Grundat av han Josephzohn
På nätet sedan oktober 2005
Helt sponsor-  och annonsfritt.


BAOB
Det lilla lexikonet, med det stora innehållet
Bandy - det röda nystanets sport. 

 Åby/Tjureda IF,
bandylag och bandyplantskola från Åby, Växjö. Tyvärr finns det inga uppgifter om när klubben bildades, men det vi på redaktionen lyckats få reda på är att hemmabanan heter Brunnsvallen.

Inför säsongen 2015/16 får Å/T två tunga nyförvärv, Fredrik Rinaldo och Björn Einarsson, två klasslirare, båda med förflutet i Vetlanda BK och spel i Elitserien!

Både Jesper Jonsson numera i Hammarby Bandy och Erik Ivarsson i Vetlanda BK har fostrats i just ÅBY/Tjureda och dessutom den så mystiskt försvunne målvakten Andreas Birgersson började sin nystanstopparbana i Åby!


 Året var 1951.
För vintersporternas vintersport bandy är dess historia viktig och bandyns historiska datum och årtal är många. Tyvärr finns det en del år som går till historien pg. av mindre roliga anledningar. Ett år som ingen sann vän av bandyn glömmer är nådens år 1951. Det var nämligen det året som den tidigare så ärofyllda bandysektionen i Torsby IF beslöt att stryka bandyn ur programmet och ersätta det med "den populära ishockeyn".

Alla vet ju hur det gick. Torsby IF försvann från idrottens finkarta och hamnade istället på de engelska tabloidernas förstasidor. Många är de nu levande Torsbybor som går gatan upp och ner och grubbler på varför di gjorde på dette vis. Många av dessa ännu levande Torsbybor vill inte kännas vid beslutet och menar fortfarande att "dom bara körde lastbilen".
Årets bandybild,
sporternas sport bandy, är utan tvekan den sport som även gör sig bäst på stillbilder och sedan 1974 har Svenska Bandyförbundet utsett den bästa bandybilden.

* 2007
- K-G Z Fougstedt, Södermanlands Nyheter

* 2006
- Tomas Fasth, TTELA

 
Årets komet,
ett bandypris till den den bandyspelare som under säsongen gjort exceptionellt stora framsteg. Utmärkande för Årets Komet ska också vara att pristagaren, i likhet med bandyprofilen Torbjörn Ek, utvecklats till en riktig lirare och dessutom uppträder som ett stort föredöme inom bandysporten både på och utanför plan. Priset delas ut till minne av den forne storspelare Torbjörn "Tobbe" Ek.

2016 fick Vetlandaspelaren Joakim "Jocke" Andersson priset med motiveringen:
"Genom att göra hela elva av Sveriges 60 VM-mål i Uljanovsk satte VM-debutanten JOAKIM ANDERSSON ett ordentligt avtryck inför framtiden. Med sitt kraftfulla djupledsspel byggt på fysik och explosivitet i ett enda stycke har Joakim också, match efter match och med sina totalt 45 mål, varit en bärande del i Vetlandas fina säsong 2015/2016."

Joakim Andersson själv gläds åt priset.
– Det känns fantastiskt kul. Jag tycker själv att jag utvecklats mycket under året. Nu vill jag fortsätta vara med i landslaget och utveckla Vetlanda så att vi kan vara med och fajtas där uppe. Det var ett tag sedan, säger han i ett pressmeddelande.

I juryn satt förbundskaptenerna Svenne Olsson, Stefan Söderholm, Anna Jepson och Anna Lundin, Radiosportens Per Kahl och Göran Rosendahl, TV-sportens Chris Härenstam och Jonas Holgerson, Svenska Spels Putte Ramberg och Andreas Arver, Bandypuls Leo Hägglund och Christoffer Million samt frilansjournalisten Lasse Sandlin.

Läs mer på svenskbandy.se, bandypuls.se, vetlanda bk

Tidigare pristagare:
2010/11 Erik Säfström, Sandvikens AIK
2011/12 Erik Pettersson, Sandvikens AIK
2012/13 Erik Persson, Edsbyns IF
2013/14 Adam Gilljam, Hammarby IF
2014/15 Joakim Svensk, Edsbyns IF
2015/2016 Joakim Andersson, Vetlanda BK

 

 Årets man,
en årlig utmärkelse inom bandyn, en av bandyns och idrottsvärldens finaste utmärkelser.
Säsongen 2005/06 utsågs Edsbyns Magnus "Kubinjo" Ohlsson.
Bland "Årets män" genom tiderna märks bl.a.

* 2000: Jonas Claesson, Hammarby IF
*
1999: Jonas Claesson, Hammarby IF
* 1996:
Jonas Claesson, Vetlanda BK
* 1992:
Jonas Claesson, Vetlanda BK
* 1991:
Jonas Claesson, Vetlanda BK
* 1986:
Patrick Johansson, Vetlanda BK

 "Årets man" från 1964 till nuet ...
Årstider
,
för en riktig bandysupporter består året av 2 årstider; bandysäsong och sommarhelvetet.


Se även silly season

 

Åstrand, Jim, legendarisk bandymålvakt i Vetlanda BK. Han började sin karriär i Ekenässjöns IF, men värvades till VBK i mitten av 1960-talet.

Han vaktade målet i den klassiska DM-finalen 1969, när Vetlanda BK vände 1-3 till 9-3 i den andra halvleken, mycket tack vare ett makalöst målvaktsspel av Jim Åstrand.
- Han var rena vägga, sa en jublande glad supporter i publiken runt Landbandybanan.

Jim Åstrand kom från en riktig bandyfamilj, de flesta av släkten Åstrand spelade bandy i Ekenässjöns röda tröjor.

Se Kända bandyspelare

 

 

josephzohn | goosevisionen