Grundat av han Josephzohn
På nätet sedan oktober 2005
Helt sponsor-  och annonsfritt.

Startsidan


BAOB
Det lilla lexikonet, med det stora innehållet

Bandy - det röda nystanets sport. 

  
 


Dahlberg,
"Knatten" Göran, okänd bandyspelare, som är så okänd att vi på redaktionen endast vet att han spelade i Flugeby BK, eller om det var Flugeby IF.

Men det vi skulle vilja veta är när, var och hur? När spelade han? Var spelade han, var han målvakt, försvarare eller skyttekung. Hur var han som spelare?? Och hur såg han ut??

Det enda vi vet är att Flugebylaget kom från Flugeby.

Se även Okända bandyspelare

 Dallas
, se "Dallas"
Dambandy
, jasså ....

Är den enda bandyn som Nässjö kan glädja sig åt ...Damberg, Britt,
sångerska född 1937 i Köping, mest känd för sin bandyhit Kärleksland. Hon var gift med konstnären Björn Lindroth, men är numera sedan många år gift med jazzmusikern Rune Öfverman och bor i Gamla stan i Stockholm.

Läs mer om Britt på Wikipedia

 "De första sket sej, men sen small de som ett bösseskott!"
, bevingat bandyord från den största av dem alla, Jonas Claesson.


(Tipstack till en anonymus scribentus.)

Se vidare Bevingade bandyord.Degerfors IF
; Vad gör Degerfors i ett bandylexikon? Där har dom väl aldrig spelat bandy? Där har dom aldrig hört talas om bandykaffe. Nej, kan så vara, men orten är ett lysande exempel på hur snett det kan gå för ett samhälle, om man väljer bort bandyn. Degerfors hade de bästa förutsättningarna för att bli en känd bandyort med mycket massmedial uppmärksamhet och ett större samhälleligt uppsving.

Degerfors är en liten ort på landet, ett brukssamhälle och egentligen alltså en bandyort. Nu valde Degerforsarna att satsa på fotbollen och bli ett litet samhälle i den stora mängden. Resultatet kan vi se idag. Vem vet något om orten? Vad ligger den? Vad gör man där???

 Och därför. Alla ni små orter i kunga- och bandyriket Sverige. Välj rätt sport. Välj bandyn och er lycka skall vara gjord! Se på Slottsbron, se på Lesjöfors, se på Hälleforsnäs!

Förutsättningarna fanns verkligen att Degerfors skulle kunnat hamna bland de stora bruks- och bandyorterna, för många av de fotbollsspelande Degerforsarna spelade även bandy, då i andra klubbar. Vincent Persson och Gunnar Ring spelade för Örebro SK och Lars Larsson i IFK Uppsala. Vilket bevisar att bandytalangerna fanns, men någonstans, någon gång i Degerfors historia gick det fel! Degerforsarna tog ett felskär, som dom än idag får betala av.

Se även Rögle BK
Det röda nystanet
, ett gammalt smeknamn på bandybollen. Förr i tiden, när sporten var ung, var inte bollen gjuten i plast, som den är idag, utan runt den runda korken, satt ett nät av snöre.Det röda nystanet,
är även en nystartad (1/10 2006) bandyblogg. Här handlar det enbart om bandy, världens vackraste sport.
"Det går inte ens att höra vad man tänker där ute!",
Bevingat bandyord av Andreas Bergwall.

 

Landslagsmålvakten Andreas Bergwall beskriver publiken i Kemerovo, inför VM 2007.
"I Kemerovo hejar inte publiken. De vrålar, de skriker rakt ut så fort det ryska laget startar ett anfall.
Det går inte ens att höra vad man tänker!"

Se fler Bevingade bandyord


 Det röda nystanets schack
, ett kärleksfullt uttryck för bandy.

 
"Det var bara å nypa till"
, bevingat bandyord av Marcus Bergwall.

 

Sverige mötte Finland i semifinalen i bandyns VM 2007. Det var 2-2 efter 90 minuter. Sverige fick en hörna i den 7 förlängningsminuten ... resten är bandyhistoria!

Detta bevingade bandyord är numera även förevigat på film.
 

BAOB - bio
presenterar
"Det var bara å nypa till"
Marcus Bergwall

Se flera Bevingade ...


 "Det är inte direkt ett saftkalas som pågår här!",
Jonas Claesson, expertkommentator svt24.

 

 

 


 

 

 

 

Under den tredje semifinalen mellan Edsbyn och Sandviken, som sändes direkt i svt24 står experten Claesson mitt i publiken och får en fråga av han Härenstam om hur stämningen är där på läktaren ...

via Det röda nystanet

Se flera Bevingade ...Det är kanske inte den vackraste bandyn, men älskar man en tät defensiv och ett effektivt omställningsspel i offensiven så är det svårt att inte tycka om det som Vetlanda BK presterar,
bevingat bandyord av Andreas Söderman på SF/bandy/vetlanda
efter det att Vetlanda BK spelat 5-5 mot Hammarby på Zinken.

Se flera Bevingade ...

 "Det är viktigt att förlora rätt matcher"
, bevingat bandyord av Kenth Hultqvist.

 

En optimistisk men besviken f.d förbundskapten och expertkommentator Kenth Hultqvist sammanfattar förlusten mot Finland i gruppspelsmatchen i Bandy-VM 2007.

Se fler Bevingade ...

 


 


"Di gule",
ett av många smeknamn på det populära och helgula bandylaget, trefaldiga mästarlaget Vetlanda BK från bandymetropolen Vetlanda.

Se även "Nya gula faran", "La suadra amarillo"

 

 


Dina Arena, se BandykyrkanDivision I,
var t.o.m. säsongen 2007/08 den näst högsta av bandysportens alla serier. Numera är "ettan" som gamla "tvåan".


Alltid aktuell serieindelning hittar du på Bandyförbundets sida

Se även Elitserien och Allsvenskan

Djurgårdens IF Bandyförening,
är den svenska idrottsföreningen Djurgårdens IF:s bandysektion. Laget spelar vintern 2014/15 i Division 1 men kommer vintern 2015/16 att spela i Allsvenskan.

 

Men historiskt sett var Djurgården tidigt med i bandyutvecklingen. Djurgården var ett av lagen som deltog i bandyturneringen i Nordiska spelen 1905, där Djurgården förlorade finalen mot Uppsala HK.

Djurgårdens IF tog sig till SM-final 1908, 1909, 1911, 1912, 1914, 1916 och 1930 av vilka man vann en, 1908 och en, 1912, blev oavgjord; mästerskapet 1912 delades med finalmotståndaren IFK Uppsala (enligt dåvarande regler skulle ett oavgjort resultat leda till att man spelade en ny match (omspel) ett senare datum, men på grund av blidväder fanns det ingen is att spela på varför bandyförbundet beslöt att de två lagen skulle dela på segern).

Djurgårdens IF fanns med i Sveriges högsta serie säsongen 1931, då seriesystemet för bandy i Sverige startade. Klubben har spelat åtta säsonger i Sveriges högsta serie, senast säsongen 1965/1966.

En av de mest kända bandyspelarna i Djurgården är Gösta "Knivsta" Sandberg, även kallad Mr Djurgår'n. Han spelade även fotboll och hockey på högsta nivån och var landslagsman i alla tre sporterna!!

Förr i tiden på den gamla goda bandytiden spelade Djurgården sina hemmamatcher på klassiska Stockholm stadion, men numera håller man av naturliga skäl till på undanskymda Spånga IP.

1953


klicka för större bild - stockholmskällan

1962

1964

Se även Krumma klubbor

Djurgårdens IF Bandyförening på netet

 

 DM-finalen 1969
, Vetlanda BK besegrar "avbytarbänken"  Nässjö IF med 9-3, efter det att NIF haft ledningen med 3-1 i halvlek. Denna bragdernas bragdmatch, som Svenska Dagbladet helt försummade, när det var dags för utdelningen av Bragdmedaljen, spelades på den gamla "Landbandybanan", där kommunen idag har byggt pensionärsbostäder!!!. Men trots denna byggnation, kan man ännu denna dag, känna atmosfären och höra hemmapublikens jubel när de gultröjade VBK:arna vände på steken och krossade favoriterna från Nässjö.

Förutom Jan "Bananen" Karlsson, Sune "Snidarn" Karlsson, Lasse "Målarn" Jacobsson ställde VBK upp med följande spelare.
Kenneth Adolfsson, Jonny Pettersson, Mats Ekvall, Håkan "Sleta" Johansson, Tyrone Svensson, Kurt Pettersson, Jim Åstrand, Sören Bergdahlen och Hans Öhling. Bandyvärlden har länge svävat i osäkerhet om Bengt Sonnerby var med denna magiska afton? Men så kom då bildbeviset och visst, visst var han med denne skridskovirtous med tröja nummer 7 på ryggen. Visst var han med.

 
Stående fr v avbytaren Kenneth Adolfsson, Bengt Sonnerby, Lasse Jacobsson, Jonny Pettersson, Mats Ekvall, Håkan Johansson, Tyrone Svensson och lagbasen Owe Svensson, knästående fr v Kurt Pettersson, Jan Karlsson, Jim Åstrand, mv-reserven Sören Bergdahlen, Hans Öhling och Sune Karlsson.

Märkligt nog gick "Bragdmedaljen" detta år till fotbollsspelaren Ove Kindvall!!! Ove Kindvall?? Han som tåfjuttade in en VM-kvalstraff mot Frankrike!! Bandyvänner runt om i världen är helt eniga att den uteblivna Bragdmedaljen för Vetlanda BK är idrottens idrottsskandal.

Läs mer om urklippsfyndet!!

Läs hela Matchrapporten
Domare
, en idrottsterm. Domaren ska inte avgöra bandymatcherna. Domaren är en populär figur ... om han dömer som vi vill. Gör han inte det! Då är han en j****  idiot, som endast har fiskekort, som borde uppsöka en optiker, som kan få besök av Pelle Forshaug ...

I bandy används tredomarsystemet - en här, en där och en i mitten och alla utom det försvarande laget saknar en måldomare!

* Ränderna går aldrig ur en bandydomare ..
** Jonas är ett vanligt namn på bandydomare.
*** Bosse Nilsson från Skutskär - en av de största bandydomarna genom tiderna ...

**** Peter Öhrlund, en skandalens hemmadomare

 Dorch, Börje, f
ödd 17 oktober 1929 i Limhamns församling i Malmö, död 5 januari 2004 i Högalids församling i Stockholm, var en svensk tecknare, journalist och författare. Huvudsakligen verksam inom sportens värld.

Tidigt upptäcktes tecknartalangerna, och självlärde Börje Dorch utmejslade en egen stil med yviga linjer och ett rakt språk i det skrivna. Han var även en duktig amatörboxare med landslagsmeriter och det var främst inom boxningen han var verksam.

Härnedan Hammarby bandyhistoria 1941-51

Svenne-Berka

.. och mycket Hammarby blev det för den gode Dorch genom åren ...

 


 


Driagin, Alexander
"Sascha", bandyspelande vänsterhalv från Kazakstan som under många säsonger spelade i mästarnas mästarlag Vetlanda BK.

 Efter säsongen 2004/05 lämnade han metropolen för spel i den ryska ligan och Zorkij, men sejouren blev bara ettårig, så när han då bestämde sig för att åter spela bandy i Sverige, var alla övertygade om att han skulle återvända till lirarnas lag igen. Men han spelade ett spratt med sin forna gula fans. Han valde att skriva på för Sandvikens AIK, men vi på BAOB-redaktionen, vet att alla Vetlandas bandyvänner med största nöje bjuder sina bandyvänner i Sandviken på detta nyförvärv!!

Att se Driagin på en nyspolad is är en fröjd för alla vänner av den nobla sporten bandy, hans skridskoåkning och klubbteknik är av absoluta världsklass. Ett exempel på hans konster på en bandybana är hans 8-2 mål i kvartsfinal nr. 1, den 27/2 2007. Mot Bollnäs på SAIK:s hemmaarena Jernvallen gör han denna underbara soloåkning och så vitt vi vet så lider fortfarande några av Bollnäs försvarare av yrsel och svindelkänslor ...

BAOB goes film
presenterar
Alexander Driagin - Ett solonummer
 

Efter en kort sejour i Skutskärs bandylag återvände han säsongen 2009/10 till Sandviken, allt bara för att få spela med en annan f.d. gul mästarlirare, Christoffer Edlund!


 Dynamo Kazan
(Динамо-Казань) bildades 1958, och är en rysk bandyklubb som spelar i Ryska ligan. Fram till 2008 hette klubben Raketa Kazan.

Just nu (2015) spelar vetlandabekantingen Sami Laakkonen, Pavel Franz och Daniel Lehnbom i Dynamo Kazan.

 

Officiell hemsida (på ryska)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


josephzohn | goosevisionen