Grundat av han Josephzohn
På nätet sedan oktober 2005
Helt sponsor-  och annonsfritt.


Det lilla lexikonet, med det stora innehållet
Bandy - det röda nystanets sport.    

 

 


"I år har vi inga benbrott, bara något avslitet korsband och ett öga som hänger löst, men annars är vi friska och krya."
Bevingat bandyord från den största av dem alla, Jonas Claesson.

 

Det var pressträff för tränarna och Jonas gladde lexikonets redaktion igen!!

Se vidare Bevingade bandyord.IF Karlstad Göta,
ett klassiskt bandylag. Bildat 1904 och nerlagt 2000 i samband med sammanslagningen med IF Boltic och bildandet av BolticGöta.

Karlstad-Göta hade smeknamnet "Rödtomtarna" och klassiska äro mötena med "Blåtomtana" från Slottsbron. Klassisk är också den så kallade "Tomtedansen".

Det sägs att i skogen finns tomtar och troll, men hemma i Karlstad finns tomtar med boll .. eller fanns ...

IF Karlstad Göta 1951: 

Första SM-guldet 1932

Övre raden fr.v.:
Henry "Putte" Widing, Erik Karlström, Kalle Karlström,
Bengt "Jullen" Larsson, Alf "Parren" Alfredsson,
Bernhard Larsson-Lörner
Nedre raden fr.v.:
Gösta "Pellen" Pettersson, Axel "Klang" Sandell,
Erik "Mål-Jonas" Jonasson, John "Liran" Lerin, Russel Pettersson

Samma lag, som ovan,  men nu som en karikatyr av Walter Nyström.
Fr. v. Eric ”Pampen” Borgström, Erik ”Mål-Jonas” Jonasson, Axel ”Klang” Sandell, John Lerin, Pellen Pettersson, Bernhard Lörner, Russel Pettersson, Bengt ”Jullen” Larsson, Erik Karlström, Henry ”Putte” Widing”, Kalle Karlström och Alf ”Parren” Alfredsson.

1935 blev det ett nytt SM-guld. Hemma på Tingvalla besegrades Västerås SK med 5-3.

Bengt ”Jullen” Larsson, Henry ”Putte” Widing, Russel Pettersson, Gunnar Sundström, Ragnar Carlsson, Alf ”Parren” Alfredsson, Viktor ”Vicken” Eriksson (senare Salde) och Kalle Karlström (reserv). Knästående: Gunnar ”Gytten Jonasson, Erik ”Mål-Jonas” Jonasson och Gösta ”Lövet” Löwgren.

1937 var det dags för det tredje – och sista – SM-tecknet. Skutskär besegrades med uddamålet på Stockholms Stadion och fem av grabbarna hade varit med om att hemföra alla tre titlarna: Russel, Parren, Jullen, Mål-Jonas och Erik Karlström!

Laget: ”Parren” Alfredsson (blyg?), Roger Carlsson (som gjorde alla tre målen), Erik Karlström, ”Vicken” Eriksson, ”Pampens” ryggtavla, Russel Pettersson och Gunnar Sundström. Knästående: ”Jullen” Larsson, ”Gytten” Jonasson, ”Mål-Jonas” Jonasson, Gösta Löwgren och Herman Jonasson.

1954

Stående från vänster: ”Kirre” Norbäck, Roy Berglöf, Bertil ”Kôrven” Gustavsson, Jonny Lerin, ”Nalle” Hansson och Nisse Eriksson.
Knästående från vänster: K-E ”Kaktus” Karlsson, Nils ”Snobben” Jansson, Rune ”Bôbbla” Eriksson, Eric Renneby och Gunnar Malmborg.

1962
 

Rdan 1916 vann IF Göta DM-finalen, då togs det inget foto men väl 1918 ..


Och i 1918 års lag ser vi från vänster stående: Harald Bäckman, Bernhard Larsson-Lörner, Karl ”Bartel” Nygren, Erik Danielsson, Eric ”Pampen” Borgström, Agaton Borgström, Gösta Frisell och Allan Winberg. Knästående från vänster: ”Lill-Erik” Jansson, Axel Nyberg och ”Ludde” Björklund.

 

 IK Sirius, IK Sirius BK,
är den svenska idrottsföreningen IK Sirius bandysektion. IK Sirius, från Uppsala, spelar sedan säsongen 2005/2006 i Elitserien.

I föreningens ungdom stod IK Sirius i skuggan av dåtidens bandysuveräner IFK Uppsala (12 SM-guld). IK Sirius hade sin storhetsperiod i bandy under 1960-talet (då 3 SM-guld vanns på 5 spelade finaler). En ny storhetsperiod syntes vara i vardande i början av 1990-talet, och bland annat värvades den från Ryska federationen bördige superstjärnan Sergej Lomanov. Den stora framgången uteblev emellertid, varpå grandiosa ekonomiska problem följde.

De senaste åren har ett uppsving gjorts med SM-slutspel och närmare 10 000 åskådare som följde jakten på en SM-final. Sirius spelar sina hemmamatcher på klassiska Studenternas IP.

Svenska mästerskap

* Guld: 1921, 1922, 1961, 1966, 1968
* Silver: 1918, 1926, 1928, 1960, 1962

World Cup

* Guld: 1992

Målkung genom tiderna

* Lars Hydling, 410 mål
 

Sirius på nätet ... IFK Askersund
, har spelat nio allsvenska säsonger,
storhetstiden var på 1940- och 1950-talet. Senast laget spelade i bandyallsvenskan var 1965. Men det som bandylaget från Askersund mest är berömt för är att det var just mot dom som di gule, "la Squadra Amarilla, Vetlanda BK 1965, vann sin första allsvenska bortaseger.

VBK besegrade hemmalaget med 5-3, men tyvärr finns det inga bilder från matchen, det finns inte ens ett endaste litet gruskorn bevarat från denna historiska bandybana.

Det lokalhistoriska arkivet i Askersund har på alla sätt försökt att dölja detta faktum för askersundsborna, trots att det står i stadgarna att man "har till uppgift att på ett arkivmässigt sätt tillvarata allt lokalhistoriskt värdefullt material".

- "Skandal", säger högste chefen på Statens Historiska museum och lovar att tillsätta en utredning, "man måste lära sig att ta en förlust, oavsett om den sker på slagfälten vid Poltava eller på en bandyplan i Askersund"!

Bandyn är sedan många år borta från IFK:s program, numera spelas det bara fotboll, men nyckeln, nyckeln den hänger kvar, den hänger kvar där i "Suckarnas gång", som fick sitt namn efter matchen mot VBK, den där dagen nådeåret 1965 ...

Gunnar Carlsson är den enda bandyspelare i IFK Askersund som bandyhistorien inte glömmer. Han spelade en landskamp mot Finland 1945 och gjorde en sån succé att han efter matchen fick mottaga Kabom-pokalen!


Gunnar Carlsson bryter igenom i landskampen mot Finland 1945 på Stockholms stadion och gör 2-0. (Läs mer)

IFK Askersund modell 1948, med Gunnar Carlsson stående längst t.v.


klicka på bilden för större

 IFK Kungälv,
bandyklubb från Kungälv som bildades 1940. 2008 vann man den södra gruppen i Allsvenskan och lyckades via kval ta sig till Elitserien. Redan 1963/64 spelade Kungälv sin första säsong i bandyns högsta serie.

Stefan Nordén som några år var "kungen av Kullen", fungerade en period som spelande tränare, men huvudtränare är Roger Knöös. Även målvakten Patrick Ewerstein och Patrik Johansson har ett gult förflutet.

Hemmadressen består av en röd tröja, blåa byxor och röda strumpor. Bandylagets hemmaarena heter Skarpe Nord. Skarpe Nord sa bandyredaktören han Söderman, Skarpe Nord är väldigt svårspelat .. ".. dålig is, dåligt väder och ibland ett par nedfallna navkapslar från motorvägsbron".
 IFK Kungälv har en framgångsrik ungdomssektion, framgångsrika U-19 och P-17-lag och deras pojkar födda 1994 var bland de 10/15 bästa i Sverige.

Supporterklubben till laget heter Skarpa Gubbar

IFK Kungälv på nätet

 IFK Motala,
obandylag från von Platens kanalstad, som gett lyrbollarna ett ansikte. Har sin storhetstid bakom sig, vann SM-Guld 1987, efter det har det bara gått utför med placeringar under isen och de viktiga strecken.

2008 gjorde man klart med förre VBK-målvakten Dennis "Väggen" Gustafsson som huvudtränare och samma år fick man med rätta lämna bandyns finrum. Detta var dock inte den nye tränarens fel, han gjorde så gott han kunde, men det är omöjligt att få bandyspelare från den ort att tänka rätt bandytänk ...

Inte ens Patrick "Putte" Johansson lyckades med det omöjliga, att få IFK Motala att spela bandy såsom bandy ska spelas. Det är svårt sa Putte, det verkar inte finnas i blodet liksom!! Sanningen är väl att  ett bottenlag är alltid ett bottenlag.

Bland spelare som har tvingats spela i obandylaget måste vi nämna målvakten Per Olof "Poppen" Pettersson och vi nämner honom endast för att han har Torups BK som moderklubb.

Övriga spelare med förflutet i IFK vill helt säkert bli omnämnda tillsammans med andra klubbar dom spelat för!

Se Allsvenskan

IFK Motala på nätet.

Se Motala


 IFK Rättvik,
en klassisk förening i svensk bandy. Redan under 1920-talet tillhörde IFK Rättvik eliten och deltog regelbundet i utslagsturneringen om svenska mästerskapet. Ett 50-tal lag deltog främst från mellansverige.

I 1925 års turnering gjorde Rättvik sensation genom att besegra svenska mästarna IFK Uppsala med 2-1. IFK Rättvik var ett av de ursprungliga lagen, när allsvenskan instiftades år 1931.

Rättvik har spelat 17 säsonger i den högsta divisionen och har erövrat sammanlagt 100 poäng i högsta serien. Senast laget var uppe i högsta divisionen var 1951.

1928 spelade man sin första och senaste SM-final, det blev dock förlust med 5-2 mot Slottsbron. Samma år 1928 blev Rättvik svenska mästare för IFK-lag. I finalen besegrades IFK Strängnäs med 7-3.

IFK Rättvik 1928


klicka för större bild

Ett annat årtal som gjort IFK Rättvik känt är nådens bandyår 1934/35. Då ställdes den allsvenska matchen mot Hammarby in och den spelades aldrig. Den matchen är den enda i högsta serien som aldrig spelats.

Men lördagen den 9 oktober 2010 ska matchen spelas, 75 år efter det att den skulle spelats ...

Tre av spelarna i IFK har utnämnts till Stora grabbar av det svenska bandyförbundet, nämligen Kallur Erik ”Stor Sätra” Hansson (nr 22), Einar Tätting (nr 36) samt Pellas Tore Olsson.
Även Dan Hjelm har IFK som moderklubb.

IFK Rättvik modell 1940

 

 IFK Stockholm,
är en idrottsförening i Stockholm. IFK Stockholm bildades den 1 februari 1895 och var den allra första av de många kamratföreningarna runt om i Sverige.

På programmet står bland annat idrotterna fotboll, simning, boule och bowling, tidigare även bandy och ishockey.

Klubben nådde svenska mästerskapsfinalen i bandy 1910, men förlorade mot IFK Uppsala. Klubben har spelat sju säsonger i Sveriges högsta division i bandy, senast säsongen 1966/1967.

1956 firades det ordentligt för då blev det klart att klubben äntligen nått målet, spel i högsta serien.

1964

1967 hade klubben spelat sin sjunde säsong i Allsvenskan, tyvärr blev detta den sista gången som den stockholmska bandypubliken fick se IFK spela bandy i högsta serien.

Under sin storhetstid spelade IFK Stockholm sina hemmamatcher på Östermalms IP.

 

 IFK Uppsala,
bandyklubb från bandystaden Uppsala, som efter 16 år i bandymalpåse återuppstod 2006. IFK Uppsala var Sveriges första storklubb! Totalt tolv SM-guld, varav 11 under glansperioden 1907-1920, det senaste vann man 1933.

I IFK Uppsala spelade några av Sveriges största bandyprofiler genom tiderna, bland andra ”Bandydoktorn” Sune Almkvist, Einar Lindqvist och inte minst Sven "Sleven" Säfwenberg som 1933, som ende bandyspelare någonsin, tilldelades Svenska Dagbladets bragdguld.

1990 försvann Sveriges första storklubb helt från bandykartan, men nu har alltså klubben likt Fantomen och Jesus återuppstått från de döda. Kommande säsong spelar man i Division IV! Med en ny kampsång - "It's Not A Long Way to Studenternas"

Svenska representanter i Helsingfors 1907/IFK Uppsala


Bakre raden från vänster: Herbert Ekbom, Hans Lindman, Sune Almqvist, Nils Andrén, Melcher Sandelin. Mellersta raden: Hilding Kjellman, Nils Howander, Hilding Ångström.
Främre raden: Sven Ågren, Adolf Cederström och Karl Ågren

IFK Uppsala/Bandy på nätet
 


 
I
FK Vänersborg, bandyklubben som slutade utvecklas. IFK Vänersborg bildades 1911 och alla i han Sjöbergs Lilla Paris dansade och sjöng på de regntunga gatorna, men efter den dagen har klubben bara blivit ett sorgebarn, en komedi, en pilsnerfilm och man har fått det mindre roliga smeknamnet "Laget utan framgångar" i hela bandysverige!

Många äro de som t.o.m. ifrågasätter om IFK Vänersborg ska räknas in bland bandyklubbarna. Vänersborg är och förblir en fiske- och båtstad och det enda som kan ändra på det är, att man fyller igen Trollehättekanalen, så att man tappar kontakten med Vänern ... för den sjön är enligt turistreklamen "En källa till avkoppling" och att spela bandy är ingen avkoppling, bandy är hårt och tufft arbete. Vill man nå långt inom bandyn, då kan man inte ha en källa till avkoppling som närmsta granne, då måste man ha tjust- och andra kullar i närheten där man kan träna upp den styrka som det krävs att gå hela vägen!!

IFK gjorde en storsatsning för några år sedan, värvade VBK-spelarna, måltjuven Sami Laakkonen och målvakten "Jocke" Larsson. Men den satsningen brukar inom bandyvärlden kallas för "satsningen som kom av sig". Sedan satsade man på en invasion av pensionerade ryska spelare, som höll på att bli en spelfilm (Ryska posten), en komedi med regi av Hans Iverberg.

För några år sedan fick klubben ett nytt smeknamn, "Omsättningsklubben", 15 spelare lämnade och ersattes med 11 nya spelare och framgångarna uteblev som väntat!

Inför årets säsong 2007/08 var man runt på kollo och värvade några enligt en osäker källa, talanger av världsklass.

Men vi på BAOB-redaktion är tvärsäkra inför varje säsong, vi tror dock med säkerhet att vi aldrig behöver ändra på devisen "IFK Vänerborg - laget utan framgångar", men den som lever får se sa njuren! 

Många är dock de vänersborgare med bandyn i blodet, som nått ända fram, som fått vara med och höja den finaste av alla bucklor, bandybucklan. Men då har dom i tidig ålder, medan dom kan utvecklas vidare, utvandrat till större och bättre bandklubbar, exempelvis Stefan Helm och Pontus Sundelius, som båda har vunnit SM-guld med mästarnas mästarklubb, Vetlanda BK.

Se även Vänersborg
.. och "Laget utan framgångar"
... och Arena Vänersborg

IFK Vänersborg på nätet IK Huge
, klassiskt bandylag från Gävle. Spelade sin första allsvenska match 1938, men redan året efter, nådens bandyår 1939 krossade detta härliga bandylag avbytarbänken från Nässjö.
 

En av de riktigt stora, Bempa spelade i Huge säsongen 1959/60.

IK Huge hade Strömvallen som hemmaplan, men numera har isen på Strömvallen för alltid smält bort och bandyn i Huge somnat in ...

Men bandyåret 1951 såg det annorlunda ut, då såg det IK Huge ut ...

 IK Huge 1951
IK Tellus, IK Tellus bandy,
är en bandyklubb från Stockholm med många år på nacken. Då många av Stockholms bandyklassiker har försvunnit från bandykartan, Reymers, IFK Stockholm, Essinge, ”Sumpan”, Mälarhöjden, Triangeln, Selaöpojkarna m.fl.. har anrika Tellus bandy de senaste 3 säsongerna tagit sig tillbaka till bandyns finrumm och idag spelar man i Elitserien.

 

IK Tellus är en anrik förening som bildades den 11 april 1921 som Tellusborgs IF. 1923 ändrades namnet på Dövas Café till IK Tellus.
 

Bandylaget är enligt klubben själva rankat som tvåa bland stadens bandyklubbar? Vi på redaktionen funderar och funderar vilket lag är rankat högre??

Matcher och träningar spelas på anrika Zinkensdamms IP. Tellus har sedan säsongen 2011/12 ett samarbete med Hammarby bandy för att stärka stockholmsbandyn och se till att ungdomar på väg upp till eliten får extra matchtid.

Bandylaget spelar i rena rama landslagsdräkten ...

 

Läs mer: tellusbandy.se

 

 In-Fa-Lin,
Sergei "Sigge",
bandyspelare och bandytränare från Kazakstan. Han spelade bandy i bandyns bandyklubb Vetlanda BK under säsongerna 2000-2007. 2007 valde han att bli spelande tränare i IK Stjärnan. 2010 återvände han till VBK för att tillsammans med Mattias Rehnholm träna det trefaldiga mästarlaget Vetlanda BK.

Säsongen 2015/16 blir han ass tränare och kommer att tillsammans med nye tränaren Jonas Claesson l3da laget mot det fjärde guldet!!

Sigge var på under den aktiva tiden en slitvarg till mittfältare och en lagspelare av rang. Han har spelat 30 A-landskamper för Ryssland!!
Innan han hamnade i Vetlanda BK spelade han i  SKA Jekaterinburg, Målilla GoIF, Stångebro BK, IFK Motala och Edsbyns IF.


Han var  också under många år spelande fystränare i Vetlanda och "goosevisionen" uppmärksammade hans framfart inom just fysträningens utveckling. Och med hans goda vilja fick vi tillstånd att publicera några av hans rysk/kazakstanska metoder ...Det mås bra när det gås In-Fa-Lin
Det mås bra när det gås In-Fa-Lin (II)
Det mås bra när det gås In-Fa-Lin (III)


Ingeman,
Bernhard Severin
, (1789-1862), dansk författare och diktare. Ingeman är mannen bakom Danmarks enda bidrag till bandyn. Vid ett kort besök i Sverige upptäckte han bandyns storhet och direkt vid hemkomsten till Köpenhamn, skrev han sin hyllningssång, "Härlig är bandyn". Det sägs oxå att han försökte introducera bandyn i vårat grannland, men den danska bryggerinäringen sa direkt stopp. Rädslan för att bandykaffet skulle minska på öldrickandet var för stor!

BAOB kan nu "prodly presenta" Härlig är bandyn, som karaoke, bandyns första karaoke. Ingeman och bandyn till ära är det den danska supergruppen Gasolin, som står för musiken ..

 
BAOB - bio
presenterar
Härlig är bandyn
Gasolin

Härlig är bandyn.
Härlig är bandyn.
härlig är den sporten.
skönaste lir som du tänka kan
Bollen den röda
isen den blanka
då är det bandymatch på gång

 

 Ingen dans på mållinjen,
  bandymålvaktsuttryck, inte nog med att det gör ont att vara bandymålvakt, i vissa matcher är hans egna försvar uppe på läktaren mestadels av matchen. Målvakten ställs då ideligen ensam med motståndarnas anfallare och förlustsiffrorna skjuter i höjden. Många mål blir det och jobbet som bandymålvakt är då ... "ingen dans på mållinjen".


 

 

 Innebandy,
se Sockiplastbandy eller även Bangolfsbandy.

 Inställningen
är viktig i bandy. Har man inte rätt inställning är risken stor att man förlorar matchen. Man måste "vara på tå" för att t.ex. slå ryssarna i viktiga matcher, hela tiden, hela matchen. Möter man däremot Norge i en VM-match, då är inte inställningen så viktig. Om man bara besegrar Norge med typ 6-2 i en VM-match, då har man haft fel inställning.
Isaksson,
Knut "Vispen"
, är en i den långa raden av världsmålvakter som har varit burväktare i "la Squadra Amarillo". Vispen hade sin storhetsperiod under 1950-talet, då VBK började marschen mot den svenska bandytoppen. Men Vispen var även en fruktad målskytt i ett blåvitt fotbollslag från Vetlanda.

Vad namnet smeknamnet Vispen kommer ifrån har sysselsatt bandyhistoriker i alla år och ännu har ingen kommit med det absoluta svaret. Hade han sin dagliga sysselsättning i ett kök, vispande sockerkakor? Har det med hans härkomst att göra, finns det någon by som heter Vispby??

Är det någon därute i bandylandet Sverige, som med säkerhet varifrån han fick sitt smeknamn, så hör av er.

Se Name of Fame
Se även Bandymålvakt

 Isen
är mycket viktig i vintersporterna vintersport. Utan is ingen bandy. Bandybanans is ska vara nyspolad, snöfri och blank. Isen ska spolas när det är kallt ute! Sker spolningen när det är varmgrader blir isen mjuk och knottrig.
"Kondomer kan med glädje vara knottriga, men icke en bandyis!", sa musik- och bandyprofeten Sten Broman

"Varför gå i lera och sörja, när man kan va på isen och ha det glatt"
Robert Karl Oskar Broberg
Ismaffian,
ismakarna, är gänget bakom rattarna i ismaskinerna.


 

Det är dom som gör alla bandyisar blanka och spelbara och som dessutom sliter ont i pauserna, när vi andra tar en slurk av bandykaffet eller står i pilsnerkorvskön.

Ismaffian består enligt Statistiska Bandybyrån (SBb) 100% av män. 43% av dom är skilda och orsaken till det höga procenttalet, är att de spolas av fruarna för att de spolar för mycket. Inte då att de spolar på toaletterna utan att de är på banan och spolar isar.

(Enligt en kommentar, finns det en tjej som titt som tätt, kör ismaskinen på Kullen, detta var något nytt både för SBb och BAOB, vi lovar att återkomma så fort statistiken är uppdaterad)

 Isstadion,
ett vanligt namn på en bandyarena.
Isstadion
,
Eskilstuna, var en av de arenor, som fick vara med att arrangera Bandy-VM 2006. Det var på Isstadion i Eskilstuna som den så kallade bandykallduschen inträffade.Ivarsson,
Erik,
talangfull mittfältande bandyspelare i Vetlanda BK. Kom som nyförvärv säsongen 2009/10 från Åby/Tjureda IF. Säsongen 2010/11 har han varit med i A-truppen.

Den 9 januari 2010 blev historik för Erik. Han gjorde då sitt första elitseriemål någonsin. Hans 3-3 mål mot Sirius innebar också en poäng för det talangfulla och unga Vetlanda BK.

 

Fakta från vetlandabk.com
 

16. ERIK IVARSSON

Mittfältare

Född: 17/8 1991.

Klubbar: Åby/Tjureda IF, Vetlanda BK.

 

Se även Talang och Talangfabriken


 Ivarsson,
Jörgen,
f.d. bandymålvakt i Vetlanda BK. Jörgen har vunnit två SM-guld med Vetlanda BK, 1991 och 1992, då han var andremålvakt bakom Pontus Sundelius.

Numera är han talangutvecklare i Åby/Tjureda, ett jobb som han sköter förträffligt. Numera finns tre talanger, Erik Ivarsson, Jesper Jonsson och Filip Bringe i den vackert gula dressen, som alla tre gått i Jörgen Ivarssons talangskola. Tilläggas kan att Jörgen är pappa till Erik Ivarsson.


 

 


 

 


josephzohn |goosevisionen