och Vetlanda BK 1988.

 

 Johansson,
Aldor, bandyspelare från Söräng och en av de sju bandyspelande bröderna i "Bandyfamiljen Johansson". Aldor spelade hela sin karriär i Alfta BK.

 Johansson, Allan,
bandyspelare från Söräng och en av de sju bandyspelande bröderna i "Bandyfamiljen Johansson". Allan spelade för Östersund.

 Johansson, Bertil,
bandyspelare från Söräng och en av de sju berömda bandyspelande bröderna i "Bandyfamiljen Johansson". Bertil spelade hela sin karriär för Karlskoga BK.

 


 
Johansson, Björn "Butta"
,
bandyspelare. Paris har sina, Roma sina och Copacabana är fulla av dom ... buttarna. Men för bandylaget Helenelunds IK räckte det under många år med en enda butt, den store målskytten i svensk bandy, Björn "Butta" Johansson.

Han spelade bandy i minst 25 elitsäsonger. Tack vare ett samarbetsavtal kunde han även representera mästarlaget Vetlanda BK och det var just i VBK:s härligt gula dress, som han nådens bandyår 2002 passade på, att göra sitt 900:e bandymål i elitsammanhang. Över 900 bandymål. Fantastiskt!

Men det är inte tack vare alla mål som "Butta" finns med i BAOB:s Name of Fame. Nej, nej men har man ett smeknamn som "Butta" då är man direkt inskriven i bandyrullarna ...
Johansson, Daniel
,
talangfull bandyspelare från Vetlanda, som 2011 får seniorkontrakt och tar steget upp till A-truppen från VBK:s talanggrupp.

 

Som många av klubbens största talanger har Daniel också landslagsmeriter från de yngre landslagen. Till vintern gäller det för Daniel att försöka kvalificera sig för P17-landslaget som ska spela P17-NM i Finland.
Därmed har VBK landslagsmeriterade spelare med seniorkontrakt som 91:orna Jesper Jonsson och Philip Lennartsson, 93:orna Pontus Blomberg och Joakim "Jocke" Andersson samt Daniel Johansson födda -95.

Den 10 september när Sapa Arena invigdes, gjorde Daniel sitt första A-lagsmål i matchen mot Hammarby, som VBK vann med 5-3.

31. DANIEL JOHANSSON 

Mittfältare 

Född: 8/11 1995.

Landskamper: 3 P15.

Världsmästare: P15 2010.

Klubbar: Vetlanda BK.

 Johansson, Elis,
bandyspelare från Söräng och en av sju bandyspelande bröder från den klassiska "Bandyfamiljen Johansson". Elis är trefaldig svenska mästare och far till de bandyspelande bröderna Hans Elis och Ola.

Elis Johansson debuterade i Bollnäs GoIF's juniorlag redan som 11-åring 1934, men spelade sedan sina första A-lags säsonger för Bollnäs BK och Gefle Södra BK. Efter en säsong i Edsbyns IF så anslöt han sig till sina bröder Martin och Henry i Bollnäs GoIF 1947-48, men brödratrion blev kortvarig, redan efter en säsong återvände Elis till Edsbyns IF där han spelade resten av sin karriär.

Jämfört med broder Martin så la Elis av som ung, "redan" som 40-åring la han skridskorna på hyllan, men fortsatte sedan som ledare i Edsbyn.

Elis avgjorde ingen final, gjorde dock ett finalmål, 1-0 mot Nässjö IF i den första finalmatchen 1953, som slutade 4-4 efter förlängning (3-3 vid full tid). Omspelet vann sedan Edsbyn utan pardon med 5-1.

Elis är den näst äldste spelare att vinna SM-guld då han var 38 år vid finalsegern 1962, endast Örebro SK:s Olle Sääw har varit äldre (39 år 1967).

I finalen 1962 spelade Elis i Edsbyn mot brodern Martins IK Sirius och länge såg det ut som om Martin skulle vinna brödrakampen, Sirius ledde med både 1-0 och 2-1, men efter 2-2 i paus så vann Edsbyn till sist med 3-2.

1963 spelade Elis sin sista SM-final med sitt Edssbyn. Det blev dock förlust mot Bronbergs IF, Broberg vinner finalen med 3-1.

Elis Johansson (4/11 1923 -)
Klubbar: Bollnäs BK 1942-45, Gefle Södra BK 1945-46, Edsbyns IF 1946-47, Bollnäs GIF 1947-48, Edsbyns IF 1949-63
Position: Vänsterytter, vänsterinner
SM Finaler: 8 (1949, -52, -53, -55, -58, -61, -62 & -63) + 1 omspel (1953)
SM Guld: 3 (1952, -53 & -62)
Landskamper: 1
Stor Grabb: Nr96

 Johansson,
Erik,
bandyspelare från Söräng och en av de sju bandyspelande bröderna i "Bandyfamiljen Johansson". Erik spelade i Borlänge.

 Johansson, Fredrik
, bandyspelare från Vetlanda BK. Han och brorsan Henrik var mycket lovande men ingen av dem slog riktigt igenom som seniorer. Fredrik spelar säsongen 15/16 för Målilla Bandy i Allsvenskan.

Fredric blev svensk U17 och U19 mästare med Vetlanda BK.
14. FREDRIK JOHANSSON

Mittfältare
 F 9/8-84. Lagerarbetare.
Längd:
187 cm; Vikt: 83 kg.
Landskamper:
4 P.
Svenskmästare:U17: 2000; U19: 2000, 2003.
Debut VBK-A: 2001/02.
Allsv.: 50 matcher, 1 mål.
Allsv. kval: 3 matcher.
Klubbar: VBK och Målilla

 Johansson, Göran "Fiskarn", (Feskarn), bandymålvakt. "Fiskarn" fiskade efter nätrullare i hela 16 säsonger i Lidköpingsklubben Villa BK och gjorde 30 A-landskamper. Det kan inte finnas någon spelare i världen som passar bättre på ett lexikon på nätet än "Fiskarn".
Johansson, Hans Elis, bandyspelare, skådespelare, expertkommentator, en av de riktigt stora inom svensk bandy, en målskytt och toppforward av rang. 7 VM-turneringar, 4 VM-guld, Årets bandyman 1989, Stor grabb nr. 185. Spelade i Edsbyns IF, Västerås SK och i ryska Jenisej.

Han är den snabbaste målskytten i svensk elitbandys historia .. hans 1-0 mål mot Edsbyn på Rocklunda efter 8 sekunder den 20 november 1996 står sig än! Tillsammans med Gunnar Hyttse är han de enda som vunnit den allsvenska skytteligan fyra gånger i VSK:s färger.Hasse Johansson är bror till Ola Johansson och tillhör den största av bandyfamiljerna i världen - Bandyfamiljen Johansson, från Söräng mellan Bollnäs och Alfta.
 

Hans Elis är invald i Svensk Bandy Hall of Fame som nummer 20.

Se även Magnus NormanJohansson, Henry, bandyspelare från Söräng och en av de sju bröderna i "Bandyfamiljen Johansson". Henry spelade hela sin karriär i Bollnäs GoIF och han var hundraprocentig i sina finalframträdanden och vann SM-Guld för Bollnäs GIF tillsammans med brodern Martin och "Snoddas" 1951 och 1956.

I finalen 1951 som spelades på klassiska Stockholm stadion låg Bollnäs under med 2-0 mot Örebro SK och Henry hade missat ett "givet" mål i första halvlek då han var ensam med målvakten. Med 25 minuter kvar fick han bollen 35 meter från mål, såg ingen att spela till utan drog till och bollen gick rätt upp i nättaket! Hans mål till 1-2 vände matchen, segermålet till 3-2 gjordes sedan av Ebbe Larsson strax före full tid. 27.869 (26.612 betalande) tittade på, men uppskattningsvis 6.000 till kom inte in!

Henry Johansson (17/6 1925 -)
Klubbar: Bollnäs GIF
Position: Vänsterytter
SM Finaler: 2 (1951, & -56)
SM Guld: 2 (1951, & -56)
Landskamper: 2

 Johansson, Håkan "Sleta", bandyspelare från bandymetropolen Vetlanda och Vetlanda BK. Om det är någon bandyspelare som är både känd och klassisk så är det Håkan Johansson. En gulare bandyspelare får man leta efter. Han var med 1969 i den klassiska matchen då VBK vann DM-finalen över Avbytarbänken hemma på klassiska Landbandybanan. Egentligen var han inte bara med, för precis som i alla matcher som han spelade i den vackert gula hemstickade gula tröjan VAR han matchen!

Håkan Johansson går till bandyhistorien för att han alltid gav allt i alla matcher och att på så där härligt småländskt (vetländskt) sätt, hatade att förlora och om det krävdes så satte han nästan alltid ett avgörande hörnskott .. i sista sekunden och var det något han kunde så var det att skjuta hårt och snabbt.

Se även Kända bandyspelare

 Johansson, Jan "Habo",
bandyspelare från Habo och Habo IF, som under 1960-talet var en av de stora inom svensk bandy då han i Sveriges herrlandslag i bandy gjorde 33 landskamper, fyra VM-turneringar och 10 mål och fick utmärkelsen Stor grabb.


Det är 1960–tal och Jan "Habo" Johansson sitter med Dagbladspokalen i mitten. Till vänster syns Per–Axel Andersson och till höger Douglas Svensson. Samtliga tillhörde Nässjö IF:s allsvenska bandylag som match efter match drog flera tusen åskådare till Skogsvallen.

"Habo" Johansson spelade högerytter för Nässjö IF under 1950- till 1970-talet och gjorde i den blekblåa nässjö-tröjan totalt 143 mål.


Jan "Habo" Johansson tillsammans med Västerås SK:s Claes–Håkan Asklund och NIF:s Jan Hermansson, till höger. Asklund vann skytteligan i den högsta serien 1964 med 22 gjorda mål medan Hermansson spelade i det svenska landslaget tillsammans med "Habo" Johansson.

Efter sin bandykarriär har han varit tränare för olika lag i Småland bland annat under några säsonger för Habo IF. Jan "Habo" Johansson har även varit med om att under 1960-talet ta fram instruktionsböcker för bandyträning, då det gäller försäsongsträning, styrketräning, isträning och åretruntträning.

Han är också lyriskt omskriven i kulturtidning Rallarros 1979 och i diktsamlingen Sportlyrik av Hans-Evert Renérius 2010.

Jan "Habo" var en av fem bröder som spelade bandy i Habo IF och som var ytterst nära att spela upp Habo i den högsta serien. Tre kval till högsta divisionen blev det på 1940-talet. Jan "Habo" debuterad i A-laget som 15-åring.

2015, kom boken "Bäste man på plan – mitt fantastiska bandyliv", 148 sidor om hans liv som bandyspelare. Den mångårige SVT–journalisten Bo Lostad, är redaktör och utgivare av boken.

"Habo" fyller jämnt ...

 

 Johansson, Lasse, bandyspelare från Nässjö. Säsongen 1985/86 spelade han i Vetlanda BK:s guldlag som på klassiska Söderstadion besegrade Boltic med 2-1.


Lasse var tillsammans med Per Lennartsson en av de sista som kombinerade både bandy och fotboll på elitnivå. I fotboll spelade han i division 1 för Myresjö IF, dessutom spelade han för IF Hallby och Nässjö IF. Efter den aktiva karriären blev Lasse tränare i både fotboll och bandy.

Lasse Johansson avled hösten 2009, han blev endast 49 år gammal.


 Johansson, Linus, talangfull bandymålvakt i Vetlanda BK:s talanggrupp, som har Waggeryds IK som moderklubb.

 

29. LINUS JOHANSSON

Målvakt

Född: 31/7 1992.

Landskamper: 5 P17-landskamper.

P17-VM-silver 2009.

Debut VBK-A: 2008/09.

Elitserien: 5 matcher. 

Klubbar: Waggeryds IK -2007/08 och Vetlanda BK. 

 Johansson, Martin, bandyspelare från Söräng och en av sju bandyspelande bröder i den klassiska "Bandyfamiljen Johansson".

Martin Johansson började sin bandykarriär i 1937 i Bollnäs GoIF's A-lag och efter utflykter till Ljusdals BK och IK Sirius så spelade han sin sista A-lagsmatch för Bollnäs GoIF 1965, efter 28 säsongers A-lags spel och 48 år gammal!

Hans första SM-final var maratontillställningen mellan Bollnäs GoIF och Västerås SK 1943, då det behövdes hela tre matcher för att få ett avgörande och det var då Västerås som drog det längsta strået.

Martin Johansson tog två SM-guld och i finalen 1956 blev han guldhjälte genom att slå in det avgörande 3-2 målet i med bara 36 sekunder kvar att spela.

Martin Johansson (22/2 1919 -)
Klubbar: Bollnäs GIF 1937-57, Ljusdals BK 1958-61, Bollnäs GIF 1963-65
Position: Högerytter, vänsterytter
SM Finaler: 4 (1943, -51, -56 & -62)
SM Guld: 2 (1951 & -56)
Landskamper: 2
Stor Grabb: Nr84

 Ola Johansson, bandyspelare från Edsbyn, som debuterade den 2 december 1973 och då gjorde han ett mål mot Sandviken på Ön.

Ola Johansson var toppforward och målgörare och som sådan utvecklade han sina otroliga talanger för att bli landets - och kanske världens bäste bandyspelare! Ola Johansson tog sitt första SM-guld med Edsbyn år 1978. Han spelade sin sista match för Edsbyn den 28 februari 1980 då han i serieepilogen mot Falun gjorde sin 119:e allsvenska match och det 116:e målet.

Flyttlasset gick till Boltic för att senare fortsätta till Västerås. Ola ligger på andra plats i landskampsstatistiken med 117 matcher. Han är Stor grabb nr. 178.

Ola är bror med Hans Elis och pappa är den legendariske Elis Johansson från den legendariska "Bandyfamiljen Johansson".

 

Efter den aktiva karriären har Ola blivit en mycket framgångsrik tränare, där han lotsat fram Edsbyn till ett otal finaler och ett antal SM-guld.

Ola är invald i Svensk Bandy Hall of Fame som nummer 10.

 Johansson
, Patrik "Putte",
bandyspelare och tränare från bandymetropolen Vetlanda. En av de snabbaste bandyspelarna genom tiderna. När han satte fart stod t.o.m. ryssarna stilla. Han var oerhört målfarlig och är den enda svenske bandyspelare som i två allsvenska matcher gjort 8 mål. Han gjorde totalt 336 allsvenska mål varav 303 i VBK:s gula dress.

1986 spelade han tillsammans med Johnny Ljung en avgörande roll när VBK för första gången blev svenska mästare. Han och Johnny Ljung gjorde Vetlandas mål och det är ju målen som räknas även i en SM-final.

 
 

Han lämnade VBK efter guldfirandet, för spel i Selångers SK (numera Selånger SK Sundsvall Bandy), där han spelade tills han ställde in den krumma i garderoben.

Efter den aktiva karriärer har han varit tränare i Målilla GoIF, Tranås BoIS, Nässjö IF och har varit tränare för det trefaldiga mästarlaget Vetlanda BK under två sejourer och totalt sex säsonger:

1998/99: Patrik "Putte" Johansson och Per-Anders Gustafsson.
1999/00: Patrik "Putte" Johansson och Gert Johansson.
2000/01: Patrik "Putte" Johansson och Gert Johansson.

2005/06: Kent Edlund och Patrik "Putte" Johansson.
2006/07: Patrik "Putte" Johansson och Patrick "Palle" Sandell.
2007/08: Patrik "Putte" Johansson och Patrick "Palle" Sandell.

I april 2016 blev det klart att han kommer att bli assisterande tränare i VBK. Han kommer därmed att tillsammans med Jonas Claesson ta Vetlandas fjärde guld ...


Fakta:
Svensk mästare: 1986 (VBK)
Världsmästare 1987 och 1993
Allsvensk skyttekung: 1987
Årets man: 1986
Allsvensk debut 1979/80
Johansson, Patrik, (d.y.
),
bandyspelare i Vetlanda BK, som har IFK Kungälv som moderklubb. Han är talangen som försvann. Han gick efter endast en säsong i gula mästarlaget till "Laget utan framgång". Säsongen 2010/11 lämnade han Vänersborg precis så framgångslöst som man kan lämna ett "lag utan framgångar". Han skrev på IK Sirius och så var den bandykarriären slut! Trodde alla, men så Inför säsongen 2015/2016 skrev han åter på det vacker gulsvart mästarlaget från Småland.
 

Patrik Johansson d.y. är likt d.ä. en virtuos på rören. Han kan utvecklas till en stor bandyspelare, nu när han får rätt träning och rätt medspelare!!

Patrik var med i Nässjös U17 som blev svenska mästare 2005

"Han är så snabb, så snabb, sa korvhandlaren på Kvantum. Han kommer att bli fruktansvärt bra. Han har allt. Men han är ung, så det är inte säkert att får chansen i år"
(Detta sagt innan han lämnade VBK)


 Johansson
, Stefan "Malung",
före detta bandyspelare i Vetlanda BK. När han 2003 la skridskorna på hyllan hade han spelat 414 matcher i den vackert gula matchtröjan och det är endast legenden Pelle Lennartsson som spelat fler (425).

"Malung" var en mycket spelskicklig bandyspelare som även var tuff och hård, en bandyspelare, som det gjorde ont att möta!

Han var med om att bli svensk mästare med Vetlanda BK, 1991 0ch 92.

Fakta från den officiella

STEFAN ”MALUNG” JOHANSSON
Född:
30/5 1965.
VBK-matcher: 414 matcher och 110 mål, 1981/82-1998/99, 2002/03 (endast Per Lennartsson med 425 matcher har spelat fler VBK-matcher).
Svensk mästare: 1991 och 1992.
Landskamper: 4 A, 5 U, 10 J och 5 P.
Juniorvärldsmästare: 1982 och 1984.
Klubbar som spelare: Malungs BK, Vetlanda BK och Järhaga SK.
”Malung” ingår numera i tränarstaben för VBK:s U20-lag.
Har spelat i pojklandslaget i ishockey
Tilläggas kan att ”Malung” säsongen 1980/81 spelade i pojklandslaget i ishockey. Men bandyn fick ej stå tillbaka, samma säsong spelade han också i bandyns pojklandslag.

 

 


 
Jokern
, pseudonym för Nils Perne, född 4 maj 1905 i Uppsala, död 27 december 1965 i Stockholm, svensk kompositör, textförfattare och teaterchef. en sångskapare av rang, idag nästan helt okänd för de flesta på bandyläktarna, men hans största hit, den lever kvar. Den kommer alltid alltid att leva vidare. Framförallt runt alla bandybanor i världens alla hörnflaggor.

"Min halvback"
 insjungen på Sonora den 8 maj 1940 av allas vår bandydrottning, Ulla Billquist.

 Jonassons konditori & bageri
,
(oftast endast "Jonassons"), ett legendariskt konditori på Storgatan i Hemse på Gotland och ännu ett av de där viktiga konditorierna/caféerna i bandylandet Sveriges bandyhistoria. Jonassons startades redan bandyåret 1907 då under namnet Jonssons! Hur och riktigt när a:et tillkom är det inte en bagare som vet?? Men redan då grundades bageriets goda bröd- och bandykultur!

 

Men säger ovän av bandyordningen, det har väl aldrig spelats bandy på Gotland? Jo säger bandyvännerna på redaktionen. Bandy har spelats i hela Sverige och även på Gotland. Två klubbar på Gotland har eller har haft bandy på programmet Lokrums IF och Gothems GoiF.

Men hur kommer då Jonassons in i bandybilden? Jo säger en av redaktionsledamöterna. På Jonassons var det ytterst nära att Hemse Bandyklubb bildades en sommardag 1996. Nu blev det inte så, men nära var det, mycket nära. Hade det varit en vinterdag hade det garanterat blivit en bandyklubb!

Sedan är det faktiskt viktigt att det finns en bandyfri zon någonstans i Sverige, en bandyfri plats där man kan sitta ner och verkligen känna .. "Fan va jag saknar bandyn"! Och då är det oerhört viktigt, att man får gott kaffe och ärligt härligt hembakat bröd med smak i och det är just vad du får på bandykonditoriet Jonassons på Storgatan i Hemse.

Dessutom är det något i inredningsdetaljerna på Jonassons som viskar om gamla anrika Bysarna och Löfqvistare och om det inte viskas om bandy bland tapetvåderna, om inte bandyn är på tapeten, är det gott nog om det viskas om speddvaj.

Jonassons på nätet (öppnas i ett extern bagerifönster)

 Jonsson, Jesper
, ung och mycket talangfull bandyspelare från Åby/Tjureda, som utvecklades vidare i Vetlanda BK mellan 2009-2013, då han skrev på för Hammarby.

Han fick 2009 Tommy Svensson-priset, ett pris som delas ut till talangfulla unga småländska idrottare.

Juryns motivering:
”Jesper Jonsson är en av svensk bandys största talanger. Vid finalspelet för P18-Cup, där Sveriges bästa 18-årslag kvalificerat sig, utsågs han till turneringens bästa spelare. Jesper tillhör Åby/Tjureda IF och har i allra högsta grad bidragit till klubbens framgångar inom såväl ungdoms- som seniorbandy de senaste säsongerna. Han deltar också i Växjö kommuns talang-utvecklingsprojekt.” (vetlandabk.se)

7. JESPER JONSSON

Mittfätsspelare.

Född: 19/4 1991.

Landskamper: 6 P19.

Världsmästare: P19 2010.

Debut VBK-A: 2009/10.

Elitserien: 23 matcher, 5 mål.

Klubbar: Åby/Tjureda IF, Vetlanda BK och Hammarby

 

 

 Jönköping Bandy
,
bildades 2005 genom en ombildning av Järhaga SK. Järhaga bildades den 14 augusti 1947 som IK Norrby, men fick byta till Järhaga SK 1949, då klubben inträdde i Riksidrottsförbundet och fick byta namn för att inte förväxlas med Norrby IF i Borås.

Hemmaarenan heter Råslätts IP, konstfrusen sedan 1987. Bland de mest kända spelarna som spelat för Järhaga SK finns Hans Öhling från Nässjö IF och Stefan "Malung" Johansson från Vetlanda BK. Jönköping bandy har även en mycket stor ungdomsverksamhet.

Järhaga SK kvalificerade sig för spel i Division II, dåvarande andradivisionen, säsongen 1969/1970. Säsongen 2004/2005 spelade Järhaga SK i Division I. Säsongen 2005/2006 spelade Jönköping Bandy i Division I.

 

2013/14 spelade Jönköping i den södra Allsvenskan med flera fina och härliga smålandsderbyn mot både Tranås och Järnvägshålan.

Fram till 1980 hade Järhaga SK även fotboll på programmet.

Hela historien här
 

 

josephzohn | goosevisionen