Grundat av han Josephzohn
På nätet sedan oktober 2005
Helt sponsor-  och annonsfritt.

Startsidan


BAOB
Det lilla lexikonet, med det stora innehållet

Bandy - det röda nystanets sport.  

  
  Gagarin, Jurij, född 9 mars 1934 i Klusjino, död 27 mars 1968 i Kirzjach, var en sovjetisk kosmonaut. Jurij Gagarin blev den förste ryske kosmonauten någonsin (tillsammans med Bykovskij), som fick uppleva en svensk klassisk SM-final i bandy. 1964 var han på Stockholms stadion, som hedersgäst och såg på när Skutskär och Broberg spelad 1-1. På bilder från tiden kan man se hur stormålvakten Bosse Nilsson skojar med Gagarin.

Jurij Gagarin är också känd som den första människan i rymden, men det är en annan historia.

Några rörliga bilder från själva matchen finns inte men på ett filmklipp av han Lind på SVT, han med Stopptid, kan man se hur i alla fall Gagarin rör på sig.


 

Jurij Gagarin på SM-finalen i bandy 1964 from josephzohn on Vimeo.

När det gäller själva SM-finalen så spelades matchen om i Uppsala och då vann Broberg med 4-1.

Se även Lady Gagarin


 Gais Bandy,
är en bandyklubb i Göteborg, som bildades på Gais-gården 27 april 2005. Klubben bildades genom att Gais och bandyklubben SK Höjden övergick i Gais Bandy, med ambition att få ett elitlag i bandy i Göteborg. Spelade tidigare hemma på Ruddalen, men sen spelade man sina hemmamatcher på Arena Heden. Den 19 februari 2011 blev Gais Bandy för första gången klara för Elitserien.

2014 försvann Gais från bandykartan, då lades all seniorverksamhet ned.

Rent historiskt har Gais spelat bandy sedan 1917, då som stödklubb till Göteborgs BK. Redan 1920 vann Gais Göteborgsregionens DM, men som alla vet det enda DM som räknas är ju Smålands-DM!!

På sportchefsbänken sitter/satt den forne VBK-aren Kenth Hultqvist.

 

 Galin, Gunnar
"Bandykeruben", (1902-1997, en av våra största bandyspelare någonsin. Han debuterade som 18-åring i AIK från Solna och betraktades tidigt som "Sveriges största bollbegåvning".

De stora framgångarna nådde han dock i Stockholms-Göta, där han blev svensk mästare 4 gånger, 1925 och 1929-31.

Med ett smeknamn som Bandykeruben är man ju direkt invald i Name of Fame, men han själv tyckte aldrig om att bli kallad "Bandykeruben", men det var inte tillkommet som ett öknamn utan som ett smeknamn. (Kerub=övernaturligt bevingat väsen. I kristen föreställning hör keruben till änglarna och framställs i konsten ofta i barngestalt.) 

Efter den aktiva karriären var han bl.a. Förbundskapten mellan åren 1950-61.

Invald i Svensk Bandy Hall of Fame som nummer 16.

Fakta från SBHoF:
INVALD i SBHoF: 2014

FÖDD: 4 april 1902 i Stockholm.

DÖD: 21 januari 1997 (94 år).

POSITION: Forward.

KLUBBAR: AIK, Järva IS, IK Göta.

MODERKLUBB: AIK.

LANDSKAMPER: 9 – 5 mål.

SM-GULD: 4 med IK Göta (1925, 1927, 1928, 1929). Finalförluster: 0. Finalmål: 0.

STOR GRABB nr 2.

LEDARE: Ordförande i Svenska Bandyförbundet 1950–1961, hedersledamot 1961–1979, hedersordförande 1979–1997. President i Internationella Bandyförbundet 1955–1963. Ordförande i Stockholms Bandyförbund 1938–1941. UK-chef och lagledare för svenska bandylandslaget 1959–1961. Ordförande i AIK:s huvudstyrelse 1954–1958, ordförande i AIK:s fotbollsstyrelse 1955–1957. Skattmästare i Svenska Tennisförbundet 1946–1955, UK-chef och Davis Cup-kapten för Sverige 1946–1955. Ledamot i Riksidrottsförbundet 1950–1959.

ÖVRIGA MERITER: Både europamästare och svensk mästare i ishockey. EM-guld 1921. Fyra SM-guld med IK Göta 1927–1930. 15 ishockeylandskamper.

ÖVRIGT: Allsvensk fotboll i AIK 1928–1929: 7 matcher – 1 mål.

KURIOSA: Tidig även i tidningsvärlden. Från 1924 distributionschef och 1932–1955 ekonomichef på Idrottsbladet. Sportchef på Aftontidningen 1956 med signaturen "G G". 1957 kassadirektör på Stockholms-Tidningen/Aftonbladet där han sedan var ekonomidirektör 1959–1966.

Gunnar Galin på netet. Gamleby,
är den näst största tätorten i Västerviks kommun och kyrkbyn i Gamleby socken i Kalmar län. Namnet betyder "den gamla staden" och syftar på att orten ligger på den plats där Västerviks stad ursprungligen låg, fram till 1433.

Först på 1800-talet började orten åter växa när järnvägen (i dag kallad Tjustbanan) drogs genom samhället och bidrog till framväxten av industrier och verkstäder. En folkhögskola etablerades i början av 1900-talet. Därefter hade orten en tillväxtperiod som varade till ca 1975, då en befolkningsmässig topp nåddes på omkring 3 600 invånare.

Gamleby må vara känt för sitt trekantiga torg, som ligger nedanför Garpedansberget, men mest är orten känt för sitt blågula bandylag Gamleby IF.

 
Gamleby sett från Garpedansberget.


 Gamleby IF,
klassiskt bandylag från Gamleby, som kanske inte skördade de största framgångarna innan klubben nådens bandyår 2000 gick samman med Ankarsrums IS och Gunnebo IF och bildade Tjust Bandy.
En bandyns stora fix-stjärnor Stefan X-et Erixson började sin framgångsrika bandybana på Gamlebys bandybana, vars namn ingen kommer ihåg! Men ingen har glömt derbymatcherna mot Gunnebo IF.


 Gavleån,
Boluognerskogen, Gävle (även Gävleån), är ett vattendrag i mellersta Gästrikland mellan Storsjön och Gävlebukten (Bottenhavet). Inloppet är beläget i Forsbacka och utloppet i Gävle; längden är knappt 30 kilometer, inklusive källflöden 129 kilometer.

Men det är varken längden eller källflödena som gjort Gavleån känd. Nej det som satte Gavleån på kartan var att just här, just på denna "sjöis" avgjordes 1907 den första SM-finalen i bandy. Hemmalaget IFK Gävle förlorade med 4-1 mot IFK Uppsala.

Se även Sjöisar


 Gladbandy,
bandy förpackad i gladpack, man spelar bandy för att roa publiken, poängen är oviktig, spelet är själva poängen.  Man kostar på sig att göra finter och andra finesser. När det är gladbandy på gång, finns inga taktiktavlor. Gladbandy det är bandy förpackad i gladpack!!

"Varför gå i lera och sörja, när man va på isen och ha det glatt"

När det är "Gladbandy" på gång känns fotbollens "Champagnefotboll" stel och trist som om Lars Lagerbäck vore tränare ...

Se även Raggarbandy; Hawaiibandy Glasmästarn
, "Glasis", världens bäste bandysupporter genom tiderna. När Vetlanda BK spelade som bäst, blundade han av njutning, samtidigt som han ledde hejaklacken ...
"Ge mig ett V ..."


Hans riktiga namn var Bernth Gustavsson, men det var nog inte många i bandymetropolen som visste. "Glasis" var en mycket känd och trivsam Vetlandabo.

"Glasis" hade självklart ett förflutet som bandyspelare och 1957 var han lagledare för Vetlanda BK:s ungdomliga lag som slutade fyra i division IV.
"Glasis" står längst till vänster i den bakre raden.

 

Vintern 2010 valdes han äntligen in i "Lö Name of Fame".

 
"Gliet",
se Sven "Gliet" Eliasson.

 Goin' Down,
tillhör dom riktigt klassiska bandylåtarna, Freddie Kings grymma gitarrspel och bilder av det vackraste bandylaget av dom alla gör att man känner bandyrysningar ...

 

BAOB - bio
presenterar
Goin' Down

 
Gothems GoIF,
ett f.d. bandylag från Gothem, som är en lite ort söder om Slite på östra Gotland. Gothems GoIF är en av två idrottsklubbar på Gotland som har haft bandy på programmet. Vi på redaktionen söker med stearinljus och andra lyktor efter uppgifter om när isarna senast låg i Gothem och var bandybanan låg?

Spelades det bandy på Gothemsån (extern vattenlänk)? Var den bredare förr?? Kan det vara som så att trakten kring Gothem är bandyns vagga? Skulle det löna sig att skicka ut en bandyexpedition till gravfältet och boplatsen från den "neolitiska tiden", som är belägen i västra Gothem vid Västerbjers?? Skulle det ...

Se även Lokrums IF och Jonassons

Gothems GoIF på nätet

 Grahn, Magnus,
handbollstränare som fick nog. I alla fall av handboll, vilket man lätt kan förstå. Han gav Hammarby Handboll klubbens första guld. Men efter guldåret ville han utvecklas både som människa och som tränare. Han ville få lite nya perspektiv. Vad göra tänkte herr Grahn? Till slut gjorde han det rätta, till slut valde det enda, han valde vintersporternas vintersport, han valde bandy.

Men tänkte han vidare han Grahn. Ska jag nu välja sporternas sport, då ska det vara det bästa. Det bästa är endast gott nog. Hrmf! Aha! Bästa bandylaget? Vetlanda Bandyklubb! Dom vill träna, där vill jag vara, där kan jag utvecklas ...

Under några säsonger ingick han i VBK:s tränartrojka, där då även Patrik "Putte" Johansson och Patrick Sandell ingick. Sen försvann han och vi på redaktionen undrade vad han gjorde då för tiden. Vi tillsatte en utredning. "Vart tog Magnus Grahn vägen???"

Så helt plötsligt dyker han upp som en citatmaskin och expertkommentator under OS i London 2012. Efter segern över Danmark slog han till med:
"– Vi har högre berg, vi har snyggare drottning, vi kan åka skidor och vi är bättre i handboll... just idag."

Nu vet vi var han är han Magnus Grahn och vi lägger därför ner utredningen ...

 
Gripens BK
, är enligt den egna hemsidan ett bandylag, men vi på BAOB har hittills inte sett några bevis på det. Det enda som antyder att klubben sysslar med den ädlaste av alla ädla sporter är ändelsen BK och den gula färgen, men tyvärr det räcker inte.

Nu är det upp till klubben att bevisa ...
2006 gick man upp i Elitserien, 2007 åkte laget ur, 2008 upp igen, 2009 åkte man ner igen .. ja ni fattar va?? Det är långt från källaren till finrummet! Upp till bevis! Än så länge är hon Bylitta Westersund det mest kända från Trollhättan

GBK på netet"Gula faran
",
från början smeknamn på Forsbacka IK, men när deras storhetsperiod tog slut 1968 hände sig nästa exakt vid den tiden, 1969 att ett annat gult lag inledde sin storhetsperiod, ett gulare lag, ett betydligt farligare lag .. "Nya gula faran" - "Di gule" från Vetlanda, Vetlanda BK!

 

 Gult
, en underbar färg på bandytröjor. Gula tröjor har bl.a. Vetlanda BK och ... Vetlanda BK:s reservlag och klubbens underbara juniorlag, samt Vetlanda BK:s alla pojklag. Gult är den bandytröjfärgen som inte ens Via-direkt kan förstöra!

Andra bandylag har under alla år försökt efterlikna Vetlandas härliga gula nyans, men deras misslyckande är totalt.

Se även "Di gule", Gula faran", "Nya gula faran"

 
Gunnebo,
Gunnebo är en tätort i Västerviks kommun i Kalmar län belägen ca 12 km sydväst om centralorten Västervik, vid Verkebäcksviken. Gunnebo är känt för sitt bandylag och sin tillverkning av bl.a. stängsel och spik.


 


Gunnebo IF, klassisk bandyklubb från Gunnebo. I början på 1900-talet åkte man skridsko på Bruksdammen i Gunnebo, men det var inte förrän 1927 som Gunnebo Idrottsförening såg dagens ljus.
Den första bandymatchen spelades för övrigt mot Alléns BK från Västervik som vann med 18-0. 21 januari 1945 vann Gunnebo över Gamleby IF med 13-2 och gick för första gången upp i div. II.

Inför säsongen 1953/54 invigdes den första landbandybanan där Gunnebo Centrum nu ligger. Många minns säkert  0-2 mot bandydrabbningarna på ”Frimärket” som planen döptes till. För första gången klarade bandylaget nytt kontrakt i div. II. Matchen mot Motala vändes till seger med 3-2 och en stor publik jublade.

Två år senare måste landbanan flyttas och den färdigställdes 1956 vid idrottsplatsen.

Gunnebo IF:s bandylag satte två prydliga rekord 1957. Kvalspelet till div. II sågs av 782 åskådare, vilket var största publiken i hela Sverige. Till derbyt mot GamlebyTjutingen kom det 1800 personer, nytt publikrekord vad gäller bandy.

1960 utrustas bandybanan med 42 nya strålkastare. Idrottsplatsen fick högtalaranläggning, och vatten drogs in i  omklädningspaviljongerna.
Bandyn drabbades av svåra väderförhållanden under 70-talet, och därför hälsades med tillfredsställelse den konstfrysta  bandybanans tillkomst på Tjustvallen i Gamleby 1976.

1989 togs beslut om att gå samman med Ankarsrums IS i en gemensam bandysektion, AG90.

År 2000 såg Tjust BK dagens ljus. Gunnebo, Ankarsrum och Gamleby gick samman i en gemensam verksamhet.

75-årsjubileumet 2002 är sista året som Gunnebo IF har bandy på programmet. Både GIF och AIS kliver av sina åtaganden i Tjust Bandy vid årsskiftet.

Bygdens och Gunnebos mest kända bandyspelare är guldmålvakten Thomas Fransson, som började sin guldiga bollmotarkarriär i Gunnebo IF.


 

 Gunnevi landisbana,
en bandyplan som stod klar inför bandysäsongen 1935/36 och var hemmais för Habo IF fram tills dess att den konstfrusna isen frös till is på Slättens IP.

 

 Gustafsson, Hilding "Moggli"
, född 16 januari 1914 i Stockholm, död 23 september 1999 på samma plats, var en svensk ishockey-, bandy- och fotbollsspelare som spelade i svenska landslaget i alla tre sporterna.

Hilding "Moggli" Gustafsson inledde bandykarriären 1927 i Charlottenburgs BK på Södermalm och värvades sedan till Reymersholms IK där han spelade 1930–1948 och 1951–1952, därav nio säsonger i allsvenskan. Han spelade också i allsvenskan för Edsbyns IF 1947–1948.

Han var tränare i Hammarby IF 1953–1954, spelande tränare i div II-laget i Åtvidaberg 1954–1955, som då nådde allsvenskt kval. Han spelade 11 A-landskamper i bandy mellan åren 1934 och 1948 och erhöll Kabom-pokalen 1937.

Han blev landslagstränare i slutet av 1950-talet, senare även riksinstruktör. Hilding "Moggli" Gustafsson spelade på alla platser i laget, utom målvakt, men var främst centerhalv. Han bedömdes av dåtiden att vara "snabb och mycket säker med klubban.

"Riddaren av det röda lacknystanet" kallas Hilding "Moggli" Gustafsson i ett reportage i Se 1945. Smeknamnet "Moggli" fick han för att smög fram på isen, som Moggli i Djungelboken.

2016 blev han invald i bandyns Hall of Fame.

Juryns motivering: "Moggli, svensk bandys förste store skridskoåkare – "snabbare i starten än en bensinmotor". 11 A-landskamper. Mot Finland 1937 fick han pris som matchens bäste – trots att han slagit av lillfingret i matchinledningen och spjälat med fyra tändstickor."

 


 Gustavsson,
Bernth, se "Glasis".

 Gustafsson, Dennis "Väggen",
var Vetlanda BK:s förstemålvakt under tre säsonger och efter det blev han 2008 ny tränare i IFK Motala. Han värvades till VBK från IFK Motala inför säsongen 2005/06, som ersättare till Andreas Bergwall. "Väggen" var en stor och erfaren målvakt, som bara blev bättre och bättre för varje år i VBK. Hans styrka förutom erfarenheten (totalt över 500 matcher i den högsta bandyserien) var att han motade fler nystan än han släppte in. 

Han spelade även några säsonger i Hammarby på 2000-talet och ett fåtal av Bajens bandysupportrar visade att dom hade fattat lite av bandyns storhet och bildade "The Dennis Gustafsson Fanclub", som hyllar honom varje gång han sätter sin fot eller skridsko på Zinken.

Nu när det är klart att han lämnar VBK, för att bli tränare i IFK Motala, så önskar BAOB honom lycka och är det någon som ska återinföra bandyn i von Platen-staden så är det nog "Väggen".

Dennis fick Kullen Fans pris 2008 och blev samma år invald i BAOB:s Name of Fame, för sina insatser mellan stolparna i VBK.

Dennis-fakta:
Målvakt, bandytränare
Född 17/2-72.
Yrke: Snickare.
Längd: 188 cm.
Vikt: 95 kg.
Landskamper: 13 A, 3 U, 16 J.
Världsmästare: U23-VM 1992, JVM 1990.
Klubbar: IFK Motala, Hammarby IF, Vetlanda BK.

 

... Dennis gås Radiosporten efter en snöplig förlust på Zinken.

Den 30/12 fick han en fin nyårspresent av sin klubb ...

Snacka om spark i arslet, så jobbar endast en klubb i kris, ett bottenlag, ett obandylag ... sparka tränaren nyårshelgen!Gustavsson,
Kristofer, bandymålvakt. Kristofer kom till Vetlanda BK mitt under säsongen 2003/04 och blev då direkt ordinarie förstemålvakt. Han hade under protest slutat med bandyn, för att han i sin dåvarande klubb IFK Motala fick stå tillbaka för Dennis Gustafsson.

Under sin första säsong i VBK fick han stå tillbaka för landslagsmålvakten Andreas Bergwall och året efter värvade VBK Dennis Gustafsson från IFK Motala. Just det, den Dennis Gustafsson. Historien upprepade sig. Kristofer fick åter stå tillbaka för Dennis ...

Kristofer beslutade sig för att återvända till Motala. Han lånades ut till IFK och efter det vet vi inte vad som hände med Kristofer, frö vem intresserar sig för vad som händer i ett obandylag!
Gustafsson
, Patrik "PG", bandyspelare från hålan, som 2013 bytte efternamn till Thulin, efter att ha blivit bortgift och dessutom skrivit på för två nya gula bandyår ...

 Gölasjön,
(Gölasjöarnaär en sjö i Habo kommun i Västergötland och ingår i Motala ströms huvudavrinningsområde. Sjön har en area på 0,0349 kvadratkilometer och ligger 227,1 meter över havet.

Mest känd är Gölasjön för det var där som Habo IF:s glada bandylirare spelade bandy innan Gunnevi landisbana stod klar 1935/36.

Även Klerebodammen, Spinnardammen och Dalagölen utnyttjades ibland som bandybana av Habo IF.

Se även Sjöisar


 Göransson Arena
, en evenemangshall där man då och då spelar bandy. Hallen ligger i Sandviken och är mest känd för att det är förbjudet att ta med sig sin vackra och välfyllda bandyportfölj in i arenan. När man besöker Göranssons för att se på bandy blir man hänvisad till kall pilsner i plastmuggar och vem vill ha det??

BAOB hänger självklart med på tåget, Bojkotta GöranssonGöransson invigdes i maj 2009.

Se även Bandyhall

 


 

 

josephzohn | goosevisionen