Grundat av han Josephzohn
På nätet sedan oktober 2005
Helt sponsor-  och annonsfritt.

Startsidan


BAOB
Det lilla lexikonet, med det stora innehållet

Bandy - det röda nystanets sport.    

 HK Kuzbass,
rysk bandyklubb med från Kemerova. Klubben grundades 1948 under namnet Sjachtior men år 1972 döptes klubben om till Kuzbass. Laget har spelat i den högsta ligan i Ryssland sedan säsongen 1955–56 (med undantag för säsongen 1985–86)

Kuzbass’ hemmaarena består av en utomhusarena med kapacitet på 30 000 åskådare och en inomhushall med en kapacitet på 5 000 åskådare.

Klubbfärger - orange-orange och svart Klubbmaskot - lodjur

Världens bäste bandyspelare Jonas Claesson var klubbens tränare 2011.

 HK Vodnik,
är en bandyklubb i Archangelsk i Ryssland. Klubben bildades 1925 och herrarna blev från mitten av 1990-talet ett storlag i rysk bandy, och några år senare även i världsbandyn. HK Vodnik blev ryska mästare för första gången säsongen 1995/1996 och vann sedan tio mästerskap, bara HK Jenisej Krasnojarsk säsongen 2000/2001 lyckades stoppa HK Vodniks framfart i det ryska mästerskapet.

I början av 2000-talets första decennium var HK Vodnik ett världslag, med slutsegrar i Europacupen 2002, 2003 och 2004. I World Cup kom HK Vodnik på andra plats 2002 efter svenska Sandvikens AIK, men vann turneringen såväl 2003 som 2004. Man vann även FIB Champions Cup 2004.

Den 24 april 2005 meddelades att 14 av de bästa spelarna skulle säljas till en annan rysk klubb, Dynamo Moskva. Därefter har det gått sämre för HK Vodnik.

Lagets hemmaarena heter Trudstadion.

Världsspelare som Sergei Obuhov, Igor Gapanovich, Pavel Frans, Mikhail Sveshnikov, Rinat Shamsutov, Evgenij Ivanushkin och Alexander Zinkevitch har representerat HK Vodnik genom åren. Listan kan göras ännu längre av ryska toppspelare men även några svenska och finska världsspelare varit i klubben, bland annat Daniel "Zeke" Eriksson, Michael Carlsson och Sami Laakkonen.

Världens bästa bandylag splittras/DN (nytt fönster)

Officiell hemsida


 


Habo IF, en idrottsförening i Habo, Jönköpings län, som bildas 26 april 1926. Habo IF var tidigare berömt för sin bandy, som man tränade och spelade sedan starten. Bandy spelades i inledningen på flera isar, Spinnardammen, Dalagölen, Klerebodammen och Gölasjön.

Inför bandysäsongen 1935/1936 stod Gunnevi Landisbana färdig för spel.

Tre gånger under 1940-talet kvalspelade laget till Division I. 1944 förlorade Habo IF med 3-6 på hemmaplan mot IFK Nässjö.

En känd bandyspelare är Jan "Habo" Johansson under 1960-talet. Då han var 15 år gjorde han debut i Habo IF:s A-lag. Han spelade sedan bandy för Nässjö IF. Han var landslagsman för Sverige under 1960-talet och blev VM-silvermedaljör.

I februari 1992 invigdes en bandyanläggning på Slättens IP, och A-lagets hemmamatcher flyttades dit. Efter säsongen 1997/1998 lades bandyverksamheten ner.

Numera är Habo IF mest känd som Habo Wolley ...


 Hagström, Simon,
bandyspelare från Rydsnäs IF, som säsongen 2011/12 skrev på ett treårskontrakt med Vetlanda BK.

I oktober 2013 lämnade han VBK, han saknade den riktiga motivationen för en fortsatt elitsatsning. Han skrev på sin gamla klubb Tranås Bois.

 


4. SIMON HAGSTRÖM

Libero/back
Född:
16 maj 1989.
Längd: 183 cm.
Vikt: 73 kg.
Klubbar: Moderklubben Rydsnäs IF -2005/06, Tranås BoIS 2006/07-2010/11 och nyförvärv i Vetlanda BK.


 

 Hall of Unfame,
se Okända bandyspelare.

 Halvtidsvila,
halvtid, paus, mellan varje halvlek tar spelarna en välbehövlig paus, man uppdaterar vätskebehovet, snackar igenom och förfinar taktiken.
För publiken är pausen också till för att uppdatera vätskebehovet, dock brukar publiken dricka lite annorlunda drycker än spelarna. Pausen är även ett utmärkt tillfälle att njuta av en äkta eller oäkta bandykorv. Publiken brukar även använda pausen till att tömma blåsor, så att ny vätska ska få plats.
Vid matcher som av väderskäl typ snöfall, skyfall eller annat måste spelas 3x30 minuter anbefaller förbundet 3 pauser. Då får man som publik hoppas på att grannarna på läktaren har någon dryck kvar!

En annan viktig sak som händer under pausen är att ismaffian kör ut sina ismaskiner på banan och spolar fram ny is. Enbart detta kan vara ett skäl att gå på bandy. Det är en fröjd att se dessa ismaskiner köra runt runt och efterlämna en remsa av blank och vacker nyspolad is och veta att snart kommer dom tillbaka .. spelarna ...
 

BAOB - bio
presenterar
The Paus
 Bandy-VM 2007, Kemerovo

En normal bandypaus ska enligt bandyförbundet vara högst 15 minuter (pdf-nytt fönster) . Domaren är ansvarig för speltiden.
Hammarby IF
, Hammarby IF Bandy, "Lilla Vetlanda"  är det enda bandylaget som är besjunget av skådespelaren Jonas Karlsson ... "Det är aldrig så skönt att vinna, som när man är van att förlora"!

Hammarby på den gamla goda svartvita tiden ...

Det moderna Hammarby Bandy, långt ifrån "tandläkare Fredblad", är uppbyggt med hjälp av kunskap från bandymetropolen Vetlanda.

När Hammarby insåg att bandy är sporternas sport och att det var bandy supportrarna ville se, anställde man den gamle VBK-keepern Thomas Fransson, som sportchef. Nästa steg var tränaren, självklart en gammal VBK-are, Stefan Karlsson. Med dessa herrars hjälp värvades världens bäste bandyspelare Jonas Claesson och storskytten Patrick Sandell båda från .... Vetlanda BK.

Under många säsonger byggde man laget kring f.d. Vetlandaspelare. Målvakten Andreas Bergwall fick sitt stora genombrott när han var burväktare i VBK, skyttekungen i den gröna tröjan David Karlsson tog sina första allvarligt menade skridskoskär mot toppen i Vetlandas gula tröja.

Dessutom ... Hammarbys luttrade bandysupportrar, som bara längtar efter ett bandyguld leds av en hjärntvättade VBK-supporter, "bandyoraklet från Kallhäll", han Hansson och han har numera lärt alla bandybajrare att köra den gamla välkända "kullentaktiken" 4-2-4 .... 4 pilsner före matchen - 2 pilsner i pausen - 4 pilsner efter matchen. Denna "supportertaktik" är enormt toalettkräfvande och söderbrödernas ökade behov av toaletter är den stora anledningen till att bandyarenan Zinkensdamms IP idag står nyrenoverad.

2010 hände det som ingen trodde skulle vara möjligt, Hammarby vann SM-guld. I en snöig match kunde till slut de gröna hjältarna från Söders höjder lyfta SM-bucklan. En stor anledning till att det äntligen blev guld .. gäzz .. en före detta Vetlandaspelare, Ulf Einarsson ...

Hammarby anno 1956

 
Hammarby Bandy på nätet ...

Hammarby i ölet ...

Hammaren
är inte bara smeknamnet på en världens bästa  bordtennisspelare, Kjell Johansson. Hammaren är också tyvärr en av bandyns värsta fiender. Förra säsongen bestämde sig Vetlandas Stefan "Bubben" Sjöblad för att lägga rören på hyllan. Han behövde all sin tid till att spika ihop ett nytt hus till sin familj!

Och så om detta inte var nog spikat. I år har också backen Jörgen Hugosson bestämt sig för att göra en "hammare", även han ska denna vinter spika i sitt nyköpta hus istället för att spela allsvensk bandy! "Hugo" kommer dock att spela för Målilla i Div. I.

Spika, spika istället för att spola, spola isen ...


Jörgen Hugosson här flankerad av giganterna Daniel Svedberg och Leif Hedberg.

Hansson, Bo,
född 1933. Startade som sportjournalist och krönikör på Idrottsbladet 1957. Via Strömbergs förlag och Radiosporten hamnade han på TV-sporten 1969.

Bosse Hansson är numera mest känd som en av de fem utvalda som sitter i juryn för Svensk Bandy Hall of Fame

 Haparanda Tornio Bandy,
en bandyklubb från Haparanda, som säsongen 2009/10 gjorde sin första säsong i den högsta serien.

 
foto från sportbladet

Klubben bildades den 3 maj 2004 genom sammanslagning av svenska Haparanda SKT och Torneå PV från Torneå i Finland, och hette Eurocity BK fram till namnbytet inför säsongen 2006/2007.

Laget spelade länge sina hemmamatcher på Gränsvallen, Marielund men numera spelas dom på Akelius Cape East Arena.

HT-Bandy på netet

 

 Hauska, Tomi
en finsk bandyspelare som i april 2013 skrev ett treårskontrakt med Vetlanda BK.
Hauska har gjort 24 landskamper för Finland och spelade under hösten 2012 sex matcher med IFK Kungälv (5+3), men kommer närmast från den finska klubben Kampparit.

- Tomi har ett brett register i sitt spel, bra blick med oväntade passningar och en teknik som gör att han kan göra ett par gubbar själv. Dessutom får vi en duktig vänsterskytt., säger VBK:s nye tränare Tommy Österberg.

Vi återkommer med mer fakta.

 Hawaiibandy
, lanserades av bandyoraklet mr. J. hösten 2005 med filmen "Aloha VBK". Bandy är som musik från Hawaii. Bandy det böljande spelet. Bandyn gör Yngve Stoor större. Stoor var en stor bandyvän, vilket märks i hans musik. Han lyckades tolka bandyns språk och finess med sin musik. Bandy det är en Hawaiisport det! Det oorganiserade som i hockey brukar kallas för "hawaiihockey", vänds i bandyn till något positivt, som publiken älskar. I bandy händer det hela tiden något, oavsett om matchen pågår eller om man står i korvkön. Det är Hawaii i bandy. Aloha VBK ..

Se även Raggarbandy; Gladbandy
Hedberg, Leif,
bandytränare som säsongen 2011/12 blir ny huvudtränare i Skirö-Nävelsjö Bandy. Han har de senaste två vintrarna varit tränare för Skirö-Nävelsjös utvecklingslag. Nu kliver han upp till A-laget.

"- Stort fokus ska läggas på just fokus. Både under träningar och matcher. Men jag är också mycket medveten om att det ska vara kul att både träna och spela bandy och då inte minst att det sociala engagemanget ska vara fortsatt stort i Skirö-Nävelsjö. Det är viktigt att behålla den positiva anda som finns i föreningen, säger Hedberg."

Leif Hedberg har varit verksam som bandytränare sedan 1978 i flera olika småländska bandyföreningar:

1978-1982 VBK ungdomslag
1984-1986 Målilla GOIF (2 säsonger)
1986-1988 VBK juniorlag (1 säsong)
1988-1992 Waggeryds IK (3 säsonger)
1992-1993 (Dömde bandy)
1993-1995 IF Hebe (2 säsonger)
1995-1997 Nybro SK (2 säsonger)
1997-1999 Bruzaholms SK (2 säsonger)
1999-2000 (sabbatsår)
2000-2005 Skirö AIK (4 säsonger)
2005-2007 Åby/Tjureda IF (2 säsonger)
2007-2009 Waggeryds IK (3 säsonger)
2009-2011 Skirö-Nävelsjö Bandy U (2 säsonger)

Sommartid då isen lyser med sin frånvaro Leif Hedberg fyllt det tomrummet med att under ett antal år vara fotbollstränare i Farstorps IK och Alseda/Ädelfors FF. Till det kan läggas jobbet som målvaktstränare i Vetlanda FF och på senare år i Myresjö IF

 Hedberg,
Rolf, f.d. bandyspelare och världslibero i Vetlanda BK. Efter 14 säsonger i den absoluta bandytoppen, bestämde han sig 2006 för att lägga rören på hyllan ...
Men i maj meddelade han att han drabbats av det berömda bandysuget. Han meddelade världspressen:
- Jag fortsätter, jag spelar en säsong till ...

.. och en till ...


Leif Hedberg längst till höger, tillsammans med Daniel Svedberg och Jörgen Hugosson
 

Efter säsongen 2009 bestämde han sig än en gång för att ställa klubban i paraplystället ... BAOB avvaktar ... snart är det höst igen och alla vet ju hur kul det är med barmarksträning ...

Rolf Hedberg ligger med 382 serie- och slutspelsmatcher trea genom tiderna vad gäller flest spelade matcher i världens vackraste matchtröja. Endast legenderna  Per Lennartsson (425), Stefan ”Malung” Johansson (414) och Stefan Helm (385) har spelat fler matcher.
Rolf spelade två SM-finaler, förlust dock i båda, 1994 mot Västerås 2-5 och 1995 mot Boltic 1-2.
Rolf var känd som en mycket vass skytt och då framförallt på hörnor och straffar, han gjorde totalt 160 mål på 380 serie- och slutspelsmatcher. Mycket mål för en försvarsspelare.

Bland Rolf Hedbergs meriter kan nämnas att han med i Vetlanda BK:s lag som vann World Cup i Ljusdal 1993.

ROLF HEDBERG -FAKTA (från den officiella)
Försvarare
Född: 11/2 1973.
Längd: 183 cm. Vikt: 90 kg.
Landskamper: 4 U, 10 J, 2 P.
Debut VBK-A: 1992/93.
Serie/slutspel: 382 matcher, 160 mål.
Division 1: 30 matcher, 21 mål.
Klubbar: Nässjö IF och Vetlanda BK.
 

Se även Kända bandyspelare
Hejaramsa
, en rytmisk text, som används när publiken hejar på sitt bandylag. Några klassiska och enkla ramsor ...
* "Vi har kommit idag för att heja på vårt lag, V B K"

** "Sassa brassa mandelmassa, vi vill höra nätet rassla, V B K"
*** "Ettan kom, tvåan kommer så småningom .... V B K"


"Andra sidan är ni klara ..... ... jajamänsan fattas bara".
"Hellre en hård utanför än en lös i mål",
bevingat bandyord av Pierre Sunesson, bandyspelare i bl.a. Vetlanda BK.

Se fler Bevingade bandyord"Hellre lägenhet i Vetlanda än Villa i Lidköping",
myntat av bandyoraklet i Kallhäll, Ulf Hansson.


Se även Bevingade bandyord

 
Helm, Stefan
, f. 1964, bandyspelare från Vänersborg, som med brak och dunder slog igenom när han hösten 1983 till sin stora glädje fick spela i Vetlanda BK. Han var känd som en defensivt inriktad och yvig vänsterhalv, som starkt bidrog till Vetlandas framgångar under 1980- och början av 1990-talet.

Stefan Helm var med 1986, 1991 och 1992 då Vetlanda BK lyfte SM-bucklan. Han kom till mästarnas mästarlag inför säsongen 1983/84 och spelade 8 säsonger i VBK. Efter 385 matcher in den vackra gula matchtröjan och den riktigt stora gula karriären varvade han likt många andra VBK:are, ner i Växjölaget Öjaby.

Till höger på bilden från 1992 syns halva Helm ...


På bilden höjer lagkaptenen Kent Edlund mästarbucklan efter 1992-års SM-triumf. På bilden syns också Thomas Liw, Per Lennartsson och Stefan Helm. Foto: Åke Nilsson, SMT. Hemmadomare,
domaren dömer bara till fördel för hemmalaget. Helt okey om det sker på Tjustkulle, sker det på alla andra bandybanor är skandalen ett faktum.

En av matcherna i 2006-års Elitserie avgjordes av en hemmadomare. Vetlanda BK mötte Västerås SK på Rocklunda, matchen dömdes av Peter Öhrlund, Västeråsare av börd!. Han missade en klar straff i slutsekunderna och visade ut Vetlandaspelare för skitsaker. VBK fick spela med 9 man under lång tid och var ju då självklart chanslösa. Hemmadomaren och hemmalaget kunde till slut vinna med 4-3. Skandalen var ett faktum! En skandal som hela bandyvärlden fortfarande talar om.
Hjälmtvång,
1966 infördes hjälmtvång för samtliga spelare i bandyn. Nu var åren med kepsar och toppluvor definitivt slut. Nu fick ingen likt Bosse Andersson spela barhuvad mer, Bosse Rönn fick lämna sin gråa hemma på hatthyllan. Aldrig mer skulle Vetlandaborna få sen sina hjältar iförda sina berömda toppluvor.

 HVGif:s Idrottsplats,
en klassisk bandyarena i Vetlanda. Under sommarhelvetet är detta hemmaplan för det näst bästa fotbollslaget i Vetlanda. Men vintern 1961 spolades det upp is här. 1961 var Vetlanda BK:s första säsong i Allsvenskan och det var en besvärlig bandyvinter. Detta var ju tiden före den konstfrusna bandybanan Tjustkulle. VBK spelade denna säsong två matcher här.

Den 5 februari 1961 mötte VBK klassiska Slottsbrons IF på denna idrottsplats och det är tack vare resultatet i den matchen, som den här idrottplatsen räknas in bland de riktigt klassiska bandyarenorna.

Bilden (som just nu saknas) är från mötet med Slottsbrons IF då Vetlanda BK vann sin första allsvenska match. Matchen slutade 5-2 till VBK.


 Hvornum, Jesper,
bandyspelare med danskt påbrå, som  2013/14 spelade Vetlanda BK. (Modern back med vinnarskalle klar för VBK! nytt fönster)

Han kom då närmast från Sandvikens AIK där han blev svensk mästare 2012. Han har klassiska Skutskärs IF som moderklubb.

-

Efter två säsonger i Vetlanda valde Jesper att pröva lyckan i Ryssland, nästa säsong spelar han för Start Nizjnij Novgorod.

FAKTA från den oficiella

JESPER HVORNUM
Försvarsspelare

Född: 26 juli 1985.
Längd: 176 cm. Vikt: 81 kg.
Landskamper: 5 U19. U19-VM-silver 2004.
Svensk mästare: 2012 med Sandvikens AIK.
Matcher i Sandvikens AIK: 71 matcher och 11 mål i elitserien/slutspel, 2011/12-2012/13.
Har under de två senaste säsongerna spelat i SAIK:s samtliga matcher i elitserien/slutspel.
Klubbar: Moderklubben Skutskärs IF t.o.m. 2006/07 (spelade också juniorbandy i Sandvikens AIK), Mjöndalens IF (Norge) 2007/08, Skutskärs IF 2008/09-2010/11, Sandvikens AIK 2011/12-2012/13 och nyförvärv i Vetlanda BK.


 Huge,
se IK Huge


 
Hultqvist, Kenth,
(f 1958 i Vetlanda), bandyspelare, förbundskapten. Kenth Hultqvist var förbundskapten för Sveriges bästa landslag mellan åren 1999-2005. Som spelare representerade moderklubben Vetlanda BK, BolticGöta och Öjaby IS.

Hans karriär i siffror.
* 1 VM-guld som spelare, 1987
* 5 SM-guld, 1 med VBK och 4 med Boltic
* 2 VM-guld som som förbundskapten och ett som assisterande.
Han är stor grabb Nr. 189.

Kenth Hultqvist tilldelades 2001 Riksidrottsförbundets (RF) och Svenska Sportjournalistförbundets (SSF) Fair-Play-pris 2000, för sin insats vid Russian Government Cup 2000.

Sverige var storfavorit inför semifinalen mot hemmalaget det ryska delstatslaget Tatarstan. Den starka kylan hade spräckt isen och domarna vägrade blåsa till spel eftersom risken för skador var överhängande. I två timmar väntade spelare och 20.000 otåliga åskådare på spelbar is. När domarna avlyste matchen utbröt en visselkonsert och publiken var på väg att löpa amok. Åskådarmassorna började röra sig i riktning mot de kravallstaket som fanns uppsatta, en läktarkatastrof var nära. Något måste göras. Då väckte Kenth Hultqvist den förlösande idén om att avgöra matchen på straffar istället för att spela den senare. Hemmalaget Tatarstan, som Sverige enkelt besegrat i gruppspelet, vann straffläggningen och lugnet lägrade sig. En hotande läktarkatastrof hade undvikits.
Kenth Hultqvist skänkte på detta sätt bort en given finalplats men vann en moralisk seger.

Juryns motivering: "För att han, utan att tveka, löste en mycket kritisk situation på ett sätt som riskerade det egna lagets seger."

Numera är han en lysande expertkommentator på Radiosporten och med i den bevingade skaran, se Bevingade bandyord. Han är verksam i det numera nedrlagda f.d. Elitserielaget Gais Bandy.

Han är far till bandyspelaren Olle Hultqvist.
Hultqvist, Olle,
bandyspelare med Vetlanda BK som moderklubb, han spelade i Elitserielaget Gais Bandy, men när Gais la ner sin verksamhet, gick han till  Surte BK. Olle är som till Kenth Hultqvist.


 


 
Hyttan-bröderna,
se Hyttse

 Hyttse,
klassiska bandybröder från Västerås, "Hyttan-bröderna". De hette från början Karlsson. Det var sammanlagt fem bröder, (alla med ett romerskt nummer). Erik (I), Gunnar (II), Uno (III), Karl-Erik (IV) och Knut (V). Alla blev dom framgångsrika bandyspelare, mest framgångsrik blev Erik som spelade 6 finaler och blev svensk mästare med Västerås SK 3 gånger (1923, 1927 och 1931).

Gunnar är kanske den mest kände och kanske den bäste bandyspelaren av de fem bröderna. Han spelade i Västerås mellan åren 1923-42 och även han var med i 6 finaler, men han blev bara mästare 1 gång, i hans sista final 1942 fick han till slut sin efterlängtade guldmedalj.


Här har Gunnar Hyttse bestämt sig för att lägga grillerna på hyllan!

Gunnar Hyttse är tillsammans med Hans Elis Johansson de enda som vunnit den allsvenska skytteligan fyra gånger i VSK:s färger. Han vann skytteligan de tre första allsvenska säsongerna och hade säkert vunnit fler gånger om seriespelet kommit igång tidigare. Säsongen 1933 spelades endast tre matcher i serien (enkelserie om fyra lag) och Hyttse svarade för 8 av VSKs 10 mål!

Gunnar Hyttse spelade 12 landskamper och gjorde 15 mål. Han är Stor grabb nr. 3.

Uno Hyttse spelade en final (1932), Knut var med 1935 och 1936. Det var endast broder Karl-Erik som aldrig fick uppleva en final som spelare.

Gunnar Hyttse (18/6 1908 - 13/2 1988)
I VSK: 1923-42
Position: Vänsterhalv, Vänsterinner (+Högerinner?) & Center
Allsvensk Skyttekung: 1931, -32, - 33, & - 35
SM Finaler: 6 (1927, -29, -32, -35, -36 & -42)
SM Guld: 1 (1942)
Landskamper: 12
Landskampsmål: 15
Stor Grabb: Nr 3

 Hälleforsnäs,
är en gammal bruksort och är en tätort i Flens kommun. Mest känd för att vara en klassisk bandyort. Hälleforsnäs IF var länge ett av topplagen i bandylandet Sverige, men när Hälleforsnäs Järnverk (extern länk) las ner lades bandyn i malpåse.


 Hälleforsnäs IF,
"Brukets blå", var ett bandylag från bruksorten Hälleforsnäs. Klubben bildades 1925 och har spelat 21 säsonger i Sveriges högsta division i bandy. Största framgången var i SM-slutspelet 1979 då laget lyckades ta sig till semifinal, där de förlorade tredje och avgörande matchen mot Brobergs IF med 2-5 i Söderhamn.


Hälleforsnäs chockade bandy-Sverige 1979, när laget pressade Broberg till tre matcher i SM-semifinalen. Här jublar Christer Nordh och Thore Larsson efter 2–1-målet inför cirka 7000 åskådare på Eskilstuna Isstadion. (klicka för större bild). foto Ulf Rigner

1947 beslutades att bygga bandybana på Edströmsvallen, och därmed utvecklades sporten fort i klubben och samhället. 1949 kvalspelade bandylaget till Sveriges högsta division, men misslyckades. Först 1955 lyckades man ta sig upp. 1958 slogs publikrekord då 7 826 personer såg en match på Edströmsvallen. Säsongen 1980/1981 föll laget ur Sveriges högsta division för sista gången.

Bandysektionen upphörde dock efter beslut den 28 augusti 2005.

Slutet för en klassiker/Ab (nytt fönster)

Bland de mest kända spelarna som spelat bandy i "Brukets blå" bör nämnas Håkan Spångberg, Kent "Kösa" Petersson, Thore Larsson, Christer Nordh, Ville Zazis och Thomas Fransson.

"Säg Hälleforsnäs och alla bandyvänner ryser.
Man ryser dels av välbehag och av sorg.
Hälleforsnäs är bandyn i ett nötskal.
En liten ort.
En fabrik.
Ett bandylag.

Idag.
Orten finns kvar.
Industrin är nerlagd.
Bandy spelas numera i gymnastikhallarna.
Vintersporternas vintersport har ersatts med innebandy.
Stackars Hälleforsnäsare ...

Året var 1957.
Då fanns det ett riktigt bandylag.
Då fanns Hälleforsnäs IF

Året 1962.
Då fanns det ett riktigt bandylag.
Då fanns Hälleforsnäs.


klicka för större bild

Se även Vila i bandyfrid


 Hällåsen,
("Dallasplan") , klassisk bandyarena i Söderhamn, mest känd för att Vetlanda BK alltid spelar i motvind i båda halvlekarna. Detta "väderfenomen", att vinden vänder medan publiken dricker sitt bandykaffe är fortfarande helt oförståeligt. Teorierna om orsaken till denna snabba "vindvändning" är många. Några hävdar med bestämdhet att hemmalaget Broberg har ett hemligt avtal med Robert Lind.

Någon på bandyförbundet utreder just nu ett rykte om att en lokal uppfinnare med ett stort Brobergshjärta har uppfunnit en jättefläkt. Detta skulle då även förklara det märkliga ljud som alltid hörs när det är dags för VBK att spela bandy på Hällåsen. Faktum är i alla fall att SMHI i Norrköping inte har något svar, trots att han den legendariske vädermannen John Pohlman numera jobbar på vinden (!).
 Härlig är bandyn, karaoke se Ingeman"Höra ljudet av klappande vantar",
Per Einarsson, Vetlanda BK.


Tänk att som spelare åka runt där på isen, gratuleras av medspelarna efter att ha gjort ett hattrick och så hör man publikens klappande vantar.
Tänk att som bandyvän stå där på Tjustkulles läktare. Man har ingen aning om var det röda nystanet är!! Så hör man att grannen till vänster klappar sina vantar, så hör man att grannen till höger klappar med sin vantar. MÅL!!
VI LEDER MED 3-0!!

Se även Bevingade bandyord

 Hörna,
blir det om man förpassar bollen över den egna kortlinjen. Många tror att regeln skapades av Tranåsbon Lennart Hyland på 1950-talet, men det är fel. Han skapade visserligen en egen hörna, men bandyns hörnor är äldre än så. Hörna i bandy är en direkt målchans.

Bandybanan har fyra hörn och i varje sådant står det en hörnflagga. En av spelarna i laget som fått hörna slår därifrån in bollen till de uppställda skyttarna. Lagen övar in många olika varianter för att lura motståndarna. Handbollen må ha skapat "Gurkburken", men "Syltburken" är ren hörnvariant i bandyn, skapad av Vetlanda BK redan på 1960-talet.

Laget som fått hörna emot sig måste ställa upp hela sitt lag i och bredvid buren för att rusa mot motståndarnas skytt. Även detta s.k. "rus" övar lagen på, men endast måndagar. Detta på grund av smärta och skaderisk. Det gör inte bara ont när knoppar brista, även en bandyboll typ på låret känns ...

Så fort domaren blåst för hörna vädjar den portföljförsedda publiken mål. Det har skapats speciella ramsor som skallar från läktarna ...

"Nu när ni fått en hörna, laga så ni får nåt förna"

Under de senaste säsongerna har bandyns egna förbund märkligt nog larvat sig med att prova nya regler när det gäller hörnorna. Hörnorna är för tidskrävande och matchavgörande!!?? Trams säger vi på BAOB, trams. Vadå tidskrävande? Vi har all tid i världen så nog hinner vi med några hörnor då och då.

Matchavgörande!!?? Men för sjutton förbundsgubbar, det är ju det vill ha, vi vill ju inget hellre än att matcherna ska avgöras. Nej ni goa förbundsgubbar, ska ni jobba med förslag som lockar fler till bandyn, så rör inte våra hörnor. Vill ni ha mer publik, gladare publik satsa på korven istället. Ropen skalla, bättre korv till alla!

Här är några länkar till gåsen och andra bloggar där man diskuterat förbundets hörniga idéer.

* gåsen 6/12 2005
* gåsen 26/8 2007
* huvudläktar'n 25/8 2007

Och kära bandyvänner det är sådana här varianter som förbundet jobbar på att få bort, för ju färre hörnor, ju färre sådana här fantastiska hörnvarianter.

BAOB - bio
presenterar
Årets hörnmål??
PG dundrar in ...

  
Hörnflagga
,
det finns fyra hörnflaggor på en bandybana, en i varje hörn. Förutom att man härifrån slår den till laget tilldelade hörna, kan man även se på flaggan vilket lag som har hemmabana och dessutom få lite hjälp att se åt vilket håll vinden blåser ... 
 


josephzohn | goosevisionen