Grundat av han Josephzohn
På nätet sedan oktober 2005
Helt sponsor-  och annonsfritt.

Startsidan


BAOB
Det lilla lexikonet, med det stora innehållet

Bandy - det röda nystanets sport.

 

  
 


BK,
den vackraste av alla idrottsklubbsändelser. BK står för Bandy Klubb och bland alla klubbar som har BK i slutet måste en framhållas speciellt, det trefaldiga mästarlaget Vetlanda BK, från bandymetropolen Vetlanda.


 BK Bore,
Bandyklubben Bore, är en bandyklubb i tätorten Figeholm i Oskarshamns kommun i Sverige. BK Bore bildades den 16 oktober 1946 efter ett möte på
Brands Café och konditori i Figeholm. Säsongen 2011/2012 spelade klubben i Div 2 Småland.

BK Bores hemmadress är helblå. Hjälm, tröja, byxor och strumpor, allt i blått. Bortadressen är i röd tröja.

Hemmamatcherna spelas på Kjellskulle.

I mitten av 1920-talet på , bildades den förening som kan sägas vara föregångaren till Bandyklubben Bore.

Föreningen var från början Figeholms AIK vilken förmodligen bildades 1925-1926 och var verksam fram till ungefär 1950. Formellt fanns dock Figeholms AIK dock kvar fram till början av 1960-talet då den slutligen lades ner.

 BK Derby
, "Bandy i Linköping", ja ni hör ju själva ... BK Derby spelade i Allsvenskan säsongen 2005/06. Blev självklart ingen succé. Bandy i Linköping, nej tyvärr. Det blev respass direkt.
Ajö "Bandyriddarna BK Derby era vingar av stål" tog er inte till några högre höjder. Men tack för besöket och välkomna tillbaka .. tack för kaffet.


Bandyn i Linköping kommer fortfarande vara mest känd för världens trångaste bandyplan, Trångebro

Se även BK Tinnis

 
BK Tinnis,
en bandyklubb från Linköping, som numera endast spelar damfotboll.


klicka för större foto (BK Tinnis årgång 1970)

BK Tinnis bildades den 24/8 1965. BK betydde Bandyklubb och Tinnis var helt enkelt namnet på hemmaplanen. Föreningen spelade på den tiden bandy vintertid på badsjön i Tinnerbäcksbadet.


Bandy på Tinnerbäcksbadet 1958 - klicka för större bad

Den konstfrusna banan på Stångebro var då inte ens påtänkt. År 1977 lämnade bandysektionen föreningen och gick samman med andra bandyklubbar för att efter många ändringar idag vara BK Derby.

 

 


BS BolticGöta, se BolticGöta

 Backavallen
i Katrineholm tillhör de klassiska svenska bandybanorna. Här har det spelats bandy ända sedan den Södra stambanan klöv staden i två delar. Hemmaplan för det nya Elitserielaget från Katrineholm Katrineholm Värmbol Bandy.

Numera består Backavallen av konstfrusna banor för bandy, ishockey och allmänhetens åkning och just den sista åkningen är det som de röda bandyspelare har ägnat sig åt sedan det blev konstfruset. Nu hoppas dock alla trogna bandyvänner i Katrineholm på ett under, de hoppas att sammanslagningen av de två klubbarna ska göra att Katrineholm åter blir ett etablerat topplag.

 Backman, Lennart,
född 7 februari 1934 i Skellefteå, svensk före detta bandy-, ishockey- och fotbollsspelare som var landslagsman i bandy och fotboll under 1950- och 1960-talet.

Lennart Backman spelade bandy för Katrineholms SK och AIK. Han spelade i Sveriges landslag i bandy och blev silvermedaljör i VM i bandy 1962 och ett bronsmedaljör 1963.


Lennart Backman är Stor grabb i både bandy och fotboll.

Backman är invald i Svensk Bandy Hall of Fame som nummer 22.

Backman-Fakta från SBHoF:
INVALD I SBHoF: 2015

FÖDD: 7 februari 1934 i Skellefteå

POSITION: Ytterhalv, ytter – mestadels till vänster

SPECIALITETER: Åksnabbhet, dribblingar

KLUBBAR: Skellefteå IF, Katrineholms SK och AIK

MODERKLUBB I BANDY: Skellefteå IF

LANDSKAMPER: Officiellt 16 landskamper, men 20 matcher - 5 mål

STOR GRABB: Nr. 121

VM-MERITER: Silver 1961, Brons 1963

MATCHVIKT: 75 kg, 179 cm.

UNIK: Ende icke-allsvensk som spelat i VM (AIK var i div.II 1961och -63)

STOR GRABB ÄVEN I FOTBOLL: 31 landskamper (3 mål). Gjorde 205 matcher i Allsvenskan (40 mål) varav 173 (34) för AIK samt 32 (6) för IFK Norrköping. En svår skada just före VM 1958 stoppade honom från att bli VM-spelare även i fotboll.

ÖVRIGT: Har spelat i högsta serien för AIK i både fotboll, bandy och ishockey.

Lennart Backman på netet

 

 Badkarsbandy
, är den riktiga bandyns lillebror och kallas ibland även ishockey. Badkarsbandy spelas inomhus i en badkarsbandyhall, ett litet is-badkar kallad rink.Förr i tiden, på "den gamla goda tiden", spelades även denna form av bandy utomhus och då betraktades den som idrott. På denna, den goda tiden, fick badkarsbandyn även stort utrymme i litteraturen ...
och ett litet i radio

Badkarsbandy på nätet

 Badkarsbandyhall,
en islada med en liten, liten isyta kallad rink, byggd för att spela badkarsbandy i. Isytan är i storlek ungefär som normalbyggd etta med kök. På senaste tiden har badkarsbandysporten gjort sitt yttersta för att göra badkarsbandyhallarna större och större, så att man ska tro att härinne spelas det sporternas sport bandy!

De flesta badkarsbandyhallar har fått sina namn efter kända badkarsbandyspelare, Kinnarp, Cloetta, Swedbank, Coop, AXA, E.On, m.fl.


 Bag,
se Bägg


 Bakrus
, ett misslyckat rus ... se vidare under Rus

Se även Baksmälla


 Baksmälla
i bandy är något helt annat än den vanliga "treokräfvande baksmällan". Baksmälla betyder helt enkelt att ge en medspelare en vänlig klapp där ryggen byter namn, när denne har gjort något bra, ett mål, en målgivande passning el.dyl. Vanligtvis delar man ut baksmällan med den i bandy vackert krökta klubban.
Se även bakrus

 Bandy,
(enl. Nationalencyklopedin), ett lagspel på skridsko med en liten massiv boll och nedtill krökta klubbor på en större isbana.
SM-finalen i bandy tillhör klassikerna i svensk idrott
Historia; sedan 1894; av eng. bandy med samma bet., ev. till bandy 'kasta från sida till sida'
.

Bandy, (enl. Prismas lilla lexikon), spel på is mellan två 11-mannalag med en liten massiv boll och klubbor; spelplanens bredd 45-65 m, längd 90-110 m, målburarnas innermått 2,1 x 3,5 m, straffpunkt 12 m från mål.

Bandy, (enl. BAOB), världens vackraste sport, vintersporternas vintersport, sporternas sport, lagspelens lagspel.

Bandy, (enl. Konsthandlaren), en gul sport, bandy har alltid varit och kommer alltid att vara en gul sport.

Bandy, (enl. han Hansson), sporten som jag efter 1970-talet, med få undantag, sett bakom planken på Zinkensdamm. Om jag någon gång ser på bandy från läktarplats är jag så fylld av bandykaffe att jag har svårt med färgerna på lagens tröjor, detta har gjort att jag på senare år misslyckats med att ha koll på de bästa bandyspelarna. Om allt går i lås kommer BAOB att helt få ta över min rankinglista - Bandyfolktoppen.
Men bandy är fortfarande min favoritsport och bandyn är numera den enda anledningen till att jag lämnae Kallhäll.

Bandy, (enligt Gunnar Andersson/HD/kultur), bandy är roligt att se (dock inte i tv), blixtrande snabbt och med spelare som far likt hungriga vinthundar över isen. Ett stort spel, och vackert, i motsats till den bökiga ishockeyn.

Bandy, enl. Nässjöbor, förstår inte frågan.

 

 Bandy á la Krusing
, en skön gammal låt (Sambo) med Krusings, förgylld med bilder av det skönaste bandylaget av dom alla Vetlanda BK.

En äkta bandymusikvideo.

BAOB - bio
presenterar
Bandy á la Krusing

 

Se även Bandylåtar

 Bandy, bandy
, en äkta bandylåt och en hyllningslåt till sporternas sport bandy, den skrevs av en nyduschad och nyrakad "Galenskapare" vid namn Anders Eriksson.
*(Lyssna)
**(
Texten)
***(
Musikvideo)
Bandybilder vi minns,
ett noga urval av gamla härliga bandybilder, de flesta är så gamla att vi inte minns dom, eller rättare sagt vi har aldrig ens sett dom. Detta är fotona som satt i mormors gamla fotoalbum!

 

Vetlanda BK 1960
Laget som vann div. 2 och tog steget upp i Allsvenskan


ALA IF under kepstiden och innan ryssklubborna.
 
 

 

 

 

 

 

 


Bildtack till han på Huvudläktaren


Vem minns inte Nybroviken 1902?
På bilden syns bröderna Karl och Sven Ågren, backpar i IFK Uppsala fram till 1909. En läcker keps, skridskor på fötterna och en klubba. Mer behövdes inte för att spela den vackraste av alla sporter för 100 år sedan.

 
(Bilden från Arne Argus bok 100 bandyfinaler.
Tipstack till Björn och bloggen "Lev väl & Haet gott")


Svenska landslaget 1907.
Bandyspelare från IFK Uppsala
, som representerande Sverige 1907 i Helsingfors.


Bakre raden från vänster: Herbert Ekbom, Hans Lindman, Sune Almqvist, Nils Andrén, Melcher Sandelin. Mellersta raden: Hilding Kjellman, Nils Howander, Hilding Ångström.
Främre raden: Sven Ågren, Adolf Cederström och Karl Ågren,

Foto från han Ersmars sida


Vetlanda BK:s unga lag från 1957
, som slutade på fjärde plats i div. IV. Detta var början till det stora som skulle komma ...


 
Bakre raden fr.v.: Bernth "Glasis" Gustavsson, Bengt Adolfsson, Göran Karlsson, Stig Ström, Bengt Nordgren, Sune Karlsson och Göran Hektor.
Främre raden fr.v.: Bruno Palmgren, Lars-Åke "Timpa" Adolfsson, Björn Nielsén, K-E Pettersson och Ivar Levin.
Foto från den officiellt vackert gula

 

IFK Rättvik 1928
IFK Rättviks stolta bandyspelare, stjärnlaget från 1928, som stoltserade med titlen "Svenska mästare för IFK-lag".
IFK Rättvik av årgång 1935 var mycket aktuella den 9 oktober 2010.


 

Edsbyns IF 1970
Säsongen 1969/70 lyckades Edsbyns IF ta sig tillbaka till högsta serien, efter att ha köpt in tre Brobergar, Roland "Paris" Strandlund, Errki Rinne och Anders Erlander:

 
via ersmar.se

Vetlanda BK 1992
Vetlanda Bandyklubb har vid tre tillfällen blivit Svenska mästare, 1986, 1991 och 1992. På bilden höjer lagkaptenen Kent Edlund mästarbucklan efter 1992-års SM-triumf. På bilden syns också Thomas Liw, Per Lennartsson och Stefan Helm.

 
Foto: Åke Nilsson, SMT.

Bandylandslaget 1947


Uppställning för landskamp 1947 på Stockholm Stadion mellan Sverige och Finland. Från vänster: Thure Andersson, Pontus Widén, Nicke Bergström, Leif Lindqvist, Einar Tätting, Hilding Gustafsson, Jörgen Wasberg, Gustav Danielsson och Herman Jonasson.

Stadshagens idrottsplats: Bandyinstruktion sportlovsveckan 21-26 februari 1944.
Bandyinstruktion med Torsten Adenby (1918-1992), journalist på Idrottsbladet men mest känd som Gösta "Snoddas" Nordgrens manager.


klicka för större bild - stockholmskällan

Stadion. Bandyfinalen mellan Nässjö och Edsbyn.
Spelare med stolar på isen. 22 februari 1953.


klicka för större bild - stockholmskällan

Hellas bandylag 1917.
I mitten med svart tröja Gurra Magnus, senare tungviktsboxare.


klicka för större bild - stockholmskällan

NÄRA DÖDEN I matchen mellan Forsbacka och Köping säsongen 1959/60 föll flera spelare ned i det iskalla vattnet när isen på Storsjön brast.


klicka för större bild - se även Vila i bandyfrid.

 Bandy for Dummies,
är den lättförståliga boken om bandyn och dess grunder. Här finns specialkapitel om målvaktens viktiga linjearbete, hur man bäst försvarar sig. Åt det viktiga spelet om mittfältet och konsten att göra mål ägnas två välfyllda kapitel var.

Dessutom är boken uppdaterad med ett extra kapitel i slutet för dom som har svårast för bandyn, här får Nässjö, Vänersborg och Gripen lite extra tips och råd på enkel och lättförstålig bandysvenska.

Bland textförfattarna kan nämnas, Curt Einarsson, Jonas Claesson, Kenth Hultqvist, Dennis "Väggen" Gustafsson och Christer "Frippe" Friberg. Idel ädel bandyadel från eller med anknytning till bandymetropolen Vetlanda 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

(klicka för en större bild)
 

Boken, som endast kostar 199:-, kan endast köpas via BAOB.

 Bandy-hockey,
e
n spelstil där man spelar ett rakare spel utan att åka runt i cirklar. Spelstilen uppfanns av bandyspelarna i Nybro sportklubb, när dom på grund av isbrist på hemmabanan blev tvungna att träna under matcherna.

Nybro SK vann 2007/08 Division 2 Småland före bland andra Avbytarbänkens andrabänk, Tranås, Nävelsjös och Skirös B-lag.

Efter seriesegern har klubben åter vänt sig till den bandyfientliga kommunledningen och framfört sina önskemål om en konstfrusen bandyplan. En nyligen genomförs namninsamling visar på att föreningen verkligen har kommuninvånarnas stöd och för att inte hela Bandysverige ska bojkotta Nybro så är det bara att sätta igång med bygget. Bygg NU!

via svt/smålandsnytt

Läs mer på barometern.se och svenskbandy.se

Se även Badkarsbandy

 Bandy-Jubel
, boken om vintersporternas vintersport av bandyoraklet Arne Argus. Den mer än 100-åriga bandysporten hade under 2005 ett fantastiskt jubileumsår, väl värt att prisa och berätta i bokform. En dyrgrip av historiskt värde för alla bandyälskare.

Se även Bandylitteratur.

Gunnar Andersson/HD/kultur om boken.

Mer om
Bandy-Jubel (nytt fönster)

 
Bandy natt,
(Stilla natt) är bandyspalmen framför alla andra. Spelas alltid i alla bandykyrkor innan domaren blåser till spel på Annandagen. Texten skrevs redan 1818 av Joseph Mohr och musiken av Franz X Gruber.
Den svenska texten har omarbetats vid fyra tillfällen. Den senaste versionen, med ett klart och tydligare bandyperspektiv gavs ut säsongen 2005/06.


Bandy natt
Centerhalv,
vänsterback,
dom har glid,
lag i frid,
strålkastarn lyser på målis där bak,
stjärnorna blixtrar på isen så klart,
bandyn till jorden är kommen,
sporternas sport är oss född

(via och tack till perspektivet)
se även
thesilentnightweb
 
 

 
"Bandy ska ses från långsidan",
bevingat bandyord av Radiosportens expertkommentator Jonas Claesson 11/1 2005

Se även Långsida
Se vidare Bevingade bandyord


 
Bandy på netet,
man kan lugnt säga att bandy på netet ökat nåt enormt sedan det där med internet kom till ...

Numera finns det många bra bandysidor:
SvenskaFans/Bandy
Bandypuls
Bandyfeber
Bandysidan.nu

Plus alla klubbsidor ...

Några bra sidor har mer eller mindre gått i graven, typ Det röda nystanet, Jansson på Huvudläktaren, men de ligger fortfarande ute och har fortfarande kvar sitt köttiga bandyinnehåll. Ersmar i Svedja är en hemsida med mycket bandy, som uppdateras ibland ...

 

 Bandy-VM
,
sedan 1957 har det spelats om den i idrottsvärlden mest ärevördiga titeln Världens bästa bandylandslag.
Sverige har blivit världsmästare 8 gånger. Första guldet bärgades 1991 i den ryska staden Chabarovsk.
 


Bandy-VM 2016,
avgörs i Uljanovsk

Spelschema för VM 2016 i Uljanovsk


Bandy-VM 2015,
avgjordes i Chabarovsk. Ryssland vann guld.


Bandy-VM 2014,
avgjordes i Irkutsk, Ryssland och hemmalaget vann guldet.


Bandy-VM 2013,
avgjordes i Vänersborg och det blev ett ryskt guld efter finalseger med 4-3 över Sverige.


Bandy-VM 2012,
avgjordes i Kazakstan och det blev ett svensk guld. Sverige besegrade Ryssland i finalen med 5-4Bandy-VM 2011
avgjordes i ryska Kazan och blev ett fiasko för det svenska landslaget. Sverige förlorade mot både Finland och Ryssland i gruppspelet, och sen blev det förlust igen mot ryssarna i semifinalen. Sverige vann dock bronsmatchen mot Kazakstan.
Ryssland blev världsmästare efter finalseger över Finland.

Endast två svenska spelare får godkänt. Andreas Westh och den förre VBK-spelaren Christoffer Edlund. Westh blev uttagen i världslaget som bäste försvarare och Edlund vann skytteligan.

Misja Sveshnikov fick pris som turneringens bäste spelare.

Bäste målvakt: Marko Herajärvi, Finland
Bäste försvarare: Andreas Westh, Sverige
Bäste mittfältare: Alexander Tjukavin, Ryssland
Bäste anfallare: Sergej Lomanov, Ryssland .


Bandy-VM 2010
avgjordes i Moskva och Sverige blev världsmästare för andra året i rad och detta efter rysare till final mot Ryssland. Sverige vinner med 6-5 efter det att Daniel Mossberg avgjort i den andra förlängningskvarten.

Sverige var det bättre laget i den första och ledde i paus med 3-2. Patrik Nilsson stänkte in 4-1 i  början av den andra, men ryssarna kom tillbaka och kunde både reducera och kvittera. Det såg ut som om matchen skulle gå till förlängning, men Daniel Berlin fixade en straff i den 88:e minuten. Patrik Nilsson kliver fram och dunkar in 5-4, men ryssarna kvitterar igen. I matchens 92:a minut gör dom ett "konstmål".

I förlängningen trycker ryssarna på och pressar Sverige och det är bara en tidsfråga om när dom ska avgöra .. men så i den 20:e förlängningsminuten avgör Daniel Mossberg efter ett härligt och viljestarkt förarbete av Patrik Nilsson ..

VM-guld, VM-guld, VM-guld ...

 
 

Finalfakta:
Ryssland - Sverige 5-6 (2-3) 5-5 efter full tid
Ryssland: Sergei Lomanov 2, Yurij Pogrebnoj, Ivan Maximov, Pavel Ryazantsev
Sverige: Patrik Nilsson 3, Daniel Andersson, Johan Andersson, Daniel Mossberg

 

Det var länge osäkert om det skulle bli något VM eller inte. Först skulle Finland stå värd, men finnarna backade ur och då bestämdes det att det inte skulle bli något VM 2010. Men så kom beskedet att ryssarna tar över arrangemanget, något som upprörde de svenska elitklubbarna. Men till slut fanns inget annat att göra än att ställa upp!!

Spelschemat 2010

Sveriges Guldmedaljörer

josephzohn | goosevisonen om Bandy-VM 2010

 


Bandy-VM 2009
avgjordes i Sverige med Västerås som huvudort mellan den 18 - 25 januari. Finland, Kazakstan, Norge, Ryssland, Sverige och Vitryssland gjorde upp om guldet och Sverige  blev världsmästare för nionde gången efter att krossat Ryssland i finalen. När den finska domartrion blåste av matchen efter 90 minuter stod det 6-1 till det blågula landslaget!

Sveriges VM-matcher 2009
Söndag 18/1 Sverige - Finland 8-1
Måndag 19/1 Sverige - Kazakstan 4-3
Tisdag 20/1 Sverige - Norge 15-3
Onsdag 21/1 Sverige - Ryssland 2-2 (Sverige vann straffläggningen)
Torsdag 22/1 Sverige - Vitryssland 13-3

24/1 Semifinal
Sverige - Kazakstan 8-3

25/1 Final
Sverige - Ryssland 6-1

 

Sveriges VM-trupp, världsmästartruppen:

Målvakter:
Andreas Bergwall, Dynamo Kazan, Anders Svensson, Edsbyn.
Försvarare:
Per Hellmyrs, Edsbyn, Marcus Bergwall, Vetlanda, Andreas Westh, Bollnäs, Daniel Välitalo, Edsbyn, Olov Englund, Hammarby, Daniel Jonsson, Broberg/Söderhamn.

Mittfältare/anfallare:
Anders Östling, Dynamo Kazan, Johan Andersson, do, Stefan Erixon, Hammarby, Daniel Berlin, Sandviken, Daniel Mossberg, do, Joakim Hedqvist, Edsbyn, Magnus Muhrén, Sandviken, Patrik Nilsson, Dynamo Kazan, Christoffer Edlund, Vetlanda, Andreas Eskhult, Sirius.

Reserver: Jonas Persson (mv), Vetlanda, Daniel Liw, Edsbyn, Hans Andersson, do, Jonas Edling, do, Kalle Spjuth, Hammarby, Fredrik Åström, Edsbyn, Anders Bruun, Västerås.
(Magnus Muhrén lämnade truppen och ersattes av Jonas Edling.)

Förbundskapten: Anders Jakobsson.

gåsen blogger skrev följande inlägg under Bandy-VM 2009

25/1
Dagens Bandy-guld
Dagens Bandyfinal
24/1
Dagens Bandy-VM
22/1
Dagens Bandy-VM
21/1
Dagens Grepp
Dagens Chris
20/1
Dagens Bandyrysare
19/1
Dagens Chock
18/1
Dagens Avslagna
 

Den officiella hemsidan.


Bandy-VM 2008
avgjordes i Moskva mellan den 27 januari och 3 februari och för tredje året i rad blev Ryssland världsmästare. Ryssland besegrade Sverige med klara 6-1 (4-1) i finalen, efter en ruskigt osmart taktik av han förbundskapten Jakobsson.

Spelprogram och resultat

Söndag 27 januari
Finland - Vitryssland
Kazakstan - Sverige 3-10 (1-4)
Ryssland - Norge

Måndag 28 januari

Sverige - Vitryssland 17-2 (5-1)
Norge - Kazakstan
Finland - Ryssland

Tisdag 29 januari
Vitryssland - Norge
Kazakstan - Ryssland
Sverige - Finland 6-2 (1-2)

Onsdag 30 januari
Vitryssland - Kazakstan
Norge - Finland
Sverige - Ryssland 5-4 (1-4)

Torsdag 31 januari
Sverige - Norge 17-3 (6-2)
Ryssland - Vitryssland (A)
Finland - Kazakstan (A)

Lördag 2 februari - Semifinaler

Ryssland - Finland 9-1
Sverige - Kazakstan 7-0

Söndag 3 februari - Final
Sverige - Ryssland 1-6 (1-4)

Sveriges VM-trupp:
Målvakter

Anders Svensson, Edsbyns IF, 47 A, 3 VM
Andreas Bergwall, Raketa Kazan, 113 A, 8 VM

Utespelare
Marcus Bergwall, Dynamo Moskva, 126 A, 7 VM
Per Hellmyrs, Raketa Kazan, 34 A, 3 VM
Anders Östling, Västerås SK, 80 A, 6 VM
Daniel Mossberg, Zorkij, 28 A, 2 VM
Stefan Erixon, Zorkij, 60 A, 5 VM
Olov Englund, Zorkij, 13 A, 1 VM
Daniel Andersson, Villa Lidköping BK, 17 A, 1 VM
Anders Bruun, Västerås SK, 31 A, 3 VM
Andreas Westh, Bollnäs GIF, 55 A, 4 VM
Daniel Berlin, Sandvikens AIK, 1 A
Hans Andersson, Edsbyns IF, 9 A, 1 VM
Patrik Nilsson, Sandvikens AIK, 33 A, 3 VM
Jonas Edling, Edsbyns IF, 9 A, 1 VM
Johan Andersson, Villa Lidköping BK, 33 A, 3 VM
David Karlsson, Hammarby IF, 33 A, 3 VM

Reserver på hemmaplan
Martin Berggren, Villa Lidköping BK (mv) 4 A, -
Jonas Persson, Falu BS (mv), -, -
Patrik Gustafsson, Vetlanda BK, 1 A, -
Daniel Jonsson, Edsbyns IF, -, -
Martin Röing, Uralskij Trubnik, 6 A, -
Jesper Ericsson, Hammarby IF, 2 A, -
Joakim Hedqvist, Edsbyns IF, -, -
Daniel Liw, Edsbyns IF, 41, -

Ledare
Anders Jakobsson, Förbundskapten
Franco Bergman, Ass. förbundskapten
Ronald Grönberg, Material
Bengt Ryhed, Fysiotherapeut
Mats Ericsson, Massör
Erik Enkvist, Slipare
Einar Hellquis, Läkare

Årets VM följdes i år mest
* Bandyförbundets VM-sida och
* SvenskaFansBandy/sverige

гусына blogger skrev följande inlägg under Bandy-VM 2008

3/2 Dagens Avslut
3/2 Dagens Soffa

2/2 Dagens Sömniga
2/2 Dagens Val

31/1 Dagens Sören

30/1 Dagens Don Kischottis
30/1 Dagens Moskva

29/1 Dagens Seger

28/1 Dagens Bandy-VM

27/1 Dagens Vykort

17/1 Dagens VM-trupp

Officiella VM-sidan


Bandy-VM 2007 avgjordes i Kemerovo, Ryssland mellan den 28 januari och 4 februari.

I år uppdaterades BAOB som vanligt via "gås blogger", men också via den nya bandybloggen "Det röda nystanet", vilket innebär att BAOB för första gången i bandyhistorien kommer ha en  "gästredaktör", bandyoraklet han Hansson från Kallhäll. Detta för att BAOB ska kunna leva upp till sitt välförtjänta rykte, nätets enda bandylexikon.

Dessutom var det i år premiär för en speciell videosektion. Via den officiella VM-sajtens internetutsändningar och andra media förevigades årets VM-turnering. Se nedan >>>

Spelschema och resultat från Bandy-VM 2007

Söndag 28 januari
12:00 (06:00) Finland - Vitryssland 14-1
15:00 (09:00) Kazakstan – Sverige 1-8
19:00 (13:00) Ryssland - Norge 18-2

Måndag 29 januari
12:00 (06:00) Sverige - Vitryssland 21-5
15:00 (09:00) Norge - Kazakstan 4-11
19:00 (13:00) Finland - Ryssland 5-9

Tisdag 30 januari
12:00 (06:00) Vitryssland - Norge 1-8
15:00 (09:00) Kazakstan - Ryssland 3-17
19:00 (13:00) Sverige - Finland 4-5

Onsdag 31 januari
12:00 (06:00) Vitryssland - Kazakstan 3-14
15:00 (09:00) Norge - Finland 2-5
19:00 (13:00) Sverige - Ryssland 3-3 (str. 3-5)

Fredag 2 februari
12:00 (06:00) Sverige - Norge 20-7
15:00 (09:00) Finland - Kazakstan 5-4
19:00 (13:00) Ryssland - Vitryssland 23-1

Slutställning, grundserien
Ryssland ..... 5 4 1 0 70-14 9
Finland ....... 5 4 0 1 34-20 8
Sverige ...... 5 3 1 1 56-21 7
Kazahkstan .. 5 2 0 3 33-37 4
Norge......... 5 1 0 4 23-55 2
Vitryssland ... 5 0 0 5 11-80 0
------------------------------------------------------------

Lördag 3 februari
13:00 (07:00) Kval till A-gruppen, USA - Vitryssland 1-9
16:00 (10:00) Semifinal, Ryssland - Kazakstan 16-3
19:00 (13:00) Semifinal, Sverige - Finland 3-2 (förl.)

Söndag 4 februari
14:00 (08:00) Bronsmatch, Finland - Kazakstan 5-4 (förl.)
17:00 (11:00) Final, Sverige - Ryssland 1-3

4/2
Summa summarum - Veckans dassålågi
Ryssland världsmästare i bandy
Ryssland världsmästare
3-1
Det kommer fler, det kommer fler
Kvarten kvar, 2-1 till Ryssland
Ryssarna har vänt
1-1 i halvtid
1-0 till Sverige
30 000 ryssar och en
Det mest talar för ryssarna
Heja Sverige , friskt humör ..
En ruskigt spännande match
Laakkonen avgjorde igen
Godmorgon Finland

3/2
Jaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Motvind trots medvind
Stundens allvar
Ryssland klara för final
Ryskt 7-3 efter första halvlek
Xarasjo belarus

2/2
Finnkamp
Inför Ryssland-Kazakstan
Inför Ryssland-Kazakstan
Nu ska VM avgöras
Inför Sverige-Finland
Plus och minus VM:s gruppspel
VM-gruppspelet slut
Sverige - Finland i semi
Nu jublas det i Kemerovo

1/2
TV-sändningar från Bandy-VM

31/1
Rysk seger efter straffar
Rysk ledning i halvtid
Garanterat inga 500
Över 500 kollade via webben

30/1
Laakkonen avgjorde finnkampen
Ingen höjdarmatch men vi leder
Norge leder bottenfinalen
Foto
Nu börjar VM

29/1
Måndag i Sibirien
Sverige-Belarus .. lajv ..
Швеция - Белоруссия 2-0 ..
Paus ..
Nu ger jag upp ..

28/1
Pa russkij
Bandy-VM:s första dag
Unika TV-bilder
Matchen slut ...
Det funkar .. livebandy
USA vann premiärmatchen
Summa summarum

27/1
Två f.d. VBK:are
VM är invigd
Ett finger med i spelet
Ett litet bandyquizz
Imorgon börjar VM
Nu riktar vi våra blickar ..
TV nobbar bandy-VM
Babel Fish en räddare ..
Sveriges VM-trupp
Andreas Bergwall vill spela VM

* 25/1 Inget bandy-VM i TV ..
* 24/1 Babelfish en bandyräddare ..
* 20/1 Sveriges VM-trupp
* 20/1 Bergwall vill ..
* 19/1 Ingen Nilsson ..
* 18/1 Bergwall, gladpack ...
* 18/1 Bergwalls finger.
* 18/1 Tre gamla VBK:are

 

Bandy-VM 2007 Officiella sajten
Bandy-VM 2007 via SvenskaFans/bandyBandy-VM 2006
avgjordes i Sverige under januari/februari, med Zinken som huvudarena.
BAOB uppdaterades via "gås blogger", med intressanta fakta kring denna turnering ..

* 5/2 Sverige spelar helt rätt, men ..
* 5/2 Anrell har missat hela ...
* 5/2 ... gås Bandyfinalen 2006
* 5/2 ... gås slentrian
* 5/2 Transportsträcka
* 4/2 Ledigt i taket
* 4/2 Tangon på Trångebro
* 4/2 Bandy-VM gås on änd on
* 3/2 Bandy-VM gås uppehåll
* 2/2 Konspiration Hanssen
* 2/2 Inställning
* 2/2 Norge
* 2/2 Ingen dans på mållinjen
* 2/2 Bandy-VM gås on ...
* 1/2 ... g(os) nio dagar ..
* 1/2 Rumble in the Rocklunda Jungle
* 1/2 ... gås tre måls övervikt ..
* 31/1 ... gås Om ...
* 31/1 Ekvallen
* 31/1 Ramdalens IP
* 31/1 ... gås väntad storseger
* 30/1 Bandykalldusch
* 29/1 Arvfienden vann
* 29/1 ... gås Finland
* 28/1 Tusende pingen ... Jonas Claessons förväntningar.
* 28/1 Tusen gånger pengarna
* 28/1 Bandy-VM kräfva ..
* 23/1 ... gås Bandymässa
* 19/1 Nästan tre VBK:are i ...
* 17/1 Svenska truppen klar

Bandy-VM 2006 officiella sajt på nätet
Bandy-VM via SvenskaFansbandy

 Bandy | SvenskaFans.com,
Bandy på SvenskaFans.com. Den naturliga samlingsplatsen för alla som är intresserade av Svensk Bandy. Här finner du spelschema, matchrapporter, artiklar ...


www.svenskafans.com/bandy/

Vetlanda BK har självklart en egen sida här >>>

 

 Bandyarena/plan
,
är spelplanen för idrotternas idrott och idrottsvärldens vackraste yta. Här ska det spolas. Här regerar ismaffian. Här ska det spelas bandy.

Det här är måtten som gör bandyn till idrotternas skönaste och största idrott. Många är de konstnärer som brottats med varför just de här måtten, just den här ytan blir så vacker!


Vill du se en nästan fullstor bandybana, klicka på bilden

Numera är de flesta bandyplaner utrustade med kylrör och de flesta bandyorter har planer på att bygga tak över sina anläggningar, en del har redan gjort det och just byggandet av fler bandyhallar kommer att göra bandyn om möjligt än mer populär

Se även Klassiska bandyarenor.

 
Bandybilaga
,
en bilaga till en tidning som bara handlar om bandy. Varje tidning med självaktning har en bandybilaga. Bandybilagan utkommer oftast i samband med årets högtidsdag Bandypremiären.

Bland de alla de tidningar som ger sina trogna läsare en Bandybilaga kan nämnas Vetlanda-Posten och Ljusnan.

Även s.k. nättidningar börjar numera att ta efter och alldeles nyligen började det lokalaste av lokaltidningarna By á bladet med en egen variant av en Bandybilaga. Tidningens två första bilagor, som helt gratis följt med det späckade helgnumret, har på ett mycket enkelt och pedagogiskt sätt förklarat bandyns storhet och sportens viktiga ingredienser. Här nedan kan du läsa de två första bilagorna.

 

Märkligt nog har ingen av de stora tidningsdrakarna hängt på trenden med bandybilagor, men dessa blaskor har ju sedan en lång tid tillbaka mer vänt sig till adel, borgare och kungahus och mycket markant vänt sin rygg mot verklighetens folk. Nu skulle det inte alls förvåna oss på redaktionen om det blir en förändring: Det stundar ju ett val och han Göran H. Ägglund har klart markerat att det borgliga valskåpet ska stå mycket nära verklighetens bandyfolk och det är inte bara flickorna på Malmskillnadsgatan som är rädda att tappa lösnummer. 

 

 Bandyboll
, även kärleksfullt kallat "det röda nystanet" är bollen som det spelas bandy med.

 • Storlek 62,4 mm. diameter.

 • Vikt. 60 gram.

 • Egenskaper: Har en förmåga att ofta hamna i Vetlanda BK:s motståndares målbur och/eller sitta som klistrad i "di gules" målvakts handskar.
   

Se även Bollen är rund, Det röda nystanet
 

 
Bandybur
, bandyns målbur, ibland kallad bandymål, vilket är fel, ett bandymål är en helt annan sak, ett mål är ett mål och en bur är en bur!  Bandyns målbur är unik, den är betydligt vackrare än alla andra målburar, den har det, det gyllene snittet. Allt stämmer. Säg 2,1 x 3,5 och alla vet vad det gäller.

Det bästa med bandyburen är dock att få göra mål i den, att få göra mål i bandy, det är känsla det. Fast det tycker dock inte bandymålvakterna, men dom är ju ett släkte för sig!


 
Bandybägg,
se Bägg


 Bandyfamiljen Einarsson,
se Einarsson


 Bandyfamiljen Hyttse,
se Hyttse.


 Bandyfamiljen Johansson
från Habo var fem bröder som satte Habo på bandykartan och det var ytterst nära att de tog Habo IF upp i den högsta serien. Tre kval till högsta divisionen blev det.

Jan "Habo" Johansson var den av bröderna som fick mest framgångar på bandyisarna runt om i världen. Han spelade vidare i Nässjö IF och i bandylandslaget.

Bandyfamiljen bestod av Jan "Habo", Seth, Figge, Rune och Bernt (”Putte”). Idag lever endast tre av dem, Jan "Habo", Seth och Bernt "Putte".

"Habo" fyller jämnt ...


 Bandyfamiljen Johansson
från Hälsingland saknar motstycke. I dag så är ju bröderna Hans Elis och Ola välkända efter nyligen avslutade karriärer med 5 respektive 10 SM, men även deras far Elis Johansson och två farbröder Henry och Martin har plockat hem ett par-tre SM vardera.

Den äldre bandygenerationen Johansson föddes i Söräng mellan Bollnäs och Alfta där fadern var stins. Sju bröder och samtliga blev bandyspelare, tre med SM-guld och landslagsspel. Under en tjugoårsperiod (1943-62) deltog någon av familjens medlemmar i snitt i varannan SM-final. Tre gånger var det två bröder i finalerna, i 1962 år final med två av bröderna spelandes mot varandra Elis i Edsbyns IF och Martin i IK Sirius.

Övriga bröder Johansson
Aldor spelade för Alfta, Allan för Östersund, Erik för Borlänge och Bertil för Karlskoga.

Henry och Martin skrev även bandyhistoria genom att vara med i den första lanskampen mot Sovjetunionen 1955. Det kan verka lite klent med landskamper för bröderna, men för det första så spelades det bara ett par landskamper varje säsong och sedan så spelade de relativt flitigt i "Sverige B". Martin och Henry spelade till exempel även för landslaget mot "Pressen lag" 1954.

Einarssons och Lennartssons från Vetlanda, Svenssons från Nässjö, Muhréns i Skutskär och Swartswe i Edsbyn är andra bandysläkter med stora framgångar, men än så länge så står Bandyfamiljen Johansson i en bandyklass för sig!

Totalt har familjens medlemmar 36 SM-finaluppträdanden, 22 SM-guld och 27 finalmål!

Både Ola och Hans Elis är dessutom invalda i Svensk Bandy Hall of Fame

 Bandyfamiljen Jonasson,
Herman, Gytten och Erik, var något av en ryggrad i IF Göta under storhetstiden – de tre bröderna Jonasson: Herman, Gytten och Erik. Alla tre med landslagsmeriter som högklassiga försvarsspelare – och alla tre fick Svenska Bandyförbundets främsta utmärkelse för insatser som spelare: Stor Grabb!


 Bandyfamiljen Lerin,
en bandyfamilj från Karlstad och när IF Göta erövrade sitt första SM-guld 1932 spelade John Lerin back. Hans son, Jonny Lerin, gjorde likaså fina insatser på bandyisarna för de röda tomtarna med flera landskamper och Stor Grabb som finaste utmärkelse på meritlistan.

Men släktens riktiga kändis kom i nästa generation. För sonsonen Lars Lerin är etablerad konstnär och en akvarellens mästare med stora framgångar och har numera egen konsthall på Sandgrund i Karlstad!


 Bandyfamiljen Svensson
, Douglas, Dennis och Tyrone var en bandyspelande brödratrio med efternamnet Svensson.

Alla tre hade Nässjö IF som moderklubb. Både Dennis och Tyrone spelade också för Vetlanda BK. Medan Douglas enbart spelade för Nässjö.
I brödratrion var Douglas framspelaren, Dennis dribblern och Tyrone måltjuven.

Douglas "Doggen" Svensson (1932-2014). Spelade 180 matcher och gjorde 138 mål för Nässjö IF i allsvenskan 1954-1970 (då högsta serien). En av Nässjöbandyns största som ofta spelade fram medspelarna till vassa lägen. Passningarna till den snabbe yttern Jan "Habo" Johansson talas det fortfarande om i Nässjö, snart 50 år senare. Douglas var också en duktig i ishockeyspelare, där han spelat i allsvenskan för Tranås AIF.
Douglas drev under flera år en sportaffär i Nässjö. Var tillsammans med bandydomaren Jan-Anders Bergqvist (VM-domare 1981) en av männen bakom bandyklubban Forsnäsklubban, som tillverkades i Forsnäs i Ydre mellan Eksjö och Kisa. En viss tillverkning av bandyklubbor sker där fortfarande. (
Meier Anderssons minnestext om bandyvännen Douglas Svensson.)

Dennis Svensson (1936–2014). Spelade hela elva säsonger för Vetlanda BK, 1957/58-1967/68. (Minnestext om Dennis Svensson på den officiella VBK-sidan)

Tyrone Svensson (1946–1984). Spelade två säsonger för Vetlanda BK, 1968/69-1969/70.
Tyrone som var en riktig måltjuv var en av anledningarna till att Vetlanda BK säsongen 1968/69 vann division 2 samt klarade kvalet och avancerade till allsvenskan (då högsta serien).
1969 spelade Tyrone i segrarlaget när Vetlanda BK för första gången någonsin besegrade Nässjö IF. Det blev VBK-seger med 9-3 på Landbandybanan i en DM-final.
I allsvenskan säsongen 1969/70 spelade Tyrone 18 matcher och gjorde åtta mål. Det blev dock tre smålandslag som slutade längst ner i tabellen. Åttan Tranås BoIS hängde kvar, medan nian Vetlanda BK och tian Nässjö IF fick respass ur allsvenskan.

Till säsongen 1970/71 återvände Tyrone till moderklubben Nässjö IF.

Tyrone var pappa till den kända musikern Andreas Dregen.

Bandyfamiljen Johansson är den största och mest kända bandyfamiljen i bandylandet Sverige, men även Einarssons och Lennartssons från Vetlanda, Muhréns i Skutskär och Swartswe i Edsbyn är bandysläkter med stora framgångar.
 

 

 Bandyfeber,
är dels den höga feber som alltid kommer på matchdagens morgon bland oss supportrar, dels är det den nya bandybloggen.

Bandyfeber, (bandyfeber.com), som beskriver sig så här:
"Bandyfeber är en plats där alla bandyälskare är välkomna.

Fokuserar på elitserien där du som läsare bjuds på kvalitet rakt igenom. Bandyfeber tar sporten på allvar.

Väl mött. Bandy är bäst."

Bandyfeber finns självklart även Facebook.

 Bandyfilmer
, bandy i filmernas värld, filmer där bandyn har huvudrollen oavsett om det är Bergman eller Spielberg som står bakom regi eller om det är de Niro, Nicholson eller någon annan skådespelare som står högst upp på rollistorna. Detta är filmer som gått till historien som Bandyfilmer! Till skillnad mot de så kallade "pilsnerfilmerna" så fick/får alltid dessa filmer högsta betyg av både kritiker och biopubliken.

* Agent 007 ser rött, den sista av alla Bondfilmer skrivna av Ian Fleming. Den skulle egentligen ha hetat Lagrell ser rött, men fotbollsförbundet protesterade och domen i HD gav dem rätt. Filmen fick byta namn. Vad L-Å Lagrell tyckte och tänkte i denna namnfråga vet vi inte, han valde att inte uttala sig.

Kort om handlingen. En högt uppsatt person på ett icke namngivet fotbollsförbund får problem med synen. Under en viktig kvalmatch i fotboll upptäcker ledaren ( för övrigt mycket porträttlik en viss svensk fotbollsledare) att fotbollen är röd och att den är betydligt mindre än vad en fotboll normal brukar vara. Han misstänker att det är den vackra ryskan Tatyana Romanova och hennes Enigma-liknande omkodningsmaskin som ligger bakom det hela ....

 
Bandyfäste
är en beteckning på regioner i Sverige, där intresset för bandyn är och historiskt sett alltid varit starkt och där klubbarna skördat vissa framgångar i form av SM-guld.

Hälsingland, kanske det starkaste bandyfästet av dem alla, här finns 4 klubbar, som alltid drar mycket folk till bandyarenorna. Kännetecknas av mindre samhällen, liten konkurrens från andra idrotter, vilket ger liten konkurrens om sponsorer. Här går bandytraditionen i arv, gamla bandyspelares barn håller bandyspelandet vid liv. Inomhushallen, "Bandykyrkan" i Edsbyn har gett bandyn i regionen ännu ett lyft.

Klubbar: Ljusdals BK, Edsbyns IF, Bollnäs GoIF och Broberg/Söderhamn.
SM-Guld: 13 stycken (Broberg 5, Edsbyn 5, Bollnäs 2 och Ljusdal 1)

Småland, egentligen småländska höglandet, här finns en gedigen bandytradition, med många duktiga ledare. Liten konkurrens från övrig idrott. För tillfället är den småländska bandy nere i en svacka och det är endast den stora bandymetropolen Vetlanda BK som håller bandyställningen högt! Vetlanda brottas dock med ett vikande publikintresse. I Vetlanda byggs det nu en bandyhall och förhoppningsvis kommer den att göra så att Vetlandaborna lämnar sina TV-soffor?

Nässjö IF är en av de äldsta och mest anrika bandyklubbarna i landet och hade en svit med 40 raka allsvenska säsonger. Numera kämpar "avbytarbänken" för sin existens i Division I tillsammans med Tranås BoIS.
Även i denna region går bandyn i arv, exempelvis i Vetlanda BK, där flera av de gamla bandynamnens barn nu spelar i A-laget samt i pojk- och juniorlagen.
 
Klubbar: Nässjö IF, Tranås BoIS och Vetlanda BK
SM-Guld: 4 (Vetlanda 3,
Nässjö 1)

Uppsala är kanske det kvantitativt största av de bandyfästen som finns i Sverige idag. Det finns idag ett 15-tal lag i centrala Uppsala. Bandyn växte upp som en del av det akademiska livet och mycket riktigt heter Uppsalas bandyarena nummer ett också Studenternas IP. Stora lag genom tiderna är IFK Uppsala, IK Sirius och IF Vesta.
Bandystaden Uppsala fick ett rejält lyft när bandyfinalen flyttades från Stockholm och Söderstadion till Studenternas.

Västergötland, här spelas det bandy i lite större samhällen, med ett oerhört publikintresse där varje match är som en familjefest. Regionen är dessutom svältfödd på andra idrottsframgångar. Stark tradition att bandyn är bygdens? sport

Klubbar: Gripen/Trollhättan, IFK Vänersborg, Villa/Lidköping
SM-Guld: 0

 
Bandyförbundet,
ytterst ansvariga för allt inom sporternas sport och han som har "hand om'et" just nu är Håkan Ramsin.

 

Bandyförbundet på netet
 


 Bandyhall,
en inomhushall där man spelar världens vackraste sport, bandy. För närvarande finns det endast två bandyhallar i Sverige, som är värda namnet bandyhall, Dina Arena och Ale Arena.

Kriteriet för att vara en riktig "Bandyhall" är att dit får folk och fä och andra bandysupportrar ha med sig den välfyllda bandyportföljen. Detta är förbjudet i de så kallade "Evenemangshallarna" i Sandviken och Vänersborg och har man förbud för att ta med sig bandyportföljerna, får dom inte kallas för "Bandyhallar".

Dina Arena i Edsbyn, Kyrkhelvetet, ger alla Vetlandaspelare och dess supportrar kalla bandykårar på ryggen. Här har det trefaldiga mästarlaget aldrig lyckats besegra hemmalaget.

Men snart finns det tre äkta bandyhallar, för i bandymetropolen Vetlanda byggs just nu Sapa Arena, som beräknas stå klar till säsongen 2011/12.

 Bandyhistorik,
bandyns historia år efter år ...
De mest betydelsefulla årtalen för bandyns utveckling (uppdateras efterhand)

1875
* Den första bandymatchen "Hockey on Ice" spelas i Crystal Palace, London.

1891

* Den moderna bandyn föds i Bury of Fen, oss är en frälsarsport född. Detta år spelas den första internationella bandymatchen mellan Bury of Fen och Haarlem, från Nederländerna.

1895
*Bandyspelet introduceras i Sverige av greve Clarence von Rosen.

1945
* Vetlanda BK bildas, mästarnas mästarklubb ser dagens ljus och det firas världen runt, många tror att det är slutet på ett världskrig som dom firar, men det är bara världshistorien bäst genomförda konspiration.
Den 1 januari 1945 spelar VBK sin första match. Vi möter Flugeby och matchen slutar 4-4.

1958
* Vetlanda BK:s första serieseger någonsin, vi vinner dåvarande Division IV.

1960
* Vetlanda BK vinner division 2 och tar steget upp i finrummet. Se lagbild här

1961
* Vetlanda BK vinner sin första allsvenska match på hemmaplan. Matchen spelades på Hvetlanda GIF:s idrottsplats. Den 5 februari 1961 slår VBK Slottsbrons IF med 5-2.

1965
* Vetlanda BK inkasserar klubbens första allsvenska bortaseger. I Askersund besegrar VBK hemmalaget IFK Askersund med 5-3.

1968
* Jan "Bananen" Karlsson blir Vetlanda BK:s förste världsmästare då Sverige vinner JVM.

1969
* VBK vinner för första gången senior-DM, när vi besegrar "Bänken" i den klassiska matchen på gamla landbandybanan.

1975
*
Per Lennartsson blir både världsmästare och skyttekung när historiens första Pojk-VM spelas.

1976
* Den konstfrusna bandybanan Tjustkulle invigs den 21/11-76.

1977
 * VBK arrangerar för första gången SAPA-cup. Laget slutar på andra plats efter Dynamo Moskva.

1978/79
* Mellan 1960/61-1969/70 spelade VBK vid fyra tillfällen i allsvenskan och vid samtliga tillfällen åkte laget ur. Säsongen 1978/79 hänger VBK för första gången kvar i allsvenskan i sitt femte försök, men säsongen efter åker laget ur allsvenskan.

1981
* VBK vinner kvalet till allsvenskan.

1983
* VBK går för första gången till SM-slutspel. Sirius blir dock för svåra i kvartsfinalen. Patrik ”Putte” Johansson blir VBK:s första egna produkt i A-landslaget.

1985
* VBK tar både sin första allsvenska serietitel och sin första SAPA-cup titel.

1986
* I sitt fjärde SM-slutspel når VBK sin första SM-final, Boltic besegras med 2-1 och VBK vinner sitt första SM-guld. Patrik ”Putte” Johansson blir Årets Man och Lars Forssell "Årets Ledare".

1987
* Stefan Karlsson, Kenth Hultqvist, Kent Edlund, Per Lennartsson och Patrik "Putte" Johansson blir världsmästare när VM avgörs i Sverige.

1988
* VBK förlorar SM-finalen med 2-5 mot Boltic. VBK tar sin första titel i World Cup.

1989
* I sin tredje SM-final förlorar VBK mot Västerås med 3-7.

1991
* VBK vinner sitt andra SM-guld. Västerås besegras i finalen med 4-2 och Per Lennartsson gör VBK:s samtliga finalmål. Jonas Claesson blir Årets Man och Curt Einarsson Årets Ledare. VBK vinner Europacupen som avgörs på Tjustkulle.

1992
* VBK vinner sitt tredje SM-guld, efter finalvinst mot Boltic med 4-3. Jonas Claesson blir åter Årets Man och Ulf Bernström Årets Ledare.

1993
* Pontus Sundelius, Patrick Sandell, Patrik "Putte" Johansson (Selånger) och Jonas Claesson blir världsmästare. VBK vinner sin andra World Cup titel.

1994
* Västerås vinner SM-finalen med 5-2 över VBK.

1995
* VBK vinner för första gången SM-guld i ungdomssammanhang, då Sirius besegras med 7-3 i finalen av Pojk-SM. Pontus Sundelius, Gert Johansson, Patrick Sandell och Jonas Claesson blir världsmästare då VM avgörs i Minneapolis, USA.

1996
* VBK:s försvarar guldet i Pojk-SM.

1997
* VBK vinner för första gången JSM-guld. A-laget spelar sitt 15:e SM-slutspel i svit, vilket då var den längsta slutspelssviten i svensk bandyhistoria (Västerås har numera en längre svit). Gert Johansson blir världsmästare liksom de tidigare VBK:arna Patrick Sandell och Jonas Claesson.

1998
* VBK:s långa svit på 15 SM-slutspel i rad bryts. Klubben vinner för tredje gången guld i Pojk-SM.

1999
* Efter 18 säsonger i rad åker VBK ur allsvenskan. För femte året i rad blir det vinst i ett ungdoms-SM då VBK vinner Junior-SM.

2000

* Det blir bara ett år i division 1 (nuvarande Allsvenskan), VBK vinner både grund- och playoff-serien och går upp i allsvenskan (nuvarande Elitserien). VBK visar återigen att klubben är Sverige-bäst på ungdomssidan genom att vinna dubbla SM-guld. Det blir guld både i Junior-SM och Pojk-SM.

2001
* I den allsvenska comebacken kvalificerar sig VBK för elitserien, laget lyckas dock inte ta sig till SM-slutspel.

2003
* VBK vinner dubbla SM-guld, då det blir segrar både i J-SM-finalen och Pojk-SM-finalen.

2004
* VBK vinner den Allsvenska fortsättningsserien men laget missar SM-slutspelet då det blir förlust i slutspelskvalet.

2005
* För första gången på tio år vinner VBK den allsvenska södergruppen. I elitserien slutar laget sexa och för första gången sedan 1997 kvalificerar sig VBK till SM-slutspel, de regerande och även blivande svenska mästarna Edsbyns IF blir dock för svåra i kvartsfinalen. Målvakten Andreas Bergwall blir världsmästare då VM avgörs i ryska Kazan.

2008
* I historiens första raka elitserie slutar VBK på sjätte plats. Laget åker sedan ut efter två tuffa kvartsfinalmatcher mot Svenska mästarna Edsbyn.

2009
* VBK vinner för första gången sedan 1996 en match i SM-kvartsfinal, då laget besegrar IK Sirius med 5-2 hemma. VBK åker ändå ur då det på bortaplan blir förlust med 1-2 och 1-5.

VBK:aren Christoffer Edlund delar segern i elitseriens skytteliga med Magnus Muhrén (Sandviken), båda gör 44 mål.

VBK:arna Marcus Bergwall och Christoffer Edlund blir världsmästare då VM avgörs med Västerås som huvudort.

2010
*
Den 29 maj 2010 sattes äntligen spaden i Vetlandamyllan och nu kommer det att byggas en bandyhall i bandymetropolen Vetlanda.

 

2011
* Den 10 september 2011 invigdes Sapa Arena med match mot Hammarby, en match som VBK vann med 5-3.

2016
* Fredagen den 8 januari 2016
vinner Vetlanda BK för första gången en seriematch på hemmaplan mot Hammarby. Matchen slutar 5-4.Dagens Äntligen
Dagens Historiska

 

Detta var bandyns historia, allt uppdateras efterhand.


Bandyhuset
,
bandyhallen i Ale Surte, som när den stod klar bytte namn till Ale Surte Arena.


 Bandykaffe
,
är en specialitet som är lika gammal som själva bandyspelandet. Redan hos dom gamla grekerna har man hittat rester som visar att dom försökte tillverka denna dryck, men när isen lämnade Aten, så upphörde deras försök.Nedanstående recept är nedtecknat av den småländske bandygurun "han Hansson" i bandyförorten Kallhäll. Trots att han på gamla dar blivit med ett halvt grönt hjärta, så kan du lita på att hans kunskaper om bandykaffe sitter kvar i den gula hjärnhalvan.

Hanssons Bandykaffe
Att koka bandykaffe är en speciell ceremoni, som man kan skriva mycket om. Här är en kortfattad beskrivning om hur det går till. Det är två saker som är viktiga; ingredienserna och värmen. Ett bandykaffe med fel ingredienser smakar inte rätt, och ett kallt bandykaffe fyller ingen funktion.
Beskrivning gäller en termos som innehåller 70 cl.

1. Fyll termosen med kokande vatten. En icke uppvärmd termos förtar nämligen värmen från bandykaffet.

2. Mät upp 23 cl rent brännvin. (1/3 av totala vätskemängden). Häll i detta i ett värmefast glas, och ställ glaset över ett värmeljus. Precis som i p.1 handlar det om att hålla värmen.

3. Koka sen kaffet, och tänk på att mängden kaffekorn ska motsvara totala mängden vätska, inkl brännvin. Som i detta exemplet innehåller bandykaffet 70 cl. Detta motsvarar ca 5 koppar kaffe. Men när man kokar kaffet tar man då bara med 2/3 av vattnet, men samma mängd kaffekorn måste dock ändå med.

4. När kaffet är färdigkokt, tömmer man termosen fri från vatten, och fyller sen i det uppvärmda brännvinet. Sen fyller man på kaffe tills termosen är fylld.

5. Sen är bandykaffet klart. Det är bara att stoppa termosen i en portfölj, och ge sig iväg till bandyarenan. Som alla med kultur vet, så intas bandykaffe i pausen. På senare tid har det visat sig att många inte förstått detta. Det klunkas glögg, punsch och annat även under spelets gång. Detta är icke seriöst. När bandyn pågår koncentrerar man sig på spelet. När det är paus dricker man bandykaffe. Så det så !!

Skulle inte tiden finnas för att göra eget bandykaffe, kan man ju gå på en bandykrog ...

Se även Caféer i bandyns historia Bandykalldusch, bevingat bandyord, skapad av svt/Text efter Sveriges förlust mot Finland i Bandy-VM 2006

"Finsk bandykalldusch i Eskilstuna".

"Finland gjorde fyra hörnmål när man
slog Sverige på Eskilstuna Isstadion
med 5-4.
- Det känns för jävla bra, säger svensken Sören Persson,
som är finsk förbundskapten till SR Sport.

I andra halvlek hämtade Sverige upp
1-4 till 4-4 med kvarten kvar men
istället för ett svenskt segermål
klippte Ivo Wegelius in en hörna.

Sverige var inte alls med i matchen
till en början. Samuli Niskanen
gjorde 1-0 när Finland hade två man
utvisade genom att dribbla sig förbi
sju svenska spelare. Nu lutar det åt
Sverige-Finland i semifinal på lördag" Bandykaviar

Bandykaviar,
Abba har beslutat sig för att sponsra sporternas sport bandyn. Företaget lanserar därför en helt ny produkt - bandykaviar. Samma tub, som klassikern Kalle, men en helt ny smak, bandysmaken, vassare, smakrikare, tuffare men framförallt godare. En vuxensmak! Färgen på kaviaren är dessutom självklart rödare, mer bandybollsfärg, skulle man kunna säga.
Gör som Abba du också och sponsra bandyn. Köp Bandykaviar idag! Så att du med stolthet kan säga ...
 
"Jag har också gått över till Bandykaviar"

 

"Bandykeruben", se Galin, Gunnar "Bandykeruben".

 

Bandykex, är kexen man klicka för ett stort härligt Bandykexnervöst tuggar i sig under de spännande bandymatcherna. Passar utmärkt som tilltugg till bandykaffet, men kan självklart avnjutas med andra drycker, som exempelvis glögg.
Göteborgskex har i år beslutat sig för att sponsra bandyn och skänker ett paket bandykex till varje kvinnlig åskådare, under parollen "Kex till kexen"


 Bandyklubba, likt de godaste och finaste maträtterna har bandy några viktiga ingredienser som gör bandysporten till den finaste av alla sporter. Många är de sporter som har klubbor, t.ex. ishockey och golf, men endast bandyn har en klubba som inte bara är viktig för spelet, utan även är en skönhet, ett konstverk i sig. Perfekt i sin formgivning, som gör att alla andra klubbor bleknar i sin enkelhet. Bandyklubban är det käraste "leksaken" en bandyspelare kan ha, men för att lyckan ska bli total kräfvs ett rött nystan och lite nyspolad is, sen ...

En bandyklubba får vara max 127 cm lång. Bladet får med bindning inte vara bredare än 7 cm. Från seklets början fram till början av 90-talet hände egentligen inte så mycket med klubbutvecklingen. De flesta spelade med den klassiska Sirius-klubban med läderlindning.

Under 80-talets slut började spelarna ta bort lädret och då kläddes också klubbladet in i en glasfiberstrumpa för att hålla bättre.
En kort parentes i bandyklubbans historia var de plastklubbor som fanns ett par år på 80-talet.

Den stora revolutionen kom när ryssklubborna med korta skaft och längre blad slog igenom på 90-talet.

I början höll de inte särskilt bra, det låg avslagna klubbor runt alla bandyisar, men numera har ryssklubborna utvecklats och används nu av samtliga spelare.

Idag finns ett 15-tal tillverkare av bandyklubbor på den svenska marknaden.


Även den stora svenske folkskalden Evert Taube hade bandyklubban i hjärtat och i hallen. Vilket Astri inte tyckte om. Hon tyckte alltid att den var i vägen. Men Evert som älskade sin bandyklubba, skrev på 1950-talet klassikern "Vart jag än ställer min Kosa".

Världens största bandyklubba står staty vid infarten till bandyorten Edsbyn, varför vet ingen!!

Se även Fornäsklubban och Sirius-klubban

 Bandykonst, tavlor, installationer med bandyn som motiv är inte så vanliga. BAOB kommer här att lyfta fram de få objekt som finns.
Bandy är kultur.
Konst är kultur.
Bandy är konst

* Micke Arvidssonsstatyn.
Utanför Isstadion i Lidköping står/stod en
4 meter hög och 2,5 ton tung trästaty föreställande stadens store bandyson, bandylegenden Micke Arvidsson. Statyn som restes 1996 är numera , enligt "Det röda nystanet", förflyttad till ett av kommunens förråd. Orsaken till att den är borttagen är att den ruttnar. Det märkliga är att nyheten om denna förruttnelse uppdagas den 11/2  2007, dagen efter det att bandylaget Villa också visat tecken på att dom spelmässigt börjar ruttna :-) (Elitserien 10/2 2007, Vetlanda BK - Villa 10-1)


 


Tage Åsén heter en i Uppsala boende konstnär som gjort två grafiska blad, Svartbäcksvinter och Halvtid.
Båda är klickbara.


 

 Bandykorven, är den speciella korv, som bara kan inhandlas runt de flesta av Sveriges bandybanor. En äkta bandykorv ska grillas direkt på gamla oljefat eller liknande bandytypiska anordningar, med livsmedelsverkets goda minne. Bandykorvarna ska inte bara vara tjocka. Nej, dom ska vara otroligt feta också och du vet att du tuggar på äkta vara när korven spricker dig rakt i ansiktet, typ en klämd finne på en fjortonåring. Bandykorv - det säger bara smack!

Den kokta korven då? Jo självklart serveras alltid den klassiska kokta med bröd runt bandyarenorna, men den finns ju numera t.o.m. på Pressbyrån, så när vi snackar äkta bandykorv då glömmer vi Bullens, då glömmer vi den kokta, då är det som i barnvisans värld.

"Nej, nej nej ta inte mig, ta den som är grillad här, ta den stora feta ... ta du bandykorven ...."
 

  

 Bandykyrkan eller "Kyrkhelvetet", Svenska Fönster Arena, (f.d. Dina Arena), (f.d Edsbyn Arena), Sveriges första inomhushall för bandy, som invigdes 2003. Har lyft bandyn i Edsbyn mot högre höjder. Edsbyn är ju känt som Hälsinglands Jerusalem och förr i tiden var framförallt frikyrkorna stora motståndare till idrotten och bandyn. Numera stöttar kyrkorna bandyn och där man förr talade om evigt liv talar man idag om Daniel Liw! Det ryktas även att kyrkan sponsrade stöttorna i taket?

Bandykyrkan, är en av Vetlanda BK:s svåraste motståndare? Det blir en alltför stor omställning, när man efter en vansinnigt lång bussresa från regn, snö, blåst och andra typiska bandyinslag kommer till en vindstilla och snöfattiga inomhusmiljö
...
"Vem fan klarar av att spela inomhus när man är van vid regn och rusk och snö och fan och hans moster", skrev Johan Söderman på sajten SvenskaFansBandy/tjustkulle
 


 Bandykullar, det finns bara en kulle värd namnet bandykullen och det är Tjustkulle i bandymetropolen Vetlanda. Blir det en bandyhall och den får namnet Nya Tjustkulle, ja då finns det två.

Observera att den på nätet utmärkta bandysidan "SF/Bandy/tjustkulle" har urlen SF/Bandy/Vetlanda och kan därför inte räknas in i kullstatistiken. 

Bandykullen, många äro de kullar som vill kallas Bandykullen, men endast en är hög och ärofylld nog att få bära detta namn. Det finns bara en Bandykulle och det är Tjustkulle i bandymetropolen Vetlanda. Det finns bara en Bandykulle där ett helgult hemmalag inta isen under pompa och ståt, Tjustkulle i Vetlanda.


 


 Bandykullor, kallades de bandyfrälsta kvinnor från Dalarna som "utvandrade" till bandymetropolen Vetlanda och Småland i samband med att den kände vissångaren Dan Andersson lanserade sin stora bandyhit "Omkring läktar'n från Tjustkulle". Bandykullorna tillhörde Dan Anderssons största fan och dom är också de första kända "bandygroupies".

När Dan Andersson avled anno 1920, återvände damerna till Ludvika, men enligt alla sägner blev de Vetlanda BK trogna.Bandylandslaget, landets bästa bandyspelare samlade i ett lag, på samma is. Kan inte bli bättre och efter att få spela i det gulaste laget av dom alla Vetlanda BK, är bandylandslaget det nästa bästa att få spela i. Bandylandslaget var nominerade till "Årets lag" vid Idrottsgalan 2006, men ...
Var nominerade till Jerringpriset 2005, men ...
Dessa två "men", räknas till de största idrottsskandalerna någonsin inom svensk idrott.

Se även DM-finalen 1969
 
Bandylandslaget 1945

1947


1948


klicka för större

1953

1957

1961


 


 Bandylexikon - den enda ordbok jag numera behöver. Bevingat bandyord från han redaktör'n på By á bladet.

Redaktörn har ju gjort en helomvändning när det gäller bandy? Från att först helt bojkotta sporternas sport, vände han helt plötsligt på skridskoskydden och hans tidning blev en tidning med en "Bandybilaga" och så nu detta!!

Man kan lugnt konstatera, det finns hopp för och på jordklotet!!!


 Bandylitteratur
, böcker är som bäst när dom handlar om sporternas sport bandy.
Här listas och blandas bandylitteratur utan inbördes rangordning.

* Bandyspelaren som försvann i Gambia, Olle Häger, 1991
** Bandyjubel, Arne Argus, 2005
*** Boken om Jonas Claesson, Jonas Claesson och Anders Lif
**** Okänd bandyspelare, Läinö Vinna

* Bäste man på plan - mitt fantastiska bandyliv, "Habo" Johansson

 
Bandylåtar
,
är musik för bandyälskarnas öron. Det kan vara musik som handlar om idrotternas idrott och det kan vara musik inspelade eller insjungna av bandyspelare, men det kan även vara rena rama supporterlåtar ... (Om han redaktören är på sitt bästa  eller sämsta humör, kan även andra kriterier gälla ...)

Bandy- och Musiclovers, BAOB försöker lista så många som möjligt.

* Bandy, bandy (Spola, spola)
** Flottarkärlek
*** Sånt är livet
**** I'm gonna wait til the midnight hour
**** Plogen
***** Plogen 2
****** Surt, surt efter
* Från himlen sant
** Jag en primadonna
*** VBK goes Abba
**** Bandy á la Krusing
***** Goin' Down
****** Kärleksland
* Pippi på bandy


 
Bandymetropol
, en stad, ett samhälle, en ort, som domineras av bandy, som är känt för sitt bandylag och dess förmåga att spela fin bandy! För närvarande finns det i bandylandet Sverige endast en stad som med stolthet kan räknas som bandymetropol, Vetlanda.

Här har bandyn varit den stora sporten sedan 1945 och med sina 7 SM-finaler och tre härliga guld tog sig Vetlanda BK in i de stora rekordböckerna under slutet av 1980- och början av 1990-talet.

Det vackert gula bandylaget har fostrat några av Sveriges bästa bandyspelare genom tiderna, Jonas Claesson, Pelle Lennartsson och Bengt Sonnerby bara för att nämna några.

För att befolkningen i Vetlanda skulle fatta att dom faktiskt bor i en bandymetropol beslöt kommunens stadsarkitekt att det nya resecentrumet skulle se ut som en bandyhall ... Bandymålvakt
är bland det j*e man kan vara inom idrotten. "Det gör ont när bollen träffar", sa redan Egon "Sållet" Dacke. Ungarna på de små bandyorterna brukar få två råd av sina föräldrar. Bli inte bandymålvakt och börja inte knarka!


Man kan lätt tro att bandymålvakternas stora handskar är till för att lindra smärtan och hindra bollar. Men. Så är inte fallet. Det är enklare än så, en bandymålvakt måste alltid bära stora handskar, annars får hans svullna och deformerade händer inte plats.
 


En bra bandymålvakt ger framgång. Bandyns bandylag, Vetlanda BK har alltid haft bra målvakter, "Vispen" Isaksson, Jim Åstrand, Thomas Fransson, Bosse Karlsson, Pontus Sundelius, Andreas Bergwall, Dennis "Väggen" Gustavsson och Jonas "Skorven" Persson.

Några bandymålvakter genom bandyhistorien:
* "Sleven" Säfwenberg
* "Svenne-Berka"
* Bosse Nilsson, Skutskär
* "Fiskarn"

* Andreas Bergwall
* "Yppe" Palmqvist
* Bosse Rönn

Bandymålvakten i Vitryssland specialstuderades under matchen mot Sverige i Kemerovo 2007 ...
Matchen slutade 21-5 till det blågula manskapet.

 

BAOB bio
presenterar
Vem f'n vill bli bandymålvakt

 

Se även Ingen dans på mållinjen

 Bandyordspråk, många är de lärde som gjort bandyn odödlig med språkets hjälp. Tänkvärda små tankar ...
*Bush
* Kipling
* Shaw

Se även Bevingade bandyord

 

 


Bandyort, en ort/stad som är mest känd för sin bandy. I en äkta bandyort är bandyn nummer ett och alla invånarna har ett genuint bandyintresse.
Bland de mest kända bandyorterna kan nämnas Vetlanda, Skutskär, Lesjöfors, Bollnäs, Edsbyn. Bland de mest okända bandyorterna hittar vi Oxelösund och Otterbäcken?

Vissa orter vill gärna kalla sig för en bandyort. T.ex. hålorna håla, Nässjö. Här fanns förr i tiden ett bandylag, ett bryggeri och en station. Man levde nästan upp till kriteriet "Bandyort". Klubben hade en kort slogan "En stad - ett lag".
Men den glada tiden är för  länge sedan förbi. Numera är bryggeriet nerlagt, bandylaget är en gammal ryss och en avbytarbänk, stationen är kvar dock omdöpt till Resecentrum. Så kan det gå, när inte klubborna är krumma!

Se även Bandyfäste, Bandymetropol

 


Bandyplan, se Bandyarena


 


Bandyportfölj, en klenod bland bandypubliken, en portfölj innehållande en termos varm dryck och är en institution på bandyläktaren att den kallas bandyportfölj. Det varma kaffet i termosen kan vara av typen bandykaffe. (En del föredrar glögg i termosen.) Portföljens utseende är minst lika viktig, den ska vara gjord av brunt läder och gärna mycket sliten!

Ordet portfölj kommer från franskan och kan översättas med "bära blad, ark" (feuille). Vanligen är det en väska med lås för förvaring av dokument.

Hösten 2009 skakades bandyvärlden, när ägarna till både Göransson Arena och Arena Vänersborg beslöt att förbjuda bandyportföljen. Bandyfolket blir där hänvisade till kall öl i plastmuggar. Blotta tanken på att bandysportens hängivna supportrar nu ska bli behandlade som om dom vore besökare på typ "Vattenfestivalen" upprörde många. Verklighetens bandyfolk skanderade skandal och hotet om bojkott hänger i bandyluften!!

Externa bojkottslänkar:
[1], [2]

Läs även bandyoraklet Clas-G Bengtssons inlägg den 29 oktober 2009 på förbundets hemsida. Det slutar på följande sätt:

"På senare år har det uppstått "avarter." Ryggsäcken skall vi inte snacka om. Den knuffas och stångas och tar minst plats för två. Ägaren av en sån "hängselmaskin" borde få pröjsa dubbel entréavgift.

Flera arenor har nu s k vip-tält där det serveras allehanda drycker. Vilka som har tillträde till tältet bestämmer arrangören. Men det här gör man inte av alkoholpolitiska skäl. Det är stålarna som talar.

Nu är det dags för svenska portföljförbundet att ryta i. Det får inte vara så att den enda portfölj som släpps in på en bandyarena är en aktieportfölj. Då är bandysporten illa ute.

Så upp till kamp för den sanna bandyportföljen - den vars innehåll genom åren räddat livet på generationer av frusna bandyentusiaster!"


 Bandypremiären, vi snackar årets höjdpunkt, vi snackar nyputsade portföljer, vi snackar man ur huse. Vi snackar kulturens dag. Detta är den enda dagen på året som verkligen borde vara helgdag.

Bandypremiären säsongen 2009/10 spelades den 30 oktober och på Kullen i Vetlanda övertygade hemmalaget och vann över de regerande mästarna från Västerås med 6-5. Premiärskytt blev nyförvärvet från Falu BS Andreas Lysell. Tomas Knutson blev tvåmålsskytt, Björn Einarsson, PG Gustafsson och Johan Löfstedt gjorde de andra målen.

Övriga matcher denna premiärdag:
Hammarby - Broberg 6-5
Sandviken - Edsbyn 8-2
Bollnäs - Sirius 6-3.
Christoffer Edlund gjorde 4 av SAIK:s 8 mål i sin första match i sin nya klubb. Första målet sköt han in redan efter 33 sekunder ...

Säsongen 2011/12 blev likt säsongen 2010/11 en skuffelse för alla bandyvänner. Inte i år heller blev det ingen riktig bandypremiär? Premiäromgången delades upp på flera dagar och vissa omflyttade matcher spelades faktiskt före själva premiären!!

Ropen skalla - Avgå alla

Förbundet har senare erkänt att serieplaneringen numera alltid görs under den årliga firmafesten.

Bandypremiären 2015 mötte det trefaldiga mästarlaget Vetlanda BK Broberg/Söderhamn hemma i Sapa Arena. Fredagen den 23 oktober kl. 19 blåste domaren till spel ...
Den svenske monarken följde matchen på netet och i hallen var det festligt, fullsatt och fullt med poäng!

2015 lyssnade förbundet på alla klagomål och det blev en bandypremiär för alla Elitserielagen SAMTIDIGT.
Fredagen den 23 oktober kl. 19.00 var det avslag på samtliga arenor!!

Vetlanda BK - Broberg/Söderhamn Bandy
IK Sirius - Villa Lidköping BK
IFK Vänersborg - Sandvikens AIK
Bollnäs GIF - TB Tillberga
Edsbyn IF - Gripen Trollhättan BK
Västerås SK - Hammarby IF Bandy
Kalix Bandy - IFK Kungälv

 

Men så kom då nådens bandyår 2016 och då var det åter dags för en splittrad premiäromgång. Vetlanda BK möter Bollnäs på hemmais fredagen den 28 oktober ...


 Bandypuls, en en bandysatsning av Mittmedia med fokus på Bollnäs, Broberg, Edsbyn, Ljusdal och Sandviken - men även nationell bevakning.

www.bandypuls.se/

Bandypuls finns även på Facebook.

 


 


 
Bandypälsen,
var den gamla vita pälsrocken, antagligen en "avdankad militärrock", som alla avbytare på 1960/70/80-talet hade på sig när dom satt på bänken. Kan bara ställa frågan. Vart tog den vägen?

Dagens moderna bandypublik kan bara hoppas på att det finns foton från den tiden, för nu när Bandyhallarna/Evenemangshallarna växer upp som vampar på Brunkebergstorg är dessa bandypälsar helt klart borta för alltid.


 Bandyraggare, motorintresserad bandyungdom, som under 1950-talet upptäckte att det det fanns många "små läckra brudar" som gillade bandy. Städerna tömdes på "tjack" vid det magiska klockslaget 13.15 om söndagarna.

- "Var är brudarna", undrade de manliga motorintresserade ungdomarna?

När dom till slut insåg att det var runt bandybanorna man kunde "ragga brudar", fylldes parkeringsplatserna snart med stora amerikanska raggarbilar och bandyläktarna av frysande unga män i vita nylonskjortor, skinnjackor och myggjagare.
Bandysarg,
se sarg

 

 Bandysidan.nu, är en hemsida som uteslutande handlar om bandy och bandyrelaterade händelser. Hemsidan består i grunden av 5 sektioner, Nyheter, IBDB, Bandytipset, Länkar och Community. 

bandysidan.nu

 

 Bandyskriket
, ljudterapi
när det ofattbara ...
det som inte får hända händer ...
det som inte kan hända händer ...
.. bandyskriket ..


Bandyspelare
, en bandyspelare spelar bandy. Utanför bandyvärlden finns det många typer, men på bandyisen finns det bara två olika typer av bandyspelare. Våra spelare och de andra.

En bandyspelare kan stå i mål och kallas då bandymålvakt, han kan vara försvarare, halvback, mittfältare, anfallare eller allround, som VBK:s nyförvärv 2010 Henrik Esserius.

Bandyspelarens viktigaste redskap är den vackert krökta bandyklubban. Det är med den han gör sina konster och finter.

Se även
* Kända bandyspelare.
* Klassiska bandyspelare

 
Bandyspelaren som försvann i Gambia,
en kriminalroman skriven av TV-producenten och historikern Olle Häger. Boken vann Svenska Deckarakademins debutantpris 1991.
Hägers efterföljare fick titeln "Skratta får du göra i Sibirien"? Skratt och Sibirien? Måste helt enkelt handla om någon rolig bandymatch i Archangelsk?

Se även Bandylitteratur och Andreas Birgersson

 Bandysuget
,
suget efter sporternas sport. Det finns två olika sorters sug. En spelare som direkt efter säsongen bestämmer sig för att sluta. - "Nu lägger jag rören på hylla!" Drabbas alltid i maj av bandysuget. Han ångrar sig, han känner saknaden och bestämmer sig för att spela en säsong. Två aktuella exempel på detta är Vetlandas Rolf Hedberg och Hammarbys Göran Rosendahl.

Som bandysupporter känner du av bandysuget året runt, dygnet runt. Är det ingen match idag? Någonstans. Är säsongen verkligen slut?
Men självklart blir abstinensbesvären större och besvärligare när man insett fakta. Bandyfinalen är slut, säsongen är faktiskt över, sommarhelvetet är här.
Ett gott råd till alla bandysupportrar. Spela in allt som rör bandyn. Skapa den bästa bandystämningen. Koka lite bandykaffe. Fyll lägenheten med is. Dra för persiennerna, rulla ner alla rullgardiner och sedan tittar du på allt du spelat in.
 

 
Bandysyltburken
, har inget med sporten bandy att göra. Bandysyltburken är egentligen en kaka, den kaka av pengar som bandyn producerar och som alla inom bandyn ska dela på.

Nu har även fotbollens Lars-Åke "Jag ska bestämma allt" Lagrell upptäckt att det kanske finns pengar i sporternas sport. Och när han Lagrell ser pengar, då agerar han. Han jobbar ännu i det tysta med sina idéer om bättre sponsor- och sändningsavtal för bandyn efter den modell han jobbat fram inom fotbollen.
Han har dock gjort klart för bandyförbundet att om han nu arbetar fram en mer för bandyn lukrativ modell, då vill han självklart bestämma lite mer om hur bandyn ska spelas, hur spelarna är klädda och annat smått eller stort! Han har enligt Skattemyndigheten öppnat ett eget nytt konto i Norge.

Vi på redaktionen har självklart varnat Bandyförbundet, men vi har inte fått något svar från ledningen, men så är ju Bandyförbundet uppbyggt efter den klassiska Stasimodellen!
Bandysäsong,
se säsong

 
Bandytermos
, tillsammans med bandyportföljen en klenod för bandyälskarna.Bandytermos Inför varje match putsar och kontrollerar man den. Håller den värmen, ser den bra ut. Efter användandet rengörs och putsas den åter och ställs tillbaka i vitrinskåpet.

En äkta bandytermos ska vara av märket Kokhett, som tillverkades på AB Termoverken i Jönköping. Idag är tillverkningen sedan länge nerlagd, så numera har dessa termosar blivit mycket eftertraktade på olika samlarmässor och på auktionssajter på nätet.

Som kuriosa och ännu ett bevis på att bandy och termosar hör ihop är att Svenska bandyförbundets officiella tidning, Bandymagasinet har sina lokaler i en gammal termosfabrik på Brahegatan 36 i Jönköping ..

 Bandytermos Bandyportfölj med bandytermos

Se även Bandykaffe

 


Bandyåret 1986,
lite kuriosaplock kring bandyallsvenskan, året då Vetlanda BK blev svenska mästare för första gången.

... Vetlanda BK:s 130 gjorda mål i grundserien var nytt målrekord.

... Bästa publikmatchen var derbyt mellan Boltic och Karlstads Göta på Tingvalla, 4.017 åskådare. Sedan följde Boltic-Villa med 3.874, Vetlanda-Motala med 3.112 och Vetlanda-Boltic med 3.059 åskådare.
.
.. IF Boltic vann Fair play-ligan för andra året i följd. Efter suveräna Boltic kom Villa och Vetlanda. Tre söderlag i topp!

... Målrikaste matchen var Vetlanda-Villa den 2 januari. Matchen slutade 10-5.

... Patrick "Putte" Johansson gjorde åtta mål i matchen mot Karlstads Göta den 6 januari. Matchen spelades på Tingvalla i Karlstad och Vetlanda vann med 13-0.
... 14 allsvenska matcher slutade med tvåsiffrigt resultat. (3 i norr och 11 söder).

... Fem utespelare spelade samtliga 22 grundseriematcher utan att uppsöka utvisningsbåset. Per Karlsson, Edsbyn, Anders Söderholm, Sandviken, Bengt "Pinnen" Ramström, Boltic, Roger Knöös, Kungälv och Verner Jonsson, Örebro.

... Årets fem bästa publikklubbar blev: Villa BK, IFK Motala, Vetlanda BK, Västerås SK och Ljusdals BK

... Årets skyttekung blev Kjell Kruse, Boltic med 46 mål, sedan följde Patrick "Putte" Johansson, Vetlanda BK, med 44 mål, trea blev Mikael Arvidsson, Villa med 41 strutar.

... Göran Nygren, Brobergs IF blev årets snabbaste målskytt. Premiärmålet kom redan efter 35 sekunders spel i hemmamatchen mot Kungälv den 23 november.


... Vetlanda BK vann sitt första SM-Guld ...
(Alla fakta från SM-finalens matchprogram)
Bangolfsbandy,
"Innebandy",
visst dom har en krum en, men den är ju av plast, så redan där spricker alla tankar om att detta är en sport ...

 

Eller som den store idrottsbloggaren "koforit" uttryckte det:
"Innebandy, är bara en lek på blodigt allvar"

www.innebandy.se

Se även Badkarsbandy och Sockiplastbandy

 Bempa,
"Bempa"
Bengtsson, Claes-G,
född 1942. Började som volontär på Idrottsbladet. På Expressen var han år 1970-1997 och där rapporterade han ingående om Stockholmsbandyn.

Claes-G är numera mest känd för att han sitter i juryn för Svensk Bandy Hall of Fame

 Bengtsson, Felix,
ung och talangfull bandyspelare i Vetlanda BK, som blev finalhjälte när han gjorde det avgörande målet när VBK:s P18 blev Svenska mästare 2013.

- Målet gick till på så sätt att jag bröt ett uppspel, sedan trampade jag upp i banan och satte en passning på Daniel Johanssons klubba. Han trampade förbi de första försvararna och jag beslutade mig för att trampa med upp i anfallet, han dribblade av resterande försvar och kom fri med målvakten. När han skulle göra den avgörande finten hoppade bollen upp och målvakten stötte i sin tur ut bollen med sitt benskydd, då var jag där och tryckte in returen.

Felix Bengtsson är även mycket lovande inom golfen och vi får hoppas att han väljer att fortsätta med bandyn.

 

 Berggren,
Vippan, bandyspelare och en av de mest självklara i Name of Fame. Det enda kända fakta om Vippan är att han 1949 spelade i Västanfors IF. Men smeknamnet! Smeknamnet gör att han absolut är medlem i den lilla skaran av bandyspelare i Name of Fame.

Obekräftade rykten talar nu om att hans smeknamn har något att göra med hans fru eller om det var fästmö?

Vi på redaktionen söker av flera skäl efter mer fakta!!Bergman, Franco,
f.d. bandyspelare och tränare i Edsbyn, svensk förbundskapten, som under fyra säsonger (2009-2013) tog två VM-guld, ett silver och ett brons med Sverige. .

 

Han efterträds av världens bäste bandyspelare genom alla tider, Jonas Claesson.

 Bergmark, Orvar,
född 16 november 1930 i Bureå, död 10 maj 2004 i Örebro, var en svensk fotbollsspelare, bandyspelare; senare också förbundskapten för det svenska fotbollslandslaget.

Han spelade 24 A-landskamper (+1 U-landskamp, 4 presslandskamper varav en i pressens lag) i bandy.

Orvar Bergmark spelade sex SM-finaler i bandy med Örebro SK och blev svensk mästare tre gånger. Han var med och tog OS-guld i bandy 1952, då bandyn var en uppvisningsgren. Han är en av få som blivit stor grabb i både bandy och fotboll.

Orvar Bergmark är tillsammans med "Sigge" Parling de enda två i världen som spelat VM-final i både bandy och fotboll.

 Bergqvist, "Svenne-Berka" Sven
(1914-1996), en
legendarisk bandy, hockey- och fotbollsmålvakt i Hammarby, han debuterade som 16-åring i bandyburen den 6/1 1931, samma år som det var premiär för Bandyallsvenskan ... Hammarby förlorade dock mot Uppsalalaget IF Vesta med 2-1, denna premiärfyllda allsvenska omgång.

Svenne-Berka är likt "Snoddas" en klassisk svensk idrottsprofil, han är Sveriges meste allround-idrottsman genom tiderna. Han var allsvensk i fem grenar, bandy, fotboll, handboll, ishockey och bowling! Ett oslagbart rekord.

"Svenne-Berka" är en av få bandymålvakter, kanske den enda som det sjunger om ... hela "Vårat gäng" sjöng "Svenne Bergqvist bäst på plan .... så att det ekade runt hela Södermalm.
 

avtecknad by Börje Dorch (detalj)
 

Den 3 december 1955 förändrades Svenne Bergqvists liv totalt. En trafikolycka gjorde att "Svenne Berka" fick leva resten av sitt liv i rullstol. Han avled den 16 december 1996, 82 år gammal.

Den allsvenska premiären 1931 ägde rum på trettondag jul, den 6 januari. På naturis, i snöstorm och delvis i mörker.
När Hammarby–Vesta började spela var det redan skymning och matchen fick avslutas i kompakt mörker. I den matchen debuterade en blivande legend i Hammarbymålet, blott 16-årige Sven "Svenne-Berka" Bergquist. Vesta vann med 2-1. Den härlige söderkisen "Svenne-Berka" raljerade ofta om den här matchen: "Enligt domaren blev resultatet 2-1 till Vesta, men på slutet var det så mörkt, så att vi spelare knappt såg någonting. Varför flera bollar kan ha varit över mållinjen både på Vestas och Hammarbys sida".
2-1 till Uppsalaget blev i alla fall det officiella slutresultatet.


Svenne-Berka teckning Börje Dorch


klicka på bilden för större Svenne-Berka 
Bergström, "Nicke", "Nicke" Bergström
(1921-2001), legendarisk bandyspelare, som fick sitt stora lyft 1961 då han spelade 9 allsvenska matcher för det vackert gula laget. Han hade då harvat runt i Nässjös fula blekblåa tröja i många långa trista bandyår. Många experter menar att han just 1961 fick sitt egentliga genombrott. I VBK fick han äntligen spela sitt eget spel, han satt på bänken (vad annat kan man begär om man kommer från Nässjö) och väntade in det rätta tillfället att få komma in och avgöra matcherna. Ljudet av hans hårda skott ekar fortfarande vid platsen för den gamla Landbandybanan i Vetlanda.

Efter de allsvenska åren i Nässjö och Vetlanda fortsatte Nicke att spela i Eksjö, Sävsjö, Forserum och Ekenässjön. Sin sista "stora match" spelade han 1960, när han som VBK-spelare blev uttagen i en förstärkt NIF-kombination som mötte de ryska mästarna Dynamo Moskva en torsdagseftermiddag inför 8 100 åskådare. Ryssarna vann  med 4-2, båda NIF-målen av den då 39-årige Nicke Bergström.


Här tillsammans med Åke "Plutten" Andersson.

Först vintern 1967, vid 46 års ålder, lade han av som aktiv.

"Nicke" var en virtuos på isen och han hade en mycket speciell skridskoåkningsteknik, han tog likt konståkarna fart med spetsen av skridskon ... och sen fanns det inte mycket som kunde stoppa honom.

En detalj som "Nicke" var mycket noggrann med var att aldrig spela med skridskoskydden på. "Man vinner inga matcher med skydden på", sa han alltid ... den legendariske Nils "Nicke" Bergström, som märkligt nog står staty i den trista järnvägshålan Nässjö.

Klicka för större
 

Nicke är invald i Svensk Bandy Hall of Fame som nummer 6 och 1941 fick han Kabom-pokalen.

Se även Klassiska bandyspelare ...

Claes-G Bengstsson om "Nicke"  ..

Sorg i bandy-Sverige

 
Bergström, Gösta "Staffa"
,
född 23 juli 1919, var en svensk bandyspelare med Lesjöfors IF som moderklubb.

Han spelade högerback under klubbens genombrottsår och som många av de andra spelarna på den här tiden hade även han ett till- eller öknamn, nämligen "Staffa". Det var endast under det namnet han var känd.

"Staffa" har självklart en stensäker plats i Name of Fame, är man endast känd under sitt smeknamn så ...


 Bergwall
, Andreas,
en av världens bästa målvakter och f.d. målvakt i Vetlanda BK och det var under den korta tiden i VBK som han utvecklades till att bli en av de bästa bollmotarna i världen ...

Han började sin bandykarriär i Lesjöfors IF och har även spelat i IFK Kungälv, BS BolticGöta, Västerås SK och Tillberga Bandy Västerås, samt några säsonger i den ryska ligan.

Han kan titulera sig sexfaldig världsmästare (1997, 2003, 2005, 2009, 2010, 2012) samt trefaldig svensk mästare, säsongerna 1998/1999 och 2000/2001 med Västerås SK samt 2012/2013 med Hammarby IF Bandy. Säsongen 2015/16 spelar han i Västerås SK.

Han landslagsdebuterade 1996 och blev i sin 141:a landskamp vid VM-premiären mot Finland i Kazan 2011 ensam innehavare av rekordet för flest svenska bandylandskamper.

Andreas Bergwall är Stor grabb nummer 216.

Se även Marcus Bergwall

25/9-2015 - Bergwall i gallerbråk med Bandyförbundet/Bandyfeber.com
Bergwall, Marcus
, bandyspelare i Mosserud. Marcus Bergwall var ett av Vetlanda BK:s tunga nyförvärv inför säsongen 2008/09. Han lämnade dock VBK redan efter en säsong och skrev på för Mosserud.

Marcus Bergwall är en av de riktigt stora inom svensk bandy, han har förutom då en säsong i det trefaldiga, spelat åtta VM-turneringar och är världsmästare 3 gånger, en gång svensk mästare. 1995 spelade han i det IF Boltic som mycket turligt besegrade Vetlanda med 2-1 i finalen på Söderstadion.

Han har även spelat för Hammarby och gjort några vändor till Ryssland. Han är med sina 132 landskamper Sveriges mesta landslagsman genom tiderna och utan tvivel en av världens bästa försvarspelarna.

Säsongen 20101/11 blev suget för stort efter elitbandyn igen. Han gjorde comeback och spelade utan större framgångar i laget utan framgång.


 

Om värvningen av Marcus Bergwall på SvenskaFans/tjustkulle
Om samma värvning på det rosa
Om samma på sr.se

MARCUS BERGWALL

Försvarsspelare.

Född: 10/1 1971.

Längd: 185 cm; Vikt: 84 kg.

Landskamper: 132 A. Mest genom tiderna i svensk bandy!

Världsmästare: 1997, 2003, 2005. Spelat åtta VM-turneringar.

Svensk mästare: 1995, med Boltic som besegrade VBK i SM-finalen med 2-1.

Rysk mästare: 2008, med Dynamo Moskva.

Klubbar: Lesjöfors, Boltic, Hammarby, Raketa Kazan, Dynamo Moskva, Vetlanda BK, Mosserud, IFK Vänersborg

 

Fakta från vetlandabk.se
 

Se även "Det var bara å nypa till"

 

Även brorsan Andreas spelar bandy ...


 Berlinmuren,
ett bevingat bandyord. När Vetlanda BK är på topp, när alla 22 fötter är på tå, då är lagets rus lika ogenomträngligt som Berlinmuren var innan 16 november 1989! Så var fallet den 15/2 2006 då, VBK besegrade svenska mästarna Edsbyn med 6-3.

Allt enligt SF/Bandyskribenten Andreas Söderman. (Läs artikeln)
Bevingade bandyord,
ord uttalande som helt plötsligt fått vingar.

* "Skärpning luar, ...", "Bullen" Andersson
* "Det är kanske ...", Andreas Söderman
*
"När vissa skjuter ...", Publikkommentar på Kullen
*
"Bandylexikon - den enda ...", red på By á bladet
* "Ryssarna är ett söndrat..", Kenth Hultqvist
* "Släng en bandyboll...", Bernt "Bempa" Ericsson
* "Höra ljudet av klappande ...", Per Einarsson, Vetlanda BK
* "Målvakterna betyder mer ..", Jonas Claesson
* "Nu kör vi så det ...", signaturen pef
* "I år har vi inga benbrott ..", Jonas Claesson
* "De första sket sej ...", Jonas Claesson
* "Nu har man skitit ..", han fronning
* "Ljudet av skridskoskär ..", han på huvudläktarn
* "En sån bra spelare handlar det inte om", Sören Persson, Falu BS
* "Det är inte direkt ett ..",  Jonas Claesson
* "Att täcka ett skott kan ..", Lars Almström, Hammarby
* "Om bandyns torftighet har ett namn ...", Mats Härd
* "Låt resan mot det fjärde ..", Johan Söderman
* "Men bortaspelaet bör man shapa upp", Jonas Claesson
* "Vi ska försöka bli lite ...", Patrik Johansson, Vetlanda BK
* "Jag tycker vi spelar ut ...", Christoffer Edlund
* "Ryssarna är mentalt tunna", Kenth Hultqvist
* Det var bara å nypa till", Marcus Bergwall
* Tänk om jag kunde ...", han Hansson, Kallhäll
* "Det är viktigt att förlora rätt matcher", Kenth Hultqvist
* "Vi får kanske börja sjunga istället", Andreas Bergwall
* "Hellre en hård utanför, än en ...", Pierre Sunesson
* "Det går inte ens att höra vad man tänker..", Andreas Bergwall
* "Vi gjør så godt vi kan ...", norsk bandyblogg 2007..
* "Berlinmuren", VBK:s hörnrus mot Edsbyn, Andreas Söderman
* "Hellre lägenhet i Vetlanda än Villa i Lidköping", Ulf Hansson
* Ledigt i taket, Hans Elis Johansson
* Bandykalldusch, svt/text
* "Fan, fan, fan ...", Andreas Söderman efter en snöplig förlust.
* "Bandy ska ses från långsidan", Jonas Claesson 11/1 2006
* "Fläskträff", Jonas Claesson, 11/1 2006 Efter ett hörnmål av VBK:s Rolf Hedberg)


 

Billqvist, Ulla
, född Schönström, (1907-1946), schönsjungande sångerska som ibland brukar beskrivas som Sveriges svar på Vera Lynn, men för alla vänner av bandy är hon mer känd som "bandydrottningen" efter sin insjungning av Jokerns "Min halvback", som hon sjöng in på Sonoras studio den 8 maj 1940.
 


Birgersson, Andreas,
bandymålvakt från Åby/Tjureda. Ett av Vetlanda BK:s nyförvärv säsongen 2009/10. Men inför säsongen 2010/11 är han borta?? Vart tog han vägen? Han finns inte med i truppen, han finns inte med bland spelarförlusterna? Är han i Gambia? Har kriminalgåtan äntligen fått sin lösning??

88. ANDREAS BIRGERSSON 

Målvakt

Född: 1991.

Längd: 187 cm; Vikt: 77 kg.

Klubbar: Åby/Tjureda IF, Vetlanda BK 2009/2010, spelade juniorbandy med VBK säsongen 2008/09.

Är också en duktig fotbollsspelare, gör många mål

för Rottne IF i division 4. 

 Blodmåne,
se Supermåne.


 Blom,
Lucas, är en mycket talangfull bandyspelare från Vetlanda. Han gjorde säsongen 2009/10 Elitseriedebut i det vackert gula laget och vilken debut sen. I första matchen stänkte han i en hörna mot Falu BS. Han är en vass skytt och det bevisade han ju med besked i den matchen, en match som VBK till slut vann med 5-2.

Han var också en av nyckelspelarna i VBK:s J20-lag som var ytterst nära att nå SM-finalen. Han spelade 23 matcher och gjorde 15 mål, en lysande målskörd för en back!!

 

På grund av studier i Linköping kommer han att säsongen 2010/11 spela för IFK Motala, men vi får hoppas att den bandykulturlösa klubben inte helt förstör "våran" talang ...

 Blomberg,
Pontus, talangfull bandyspelare från Vetlanda, som 2011/12 i princip tog sig in i  VBK:s A-trupp och han skrev nyligen på för tre nya år med VBK, en talang som Vetlanda kommer att få mycket glädje av i marschen mot ett nytt SM-guld!

I den första matchen i Svenska Cupen 2010, gjorde han debut i A-laget. En match som Vetlanda BK vann med 6-1 över Katrineholm. Pontus blev då den andra 17-åringen som den här säsongen gjorde debut i A-tröjan. Den förste var Joakim Andersson, som gjorde sin A-debut i matchen Vetlanda BK - Hammarby som spelades 21/8 i Örebro. 

25. PONTUS BLOMBERG

Född: 2/5 1993.

Landskamper: 2 P17 och 4 P15.

P17-nordiskmästare 2010 och P15-VM-silver 2008.

Klubbar: Vetlanda BK. 

 

 Boken om Jonas Claesson
, världens bäste bandyspelare nu även i bokform. En härlig läsning om den sympatiske bandyspelaren från Sävsjö. Läs om hela hans bandykarriär från Sävsjö till söder. Från Kullen till Zinken.
Författare
Jonas Claesson och Anders Lif.

Ett
utdrag ur boken ....

Se även bandylitteratur


 


Boken om Snoddas, skriven av Torsten Adenby och den utkom nådens bokår 1952.

Beskrivning av boken:

BOKEN OM SNODDAS
berättar om Gösta Snoddas Nordgrens liv från hans tidigaste barndom till den historiska vinterkväll i slutet av januari 1952, då han med ens slog igenom i radions Karusell-program. Torsten Adenby, Snoddas' gode vän och den som följt hans bana långt innan namnet "Snoddas" kom på allas läppar, är den initierade berättaren.


 Bollen är rund,
"bandyklyscha", allt kan hända, det kan vända ..., ett sämre lag kan slå ett bättre, det gäller bara att ha lite tur med hur bollarna rullar och studsar.
"Bollen är rund - Ge aldrig upp!"
Men.
Är då bollen verkligen rund? Det undrade redan den gamle Hamlet och han har fått sitt svar.
Bollnäs GoIF
, "giffarna, anno 1895", bandylag från Hälsingland, mest känd för flottarkärlek och en stor keps.

1944


klicka bilden för större

1951

1956


klicka bilden för större

1959


klicka bilden för större

Årtal okänt
Giffarna på netet ...


 
BolticGöta,
(Bandysällskapet BolticGöta), en bandyklubb från Karlstad och hemmaplanen Tingvalla. Boltic är mest känt för de två finalförlusterna mot Vetlanda BK. 1986 vinner VBK med 2-1 och 1992 med 4-3.

BS BolticGöta är en sammanslagning av två klubbar IF Boltic och IF Karlstad Göta. Efter sammanslagningen 2000, har namnet på klubben diskuterats hit och dit, men nu verkar alla överens om att det ska vara BS BolticGöta. 2008 beslöts att A-laget spelar under namnet IF Boltic!!

Mest känd av alla "Bolticspelare" är Bernt "Bempa" Ericsson, som spelade här på 1960-talet. Några VBK:are har även gjort bandyn till en njutning för Karlstadspubliken, Kenth Hultqvist, Pelle Togner, Ulf Einarsson.

Efter storhetstiden på 80-talet har det mest gått utför ... numera är Boltic en gummibandsklubb, ena året i Elitserien, sen direkt ner i Allsvenskan ...!!

Boman,
Christian,
talangfull bandymålvakt, som säsongen 2010 lämnade det utdöende blekblåa obandylaget och den utdöende hålan Nässjö. Han skrev på för det vackraste av alla gula bandylag och i och med det har han chansen att utvecklas till den världsmålvakt, som han har talang till.

Christian Boman som har Gripens BK som moderklubb lämnade VBK 2013 och skrev på för Skirö/Nävelsjö, men inför säsongen 2015/2016 återvände han till VBK.

 

Fakta från den officiella

21. CHRISTIAN BOMAN 

Målvakt.

Född: 1/7 1991.

Längd: 185 cm; Vikt: 77 kg.

Klubbar: Gripen/Trollhättan BK, Nässjö IF, Vetlanda BK, Skirö/Nävelsjö

 

 Borr, Leif,
bandyspelare, född i Hällefors, spelade i Hällefors, Lesjöfors, Örebro och i Västanfors innan han kom till Vetlanda BK i slutet på 1960-talet. Han var en tekniker, notorisk målskytt, snabb på skridskorna, men tyvärr även likt en annan särling och  bolljoxare från "Söder" snabb till "glaset". Var "Pressens son" i en match mot bandylandslaget.

Han blev snabbt Vetlandapublikens stora favorit och alla gula bandyvänner minns med glädje Leif Borr, som när han var på sitt bästa bandyhumör alltid var inblandad i det mesta som hände i matcherna!!

Leif Borr fick en kort bandykarriär. Leif Borr avled för många år sedan, enligt välunderrättade källor.

Bortalag
,
borta är alltid de lag som möter Vetlanda BK. De må kalla sig för hemmalag, men när matcherna väl är igång, ja då är de borta! 
Boström, Sören,
född 26 oktober 1947, svensk bandyspelare.
Sören Boström anses vara en av Sveriges främsta bandyspelare genom tiderna, men saknar trots detta ett SM-guld som spelare.

Boström debuterade i allsvenskan för Västanfors IF år 1963 och spelade där fram till 1977. Totalt spelade han 14 säsonger för Västanfors IF, varav åtta i allsvenskan och sex i division 1. Boström var också tränare i Västanfors IF 1989-1992.

1977 gick han till Västerås SK med vilka han spelade SM-final 1978. Boström var spelare i VSK mellan 1977-1989 och dessutom biträdande tränare mellan 1988-1989.

Han återkom till Västanfors IF och var tränare där i tre år innan han återvände till VSK som tränare år 1992. Boström har som tränare för VSK tagit sex stycken SM-guld, 1989, 1993, 1994, 1996, 1998 och 1999. Därefter tog han en paus i tränarkarriären men är numera tillbaka i Västanfors IF.

Sören Boström hade som spelare en säker landslagsplats och spelade hela 114 landskamper varav många av dessa som lagkapten.


VM-guld 1981, klick för större bild

Sören Boström är "Stor grabb i bandy" nr 169 och blev 2013 invald i Svensk Bandy Hall of Fame som nummer 14.

Fakta från SBHoF:

INVALD i SBHoF: 2013

FÖDD: 26 oktober 1947 i Fagersta.

POSITION: Mittfältare, forward.

KLUBB: Västanfors IF, Västerås SK.

KLUBB SOM TRÄNARE: Västerås SK, Västanfors IF.

MODERKLUBB: Västanfors IF.

LANDSKAMPER: 114 – 44 mål.

VM-GULD: 2 (1981, 1983). VM-silver: 3 (1975, 1977, 1979). VM-mål: 13.

SM-SILVER: 1 (Med Västerås SK 1978). Finalmål: 2.

ÅRETS MAN: 1976.

STOR GRABB nr 169.

ÖVRIGA MERITER: Sex SM-guld som tränare för Västerås 1989, 1993, 1994, 1996, 1998, 1999, Årets Gentleman 1987.

KURIOSA: Sonen Göran har tre SM-guld med Västerås 1998, 1999, 2001. Dottern Åsa har fyra VM-guld och två SM-guld med AIK och är sedan 2009 biträdande förbundskapten för F17- och F19-landslagen.

 

 Bottenlag
,
ett bottenlag är ett bottenlag och ett bottenlag ligger alltid i botten av tabellen.
Några klassiska kännetecken på ett bottenlag är att:
* dom förlorar alla jämna matcher.
* dom förlorar alla ojämna matcher.
* dom förlorar alla matcherna ..

* dom gör aldrig enkla mål ...
* dom har alltid otur ...

och enligt tränaren, är dom bättre än vad tabellen visar.

Vissa lag, t.ex. Nässjö IF är sedan 1949, ett bottenlag oavsett vad tabellen visar, men när Nässjö typ säsongen 2009/10 ligger i botten av den södra Allsvenskan, då är detta endast ett klart och tydligt bevis på att devisen "En gång bottenlag - alltid bottenlag" stämmer.

1. Boltic...............9  6 1 2  62- 37  13
--------------------------------------------------
2. Ale/Surte............9  6 1 2  40- 30  13
--------------------------------------------------
3. GAIS:................9  3 0 3  43- 31  12
4. Gripen...............9  5 2 2  52- 45  12
5. Motala...............9  4 3 2  47- 40  11
6. Jönköping............9  4 1 4  35- 46  9
7. Stjärnan.............9  3 2 3  36- 36  8
8. Tranås...............9  3 1 5  44- 49  7
--------------------------------------------------
9. Otterbäcken..........8  3 0 5  34- 44  6
10. Lidköping...........9  3 0 6  36- 48  6
--------------------------------------------------
11. Frillesås...........9  2 1 6  32- 45  5
12. Nässjö.........9  2 0 7  34- 47  4


Några andra klassiska bottenlag, lag som alltid ligger i botten av tabellen är IFK Vänersborg, Gripens BK, IFK Motala
och Ljusdals BK och ligger dom inte i botten just nu, så var lugna .. raset kommer, det kommer, det kommer ...
Boulognerskogen,
Gävle, endast känd för att genom den skogen rinner Gavleån.


 Bouveng, Oscar,
talangfull bandyspelare från Vetlanda född 1993, som redan 2011 tränade med seniorerna och enligt alla rapporter tog han för sig och många trodde att han skulle få speltid i det vackert gula A-laget redan detta nådiga bandyår, men så blev det inte.

 

Via Skirö/Nävelsjö gick han 2015 till Nässjö IF och spel i Allsvenskan.

 

 Bragdguldet,
(Svenska Dagbladets guldmedalj), en idrottsbragd ska ju alltid premieras och sedan 1925 har "Bragdguldet" delats ut till svenska idrottare för att de gjort årets "idrottsbragd"!

1933 fick bandymålvakten Sven "Sleven" Säfwenberg Bragdguldet och bandyvänner runt om vårt avlånga bandyvänner gick man ur huse för att fira. I Stockholm fylldes Sergelstorg på några få minuter när man fick veta att "Sleven" numera var "Bragd-Sleven.

I "Slevens" Uppsala färgades Fyrisån röd, när folk fyllde ån med röda nystan, samtidigt som man sjöng:
Ja må han sleva,
ja må han sleva,
ja må han sleva uti hundrade år
.

 

Sven "Sleven" Säfwenberg är märkligt nog den ende bandyspelare som fått Bragdguldet och efter 1933 har Bragdguldet helt tappat status och numera är det ingen som bryr sig om vilken simmare, brottare, curlare, cyklist, friidrottare eller skidskytt som får detta pris!

Alla vinnare av bragdguldet

2009: skidskytte
2008: skytte
2007: alpint
2006: alpint
2005: friidrott.
2004: friidrott.
2003: friidrott.
2002: cykel.
2001: längdskidor.
2000: simning.
1999: Tony Rickardsson, speedway.
1998:
1997: friidrott.
1996: kanot.
1995: golf.
1994:
1993: längdskidor.
1992: Jan-Ove Waldner, bordtennis.
1991: alpint.
1990: tennis.
1989:
1988: skridsko.
1987: längdskidor,
1986: brottning.
1985: friidrott.
1984: längdskidor.
1983: motocross.
1982: tennis.
1981: orientering.
1980: längdskidor.
1979: fotboll.
1978:
1977: brottning.
1976: friidrott, cykel.
1975: alpint.
1974: tennis.
1973: fäktning.
1972: simhopp.
1971: bordtennis.
1970: simning.
1969: fotboll.
1968: längdskidor.
1967: cykel.
1966: skytte.
1965: bordtennis.
1964: kanot.
1963: skridsko.
1962: längdskidor.
1961: Ove Fundin, speedway, motocross.
1960: simning.
1959: fotboll.
1958: friidrott.
1957: friidrott.
1956: längdskidor, modern femkamp.
1955: skridsko.
1954: friidrott.
1953: brottning.
1952: friidrott.
1951: friidrott.
1950: tennis.
1949: kanot.
1948: modern femkamp.
1947: brottning.
1946: tyngdlyftning.
1945: modern femkamp.
1944: längdskidor.
1943: friidrott.
1942: friidrott.
1941: längdskidor.
1940: friidrott, friidrott.
1939: backhoppning.
1938: simning.
1937: pistolskytte.
1936: längdskidor.
1935: fäktning.
1934: friidrott.
1933: Sven "Sleven" Säfwenberg, bandy.
1932: Ivar Johansson, brottning.
1931: Sven Rydell, fotboll.
1930: Johan Richthoff, brottning.
1929: Sven Utterström, längdskidor, Gillis Grafström, konståkning.
1928: Per-Erik "Särna" Hedlund, längdskidor.
1927: Sven Salén, segling.
1926: Edwin Wide, friidrott, Arne Borg, simning.
1925: Sten "Sten-Pelle" Pettersson, friidrott.
 


 Brandels Café
, ett klassiskt café och konditori som låg på Storgatan i Vetlanda. Brandels är det absolut viktigaste bland alla caféer i bandyns historia för här bildades Vetlanda BK nådens bandyår 1945. Bland kaffekoppar och läckra wienerbröd bildades första en interimstyrelse, som året efter blev officiellt registrerad.

Mästarnas mästarlag var fött!

Bilden här under på "Bandycaféet Brandels" är ett fint gammalt vykort.

Se även Café Svea och Caféer i bandyns historia

 Brands Café och konditori I det här huset låg caféet ...i Figeholm,
tillhör dom viktiga caféerna i bandyns historia. Brands Café låg/ligger i huset där den f.d. distriktssköterskemottagningen var belägen.

Här samlades den 16 oktober 1946 ett antal bandyintresserade herrar, för att diskutera bildandet av en bandyklubb i Figeholm. När man så småningom lämnade caféet hade man ett nyfattat historiskt beslut bakom sig. Herrarna hade beslutat att bilda en bandyklubb vars namn skulle vara Bandyklubben Bore - BK Bore.

Bilden nedan visar Figeholmstorg 1964
klick på bilden för ett större torg!

 

 

 

 

 

Se även Caféer i bandyns historia
 

 


Bringe, Filip,
talangfull bandyungdom från Rottne och Åby/Tjureda som  skrev ett långtidskontrakt med Vetlanda BK inför säsongen 2013/14. Filip Bringe som endast är 15 år spås en lysande bandykarriär.

"– Filip är en av de bästa talanger jag sett. Han är en duktig avslutare från såväl vänster som höger, ska bli spännande att följa hans fortsatta utveckling, säger Jörgen Ivarsson som under ett tiotal år varit talangutvecklare i Åby/Tjureda IF.
Jörgen som vunnit två SM-guld med Vetlanda BK, 1991 och 1992, då han var andremålvakt bakom Pontus Sundelius. Tilläggas kan att Jörgen är pappa till VBK-spelaren Erik Ivarsson.

Filip Bringe spelade den senaste säsongen två P15-landskamper och på dessa gjorde han fem mål. Det blev svensk seger, 12-0 och 4-2, mot Finland-P15 och båda matcherna spelades i Västerås."

 

2013 blev denne oerhört talangfulle bandyspelare utsedd till Årets pojkspelare!

Bringe-fakta från den officiella
Filip Bringe
Mittfältare

Född: 15 februari 1996.
Landskamper: 2 P15-landskamper och fem mål.
Klubbar: Moderklubben Åby/Tjureda IF och Vetlanda BK.

 "Brinken"
,
se Henry "Brinken" Klarqvist

 Brobergs IF
,
Broberg/Söderhamn, är laget med bandyallsvenskans i särklass svåraste heja-rim.

"Fel gul färg - Broberg" ...

Men när du väl lärt dig den, får du automatiskt medlemskap i klubben.

Klubben första lag anno 1919

1932 laget som tog upp Broberg i Allsvenska för första gången.

anno 1945


klicka för större

1947


klicka för större


klicka för större lagfoto


Försvarens skräck! (enligt den egna hemsidan!!)
Brobergskedjan säsongen 1963/64 fotograferad efter en 11-1-seger mot Djurgården, som bidrog till att Söderhamnsgänget nådde sitt andra raka SM-slutspel. Från vänster Rolf Almstedt, Leif Wasberg, Curt Sedvall, Anders Erlander och Göran "Dallas" Sedvall.

Se även Faxevallen och Hällåsen


Broberg på nätet ...
Brunnsviken,
Stockholm,
en 3,5 km lång och cirka 0,4–0,5 km bred bräckvattensjö på kommungränsen mellan Solna och Stockholm, som är ansluten till Lilla Värtan genom Ålkistan. Omkretsen är 12 km.

I södra delen av viken ligger Albano och där låg Albano-banan där 3 SM-finaler avgjorts.

Se även Sjöisar


 Burväktare
,
se bandymålvakt


 Bury of Fen
sägs vara den plats, där den moderna bandyn föddes, redan på 1850-talet hade man ett bandylag här, men det fanns ett litet problem? Det fanns inga motståndare, men när även dessa dök upp, så var bandyn född, oss var en frälsarsport född!

Den första bandymatchen spelades 1875 i Crystal Palace, London och 1891 bildades världens första bandyförbund, National Bandy Association, Englands Bandyförbund och samma år spelades den första internationella bandymatchen mellan just Bury of Fen och Haarlem i Nederländerna.

Var den omoderna bandyn föddes är en annan historia, det kan säkert alla Nässjöbor, västgötar, hälsingar och folk runt Zinken berätta om, det är inget för ett modernt bandylexikon.

Se även Bandyhistorik

 Bush, W George
,
före detta amerikansk president som fortfarande tror på sig själv. I samband med att han svor presidenteden gjorde han detta uttalande. (Enligt BAOB är det enda vettiga han sagt, men det visar dock hur stor bandysporten är internationellt.)

 

* "Bandy is the Almighty God's gift to every man and woman."
Buster,
var en svensk serietidning med brittiskt ursprung, som ibland, men mycket sällan hade vackra framsidor .. här är det exemplet på ett snyggt omslag!

1967 utkom för första gången den svenska serietidningen Buster med inriktning på äventyrsserier. Ganska snart gick man över till att i första hand publicera sportserier.

Under 2005 ändrades formatet till ett större magasinsformat, men detta kunde inte vända den negativa upplageutvecklingen och det sista numret blev nr 6/2005.

Se även Rekord-Magasinet

 Busshållsplats
,
Nässjö IF:s omklädningsrum.

Se även Väntrum

och Avbytarbänk
 
"Butta"
,
se Björn "Butta" Johansson
Bägg
,
en försvenskning eller förvanskning, av det engelska ordet bag, i betydelsen väska. Från början var det en försvenskning som alla andra, det var nästan så att Akademi-Horace ville ta in det i Svenska Akademiens ordlista. Så långt var allt lugnt.


 

Men så helt plötsligt började den i Bromma kände bloggaren och mannen bakom "Musselsoppans vänner", att använda det i en förnedringskampanj mot den vackraste av alla sporter, bandy. Han ville på detta sätt förlöjliga sporternas sport och gav sig då på klenoden, bandyportföljen. När han så i en bloggkommentar ställde frågan:
- "Går det lika bra med en BÄGG", då var måttet rågat. Då blev bandytermosen sur, kaffet kokade över och spriten blev mäskig. Hela bandysverige rasade. Fronning backade och har sedan denna hans fadäs inte lämnat Bromma och Grimsta IP.

Men sedan har det visat sig att han likt Lasse Lucidor egentligen talade för alla bandyintresserade kvinnor och då blev det ju en annan bandyfemma. Kvinnor får ju gärna ha med sig vilken typ av väska som helst på bandymatcherna och kvinnor med väskor betraktas ju enbart som ett pittoreskt inslag bland de tuffa och hårda supportrarna på bandyläktarna och dessa bag- och väskbärande varelser har ju även numera fått ett eget namn, Bäggladies. Till kvinnor räknas inom bandyvärlden även de män som likt han Lucidor och han Lindarw, föredrar att gå klädda i kvinnokläder.

BAOB vill också förtydliga, att på en bandyläktare, kan män endast ha sin burkar med Bullens pilsnerkorvburkar i en "bägg", för övriga varor kommer det alltid att vara en bandyportfölj som gäller! För kvinnor är det annan historia, se "Bägglady"
 Bägglady,
(bäggläjdi), är ett typiskt för bandyn kärleksfullt namn på de kvinnliga åskådarna på bandyläktarna som vänligt men bestämt vågar vägra bandyportföljen och istället väljer att ha sitt bandykaffe i en s.k. "bägg".

 


Ordet bägg har troligtvis sitt ursprung i Nollberga, serien som skapades av alla bandyentusiasters favoritkonstnär Ulf Lundkvist.
Ordet var under många år bortglömt och det var endast runt de stora bandyarenorna som man då och då kunde höra det. Men helt plötsligt dök det upp på en av de populäraste svenska bloggarna och numera kan man höra det både här och där.


 Bänkad
,
se Petad.
Bäste man på plan - mitt fantastiska bandyliv
,
boken om Jan "Habo" Johanssons bedrifter på bandybanorna. Boken utkom 2015.

Bandylivet som blev en bok/Smt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


josephzohn | goosevisionen