Grundat av han Josephzohn
På nätet sedan oktober 2005
Helt sponsor-  och annonsfritt.

Startsidan


BAOB
Det lilla lexikonet, med det stora innehållet

Bandy - det röda nystanets sport.

 

  
 
"Fan, fan, fan .. "
, skrev han Andreas Söderman på bandysajten SvenskaFansBandy/tjustkulle efter en mycket snöplig förlust ...

Se även Bevingade bandyord.
Falu BS
, Falu BS Bandy, säg "Bempa" och alla tänker på bandy, säg Falun och ingen tänker på bandy och detta trots att just Bernt "Bempa" Ericsson spelade hem två SM-guld till Falu BS.

Falu BS hade sin storhetsperiod under åren 1971-75 ... då spelades det bandy på gamla "Koppis", sen invigdes Lugnets Isstadion och bandyn dog ut ...

Säsongen 2009/10 spelade man åter i Elitserien efter några år i Allsvenskan, men sejouren blev bara ettårig ...

Det gula mästarlagets målvakt Jonas Persson har spelat i Falu BS.

I mars 2013 begärde klubben sig själva i konkurs .. ännu en av de klassiska gamla bandylagen är borta, men vi får hoppas att ...

Falu Bandy Sällskap på nätet. 

Fars dag
och bandy är något som verkligen hör ihop. Men glöm slipsar och annat trams, köp en bandysouvernir till "den gamle". Det viktigaste är dock att se till att firandet inte krockar med bandymatcherna starttider. Se till att ni hinner med båda. Bandy är planeringens sport även utanför isen.

Inom bandy är det mycket vanligt att sönerna åker i fädernas skridskospår. I Vetlanda BK är Kent Edlund och sonen Christoffer ett bra exempel.

Den gamle storstjärnan Pelle Lennartssons båda söner Petter och Philip är båda mycket lovande unga bandyspelare. Philip har i år 2008  gjort debut i det vackert gula A-laget.

Mittfältsstrategen Håkan Adolfssons pappa "Timpa" spelade även han i VBK:s A-lag på 1960-talet. Men bäst har Curt Einarsson det. Han var själv hyfsad bandyspelare och senare svensk förbundskapten, idag spelar alla hans tre söner, Björn, Ulf och Pelle bandy på toppnivå. Björn spelar idag för IFK Motala, Per och Ulf i något okänt Stockholmslag!!
Faxevallen,
är en bandyanläggning i Söderhamn, som åren 1930-1976 var hemmaplan för Brobergs IF och som räknas till dom klassiska bandyarenorna.

I juli 1930 sattes arbetet igång med idrottsplatsen Faxevallen. Med frivilliga insatser schaktade man och skottade grus. Faxevallen blev den stora vändningen för Brobergs IF. Brobergs IF spelar sedan 1977 på den nyare arenan Hällåsen, med flytten till Hällåsen avstannade den stora vändningen. Kanske kommer det en ny stor vändning om och när det blir en bandyhall i Söderhamn!

Enligt overifierade rykten från Danmark så döpte ett av de stora danska bryggerierna ett av sin öl efter denna bandyarena.

Se Klassiska bandyarenor


 Figeholm,
är en tätort i Oskarshamns kommun i Kalmar län.

Figeholm har en egen skärgård och Sjöräddningssällskapet har Räddningsstation Simpevarp i hamnen.

Kärnkraftverket OKG ligger i närheten av samhället.

Mest känt är Figeholm för sitt bandylag BK Bore och bandyarenan Kjellskulle. Näst mest känt är det numera nerlagda Brands Café och konditori där BK Bore bildades 1946.

 Fingertoppskänslan,
är oftast det första en bandymålvakt blir av med.Fiskarn,
se Fiskarn

 
Flottarkärlek
, är vid sidan om den numera klassiska
"Bandy, bandy" den mest kända bandylåten av dom alla. Flottarkärlek låten som bandyspelaren och artisten "Snoddas" den 26 januari 1952 sjöng i radioprogrammet Karusellen och som senare blev en landsplåga. Den kallas även "Haderian hadera" eftersom att dessa ord finns med i refrängen. Men denna direktsändningens januariafton fanns inte refrängen med, kanske hade Snoddas lämnat kvar den på flotten eller var det så att Snoddas manager Torsten Adenby la till det klatschiga Haderian senare.
2001 spelade blueskungen Roffe Wikström in låten i en bluesig och släpig version som inte heller går av för bandyhackor.

 

Se vidare Bandylåtar
Flugeby,
en otätort som ligger strax utanför Vetlanda, och som mest är känt för att det var mästarna mästarlag Vetlanda BK:s första motståndare. Lagen möttes den 1 januari 1945 och matchen slutade 4-4. Det alla än idag undrar över är, vilka gjorde Flugebys mål och hette Flugebylaget Flugeby BK, Flugeby IF eller ...

Idag är Flugeby en slumrande förort till bandymetropolen Vetlanda. Tågen har för länge sedan upphört att stanna vid den lilla stationen. Bandyn i Flugeby för en tynande tillvaro. Snart är den nog begravd vid det gamla fornfyndsområdet. Men det finns en bloggare i Flugeby, är det måhända en gammal bandyspelare??

Den mest kände bandyspelaren från Flugeby är/var Göran "Knatten" Dahlberg.


 
"Fläkten",
smeknamn på Västanfors IF

 Fläskträff,
bevingat bandyord av Radiosportens expertkommentator Jonas Claesson 11/1 2005, efter ett hörnmål av Rolf Hedberg, Vetlanda BK.
Folke,
bandysupporter, som trädde fram och publikt erkände att han gillar bandy.

Klicka på bilden men Folke blir inte större för det!

Men Folke egentligen är din lapp ganska meningslös, kom med ett budskap som är lite unikt, för vem fan gillar inte bandy?? Säg någon! Säg det nu! Säg det fort!

 
Folkesson, Robin,
bandyspelare i Vetlanda BK. Unge Robin Folkesson valde i april att skriva ett treårskontrakt med VBK. Robin kommer närmast från Örebro SK, som är hans moderklubb. Han är en mycket lovande halvback, som Vetlanda hoppas mycket på.

 

Fakta:
ROBIN FOLKESSON

Född: 29 april 1994
Längd: 1,94 m
Vikt: 89 kg
Nummer: 43
Yrke: Arbetar med logistik.
Klubbar: Örebro SK
Position: Halv
Aktuell: Har tecknat treårskontrakt med VBK

 Fornäsklubban
, en bandyklubba som utvecklades av bandylegenden Douglas "Doggen" Svensson tillsammans med bandydomaren Jan-Anders Bergqvist (VM-domare 1981).

Klubban tillverkades i Fornäs i Ydre mellan Eksjö och Kisa och enligt ett ihärdigt klubbrykte tillverkas klubban än, men vi på redaktionen har inte trots ihärdigt nystande inte hittat några tecken på vare sig liv eller rörelse!!

Se även Sirius-klubban

 Forsbacka IK,
bandylag och idrottsklubb från Forsbacka, bildad 1918. Klubben, som populärt kallats "Gula faran", har spelat 16 säsonger i Sveriges högsta division i bandy för herrar, då kallad Division I under perioden 1939-1968. Trots alla säsonger i den högsta serien har detta inte resulterat i några medaljer eller framgångar ...

Efter debuten 1939 i bandyns finrum kom man att förbli ett notoriskt så kallat jojolag de följande 30 åren. Sex gånger gick man upp till "Ettan" och lika många gånger föll man ur tills man 1968 senast lämnade Sveriges högsta division.

Numera (2010/11) spelar laget i Divison I Norra, som numera motsvarar Divison III ...

Mest känd av alla bandyspelande bandyspelare i Forsbacka är Sigvard "Sigge" Parling.

Den 3 januari 1960 var en varm vinterdag, som gått till bandyhistorien. Forsbacka skulle möta Köping IS och på grund av värmen spelades matchen på Storsjön. Tidigt i andra halvlek fick hemmalaget hörna och när Köping ställde upp vid det egna målet brast isen och flera spelare föll i det iskalla vattnet. Alltslutade lyckligt ingen av spelarna fick "Vila i bandyfrid" i förtid ...


klicka för större en större vak

Fotnot: Bandymatchen spelades om 23 januari. Forsbacka vann, 6-1, och kom femma i serien. Köping kom tia och sist.

1946
klick för större bild

1951

klick för större bild

1952
 

1969 när ett betydligt gulare och vackrare bandylag från en bandymetropol i Småland vann den prestigefulla DM-finalen på Landbandybanan över det blekblåa .. myntades för första gången "Nya gula faran" ...

 


 Fosshaug
, Per "Pelle", en lysande bandyspelare från rödfärgens hemstad Falun. Svensk mästare i Västerås och världsmästare ett antal gånger.

Brukar kallas bandyns Dr Jekyll&Mr Hyde, han är utan tvekan en av de bästa bandyspelarna genom tiderna, men hade/har ett djävulskt humör och ibland kunde/kan han inte tygla sina känslor ..

Pelle Forshaug representerar sedan några år tillbaka Tillberga IK Bandy. Efter några år som spelare blev han först tränare, sen spelare igen och sen ....

När det för några år sedan blev klart med Fosshaugs övergång till klubben presenterade man en svart T-shirt , som är en försäljningssuccé ... pengarna går oavkortat till bandyklubben.

"Schön ist das Bandyspiel ... und schön ist der Fosshaug"

 

I oktober 2007 hamnade den gode Fosshaug åter mitt i mediadrevet, för i hans nya bok "Bandygalen" avslöjar den gode Pelle både det ena och det andra.

Om detta kan man läsa och ta en ställning!
här här här här här och här
Fransson, Henry,
en klassisk bandyspelare från Katrineholm och KSK, han och brorsan Eddy lirade under KSK:s storhetsperiod och Henry vann skytteligan 1971, då han gjorde 25 mål. Han och brodern var med alla tre åren 1969, 1970 och 1972 då KSK blev svenska mästare.

 Fransson, Thomas,
legendarisk bandymålvakt från Gunnebo och Gunnebo IF. Thomas Fransson vaktade målet när Sverige för första gången blev världsmästare 1991 i Chabarovsk. Än mer legendarisk blev han när han stod i VBK:s målbur nådens bandyår 1986, när di gule tog sitt första SM-guld.

Han lämnade VBK för spel i Hammarby där han även verkade som tränare och som han tog upp till Elitserien 1995 ...

Efter tränarkarriären har han verkat i och runt Hammarby i många år, bland annat som klubbdirektör.

Men nu är målvakten, tränaren och ledaren åter i Småland och i Vetlanda BK. I VBK ska han fungera som sponsorsäljare, marknadsförare som skall trygga att det finns pengar till att hålla en ungdoms- och elitverksamhet på toppnivå.

Thomas Frannson/Wikipedia (nytt fönster)

 


Fredblad, Leif, Leffe, bandyspelare från Gustavsberg född 1936. Han värvades från Gustavsberg till Hammarby som fotbollsspelare 1954, men det var i bandy han blev riktigt stor. Han var en spelande center som även fick prova på att lira i det svenska bandylandslaget.

Leif Fredblad var i det civila tandläkare, så han lagade hål på jobbet och lagade mål på isen. Fredblad är en legend bland Bajens bandyvänner. Han avslutade sin bandykarriär 1972 och är Stor grabb nummer 118.

Leffe Fredblad anno 1963
klicka på bilden för större Fredblad

.. 1968 ..

Mer om Leffe Fredblad


 Fredricson, Ola,
född 5 februari 1968, är en svensk före detta bandyspelare, som bland annat spelat i Nässjö IF, IF Boltic och Västerås SK.

Han har varit tränare för Boltic/Göta. Ola Fredricson utsågs till Årets man i svensk bandy 1993 och 1998. Nu är han tränare i Norrstrand IF i Karlstad, Värmland.

Fredricson vann SM-guld med Boltic IF och Västerås SK.

2016 valdes han in i bandyns Hall of Fame.
Juryns motivering: "Den lille snitsaren från Nässjö med sina finurliga dragningar. Showmannen som vann 3 SM-guld med Boltic och Västerås, som gjorde 79 landskamper och tog 3 VM-guld. Efter 8–0-finalen mot Ryssland 1993 i Vikingskipet i Hamar utsågs Ola till världens bäste."

 

 Freijd, Niclas,
bandyspelare från Vetlanda BK. Niclas har representerat Vetlanda BK de senaste säsongerna men skrev 2011 på för Tranås BoIS. Han har även tiigare spelat i Målilla Bandy, IFK Motala och BK Derby.

 

18. NICLAS FREIJD

Mittfältsspelare

Född: 7/8 1986.

Längd: 173 cm; Vikt: 70 kg.

Svensk mästare: P19 2003, P17 2003.

Debut VBK-A: -.

Klubbar: VBK, IFK Motala, BK Derby, Målilla Bandy,

 
Friberg, Christer "Frippe",
bandy-, VBK- och konstvän från bandymetropolen Vetlanda, som är mannen bakom det ärofyllda och nyinstiftade (2009) - "Konsthandlarn's hederspris".

Christer Friberg drev i många år galleri och ramverkstad i Vetlanda och i hans galleri, "Tavlan & ramen" kunde Vetlandaborna se utställningar och konst av bl.a. Albert Engström, Bengt Å Åkerlund, Peter Robeling och Göran Josephzohn.

Men det var med en utrycksfull och genomtänkt "bandyinstallation" i mitten av 2000-talet, som han fick Vetlanda och konstvärlden att häpna.

 
Bandyinstallation av Christer Friberg på Galleri Tavlan & ramen i Vetlanda.

Christer Friberg är också en av medförfattarna till succéboken Bandy for Dummies.

 Frillesås
tillhör Kungsbacka kommun och här spelas det bandy. Frillesås BK bildades 1960, men det är inte för själva spelet eller dom tunga titlarna som gjort Frillesås till en bandyort man minns!!! Nej, det enda som gör att Frillesås platsar i BAOB är deras härliga "hejaramsa" (eller del av) ...

"hur en bandyboll ska slås, ja det vet ju Frillesås".

Ett rim som gör de flesta svenska poeter gröna av avund.Frimärket,
var smeknamnet på landbandybanan i Gunnebo. "Frimärket" invigdes inför säsongen 1953/54, men den fick flytta redan 1956 till idrottsplatsen, för att ge plats för Gunnebos centrum.
1976 hade man spolat färdigt på "Frimärket" för då invigdes den konstfrusna bandybanan Tjustvallen!


 Från himlen sant,
är Stefan Nordéns femte försök att även nå musiklistornas topp. De fyra tidigare har trots sin höga kvalité inte ens nått "Sommarhelvetestoppen", men den här är betydligt ärligare, betydligt råare, så det råder ingen som helst tvekan om att nu finns chansen.

På grund av rättighetsskäl, kan BAOB endast bjuda på en kortare variant ..
 

BAOB - bio
presenterar
Från himlen sant
Stefan Nordén
 

Se även Plogen, Plogen 2, Surt efter och Jag en primadonna


 
Förbundskapten,
bestämmer vilka som ska få spela i det vackraste av alla svenska landslag, bandylandslaget.

Förbundskaptenerna genom tiderna:

* Torsten Tegbäck 1961/1962-1964/1965
* Uno Wennerholm 1965/1966-1967/1968
* Walter Jagbrant 1968/1969-1972/1973
* Curt Einarsson 1973/1974-1974/1975, 1987/1988-1988/1989
* Matz-Allan Johansson 1975/1976-1976/1977
* Håkan Sundin 1977/1978-1984/1985
* Bengt Eriksson 1985/1986
* Peder Emanuelsson 1986/1987
* Rolf Käck 1989/1990-1992/1993
* Torbjörn Ek 1993/1994
* Leif Klingborg 1993/1994-1994/1995
* Stefan Karlsson 1995/1996-1998/1999
* Kenth Hultqvist 1999/2000-2004/2005
* Anders Jacobsson 2005/2006-2008/2009
* Franco Bergman 2009/2010-2013
* Jonas Claesson 2013-2015
* Svenne Olsson 2015 ...
 

 


 
Förlust
, är något som Vetlanda BK:s motståndare får räkna med i mötena med de trefaldiga svenska mästarna. Vetlanda BK förlorar mycket sällan. Om vi mot förmodan skulle skulle förlora någon enstaka match är det mycket lätt att hitta orsaker. Isens kvalité, motvind, matchen är betydelselös, mutade domare, fel röd färg på bollarna ... ...
Se även spelarförluster.

 
Försäsongen
kallas den period då säsongen inte har börjat eller precis har avslutats med ett nytt SM-guld. Försäsongen består av tre trista årstider, vår, sommar och höst och är egentligen bara en lång väntan ... En väntan på att säsongen ska börja, att nedräkningen till bandypremiären ska ta slut.

När försäsongen börjar lida mot sitt slut spelas många träningsmatcher och s.k. träningsturneringar.

Se även Silly Season.  

 


 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


josephzohn | goosevisionen