Grundat av han Josephzohn
På nätet sedan oktober 2005
Helt sponsor-  och annonsfritt.

Startsidan


BAOB
Det lilla lexikonet, med det stora innehållet

Bandy - det röda nystanets sport. 

 


Edlund,
Christoffer,
bandyspelare från Vetlanda BK. Unge herr Edlund är son till förre storspelaren och förre VBK-tränaren Kent Edlund och man kan lugnt påstå att han har bandyn i blodet. Han har varit talangfull lika länge som det funnits is på Kullen. Säsongen 2007/08 slog han till och visade bandypubliken att här har vi en storspelare på gång.

Säsongen 2008/09 fick han sitt stora genombrott, han gjorde hela 44 mål och vann skytteligan och kom tvåa i poängligan med 63 poäng. Dessutom så blev han världsmästare i bandy när han gjorde succé i bandylandslaget.

Våren 2009 skrev han på för Sandvikens AIK och hela Vetlanda och gula supportrar världen över hamnade i chocktillstånd. Staden bandypublik hade precis dagen innan fått reda på att Tomas Knutson nu var klar för VBK och supportrarna vädrade inte bara morgonluft ...

Christoffer Edlund är en av landets snabbaste, om inte den snabbaste och tillsammans med en underbar speluppfattning och utsökt teknik kommer han att åka mycket långt och kommer att räknas som en av de stora inom bandyn!

 


 

21. CHRISTOFFER EDLUND

Forward

Född: 3/2 1987.

Längd: 172 cm. Vikt: 70 kg.

Svenskmästare: U17: 2003.

Debut VBK-A: 2003/04.

Klubbar: VBK, SAIK

 

Foto från vetlandabk.se


 Edlund,
Kent,
bandyspelare och numera tränare, som säsongen 2009/10 bildade tränartrio i Villa med Ari Holopainen och Ivo Wegelius. Han är född den 21 maj 1959 och är far till den talangfulle Christoffer Edlund.

Kent Edlund spelade under sin aktiva karriär nio säsonger och sju SM-finaler med Vetlanda BK. Han blev svensk mästare, 1986, 1991 och 1992 med VBK och världsmästare 1987. Han var spelande assisterande tränare i Vetlanda BK SM-finalåren 1994 och 1995 och var huvudtränare för VBK säsongerna under många år, efter sejouren som tränare i VBK tränade han Bänken under några år innan han i år gick till Villa.

Kent som har IFK Motala som moderklubb har även spelat för Nässjö IF, Målilla GoIF och Öjaby IS.

 


Edsbyn Arena, se BandykyrkanEdsbyns IF
,
Edsbyn är mest känt för sin tillverkning av klassiska långfärdskidor av naturmaterialet trä, samt för den gamla bandyarenan Ön. Numera är båda nerlagda, så vad återstår förutom ett stort tomrum? Ingenting ...

Dock har bandylaget från byn vunnit fem raka SM-guld. 2007 slog man Hammarby efter det att Pär Törnberg avgjort i en minnesvärd förlängning och 2008 krossade man ett på förhand favorittippat Sandviken. Den finalen var över efter en kvart då Edsbyn hade gjort 5-1 på ett chockat och utspelat SAIK.

Mest minnesvärt från nådens och Edsbyns bandyår 2008 var dock supportrarna i Red Farmer, som efter det att hemmalaget på ett otroligt sätt vänt 0-3 till seger med 4-3 mot Västerås, under de sista 17 minuterna i den femte och avgörande semifinalen. Det är inte helt klargjort om alla supportrar ännu har lämnat Kyrkhelvetet??

BAOB bio
presenterar
Klackarna i kyrktaket
(en film uppladdad av han ersmar)

 

Edsbyns svåraste motståndare i slutspelet 2008 var utan tvekan mötet med Vetlanda BK i kvartsfinalen. VBK hade 3-1 i slutet av den andra men hemmalaget gjorde en otrolig och ofattbar upphämtning, kunde Edsbyn göra 4-3 med 35 sekunder kvar ... Hade VBK fått 1-1 i matcher där så ... Det värsta för alla gula supportrar var att VBK var det bättre laget båda matcherna ... J*vla Edsbyn :)

BAOB bio
presenterar
J*vla EdsbynEfter SM-guldet 2008 har det börjat gå utför för Edsbyn. 2009 blev det en smärtsam finalförlust mot Västerås med 5-4 och inför säsongen 2009/10 tappade man tre nyckelspelare, Per Hellmyrs och Per Törnberg gick till Bollnäs ...

.. och Christer Mickelsson gick till Sirius.

Efter att ha sett Edsbyn i några matcher via TV:n, kan vi på redaktionen också konstatera, det är samma spelstil, men med ett betydligt lägre bolltempo och sämre spelare och det som saknas mest är de offensiva kvalitéerna.

Dessutom så är tiden förbi då Edsbyn hade en klar fördel av att vara enda platsen med en bandyhall. Numer växer ju bandyhallar och evenemangsarenor upp som vampar på Malmskillnadsgatan!!

Skulle förvåna oss mycket här på redaktionen om det inte är som så att Edsbyns "storhetsperiod" är över för den här gången.

1955

Edsbyns IF på nätet

Se även BandykyrkanEdströmsvallen,
var en klassisk bandybana i Hälleforsnäs och hemmaplan för Hälleforsnäs IF. Det fanns aldrig en tanke på att konstfrysa Edströmsvallens is. Aldrig på tiden, sa bygdens folk! Isglass kan var konstfrusen, men aldrig en bandybana!!


klicka för större bana

Edströmsvallen är för övrigt döpt efter industrimannen Sigfrid Edström som var engagerad i AB Järnförädling på orten.

När isen inte höll måttet, inte var frusen nog, spelade Hälleforsnäs IF sina hemmamatcher på Eskilstuna Isstadion.

Edströmsvallen tillhör Bandyarenornas Hall of Fame, Klassiska bandyarenor.


 Einarsson
,
en riktig bandyfamilj. Pappa Curt föddes i Växjö 1944 och var mannen bakom Boltics framgångar, sen gjorde han Vetlanda BK till den storklubb den är idag, med bl.a. 3 SM-guld. Han var förbundskapten under åren 1973-1978. Han tränade även Öjaby IS, där blev det dock inga SM-guld!

De tre sönerna Björn, Ulf och Per är alla tre fostrade i Vetlanda BK och spelar alla bandy på toppnivå. Björn spelar numera i Åby/Tjureda. Ulf lämnade VBK för Ryssland säsongen 2008/09 och skrev efter hemkomsten på för Hammarby! Per lämnade VBK 2010 för att också spela i Hammarby.

Curt är invald i Svensk Bandy Hall of Fame som nummer 23

Einarsson,
Björn
,
bandyspelare med Vetlanda BK som moderklubb. Han spelade i Hammarby under fyra säsonger men återvände till VBK 2002. Han har också tre SM-guld på pojk- och juniornivå med VBK. Han fick inget nytt kontrakt efter säsongen2012/13 och skrev då på för IFK Motala, där han fick många lyror att jobba på och med. 2015 gav han upp lyrfångandet och skrev på för Åby/Tjureda, där han får sällskap av Fredrik Rinaldo.

Björn Einarsson är känd som en pådrivare i vilket lag han än spelar. 

Måste helt enkelt bli nominerad i kategorin "Årets prestation 2006", efter det "Zlatan-mål" han gjorde på Zinken mot Hammarby den 13 januari 2006. VBK har precis reducerat ... får en hörna ... skyttarna står uppställda ... Björn är förste skytt ... han stoppar bollen och ur ingen vinkel alls, dunkar han upp det "lackröda nystanet" i Bergwalls bortre kryss. Fantastiskt!

Aldrig har 2.500 Stockholmare varit så tysta på samma gång. 

20. BJÖRN EINARSSON

Forward
Född:
19/6 1978.
Längd: 179 cm. Vikt: 81 kg.
Landskamper: 2 J, 1 P.
Svenskmästare: PojkSM: 1995, 1996; Junior-SM: 1997.
VBK-matcher: 294 matcher och 207 mål i serie/slutspel, 1995/96-1996/97, 2002/03-2012/13.
Klubbar: Vetlanda BK -1996/97, Hammarby IF 1997/98-2001/02, Vetlanda BK 2002/03-2012/13, IFK Motala 2013-14 och Åby/Tjureda
2015

Fakta och foto från den officiella


Se vidare Einarsson.
Einarsson,
Per,
bandyspelare från Vetlanda och VBK. Han är den yngste av de tre bröderna Bandy. Kanske den minst kände, men helt klart redaktionens favorit. När det stämmer då stämmer det. Kan gör fantastiska ruscher och är mycket irrationell.
Har tyvärr varit mycket skadedrabbad, men han har de senaste säsongerna specialtränat tillsammans med Agne Bergwall.


Han fick nästan sitt stora genombrott säsongen 2009/10, men gjorde det stora misstaget att just 2010 skriva på för Hammarby ...

Svensk U17 och U19 mästare i den vackert gula matchtröjan.

Daniel Engströms intervju på SF/bandy/Vetlanda [1], [2], [3]

 


 
Einarsson,
Ulf,
bandyspelare som trodde att han skulle utvecklas mer om han lämnade Vetlanda BK för Ryssland. Ack du vansinniga tanke! Men alla vet att en rubel alltid är en rubel och nog är han värd sina rubel denne talangfulle mittfältare, men ville han bli en av de stora inom svensk bandy, skulle han helt klart stannat kvar i den vackert gula truppen. Helt klart.

Ulf är enligt en del bandyexperter den största talangen av de tre bandybröderna Einarsson. Han spelade några år i Karlstad och Boltic och där stannade tyvärr bandyutveckling av lite grann. Han är ett spelgeni i klass med de största inom svensk bandy, och i den gula tröjan nummer 11 visade han prov på en enastående spelförståelse, teknik och åkskicklighet.

När han efter ett år i ryska Kazan återvände till svensk is, bestämde han sig för att skriva på för Hammarby Bandy! Han ger sig inte den gode Ulf han vill tydligen att hans utvecklingskurva helt ska stanna av. Ek,
Torbjörn "Tobbe"
, (1949-18/8 2010), bandyspelare, tränare och förbundskapten från Ljusdal. En av de största inom svensk bandy. Han började sin karriär i moderklubben Ljusdals BK och var endast 15 år gammal när han debuterade i allsvenskan i en bortamatch mot Edsbyn. Han spelade elitbandy i 23 år förutom då i Ljusdal även i Västerås SK och IFK Kungälv. 1975 blev han svensk mästare med Ljusdals BK. Efter den aktiva karriären följde en tränarkarriär, då han tränade IFK Kungälv och sen Ale/Surte.

 
foto Leif Sundell/Bandyförbundet

Han spelade även 102 landskamper för Sveriges herrlandslag i bandy, på vilka han gjorde 89 mål. Han spelade sex VM-turneringar och sex VM-silver, ett JVM och utsedd till Årets man i svensk bandy två gånger (1970 och 1978).

Han blev förbundskapten 1993 för Sveriges herrlandslag i bandy men ledde landslaget endast i en match (seger mot Norge). Efter en del kontroverser fick han lämna jobbet som förbundskapten. Efter det lämnade han helt lämnat bandyn som ledare.

Mest känd är han för "Torbjörn Ek-finten", en fint som är omöjlig att förklara .. måste ses och vi får hoppas att TV-sporten har några på lagret som dom kan visa i samband med hans bortgång idag (18/8 2010). En fint som dessutom utan att tveka tar honom in i Name of Fame

Torbjörn Ek var anställd åt Svenska Spel som etableringsansvarig i norr.

Mer på förbundets sida

2016 blev han invald i Bandyns Hall of Fame.
Juryns motivering: "Underbarnet "Tobbe" gjorde allsvensk debut som 15-åring, VM-debut vid 19. På 102 landskamper blev det 89 mål. Av 33 VM-mål kom 21 mot Sovjet. Totalt sex VM-silver och ett SM-guld för den starke genombrottsmannen från Ljusdal. Även allsvensk i fotboll."

 Ekenässjöns IF,
en idrottsförening som fram till 1970-talet hade bandy på programmet. Representationslaget var som bäst uppe i dåvarande Divison I, där man mötte Vetlanda BK i härliga derbymatcher.

Ekenässjön kan räknas in i de s.k. brukslagen, för de flesta av spelarna arbetade på Glasbruket. I Ekenässjöns bandylag var det två släkter dominerade startelvan, Käck och Åstrand.

Mest känd av alla bandyspelare från EIF är utan tvekan målvakten Jim Åstrand som spelade för Vetlanda BK, men mest minnesvärd är "Kula" Käck, som var en härligt, tung och orörlig centerhalv.

Idag har både Glasbruket och bandyn gått i graven, men föreningen lever vidare med fotboll som huvudidrott!

 


 
Ekvallen, bandyarena i porslinsorten Gustavsberg, byggd och invigd på 1930-talet, men fick vänta ända till 2006 innan den blev en känd bandyplan.Den 31 januari detta år sattes nu gällande publikrekord 2 011 åskådare då Gustavsberg och Ekvallen fick stå som värd för VM-matchen mellan Ryssland och Finland.  Ekvallen är när mediabruset släppt taget om denna anrika arena hemmabana för Gustavsbergs IF Bandy.
Eliasson, Sven "Gliet"
,
bandyspelare från Vaggeryd och WIK:s mest kända spelare genom bandytiderna. "Gliet" var med 1962/63, när Waggeryds IK hade ett av sin storhetsår.

Han är dock mer känd som fotbollsspelare, nådens år 1956 var han en av tre vaggerydspojkar som fick spela i landslaget mot Danmark. Vaggeryds fotbollslag spelade då i Division 2, den tidens "Superettan" och förbundskaptenen "Putte" Kock satsade den här gången på flera Division 2-spelare. Ett genidrag som visade sig var mindre lyckat. Landskampen har gått till historien som "Tidernas skandal" och Putte Kock fick sparken som förbundskaptenen. (Vad som hände kan ni bl. a. läsa om här.

Nu åter till sporternas sport och "Gliet". Självklart så som att isen är bäst när den är frusen, så är ju "Gliet" med i "Lö Name of Fame", med ett smeknamn som detta .. vilket vi på redaktionen undrar lite över. "Gliet", har det att göra med han skridskoglid eller???

 Elitrapport,
rapportering av Svensk Bandy med de senaste resultaten, statistik, tabeller, Live-Rapportering, matchrapporter och information om svensk bandy.

www.elitrapport.se


 Elitserien
, säsongen 2007/08 var det premiär på bandyns nya serieindelning där Elitserien är den högsta serie, bandyns finrum ...

Två gamla anrika bandyklubbar återkommer i finrummet och redaktionen skriver välkomna till IFK Motala och Ljusdals BK.

Elitserielagen 2012/13 ...

* Vetlanda BK
* Bollnäs GoIF/BF
* Broberg/Söderhamn IF
* Edsbyns IF
* Gais Bandy
* Hammarby
* IFK Kungälv
* IFK Motala
* IK Sirius BK
* Ljusdals BK
* Sandvikens AIK/BK
* Villa Lidköpings BK
* IFK Vänersborg
* Västerås SK


Spelprogrammet 2010/11

Se även Allsvenskan

 "En så bra spelare handlar det inte om",
bevingat bandyord av tränaren Sören Persson.


Bandytränaren Sören Perssons klassisk omdöme om Daniel Eriksson. Daniel var aktuell för en övergång från Boltic till Falu BS, men han hade svårt att bestämma sig. Till slut tröttnade Sören Persson och sa nej tack till Daniel.
 - "Så slipper han fundera och vackla fram och tillbaka och hit och dit som han gjort", sa Persson till Dalarnas Tidningar, med den härliga motiveringen:
- "Det finns ingen anledning att lägga mer energi på det här. En så bra spelare handlar det inte om."

via Det röda nystanet

Se fler bevingade ..

 Engström,
Albert, (1869-1940) författare och konstnär, men framför allt en stor vän av sporterna sport bandyn.

Han gick tyvärr bort för tidigt för att hinna uppleva bandyns bandylag Vetlanda BK, men redan i det lilla stinstorpet i Hult drömde han om en framtid som bandyspelare. Tyvärr tog hans talang för att teckna överhand och han valde den konstnärliga banan istället för bandybanan ...
I den tidiga ungdomen fick han dock möjlighet att bakom brandstationen i den mörka och trista staden Nässjö, se och njuta av bortalagens tjusiga bandyspel.

Och det var med anledning av Avbytarbänkens många och långa resor till bortamatcherna, som han myntade de numera bevingade orden:

"Ja di har de bra didäringa Nässjöborna,
det kvettar vart di åker så får di det bättre"

 
(ord bevingade av bandyoraklet "frippe" friberg, vetlanda.)

Albert Engström sällskapet
Engström
, Victor
, en lovande bandyspelare från Västerås som tragiskt gick ur tiden endast 25 år gammal efter en lång tids kamp mot cancern.

Vi på BAOB citerar:

Västerås Sportklubb och bandysverige har sorg. Victor Engström är död och från Vetlanda Bandyklubb vill vi uttrycka vårt djupa deltagande i den sorg och saknad som drabbat Victors närmaste och Västerås Sportklubb. Vi sörjer med Er.
 
Vetlanda Bandyklubb
 
Kjell Nicklasson
Ordförande

 Ericsson
,
Bernt "Bempa",  bandyspelare och en av de riktigt stora. Han blev utsedd till årets man 5 gånger och blev även skytteligavinnare fem gånger. Trefaldig svensk mästare, 1971 och 74 i moderklubben Falu BS och 1979 i IF Boltic.

"Bempa" gjorde A-lagsdebut för Falu BS den 16 februari 1958 i en match mot Edsbyns IF. Han gjorde landslagsdebut den 26 januari 1963 i Nässjö och svarade då för två mål mot Finland. Totalt skulle det bli 109 landskamper och 8 VM-turneringar för "Bempa". I sex av dom åtta VM-turneringarna har "Bempa" blivit framröstad i "världslaget" och medaljskörden blev fem silver och tre brons.

"Bempa" spelade sju säsonger i näst högsta serien och 17 säsonger i högsta serien där dom tre SM-gulden var höjdpunkten på karriären.

Stor grabb nr 136

Invald i Svensk Bandy Hall of Fame som nummer 9

Karriären ...
* 1957/1958 - 1958/1959 Falu BS
* 1959/1960 IK Huge
* 1960/1961 - 1974/1975 Falu BS
* 1975/1976 - 1978/1979 IF Boltic
* 1981/1982 - 1982/1983 Slottsbrons IF

Se även "Släng en bandyboll..."

Se även Klassiska bandyspelare
  
Erixon, X:et Stefan,
är en svensk bandyspelare som började sin karriär i klassiska Gamleby IF. Han spelade sedan för IFK Motala, Hammarby Bandy innan han flyttade till Ryssland och Zorkij.

X:et har spelat  bandylandslaget sen 2001/02X:ets klubbval genom tiderna:
Gamleby IF (1995–1996)
IFK Motala (1996–2002)
Hammarby IF Bandy (2002–2007)
Zorkij (2007–2008)
Hammarby IF Bandy (2008–2015)

Bajenikon tackar för sig ...
(nytt fönster)

 

 Esserius,
Henrik, bandyspelare från Skövde, som var ett av Vetlanda BK:s nyförvärv inför säsongen 2010/11. Han kom då från Nässjö, men har tidigare spelat i moderklubben Skövde samt en säsong i Elitserien med Sirius.

Henrik Esserius beskrevs som en allroundspelare, som VBK skulle kunna nyttja på flera platser i laget, men så blev det inte, han fick inte sitt stora genombrott och i september 2011 beslöt VBK att bryta kontraktet.
 

 

Fakta från den officiella

42. HENRIK ESSERIUS 

Allroundspelare 

Född: 28/11 1983.

Klubbar: Skövde Bandy -1999/00, Nässjö IF 2000/01-2004/05, IK Sirius 2005/06, Nässjö IF 2006/07-2009/10 och nyförvärv i Vetlanda BK.

Spelade en elitseriematch för Vetlanda BK den 17/1-2007 (VBK-Edsbyn 2-4) då VBK hade ett spelarsamarbete med Nässjö IF. 

 

 "Ett fall framåt"
,
sportklyscha, är precis vad det låter, ett fall framåt. Man faller i alla fall inte baklänges.


Se även "Ett steg i rätt riktning" 
"Ett steg i rätt riktning",
klassisk bandyklyscha, ofta sagt av tränaren efter en ny förlust, den femte, sjätte eller sjunde raka förlusten eller en brakförlust. Kan med fördel kombineras med "Ett fall framåt". Tyvärr brukar det vara som så att det måste till flera steg i rätt riktning eller flera fall framåt innan den efterlängtade segern kommer ... 

 


Evenemangshall
, en kombinerad idrotts- och underhållningshall. Då och då spelas världens vackraste sport i dessa hallar, men ska bandy spelas inomhus ska det vara i äkta bandyhallar, hallar som endast byggts för att spela bandy i.

I de flesta av dessa Evenemangshallar, Göransson Arena och Arena Vänersborg, har man bestämt att publiken inte får medföra sina kära bandyportföljer, vilket gör att BAOB valt att följa med i "Bojkottståget". Bojkotta NU!

Den 26 december 2009 invigdes en ny hall i Lidköping. Vi återkommer med hur denna hall ska klassificeras.

 Exte World C
up
, se World Cup
 

 

josephzohn | goosevisionen