Grundat av han Josephzohn
På nätet sedan oktober 2005
Helt sponsor-  och annonsfritt.

Startsidan


BAOB
Det lilla lexikonet, med det stora innehållet

Bandy - det röda nystanets sport.

 

 

 

 


Abba
,
den svenska supergruppen som sponsrar sporternas sport, dels genom varumärket Bandykaviar och dessutom via den underbara musikvideon, VBK Goes Abba.
ABB Arena Syd
är den nybyggda betong- och bandyhallen i Västerås, som nu ska ersätta klassiska Rocklunda IP. Badkarsbandyhallen har fått det lite nordliga namnet ABB Arena Nord.

 

 Adenby, Torsten,
ursprungligen Andersson, född 2 december 1918 i Stockholm, död 23 oktober 1992 i Stockholm, var en mångsysslare av rang. Han jobbade på Myntverket 1940–1946, och sedan journalist på Idrottsbladet 1946–1952.

1952 startade han PR-firman Torsten Adenby Press & Reklam och som manager hjälpte han bl.a. till att göra Snoddas till stor idol. 1952 gav han också ut Boken om Snoddas.

Han var även lagledare i Mälarhöjdens IK:s bandylag på 1940-talet, bl.a. året 1944/45 året då Mälarhöjdens IK spelade sin första och enda säsong i den högsta serien i Sverige!

Här nedan är han bandyinstruktör under sportlovsveckan 1944 på Stadshagens idrottsplats! (Bandybilder vi minns)

Torsten Adenby var pressansvarig för den mytospunna "Festival Of The Midnight Sun" (extern länk) på Mantorp 1970, även känd som Mantorpsfestivalen och kallad "Det största fiaskot i svensk pophistoria. (Här kan du se Tom Alandhs dokumentär om "Festival Of The Midnight Sun".)

Dessutom hade han fastighetsaffärer ihop med Ulf Brunnberg, och Adenby fick sex månader av tingsrätten för svartköp av lägenheter.
13 mars 1979 rapporterar kvällspressen att varken Adenby eller Brunnberg kunde infinna sig vid hovrättsförhandlingarna. Adenby på grund av ”nervösa besvär”, Brunnberg på grund av ”ångestneurotiska symtom” och dålig nattsömn.
(Läs mer hos Kalle Lind)

Mer om Torsten Adenby hittar vi när Gits Olsson året 1965 Mumlar i kön: "Att smuggelsprit skulle vara det enda som den kände PR-mannen Torsten Adenby går i land med, är bara elakt förtal."

 Adolfsson,
Håkan, en 2 meter lång bandyspelare, som enligt pappa "Timpa" var lovande redan som embryo. Håkan har enligt välunderrättade källor gjort flest mål i en skolmästerskapsfinal!! 

Han har nästan alltid spelat för mästarnas mästarlag moderklubben Vetlanda BK. Under några få säsonger tvingades han bl.a. att dra på sig både Tranås BoIS vita matchtröja och den röda Järhagatröjan, han var utsänd som spion. VBK:s styrelse ville ha reda på om det fanns några talanger att värva från den småländska pälsstaden, men Håkan hittade inga och hittade sen även hem tillbaka till Tjustkulle.

Efter 257 matcher och oerhört många värdefulla minuter i den vackert gula matchtröjan, bestämde sig den gigantiske grovjobbare att ställa bandyrören i garderoben efter säsongen 2008/09.

Håkan Adolfsson planerade att lägga av redan året innan, men han fick i stort sett hela säsongen 2007/08 spolierad på grund av en spricka i högerarmen och fortsatte en säsong till.

En av Håkan Adolfssons kanske mest minnesvärda matcher var när han gjorde hattrick, det vill säga tre mål, då VBK besegrade Västerås med 4-3 på bortaplan i SM-semifinal 1995. VBK vann sedan hemmamatchen med 8-3 och kvalificerade sig för SM-finalen. Håkan spelade också SM-finalen 1995, där blev det dock förlust med 1-2 mot Boltic på Studenternas i Uppsala. I Boltic ingick både Marcus Bergwall och Fredrik Rinaldo.

Bland hans meriter kan nämnas att han var med i Vetlanda BK:s lag som vann World Cup i Ljusdal 1993.
 

HÅKAN ADOLFSSON-FAKTA (från den officiella)

Mittfältare
Född:
10/9 1971.
Längd: 200 cm. Vikt: 105 kg.
Debut VBK-A: 1992/93.
Serie/slutspel: 257 matcher, 102 mål.
Klubbar: Vetlanda BK, Karlslund, Tranås BoIS och Järhaga Bandy.


 
Adolfsson,
Lars-Åke, mest känd som "Timpa", bandyspelare och ungdomstränare i Vetlanda BK. Under sin aktiva karriär var "Timpa" en hårdför högerhalv, med ett skott som alla i alla fall alla målvkater i det egna laget bad honom sluta med ...

 

"Timpa" blev 2008 utsedd av Svenska Bandyförbundet till Årets Eldsjäl.
 

Motiveringen löd så här:
"Timpa" är en "Eldsjäl" som under ett antal år har gjort mycket för att utveckla ungdomsbandyn både regionalt och nationellt.

Under den gångna säsongen har han medverkat till att c:a 1000 elever i Vetlanda provat på skridskoåkning och bandyspel, att 14 klasser = 200 elever och lärare från Vetlanda deltog i Miniallsvenskan för åk 5 samt att 650 elever t o m åk 6 har deltagit i det s k Idrottslyftet.


Arbetet med Sommarbandyskolan i Västerås har också krävt en "eldsjäl" med "Timpas" kvaliteter. Det är ett fantastiskt arbete och engagemang som här lagts ner av "Timpa". Sommarbandyskolan har betytt mycket för svensk bandy och "Timpas" fina upplägg och genomförande har fått flera efterföljare runt om i landet.

 

 

"Timpa" fick förutom ett diplom ett stipendium på 2.000 kronor.

 

Han är pappa till Håkan Adolfsson

 
AG 90,
en klassisk bandylagssammanslagning, en sammanslagning av de två bandyklubbarna Gunnebo IF och Ankarsrums IS.

 Akhlestin, "Kosta" Konstantin,
bandyspelare från Ryssland och Jenisej, som säsongen 2011/12 spelade några macther i den vackert helgula dressen, innan han lånades ut till Tranås BoIS. "Kosta" är en offensiv och skicklig mittfältare, en typisk "Jenisejare" ...

 

Han kom till VBK från Boltic där han spelade i två säsonger och där han var den klart lysande stjärnan i bottenlaget från Karlstad!l

Fakta från den officiella
KONSTANTIN "KOSA" AKHLESTIN

Mittfältare
Född:
30/10-1985.
Längd: 176 cm. Vikt: 77 kg.
Klubbar: Moderklubben Jenisej -2005/06, Ale/Surte BK 2006/07, Jenisej 2007/08-2008/09, Tranås BoIS 2009/10, IF Boltic 2010/11, Vetlanda BK 2011/12.

 Al Bandy
,
(al bundy) bandyälskande kultfigur, känd från kultserien "Våra värsta år". Tragiskt nog visades inte alla avsnitten i svensk television. Det bästa och roligaste är tyvärr ej heller utgivet på DVD. Men kanske kommer vi inom snar framtid att få se hela det omtalade avsnittet - "Al goes Bandy".

BAOB Bio
visar
Spola Al Bandy 
Albano-banan,
var en tillfällig bandybana, vackert belägen på sjöisen i den södra delen av Brunnsviken, Stockholm och där SM-finalen avgjordes tre gånger:

1910 IFK Uppsala - IFK Stockholm 2-0
1914 AIK - Djurgården 4-2 inför 1800 åskådare.
1915 IFK Uppsala - AIK 2-0 inför 1500 åskådare.

Se även Sjöisar


 Ale Arena
, bandyhall som byggdes och drivs av Ale Surte BK. Ale Surte Arena är tillsammans med Dina Arena i Edsbyn de enda två inomhushallarna för bandy som är värda namnet "Bandyhall".

Under byggnationen hette denna hall, Bandyhuset.

 

Ale Arena på netet


 Allmänhetens åkning,
idrottsterm, kommunterm och bandyuttryck, allmänhetens åkning uppstår ibland i bandy, när det ena laget är totalt överlägset och det enda spännande är vem av oss på läktaren som kommer först till korvluckan. Då saknas de i bandy så viktiga ingredienser såsom fart, fläkt, kamp och jävlar anamma!

Allmänhetens åkning är det när man klart och tydligt ser att spelarna redan i första halvlek bara åker omkring och väntar på att få ta av sig munskydden.
Allsvenskan
, Bandyallsvenskan, var fram till säsongen 2007/08 landets högsta bandyserie, men just  2007/08 ändrade bandyförbundet på det och numera spelar de bästa lagen i Elitserien och Allsvenskan blev bandyns andraserie, "Superettan".

Allsvenskan består sedan 2009 endast av två grupper,  Norra och Södra

Serieindelning 2012/13:

Norra:

Örebro SK, Falu BS, Katrineholm Värmbol BS, Köpings IS, IFK Rättvik, IK Tellus, Borlänge Bandy, Tillberga Bandy, Gustavsbergs IF, HaparandaTornio BF, Kalix Bandy, Nyborgs SK.
Spelprogram 2012/13 >>  

Södra:

Gripen Trollhättan BK, Lidköpings AIK, Tranås BoIS, Jönköping Bandy, Blåsut/Vänersborg BK, Mölndal Bandy, Nässjö IF, BS BolticGöta, Mosseruds GF, Åtvidabergs BK, Finspångs AIK, Frillesås BK.
Spelprogram 2012/13 >>  


Se även Elitserien 
Almkvist, Sune,
bandyspelare från anno datsumal och Uppsala-Kamraterna, som brukar kallas för bandyns första riktiga stjärnspelare. Sune vann 11 SM åren 1907-20.

Sune var en klassisk representant för bandyns tidiga klädesmode. Han uppträdde alltid i en stor, ljus keps. Modell pannkaka.

"Men kepsen var inte bara en huvudbonad för Sune. Kepsen ingick också i taktiken. När spelet gick knackigt och ett nederlag hotade, vände Sune helt sonika kepsen bak-å-fram. Det innebar signalen till "Uppsalakvarten". Spelarna skruvade upp tempot och motståndarna fick nästan alltid ge sig."     (fakta och text av Claes-G Bengtsson)

Efter den aktiva karriären var Sune Almqvist ordförande i Svenska Bandyförbundet 1925-1950.

Invald i Svensk Bandy Hall of Fame som nummer 1.

Se även Keps och Klassiska bandyspelare

 Andersson, Bosse
, bandyspelare från Örebros SK, känd för två bandyviktiga saker. Dels för att han var en snabbskrinnare av rang, men mest för att han var den siste att spela en SM-final barhuvad! I finalen 1965 på Stockholm stadion mellan Örebro och Broberg (5-2) uppträdde han barhuvad.

1966 infördes obligatoriskt hjälmtvång.

Se även Keps och Bosse Rönn

 Andersson, "Bullen"
, bandymålvakt och filosof från Kvillsfors. Mest känd för sitt bevingade ...

 Andersson,
Dan
, (1888-1920), författare och diktare. När han växte upp i Ludvika var bandy den stora sporten i Dalarna. Det är därför självklart att de flesta av hans dikter handlar om vintersporterna vintersport bandyn. Den mest kända är ju svensktoppshiten "Omkring läktar'n på Tjustkulle". Men hur kom det då sig att en Ludvikabo förlade handlingen till Tjustkulle, Vetlandas hemmaplan. Självklart skulle han själv ha utbrustit, självklart, Vetlanda BK spelar den finaste bandyn jag sett. Det är fart, fläkt, stil och finess. Självklart!

Omkring läktarn på Tjustkulle stod publiken i en ring, och i radiosporten hörde de hans sång.
Och om spelare och domare och om underbara mål och om sin bandymatch sjöng han natten lång.

Det är något med den sporten, med dess tjusning och dess fart det är något med de stjärnor, som tjusar hjärtat mitt.
Hören - någon går och spolar, gören isen blank och fin
Spela bandy, det är det vi älskar mest.

Se även Bandykullor
Andersson,
Jens,
bandymålvakt som spelade i Vetlanda BK i två säsonger. Han kom från Nässjö IF säsongen 2008/09 för att agera reservmålvakt bakom "Skorven". Han lämnade VBK 2010 för att spela i Tranås BoIS.

Mest minnesvärt för Jens är när han redan i omgång 5 fick han hoppa in mellan stolparna. "Skorven" var skadad och vilken debut det blev. Jens höll nollan när VBK körde över Sirius och vann med 5-0 hemma på Kullen.

 
 

 Andersson,
Joakim "Jocke", lovande och ung bandytalang från Vetlanda som 2010 gjorde debut i A-laget. Han bestämde sig för att även de kommande åren spela i det helgula mästarlaget, trots många fina erbjudande från andra klubbar.

Joakim är en forward med alla de egenskaper som en mästerlig anfallare behöver. Han är snabb på grillerna, skjuter hårt och vet var motståndarmålet är beläget! Han kommer att åka långt inom svensk bandy!

 

Joakim-Fakta från den officiella

8. JOAKIM ANDERSSON
Forward
Född: 3/3 1993.
Landskamper: 4 P15-landskamper (silvermedaljör i P15-VM 2008 i ryska Kirov) och 2 P17-landskamper (nordiskmästare i P17-NM 2010 i Rättvik).
Klubbar: Vetlanda BK.
Första säsongen i A-truppen.

14dagar om och med Joakim

Blev utsedd till Årets komet 2016


 Andersson, Nils Emanuel "Stickan",
född 16 oktober 1914 i Stockholm, död 23 mars 2000 i Nacka, var en svensk ishockey- och bandyspelare, starkt förknippad med Hammarby IF. Han spelade bandy på elitnivå och spelade för Hammarby mellan åren 1930 och 1946. Han spelade även landskamper i bandylandslaget.

Stig Emanuel Andersson lär dessutom vara indirekt upphovsmannen till Hammarbys två vanligaste smeknamn: Bajen och Bamsingarna. Stickans personliga stridsrop var "Bamsing - stångkorv!", vilket han brukade skrika till lagkamraterna när det var dags att verkligen kämpa och helst göra två mål på kort tid.


teckningar (detaljer) av Börje Dorch

Detta gjorde att Hammarbys hockeylag började kallas Bamsingarna, ett namn som lever än idag. Under en ishockeyturné i England med Hammarby Hockey 1946 började Stickan Emanuel tala om Hammarby som Hammarbaj med engelskt uttal. Ur detta emanerade långt senare smeknamnet Bajen.

Nils Emanuel var yngre bror till Åke "Plutten" Andersson.

 Andersson,
Stikkan,
låtskrivare och kompositör, översatte  You Can Have Her till svenska gjorde den till en hyllningssång åt bandyns bandylag, Vetlanda BK, se Sånt är livet


 Andersson, Åke "Plutten"
, född 8 juni 1918, död 11 maj 1982, bandyspelare som även lirade fotboll och ishockey. Han spelade bandy för Hammarby IF, mellan 1932 och 1958, varav nio säsonger i allsvenskan. "Plutten" spelade sammanlagt tre A- och tre B-landskamper i bandy.

1944 erhöll han Kabom-Pokalen för sin insats i matchen Landslaget mot Pressens lag. Han inledde sin bandykarriär som forward, men blev ganska snart en svårpasserad centerhalv.


Åke "Plutten" Andersson tillsammans med legenden "Nicke" Bergström. klick för större bild.

Höjdpunkten i karriären var SM-finalen 1957 mot Örebro. Det blev förlust, 1-2, och gentlemannen "Plutten" drog på sig en utvisning. Något mycket ovanligt.

Åke "Plutten" Andersson var enligt bedömare en lugn person på plan med gott taktiskt sinne och stort spelsinne. Han var duktig på att positionera sig på plan och hade goda offensiva kvalitéer.

Självfallet var "Plutten" Stor Grabb i  bandy med nummer 51 och i ishockey med nummer 24.När mångsysslandet kom på tal framhöll "Plutten" alltid bandyn. Det var den sport han gillade bäst.


Tillsammans med "Nicke" Bergström

"Plutten" var en fantastisk idrottsman. En tyst kille vid sidan av planen som gav allt för sin klubb. Han utsattes för flera värvningsförsök i alla sporterna, men alla värvare fick samma svar från ”Plutten”:

”Du har vänt dig till fel person. Jag lämnar aldrig Hammarby!”. Sen var det slutsnackat!
"Plutten" avtecknad av Börje Dorch (detalj)

1982 avled denne hedersman. "Plutten" var under sitt yrkesverksamma liv plåtslagare vid Örlogsvarvet i Stockholm. Under sitt arbete vid varvet kom han i kontakt med asbest. Det gjorde att han drabbades av lungcancer.

Åke "Plutten" Andersson är självklart med i Name of Fame .. "Plutten" ...

Han var bror till Stig Emanuel "Stickan" Andersson, som också spelade i Hammarby IF och svenska landslaget.

 Ankarsrum,
Ankarsrum är en tätort i Västerviks kommun i Kalmar län. Ankarsrum ligger längs smalspårsjärnvägen Hultsfred-Västervik.

Förutom den vackra järnvägsstation (se bild ovan) och sin brukshistoria är Ankarsrum mest känd som en klassisk bandyort med sitt grönvita lag Ankarsrums IS.


 Ankarsrums IS,
klassiskt bandylag från bruksorten Ankarsrum, som bildades den 3 januari nådens bandyår 1936. Klubben har även en fotbollssektion.

1989 togs beslutet att gå samman med Gunnebo IF och bilda AG90. År 2000 såg Tjust BK dagens ljus. Då gick Gunnebo, Ankarsrum och Gamleby samman i en gemensam verksamhet. Nu skulle äntligen guldet bärgas ...

 Annandagsbandy
är, som namnet antyder, bandy som spelas på Annandag jul, men det är mycket mer än det, det är efter bandypremiären bandyns stora dag, en riktig klassiker och tradition.

För länge sedan, då vare sig kylskåpet eller de konstfrusna bandybanorna var uppfunna och då vintrarna verkligen var vintrar med is och kyla, ägde den mytomspunna bandypremiären rum just på Trettondagen, men säsongen 1957 hade den högsta serien utökats till tio lag, vilket innebar fler matcher. Sagt och gjort, man la Bandypremiären på annandagen och så här slutade den historiska omgången

Norrgruppen:
Edsbyn-Bollnäs 3-2
Falun-Ljusdal 0-1
Hammarby-Skutskär 0-0 (i Skutskär)
Sandviken-Köping 2-1
(Västanfors-IFK Stockholm inställd).

Södergruppen:
Karlstads-Göta-Tranås 1-1
Hälleforsnäs-AIK 4-3
Lesjöfors-Katrineholm 0-3
Nässjö-Slottsbron 6-1
Västerås-Örebro 2-3

Annandagen är den klassiska derbydagen. Bandyförbundet försöker ordna spelprogrammet så att det blir derbymatcher denna dag. För Vetlanda BK har dock de riktigt klassiska småländska derbymatcherna lyst med sin frånvaro de senaste säsongerna, detta beroende på att skitlaget Nässjö IF numera håller till i division I :-).

Annandag jul den var förr den stora genrepsdagen inför seriepremiären på nyåret. I Värmland genomfördes alltid den klassiska ”Tomtedansen” på annandag jul. Blåtomtarna Slottsbron mötte då rödtomtarna Karlstads-Göta. Julen 1947 såg över 7 000 åskådare på Tingvalla, 6 687 betalande, Karlstads-Göta vinna med 3-2. 7 000 på en träningsmatch! Hörde jag "Bättre förr"??


 
Arena Vänersborg,
en evenemangshall för bland annat bandy. Arenan invigdes i september 2009.

 
foto från wikipedia

Det gula trefaldiga var tidigt där och testade isen och man kan bara konstatera att kvalitén på isen var bra, för VBK vann över hemmalaget med 7-5. Tack för bandykaffet!

Sen har det mest handlat om förbudet att ta med sig bandyportföljen in i arenan, för Arena Vänersborg var blixtsnabba att följa Göranssons i spåren och förbjuda bandyportföljer inne i arenan.

Vi på BAOB uppmanar alla att BOJKOTTA ARENA VÄNERSBORG, så länge beslutet kvarstår. BOJKOTTA ALLA EVENEMANGSARENOR!

Se Evenemangshall

Se även Bandyhall

 Argus, Arne
, (1924-2008), författare, tidningsman, bandyorakel. Arne Argus är den ende i Sverige som med rätta kan kallas bandyorakel, för det han inte visste om bandy är inte värt att veta.
Han föddes i Bodafors, Småland. Han var näst yngst av nio syskon i den lilla banvaktsstugan norr om Bodafors.

Han var ordförande för Svenska Bandyförbundet 1964-1970, och 1967-1971 var han president för det internationella bandyförbundet. Han satt även 20 år i Riksidrottsstyrelsen.

Bland alla böcker Arne Argus var med om att producera fanns en rad böcker om bandy, 100 Bandyfinaler (1998), Bandy i 100 år (2002) och Bandy-Jubel (2005). Därtill jubileumsböcker: Nässjö IF 50 år (1949) och 100 år (1999) och Smålands Idrottsförbund 50 år (1952) och 100 år (2001).

Hans 50-åriga tidningsbana började som sportjournalist i Nässjö-Eksjö och avslutades med 14 år som VD på Östgöta Correspondenten i Linköping.

Idel ädel bandyadel år 2005 invigning av "Berättelsen om Orvar Bergmark/Örebro Läns Idrottshistorisk sällskap och Arne Argus är självklart där.Arne Argus avled den 8 november 2008.

 Arto-priset,
ett av de tyngsta litteraturprisen i Sverige, som helt klart kan jämföras med Nobel- och Augustpriset. Arto-priset utses och delas ut av By á bladet och dess hel- och enväldige redaktör!

2009 fick BAOB och undertecknad den stora äran att mottaga detta pris ...

 

 Ask,
Ejnar
, (Einar Ask), (1909-1982), bandyspelare. Ejnar Ask har aldrig spelat för Vetlanda BK, men är ändå värd att omnämnas. Han är en få bandyspelare som har en egen "fanclub" - Ejnar Ask Sällskapet.


Ejnar Ask han kunde skjuta han, över 2 000 mål på ca 700 matcher. Svensk mästare två gånger och är Stor grabb nr: 14. Han hade 42 i skridskostorlek och kallades "Ejnari Kauhistuttava" av de finskaa baandyspelaarni, vilket lär betyda "Einar den förskräcklige".

Ännu flera år efter hans tragiska men naturliga bortgång den 23 januari 1972, tvistar de lärda om hans stafvning, Einar eller Ejnar - det är frågan och det rätta svaret är Ejnar med j.

Ejnar Ask i Sandvikens AIK 1952


klicka på bilden för större

Ejnar Ask är invald i Svensk Bandy Hall of Fame som nummer 4
Se även: Klassiska bandyspelare

 Askersund, se IFK Askersund


 


Att täcka ett skott kan ge ett ytligt sår,
ett mål i baken kan svida ett år
, bevingat bandyord av Lars Almström, skridskoslipare, Hammarby Bandy.

 

 

 

 


 

 

 

Skridskosliparen Lars Almström inte bara tänker på bandy under sin vakna tid! Nej, när säsongen går in i slutspelet, då tänker en skridskoslipare på bandy även när han sover. Det gäller i alla fall Lasse Almström! Inför den första semifinalen mot Västerås på Rocklunda vaknade Lasse mitt i natten med denna dikt i huvudet. Den sitter numera på väggen i Hammarbys omklädningsrum på Zinken. (källa DN/sport)

Horace Englund är informerad.

Se fler Bevingade ..


 Avbytarbänk
,här sitter dom, kanske inte de bästa spelarna i laget, men sitter där gör dom, dom som bara väntar på att få åka in på bandyplan och avgöra matchen. Dom som bara väntar på att få visa tränaren att hans laguttagning var så in i sargen fel!

Till skillnad från t.ex. den bleka bandykopian sommarsporten fotboll, får man i sporternas sport byta lite friare, dock inte mellan lagen.

Se även bänkad.Avbytarbänken/Nässjö IF
,
är laget som sedan många år tillbaka enbart består av spelare som direkt skulle bänkas i alla andra lag.

När det gäller "skitlaget Nässjö IF" så är det snudd på en idrottslig tragedi, från att ha varit en stad med ett fint ölbryggeri, ett bandylag och en station återstår idag endast en ful järnvägspark, ett fult blekblått B-lag i bandy, samt den igenvuxna Skogsvallen.

 


josephzohn | goosevisionen